Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Jerkbait vissen
Geschreven door Sybe
30 december 2011 22:39

Omdat je door de bomen het bos niet meer ziet, wil ik een en ander over het jerkbait vissen verduidelijken. Jerkbait vissen is in de USA al jaren erg populair. In Nederland begint de populariteit nog maar net te ontstaan. Jerkbait vissen is een leuke en spannende manier van vissen. Vissen met jerkbaits kan je hart heel wat sneller laten slaan want een snoek die
je kunstaasje aanvalt is een spectaculaire belevenis. Ik vis daarom meestal op
niet te diep en helder water, zodat ik de aanval goed kan zien. Op deze manier
ben je gezond en actief bezig.

Er zijn 3 soorten jerkbaits. Gliders, divers, en hybrides. Ik denk dat gliders het meest populair zijn omdat ze wat makkelijker te vissen zijn.

Gliders hebben een zogenaamde links/rechts actie. De actie moet er zelf ingetikt worden. Nadat de jerkbait is uitgeworpen wordt deze met korte, felle tikjes teruggevist. Bij elke tik slaat het kunstaasje van links naar rechts uit, en bij drijvende jerkbaits zie je de bait van links naar rechts schaatsen, net onder het oppervlak. Geef af en toe zeker een korte pauze, gevolgd door een felle tik. Hier kunnen onze vrienden snoek, maar moeilijk
afblijven. Begin je pas met jerkbaits te vissen, dan raad ik je een ondiep lopende glider aan. Aangezien je dit kunstaasje ziet zwemmen, kan je de techniek aanpassen en zie je wanneer je te hard, te snel of te langzaam vist. Probeer het bijvoorbeeld eens in de polder met een Sybe M, een kleine salmo slider, gill glide, of busterjerk.

Voor de divers is het nodig om langere halen uit te delen dan bij gliders. Een diver moet je laten "duiken" en dan weer naar de oppervlakte laten stijgen om direct daarna weer de volgende haal te geven, zodat het aasje weer kan duiken. Je krijgt onder water dan een zagende beweging. Het is werken geblazen met zo' n jerkbait, maar de vangsten die je er mee kan boeken maken er al gauw een verslavende hobby van. Mijn mooiste snoeken zijn aan een jerkbait gevangen. Een goede diver is de verzwaarde suick.

 

Hybrides zwemmen van links naar rechts, maar ook in alle andere richtingen en vertonen vaak ook nog rare kunstjes. Deze jerkbaits zijn wel voor de meer gevorderde jerkbaitvisser, maar genieten mijn voorkeur. De dikste en grootste vissen vang ik op hybrides. Een voorbeeld jerkbait voor groot water is de Sybride. Voor in de polder, parkjes, en nieuwbouw, genieten de Fatboy, bossel, en de  Flat Sybride de voorkeur, vangers van jewelste!

 


Hengel en reel.
Een jerkbaithengel is kort, maximaal 195 centimeter, strak en moet jerkbaits tot soms wel 90 gram kunnen wegzetten. Er worden dan ook hengels speciaal voor het jerkbait vissen gemaakt. Het is het mooist om een jerkbait hengel naar wens af te laten bouwen, maar als starter kan je prima met een goedkopere fabriekshengel uit de voeten, sterker nog, ik vis nog steeds met een fabrieks hengel.
Jerkbait hengels vissen super, en bovendien zijn ze prima in te zetten om te trollen. Ze hebben een strakke blank, met een mooie parabolische actie in de top, wat erg fijn is als je een vis vangt. Het kopschudden van de soms woeste en uit het water springend snoeken, worden hierdoor beter opgevangen, en zo heeft de snoek minder kans om zich los te schudden. Het handvat moet kort zijn, zodat hij tijdens het tikken geen lichaamsdelen raakt. Zonder reel kan je met jerkbaits echt niet uit de voeten. Een molen is totaal
ongeschikt voor het vissen met jerkbaits. Een rond model reel is meestal sterker dan een druppel model reel, en geniet om zijn langere levensduur mijn voorkeur.

Onderlijn.

Jerkbait vissen doe je met een enkelvoudig titanium spin stangetje, of met een stalen spinstang. Omdat het kunstaasje van links naar rechts schaatst is het noodzakelijk om hiervoor een stalen spinstang of enkelvoudig titanium stangetje te gebruiken. Deze raken niet verstikt in de dreggen, omdat ze niet buigen, of direct weer recht springen na het doorbuigen. Stalen spindraadjes, fluor carbon, en 7 strand titanium draadjes doen dit niet,
en zullen tijdens de links/rechts glide de haken van het aasje vast pakken. Het
geheel raakt in de knoop, en de actie is uit het kunstaas. Gebruik deze daarom nooit.

Wil je leren jerkbaiten, doe het dan op niet al te diep helder water met een glider. Later kan je op dieper water met zinkende jerkbaits aan de slag, om de grote snoeken te vangen, maar leer eerst op zicht vissen, dat is de beste leerschool, en er is niet zo mooi als een snoek in sneltrein vaart over een jerkbait heen te zien schuiven.

Het liefst vis ik met zinkende jerkbaits. Met deze aasjes, is het ook perfect
mogelijk om ondiep te vissen. Door zinkende jerkbaits wat langzamer te
vissen, gecombineerd met rustpauzes tijdens het terugvissen, kan je ook de iets
diepere lagen afvissen. Wanneer je een rustpauze inlast, zijn er sommige jerkbaits die een waggelende actie hebben als ze afzinken, dit is echt dodelijk!


Jerkbaiten kan natuurlijk gewoon vanaf de kant, maar kan ook heel goed vanuit de boot. Met de boot kan je soms nog beter de plekjes bereiken waar de snoek zich verstopt, zoals onder steigers en bruggen. Op de fiets de vijvers in de nieuwbouwwijk af struinend kan soms garant staan voor het vangen van leuke aantallen snoeken, terwijl vissen vanuit de boot op groot water garant kan staan voor het vangen van grote snoeken. Je kunt dan als je verkast met de boot, tussen de stekken een stukje gaan trollen. Probeer veel met je jerkbaits te variëren, elke dag is weer anders, en de jerkbait die op de ene dag veel vangt, kan op een andere dag veel minder goed vangen. Elke water diepte en water kleur vraagt weer om een ander type jerkbait. Je hebt dus nooit genoeg jerkbaitjes in je tas zitten. Wil je een keer iets speciaals hebben, bestel dan bij mij een keer een jerkbait met je naam er op. Je hebt dan iets speciaals en exclusiefs. Wees niet bang dat je jerkbait te groot is, want ook kleine snoek valt jerkbaits van 80 gram of meer aan. Ben je nu nog steeds onzeker wel je een keer mee op mijn boot om te trollen en jerkbaiten, klik dan op de volgende link.
http://123kunstaas.weebly.com/roofvissen-met-visgids.html

Ik hoop dat er nu een en ander duidelijker is geworden, en je net als mij veel plezier zult krijgen in deze super leuke manier van vissen.

Sybe.

Reacties (6)
Aantal keer bekeken: 16696


1. Geplaatst door: Arie op 8 april 2013 08:09

Sybe bedankt dat je een goede uitleg kan geven over het Jerken, zelf gebruik ik altijd een Glider omdat ik daar mee vangt, andere Jerk's daar vang ik gewoon niets aan, ik denk dat het geloof in een Jerk ook heel sterk moet zijn of zoals je aangeeft vist ik met die andere gewoon heel verkeerd, vandaar dat ik niets er aan vangt. Vraagje van mijn kant; is een Glider goed te gebruiken op een 2 meter water? en zo ja welke, zinkend of drijvend? Groet Arie die 1 keer per jaar naar jouw water komt om een weekje te vissen.


rapporteer

2. Geplaatst door: sybe op 8 april 2013 08:09

Dag Arie. Als eerste, je bent welkom op mijn water. Hoe meer zielen hoe meer vreugd, en het is hier nog niet echt druk. Een glider kan tot ongeveer 2 meter gevist worden. Je hebt dan een iets zwaardere en zinkende glider nodig. Werp zo ver mogelijk, en laat de glider tot de gewenste diepte afzinken. Als de glider tijdens het binnen vissen dichterbij je komt, zal hij door de opwaartse druk van de hengel stijgen. Je kan dit verhelpen door even te stoppen met binnen tikken, en hem opnieuw even te laten afzinken. Dit kan met een drijvende glider niet. Als je de gewone Sybride neemt, dan kan je met gemak 2 meter halen. Deze jerk duikt snel de diepte in, en blijft tot onder de boot, of kant, op diepte. Dit is ook met de drijvende variant. De Sybride is oficieel een hybride jerk, maar als je hem vist met rustige halen, en een beetje slack, dan heb je een prima glider. Overigens, de meeste jerkbaitvisser, vissen met gliders. Succes.


rapporteer

3. Geplaatst door: dennis op 8 april 2013 08:09

Sybe, Ben blij dat jij het motto "hoe meer zielen, hoe meer vreugd" hebt. Waar vis jij dan precies? Dennis


rapporteer

4. Geplaatst door: sybe op 8 april 2013 08:09

Hoi Dennis. Ik vis door hèèl Friesland, maar ook regelmatig in Overijsel, en N Holland. Een vaste stek heb ik niet. Mijn boot ligt op een trailer, dus ik ben mobiel. In Friesland wonen weinig mensen, en is veel water, dus nog ruimte genoeg. Het is hier gelukkig geen Elburg.


rapporteer

5. Geplaatst door: Andy op 6 april 2015 15:00

Hoi Siebe ,

Leuk en verhelderend stukje voor de beginnende jerkbait vissers. Mooie foto's ook. Snel maar weer eens een gezellig dagje organiseren :-)

groeten Andy .

ps de allebeste wensen voor 2012 ! 


rapporteer

6. Geplaatst door: Bram op 6 april 2015 15:00

Hoi Sybe, kort en bondig vertel je de basis van het jerkbaiten en ik denk dat een beginnend jerkbait visser daar best wat aan heeft.
Maar waarom dan alleen maar foto's van man met grote snoeken ipv foto's van bijvoorbeeld een rond model reel of een gilder?
Juist een beginner kan dan mooi de verschillen tussen verschillende jerkbaits zien en wat voor soort reel jij aanraadt.
Foto's van man met grote snoek zijn er toch genoeg?


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl