Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Mexico, op zoek naar de grote baarzen.
Geschreven door Mario Kok
26 april 2006 00:00

 

Nu met een tweetal goede vrienden van me, Fernando en Jorge. Aangezien de boot te klein is om met drie man veilig in te vissen besluiten Fernando en Jorge om elkaar om de twee uur af te wisselen. Terwijl de één in de boot vist blijft de ander aan de kant om met de dames en kids, die ook mee zijn gekomen, een beetje te relaxen in de schaduw of vanuit de kant wat stekkies af te werpen.

 

Net als vorige keer is het begin erg lastig. Het lukt ons de eerst twee uur niet om ook maar één tikkie op onze plugjes te krijgen. Na enkele uren volgt dan eindelijk de verlossing. Een baby baarsje heeft de plug van Jorge gegrepen en na enkele dappere vluchtpogingen geeft het visje op. Eindelijk van de nul af, maar nog steeds geen vetpot.

 

 

Vroeg in de morgen in de prachtige Mexicaanse natuur.

 

Ook Fernando weet nadat hij ingestapt is een paar visjes te vangen, waaronder een veertiger, maar echt spectaculair is het allemaal niet. Ook ik pak met moeite een paar visjes. 

 

 

Een mooie baars voor Fernando. 

 

Als we terugvaren zie ik vanuit mijn ooghoek iets door het ruwe wateroppervlak schieten. Het is een grote slang die waarschijnlijk moe is om tegen de hoge golfslag op te zwemmen. Snel schiet ze door het water en kruipt naast de trailerhelling de kant op. Fernando en ik kijken elkaar aan en aarzelen geen seconde. Vlug varen we achter de slang aan en ik spring met mijn camera overboord terwijl Fernando de boot vasthoudt. Vanwege de reeds hoogstaande zon en de vrij hoge watertemperatuur is de slang behoorlijk beweeglijk en doet erg haar best om niet fatsoenlijk te poseren voor me. Toch weet ik enkele plaatjes te schieten alvorens ze weer het water inschiet. Ik heb niet kunnen achterhalen welk type slang dit was. Ik vermoed een soort waterslang. Ze was erg lang, tegen de twee meter aan, en overwegend rood gekleurd afgewisseld met enkele zwarte banden. Ik heb werkelijk geen idee. Ik heb hier nog nooit een rode waterslang gezien. Wellicht dat er onder de bezoekers van deze website een herpetoloog aanwezig is?

 

 

Tuinslang, waterslang, gifslang??? Wie het weet mag het even melden.

 

Op deze dag zagen we ook erg veel schilpadden in hetzelfde stukje water, waarschijnlijk net als de slang deze hoek in gedreven door de harde wind.

 

Maar met de baarzen was het nog steeds wat minder gesteld. Hard werken voor weinig vis. Aangezien we vandaag zeker geen grote aantallen zouden vangen besloot ik om voor kwaliteit te gaan. Toch nog maar eens groot kunstaas proberen. Gezien de passiviteit zou het een ratelplug worden, en een flinke ook. Terwijl ik normaal vaak met een kleine Bill Lewis Rat-L-Trap vis, besloot ik om ditmaal een veel grotere plug te pakken. Maatje snoekplug zeg maar. Fernando lachte zich een breuk en was er vast van overtuigd dat als ik al iets zou vangen op deze plug, het vast een Alligatorgar zou zijn.

 

 

Flinke rammelaar voor een baars....

 

Vastbesloten om Fernando terecht te wijzen stuurde ik mijn boot precies langs die ene plek die me al eerder veel vis had opgeleverd. Vlak naast de trailerhelling, en daarom amper bevist, loopt de bodem van vijf meter ineens stijl omhoog naar amper een meter water, en is bovendien volop voorzien van dode struiken. Een erg riskante plek om een plug doorheen te trekken, maar daarom ook zeer in trek bij de baarzen. Juist op het moment dat ik de eerste tikken voel van de dode struiken knalt een zeer aanzienlijke baars vol op de plug. Fernando kijkt me met grote ogen aan en kan het amper geloven. De Rozemeijer trekt krom en een wel hele grote bek komt uit het water gedoken. Yeaaah baby! Verdomd, het zou best wel eens die baars kunnen zijn die bij Lety wist te ontkomen. Ook zo’n enorme muil en een mooie groene kleur. Na enkele diepe runs, afgewisseld met acrobatische sprongen houdt de grootbek het voor gezien. Voor me ligt een hele mooie vis. Hoe zwaar weet ik niet. Eerlijk gezegd weeg ik de baarzen nooit. Maar voor dit water is het zeker een prachtige vis.

 

 

De baars van Letty?

 

Wat een zalige afsluiting van de dag. Of het de ontsnapte baars van Lety was weet je toch niet. Maar het is leuk om te bedenken dat het zo zou kunnen zijn. Er zullen ook vast wel grotere baarzen op dit meer zwemmen, maar we hebben er hier nu zo’n 100 gevangen in een aantal sessies en dit was verreweg de grootste. Wil je regelmatig veel grotere vis vangen, dan moet je op zoek naar ander water. Datzelfde geldt hier voor karper. Veel water met kleine vis en een enkel water met hele grote vis. Ook voor de karper ben ik dus vaak op zoek naar nieuwe stekken. Afgelopen zondag bracht die zoektocht me naar de grens met de VS, waar ik samen met Lety op zoek naar toegang tot een enorm stuwmeer op een eeuwenoud kerkje stuitte. Binnen in de kerk trof ik een, helaas reeds dode, maar erg flinke vogelspin aan. Helaas is de kwaliteit van de foto wat minder aangezien het een afdruk van een videofilmpje is, maar ik wil hem jullie toch niet onthouden. Eg gaaf om zulke beesten hier in het wild tegen te komen.

 

 

Of is deze giftig???

 

Wederom de groeten uit Mexico! Mochten we nog leuke vis vangen, dan horen jullie dat uiteraard.

 

Mario Kok

 

 

 

Reacties (0)
Aantal keer bekeken: 2630
Reageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl