Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Bizarre seizoensstart!
Geschreven door Lau Boom
31 juli 2019 20:15

Bizarre seizoensstart seizoen ‘19/’20

 

Hoi allemaal, voordat mijn verhaal begint zal ik mezelf ff voorstellen: Ik ben Lau Boom, 17 jaar oud en ik studeer op dit moment Sportvisserij & Waterbeheer aan de Sportvisacademie. Mogelijk kennen jullie van mijn instagram (@lauboomfishing). Ik vis veel samen met mijn vader, die heeft dan ook een aandeel in dit verhaal. Ik ben door Elwin gevraagd om een stukje over mijn seizoensstart te schrijven, aangezien die toch best bizar verloopt… Na dit korte voorstelrondje, zal ik toch maar eens beginnen met het verhaal, veel leesplezier!

 

 

Dit verhaal begint eigenlijk vlak voor de gesloten tijd. Een weekje voordat deze begon, wist ik mijn PR te verbreken naar 114 cm. Sowieso al een droomvis, maar al helemaal voor de polderwatertjes waar ik meestal te vinden ben. 

 

 

Ook de vissen uit dit verdere verhaal komen allemaal uit relatief klein water. Maar goed, nadat ik m’n pr had verbroken begonnen de zwaarste twee maanden in het jaar van een roofvisser. Gelukkig wist ik hierin nog een weekje naar Zweden te gaan, maar daar vielen de vangsten een beetje tegen. 

 

 

Eenmaal terug in Nederland was het nog even wachten op de seizoensstart. De dagen voordat we losgingen, werden de plannen gesmeed, de laatste voorbereidingen getroffen en de stekken uitgezocht. Hier liepen we al tegen de eerste tegenvaller op. Onze vaste stekken waren op heel veel plekken onbereikbaar door de grote hoeveelheid riet, en was er wel te komen dan lagen er wel waterplanten tot aan de oppervlakte… gelukkig waren er hier en daar wel wat plekjes te bevissen, en vonden we wat nieuwe stekken. De dag voordat we weer mochten ging het ook nog eens hard regenen. Zaterdagochtend stonden we vroeg op, en vertrokken we met enige moed naar ’t water. We hadden al geen lekker gevoel, maar het vertrouwen zakte compleet weg nadat we op de eerste stek geen teken van leven hadden gehad. Maar goed, het was nog vroeg en we hadden nog de hele dag voor ons. Op naar de tweede stek, een bekende stek waar we eerder wel eens een visje hadden gevangen. Ook hier lag het vol met planten. Ik stond bovenop een duiker, en pa die liep wat verderop het riet in. Mijn eerste worp haal ik rustig binnen, en vlak voor mijn voeten laat ik hem nog even in de duiker zakken. Niks, dus ik til het aasje weer het water uit. Op het moment dat ik ‘m uit het water haal, klapt er een snoek met een flikflak achteraan. Mis! Op dat moment hoor ik ook een gil uit het riet komen, pa heeft er 1! Ik laat gauw mijn aasje weer de duiker in zakken, en meteen klapt de snoek er weer op. Echter schiet hij meteen weer los. Grrrrrr… een paar worpen later komt er een boeggolf achter mijn kunstaas aan, en klapt er weer een snoek op. Hangen! Dit keer wel, en hadden we na 5 minuten op deze stek beide vis. Na nog even te hebben staan gooien, loop ik ook maar even naar m’n pa om daar nog wat worpen te doen en daarna te verkassen. Eerste worp krijg ik halverwege een licht tikje, ik sla aan en voel meteen een lomp gewicht. Hangen, en dit is een betere! Na een kort gevecht verschijnt de vis voor de kant, en weet pa hem te landen. Snel het meetlint erlangs, 92 cm! Dat is een prima vis! De rest van deze dag wisten we veel actie te krijgen, en rond 5 uur sluiten we de dag ruim in de dubbele cijfers af! De laatste vis van m’n vader was op een nieuwe stek, waar de rest van dit verhaal ook plaats zal vinden. 88 cm was deze vis overigens.

 

 

Ik heb het vrij druk met school en stage, waardoor we voornamelijk beperkt zijn tot korte avondsessies. De nieuwe stek, is een stek die we al wel kenden, maar nooit serieus hebben bevist. Ook was dit zo’n beetje de enige stek waar we nog konden vissen door de planten. Maar goed, de eerste avondsessie vond die week plaats. Ik ga geen hele verhalen schrijven over alle avondsessies, maar zal het even kort samenvatten: 82, 87, 87, 87, 88, 88, 90, en 91 cm kwamen allemaal langs in een paar korte sessies! Ook zaten hier een aantal kleinere vissen bij, maar die waren natuurlijk niet zo boeiend ????. Geen enkele sessie hebben we hier geblankt. Beter kon het niet, wat een magische start  van het seizoen!

Maar op een avond, schoof er in het laatste licht een massieve vis over pa zijn kunstaas heen. Alles verliep perfect, maar toch verloste deze bak zich na een paar keer kopschudden van de haken. K*tzooi! Vele sessies erna wisten we vissen te vangen, behalve die, die meterplusser was ons toch steeds te slim af… tot die ene avond dan!

We twijfelden waar we heen zouden gaan, en ik zeg: “laten we daarheen gaan, ik heb een gevoel daarbij”. Jullie kennen het vast wel, een onbeschrijflijk gevoel, maar toch klopt het vaak. Eerste worp gooi ik ver in, halverwege zit ik vast in de planten, maar na een harde tik gingen deze er gelukkig af. Ondertussen draai ik rustig m’n shad mijn gezichtsveld in, ik laat hem even stilhangen en op dat moment schuift er op een paar meter van mij vandaag een enorme vis volgas over mijn kunstaas heen! Gelijk hadden we door dat dit een hele beste was, na een spannende dril met een aantal acrobatische sprongen wist pa deze snoek in een keer vakkundig vast te pakken in de kieuwgreep, en tilt hij deze unit op de kant. BWAAAHH! We kijken elkaar aan, en m’n hart gaat tekeer. Ik pak gauw het meetlint, en leg deze langs de vis.. 111! 111? “meet ‘m ff na!” zeg ik tegen m’n vader. Ook hij komt uit op 111 cm. WTF! Snel een korte fotoshoot, en natuurlijk zo snel mogelijk terug ermee. Na een korte reanimatie zwemt ze met een ferme staartslag weer de diepte in. Ongelooflijk! Na een vreugdedansje en wat geknuffel, leg ik de hengel even aan de kant en geniet ik van het moment. Twee 110+ in drie maanden, en dat in polderwater! Ik denk dat dit seizoen nu al uitgespeeld is voor mij…

 

 

En dan terug naar de realiteit. 

De sessie hierna blankte ik. 

De afgelopen dagen hadden we temperaturen van boven de 30 graden, waarbij het naar mijn inzicht niet verantwoord is om te snoeken. (al helemaal niet op kleinschalig stilstaand water) Toch maar even de focus op soorten als snoekbaars en baars leggen! 

En nu zit ik met een gekneusde pols thuis, dus even rustig aan wat betreft vissen!

 

Maar wie weet wat dit seizoen nog meer in petto heeft voor mij! Maar hoe dan ook, mijn seizoen is al lang en breed geslaagd, en kan alleen nog maar mooier worden!

 

 

Bedankt voor het lezen en wie weet tot de volgende!

 

Lau Boom

Reacties (7)
Aantal keer bekeken: 2304


1. Geplaatst door: Elwin van Middelkoop op 31 juli 2019 20:26

Bedankt voor je toffe verslag!!
rapporteer

2. Geplaatst door: Divani op 31 juli 2019 20:30

Schitterende vangsten voor dergelijk polderwater! Uniek! Veel beterschap en binnenkort weer knallen!
rapporteer

3. Geplaatst door: Joost op 1 augustus 2019 13:50

Mooi man! Leegharken die legendarische stek van jullie! Gaaf!
rapporteer

4. Geplaatst door: Bart Bootsveld op 1 augustus 2019 20:53

Mooi stukje Lau!!
rapporteer

5. Geplaatst door: Brenden op 3 augustus 2019 20:27

Leuk verslag Lau...!!
rapporteer

6. Geplaatst door: cornelis op 6 augustus 2019 11:49

Mooie vissen ! sterkte met je Pols.
rapporteer

7. Geplaatst door: pietje op 20 augustus 2019 20:19

volhouden in dat water er zitten zeker nog grotere
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl