Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Oude liefde roest niet.
Geschreven door Arubaman
2 januari 2010 00:05

 

Beste mensen, al weer eeuwen terug dat ik iets van me liet horen. Roerige tijden braken aan voor Arubaman na het beëindigen van zijn studie. Op zoek naar die eerste baan, aangenomen worden en je plekje zoeken binnen een bedrijf. De dagelijkse beslommering, voor sommigen al weer tijden terug, voor een enkeling de actualiteit, voor anderen nog in de toekomst.

Veel werken en je best doen, het is super! Maar anderzijds… Ik kwam er toch langzamerhand achter dat het vele werken zich in tweeledig opzicht uit. Enerzijds is het goed voor je bankrekening. Hengels die je altijd als droom had kunnen eindelijk eens serieus overwogen worden. Anderzijds kom ik wel tot een mogelijk nog belangrijkere conclusie: werken kost vistijd! En al kun je door je werk mooiere materialen kopen, met het mindere materiaal kon je meer vissen…. Dus wie nog niet aan zijn carrière begonnen is: Geniet ervan, zolang het kan!

Een mooie OVM forel, genieten met de vliegenlat.


Daarnaast ben ik de afgelopen jaren zelf natuurlijk ook op visgebied wel veranderd (of het gegroeid is laat ik aan een ieder zijn eigen mening over). Ooit draaide het bij mij om de vissoort die ik ving, in de loop der jaren is het verschoven naar de methode waarop. Alhoewel ik best nog wel een werphengel kan hanteren gaat het mij steeds meer om mijn methode. Voor mij is de allermooiste manier van vissen het vissen met de vliegenlat, ongeacht welke vissoort ik belaag.

Inhoudelijk betekend dit ook dat ik veel meer een seizoensvisser ben geworden. Januari/februari kun je nog met de streamer op snoek, maar je kunt je ook prima vermaken met een licht hengeltje op de dikke voorns die zich in menig haven opstapelen. Als het seizoen op roofvis sluit in Nederland, dan zijn er nog tal van opties voor de vliegvisser. Je kun nog in de havens vissen, je kan naar Oostvoorne voor de regenboog forellen. Weldra volgt de paaitrek van de winde, die ook een leuke sport biedt op de vliegenlat en halverwege maart kun je bij de buren (Duitsland/Ardennen) al weer terecht om heerlijk in een stromend riviertje de forel en vlagzalm te belagen.

Een schitterende Deense forel.

Als dan in Nederland het roofvisseizoen weer begint, dan ben je als vliegvisser nog lang niet geneigd om de snoek te belagen. Oostvoorne en de buitenlandse tripjes, maar ook mooie ruisvoorns en dikke windes zijn per definitie goede vissoorten juist voor de zomermaanden.

Maar Arubaman, je was toch een snoekert?
Jazekers! En als dan ergens eind september begin oktober duidelijk de andere seizoenen sluiten en de mooie visserij bij de buren ten einde komt, dan krijgen de kriebels aangaande het snoeken toch weer de overhand. Want oude liefde roest niet.

Zo ook dit jaar, de eerste sessie met Henk Jan was slechts omdat het in Denemarken te hard regende. We zouden die kant op gaan voor een allerlaatste sessie op forel en vlagzalm, maar door het weer bleven we thuis. En omdat het snoekseizoen voor de vliegvisser aanstaande was besloten we dan om niet bij de pakken neer te zitten, maar de lichte hengels om te ruilen voor de dikke poken. Time to find some serious pike!

Die eerste sessie was even wat onwennig. Alsof je overstapt van een licht verticaalsetje naar een enorme powerjerk. Maar weldra meldde zich de eerste snoek en bij het zien van de aanbeet, het voelen van de ruk aan je hand… Dan is elke visverslaafde direct weer verkocht. Hallo oude liefde!, Arubaman is back in town!

 


De eerste van het seizoen..

En ook mijn vismaat en zijn eerste vangst laten hun tandjes zien...

Het vervolg van die middag maakte het haast ondenkbaar dat je het snoeken zo lang niet gedaan hebt. Want na een paar fraaie aanbeten, leuke missers en een paar leuke snoekjes voor ons beiden kwamen we bij een werkelijk waar subliem stukje poldersloot. Een mooie wilg hing ver over de sloot heen en verborg achter haar hangende takken zelfs een klein zijslootje. Zo’n stek die gewoonweg naar snoek ruikt. De sloot zelf had een mooi rietkraagje aan een zijkant en tussen het riet, de wilg en het zijslootje was een anderhalve meter breed waar de streamer na een paar pogingen toch mooi doorheen zeilde.

Ik stripte de lijn strak en de streamer begon langzaam te zinken. De lijn was op spanning en met een eerste lange haal bracht ik haar tot leven. De voldoening van de worp en het fijne gezicht van de streamer, ik maakte een tweede strip en stond gewoon lekker van het moment te genieten.

WABOEM! Bruut verstoord, de tweede strip kwam amper ten einde of er volgde een boeggolf en ik zie een grote flank opblinken. Ik voel direct een ruk aan mijn lijn en twijfel geen moment, een keiharde ruk terug is mijn antwoord. Hangen! En of dat het hangen is. De vis duikt meteen terug richting wilg om vervolgens net zo diep door te gaan richting rietkraag dat ik haar niet kan zien. Ik denk in eerste instantie aan een mooie vis voor die polder, sinds jaar en dag haal ik er nooit de tachtig, maar een cm of zeventig moet deze vis toch zeker wel halen als ik het zo voel. De drill is uitermate enerverend. Met harde slagen probeert de snoek meerdere malen te ontkomen, richting riet, richting wilg en uiteraard naar de zijsloot.

Als ik haar land staat mijn vismaat al naast me. "Dat is toch wel weer een mooie!" vinden we allebei. Alhoewel ze nog niet zo dik is (het was begin oktober), toch een lange slanke dame en voor mij een nieuw pr in deze polder. De snoek is finaal over de streamer geschoven en vrij makkelijk haal ik de enkele weerhaakloze haak via haar kieuwdeksel naar buiten. Croslock haal ik er af inclusief streamer en de onderlijn kan er aan de voorkant zo weer uit. Een paar plaatjes en ze mag weer terug.

Mooie polderdame.

Nu weet ik het zeker, dit najaar ben ik toch weer echt verliefd!

Sander van der Wal

 

Reacties (3)
Aantal keer bekeken: 9440


1. Geplaatst door: Daan op 2 januari 2010 19:26

Ha Arubaman, Leuk om te lezen dat je terug bent :) binnenkort als het ijs eraf is nog eens tijd om een dagje te streameren? Groeten Daan
rapporteer

2. Geplaatst door: Robert-Paul op 4 januari 2010 11:41

Leuk weer eens wat van je te lezen Sander! En je weet, voor jou heb ik nog steeds een plaatsje vrij in de boot... Ik zal je binnenkort wel een bellen, kijken of we wat af kunnen spreken! Groetjes, Ropa
rapporteer

3. Geplaatst door: hj op 5 januari 2010 06:56

Blijft toch leuk om op dat materiaal een snoek te vangen..
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl