Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Met de Ikuru de rivier op deel 2
Geschreven door Eddy te Mebel
24 juli 2017 11:17

Deze keer had ik beloofd om de Ikiru Cranks eens nader onder de loep te nemen, zoals de duikdieptes, eigenschappen en wanneer ik welke plug inzet. 

Ikiru Crank SL.

SL betekend SHORT LIP. Dit Is de plug die het minst diep duikt, ongeveer tot 1.20m diep.

Dit plugje bezit een vinnige zwemactie en gebruik ik hoofdzakelijk langs de oevers in de ondiepe zones waar ik vis verwacht. 


https://youtu.be/taOdLPybaLQ

Zelfs op de rivieren waar het soms meer dan 8 meter diep is, in de oeverzone kun je zeer goed vis vangen. Sterker nog, de vissen vang ik regelmatig op slechts 50 cm. onder de oppervlakte. Waar dit plugje zeer geschikt voor is! Net als in slootjes, beekjes, stadswater of polderwateren. Daarnaast is deze ´Slow Floating´ wat inhoudt dat zodra deze stil komt te liggen langzaam naar de oppervlakte stijgt. Teven zijn dat momenten dat de rovers hun kans grijpen. 

Ikiru Crank LL.

LL betekend LONG LIP. Persoonlijk is dit is mijn favoriete model om mee te vissen. Op de verpakking staat dat deze plugjes 1,8 meter diep lopen, maar zoals ik in deel 1 had beschreven als deze aan een dun lijntje worden gevist haal met de juiste omstandigheden zelfs de 4 meter. Wat ik ook belangrijk vind is dat deze plugjes echt kaarsrecht door de sterkste stroming lopen. 

 

https://youtu.be/6UMYZBPgEGQ 

 

Het liefst gebruik ik deze pluggen in de warme zomermaanden. Afgelopen zomer maanden vang ik hier namelijk erg veel vis mee. Niet alleen veel vis, maar tussendoor ook grote vissen. Mooie meervallen en roofbleien passeren zo nu en dan de revue. Omdat deze plug goed in balans is, is het goed mogelijk om op de stroomnaad te vissen, waar de aanbeten keihard kunnen zijn! Heel af en toe word je dan ook verast door een trage aanbeet, het voelt net alsof je aan de bodem vastloopt. Dit is een teken dat de vissen zeker zijn van hun prooi. 

 

Ikiru Crank XXL.

XXL staat voor een EXTRA LONG LIP. De pluggen met de langste duiklippen duiken het diepste. Zodra ik dieper dan 4 meter wil vissen gebruik ik deze XXL plug ook zeer graag. Met regelmaat gebruik ik deze plug op mijn steunhengel om mee te laten lopen. In mijn hand gebruik ik dan een korte hengel en in de steun langere. Hierdoor vis ik met de lijnen het verste uit elkaar. Wel zo handig, zeker als je een bocht neemt dan komen de pluggen niet zo snel in elkaar. 

 

Beide hengels ( hand- en steunhengel) moeten strak, licht en gevoelig zijn. In mijn geval een HS Titan en de Special Force. Met deze hengels voel ik de wervelingen van de stroming zodra ik dicht boven de bodem trol. Zo weet ik dat ik op de juiste diepte vis en het meeste kans maak een vis te haken. De XXL plug trekt niet hard aan de hengel, wel ietsje meer dan de LL nu is dat een gevolg van de langere lip en is ook niet storend. 

 

Vanwege de duikdiepte laat ik deze het liefst meelopen aan de steunhengel als ik aan de diepe kant vis. Als ik aan de ondiepe kant vis (dus met mijn neus richting de oever) dan komt de Ikiru Flat Crank aanbod.

 

Ikiru Flat Crank.

De Flat Crank kent een klein - en een groot model: 5,5 cm en 6,5cm. Deze plugjes hebben een klein zwemlipje en lopen tot ongeveer 2 meter diepte. De vorm is plat, maar wel lekker hoog en valt dus goed op. Ook zit er een ratel in die bij de minste beweging al ratelt. Een ideaal plugje dus om langs de oever te vissen en garant staat voor mooie vissen. De kleur Fire-Tiger heeft een mooie goudkleurige glans, welke begint te schijnen in het water met zonnig weer. Dit blijkt keer op keer een goed keus en zeker wanneer de zon schijnt!

 

https://youtu.be/4s2Ig8ScVrs 

 

Eddy te Mebel

 

Bekijk de volledige Ikiru serie hier

Reacties (0)
Aantal keer bekeken: 3101
Reageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl