Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Afgekloven deel 5: de Busterjerk
Geschreven door Wouter Nijlant
3 oktober 2008 20:28

In het Fishingcamp kocht één van ons een mooie, maar (voor ons) onbekende jerkbait van StrikePro: de “Busterjerk”. Volgens de locals zou deze ratelende glider wel eens het verschil kunnen maken tussen wel of niet vangen. Nou, dat hebben we geweten. De splinternieuwe Busterjerk van onze vismaat liet ons de volgende dag alle hoeken van het water zien. Dit was meer dan we konden verdragen en aldus lagen er dezelfde avond nog twee nieuwe Busterjerks op tafel, ongeduldig wachtend om nat gemaakt te worden.

 

 

Omdat de Zweedse snoek rond Västervik zich vooral tegoed doet aan haring, koos ik voor de lichtblauwe variant, m’n vismaat ging voor het gouden tintje. Na een weekje Zweden, waarin tientallen snoeken onze nieuwe Busters van dichtbij kwamen bewonderen, zagen ze er al behoorlijk gehavend uit.

 

 

Nu zijn we al heel wat jaren (èn visvakanties) verder. Niet alleen in Zweden, maar ook in Ierland hebben de snoeken kennis met ons kunnen maken. Die ene Busterjerk die ik heb, mocht daar altijd getuige van zijn.

 

 

Inmiddels hebben al schofterig veel snoeken hun tanden in dit stukje vakmanschap gezet. Uiteraard werd niet alles verzilverd, maar ik schat dat er aan deze ene lichtblauwe Buster al wel 50 à 60 snoeken gevangen zijn.

 

 

Sterker nog, ik denk niet (weel wel zeker eigenlijk) dat ik ooit zoveel snoek ving aan 1 stukje kunstaas. De laatste keer dat we in Västervik waren, heeft zicht zelfs een dikke geep vergist in de 15 cm lange jerkbait.

 

 

Metersnoeken heb ik er overigens nog niet mee gevangen, maar dat zal ooit nog wel gebeuren.

 

Tot nu toe zijn de dreggen zeker 4 keer vervangen en heb ik een paar keer vies vastgezeten, maar gelukkig maakt deze Buster nog steeds deel uit van m’n Tacklebox.

 

 

Ik heb geen idee waar ‘m de vangkracht precies in zit. Ik, en ook vriend snoek, zijn in ieder geval gek op de wijd uitslaande actie. In principe is het met heel weinig inspanning mogelijk om deze van links naar rechts door het water te laten glijden. Het is me niet bekend of de snoek getriggerd wordt door de ratels die erin zitten. Op momenten dat het tegenzit, wil ik de jerk ook wel eens extra hard door het water slaan, zodat deze gaat flanken en de zijkanten lekker oplichten. Dat heeft bij menig snoek al eens de trekker overgehaald.

 

 

Laat de Busterjerk tijdens het binnenvissen ook af en toe maar eens hangen, het is namelijk ook een suspenderende jerkbait. Een spectaculair moment deed zich eens voor, toen ik en m’n twee vismaten alle drie in hetzelfde hoekje gooiden en er dus 3 lijnen over elkaar heen lagen. Ik lag bovenop en moest dus het langst wachten. Ik zag m’n Buster al een tijdje stil in het water hangen toen plots een dikke tachtiger het roerloze stukje kunstaas greep! Helaas was het te laat om de haak te zetten, maar het was natuurlijk schitterend om te zien.

 

 

Tegenwoordig zijn er zelfs Busterjerks op de markt in de kleuren van “Nemo” (het kleine visje uit de gelijknamige film). Unieke marketing en een prachtig stukje kunstaas als je het mij vraagt. Ik ben deze helaas nog niet in de winkel tegengekomen.

Met vriendelijke groet,

 

Wouter Nijlant

 

Wouter ontvangt namens Pikemaster Lures een nieuwe Busterjerk voor zijn bijdrage.

 

Heeft u ook een afgekloven stuk kunstaas en wilt u er een verhaal van maken? Stuur een mailtje naar dick@metersnoeken.nl en willicht staat uw verhaal binnenkort ook in deze rubriek en ontvangt u een gratis plug.

Reacties (11)
Aantal keer bekeken: 10994


1. Geplaatst door: Bram op 25 november 2011 15:27

Herkenbaar Wouter, ik vis al zo'n 30 jaar echt veel op snoek en heb in de periode veel, erg veel kunstaas vergaard. In mei 2005 maakte ik iets dergelijks mee in Karlskrona. Na 5 dagen eigenwijs het vele kunstaas dat ik bij me had geprobeerd te hebben en daar heb ik ook wel een paar snoeken mee gevangen, waren de aantallen die mijn vismaten met die Buster vingen echt groter. Als ik er op een dag 4 had, lagen hun aantallen in de 10-16 range. Dus toch maar een blauwe Buster geleend. Die dag ving ik 21 snoeken en mijn maat 20. Met de blauwe Buster. De jaren daarna had ik ook Busters bij mee, in verschillende kleuren, maar de blauwe bleef favoriet! En ook geep erop gevangen, net als jullie. De topper was een 116cm snoek dit jaar die op 50cm water de Buster pakte. Een vette nog niet afgepaaide snoek die zeker 25 pond woog!


rapporteer

2. Geplaatst door: Evert Oostdam / Pike Master Lu op 25 november 2011 15:27

Beste Wouter, Ik vond het artikel over de Buster Jerk heel mooi geschreven. Wij geven je dan ook graag een nieuwe Buster Jerk & Strike Pro Cap cadeau. Betreffende de “Nemo” Buster Jerk, al onze producten zijn door alle hengelsport winkeliers te bestellen. Wij hebben geen verplichte afname t.a.v. onze artikelen. Wij sturen zelfs 1 artikel (Buster Jerk) op naar een winkel indien nodig. Dus de “Nemo” is in alle winkels verkrijgbaar!! Evert Oostdam Pike Master Lures


rapporteer

3. Geplaatst door: Pieter op 25 november 2011 15:27

Wouter, Ik ben ook jaren terug op dezelfde wijze als jou in aanraking gekomen met de Busterjerk. Inderdaad ving het ding opvallend goed en dit is niet minder te danken aan de slome actie die je eraan kunt geven. Ik heb één aasje welk het ooit beter deed maar die ken je wel... Binnenkort moeten onze Busterjerks elkaar maar weer eens kruisen. Goed verhaal. Pieter.


rapporteer

4. Geplaatst door: Marc op 25 november 2011 15:27

Deze Buster Jerk past zeker goed in de afgekloven lijst, dat is wel goed te zien, haha. 8) Mooi verhaal!


rapporteer

5. Geplaatst door: henk op 25 november 2011 15:27

hank


rapporteer

6. Geplaatst door: Lieuwe op 25 november 2011 15:27

leuk verhaal, lijkt wel alsof dit verhaal puur gemaakt is om de verkoop van de busterjerk te verhogen :p verder een mooi stukje kunstaas die ik al veel snoeken heb zien vangen, moet alleen zelf nog een aanschaffen. groeten breeuw


rapporteer

7. Geplaatst door: Robbert op 25 november 2011 15:27

Mooi verslag van n mooi stuk kunstaas. Ik heb er zelf ook een paar en bevallen mij erg goed, zijn makkelijk te vissen en de actie is super. Ik vind de busterjerk veel vangkracht voor een goede prijs


rapporteer

8. Geplaatst door: Dick op 25 november 2011 15:27

Het is inderdaad een jerk die eigenlijk in geen enkele jerkbaitkoffer mag ontbreken. Vis zelf graag met darters, maar er zijn dagen dat de rammels veeeeeeeel meer snoeken over de streek trekken. Leuk verhaal verder en inderdaad goed afgekloven. Groet Dick


rapporteer

9. Geplaatst door: joshua op 25 november 2011 15:27

Hoi, buster heeft zichzelf goed bewezen, mooi artikel! Mocht je van de jongens van PikeMaster toevallig geen nemo-buster krijgen, dan hangt die ook nog bij Rentenaar hengelsport in Koog aan de Zaan. groetjes Joshua


rapporteer

10. Geplaatst door: Ashely op 30 maart 2013 20:37

Paul Wolf zegt:wow .. wat een mooie foto's zitten daar bij zeg. dat moet wel een hele mooie carmea zijn geweest die die heeft gemaakt en een hele goeie man/vis fotograaf.
rapporteer

11. Geplaatst door: Ashely op 30 maart 2013 20:37

Paul Wolf zegt:wow .. wat een mooie foto's zitten daar bij zeg. dat moet wel een hele mooie carmea zijn geweest die die heeft gemaakt en een hele goeie man/vis fotograaf.
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl