Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Afgekloven deel 8. De Salmo Fatso
Geschreven door Cees aan de Wiel
22 november 2008 09:36

Ik denk dat de meeste vissers meerdere exemplaren van de Fatso in hun bezit hebben (gehad). Voor mij betekent het verspelen van een Fatso automatisch dat ik een nieuw exemplaar aanschaf. Dat is onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De Fatso (uitvoering 14cm) vis ik het liefst trollend op waterdiepten tot 4 a 5 meter. Met een beetje moeite krijg je een ‘floating’exemplaar op 3 meter diepte. Als je nog dieper wilt dan kun je wat lood voor de onderlijn bevestigen. Ik vis het liefst floating, aangezien dit in combinatie met een zware onderlijn een ‘suspending’ Fatso oplevert. Dat vergroot de variatie waarmee het kunstaas gevist kan worden. De Fatso vist ook erg lekker. De actie is constant, namelijk een soort ‘waggelactie’ die zich uit in constante tikje op de top van je hengel. Om het gevoel te vergroten vis ik met een zware en korte jerkhengel. In combinatie met gevlochten lijn vist dit werkelijk fantastisch. Vismaten mopperen nog steeds op me vanwege mijn ‘honkbalknuppel’; ondertussen merk ik dat de meeste van hen ook omschakelen naar kortere hengels met een flink werpgewicht.

Ik heb ondertussen diverse Fatso’s in mijn bezit (gehad). Ik moet eerlijk bekennen dat de uitvoering RHP mijn grote favoriet is. Deze ‘baarsuitvoering’ doet het overal goed, vooral in wateren waar baarzen in groten getale voorkomen. De RHP (donkere uitvoering, met rode buik) heb ik meerdere malen verspeeld. Ik kan me nog goed herinneren dat ik zelfs mijn anker heb opgeofferd in een uiterste poging de RHP te bevrijden. Éénmaal kreeg ik daardoor mijn RHP terug en éénmaal kostte mij dat mijn anker. Daarna heb ik verwoedde pogingen gedaan een nieuwe Fatso in mijn favoriete kleur aan te schaffen. Jammer genoeg is dit type vrij lastig te verkrijgen. Ik ben toen overgeschakeld naar de uitvoering ‘voorn’. En met succes.

Ze zijn niet allemaal groot.

Geteisterd door snoeken tanden.

De foto’s zeggen voldoende. Op dit stuk kunstaas heb ik ondertussen menig snoek gevangen, van klein tot groot. Ja ook kleine snoeken (40 tot 70cm) nemen de Fatso regelmatig te grazen. Ik moet zeggen dat vooral de grote dames flinke schade aanrichten. De kleinere snoeken veroorzaken vooral de nodige krassen, maar wanneer grote snoek de Fatso te grazen neemt is er sprake van mishandeling. Vooral metersnoeken zijn in de herfstperiode verzot op de Fatso.

Fatsometer.

Opvallend is dat bijna alle aanvallen gericht zijn op de kop van de Fatso. Het achterlijf is nog keurig in orde, op een paar gaten na. Verder toont de Fatso zoveel kwaliteit, dat ook de dreggen, splitringen en bevestigingsogen nog geheel in tact zijn. Wat ook opvalt, is dat de Fatso vaak maar met één dreg in de mondhoek gehaakt is. Het is overigens geen enkel probleem om de weerhaken dicht te knijpen; ik merk nauwelijks effect. Naast de gezondheid van de snoek scheelt dit ook een hoop gedoe bij het onthaken. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een – met een Fatso gehaakte - snoek lastig te onthaken was.

Zware snoek op de Fatso.

Tot slot: de Salmo Fatso is een fantastisch goed stuk kunstaas waarmee ik (zie foto’s) goede resultaten heb geboekt. Zelfs met de afgekloven voorn aan mijn lijn boek ik nog steeds uitstekende resultaten. Kennelijk maakt het niet uit of de lak in tact is of niet!

Kees aan de Wiel
www.roofvisonline.nl

Prachtig getekende metersnoek op de Fatso.

Reacties (5)
Aantal keer bekeken: 18905


1. Geplaatst door: joshua op 25 november 2011 13:35

Zo toegetakeld hoort een fatso te zijn. Het heerlijke aan een fatso vind ik dat het altijd z'n vissen wel vangt, inderdaad van groot tot klein. Ik denk ook dat de meeste vissers zich wel herkennen in de wanhoopspogingen die een visser kan ondernemen om een geliefd kunstaas te redden. Mooi artikel en veel succes met je volgende fatso.


rapporteer

2. Geplaatst door: Frans op 25 november 2011 13:35

Mooi stukje over deze vangende " jerkbait" die door iedereen gesleept wordt volgens mij ! Heb zelf ook een voornkleur(zinkend) welke nog nooit gepakt is ! Dat kan dus ook !! Vind de actie wel mooi maar misschien gun ik hem gewoon niet genoeg zwemtijd ! Hopelijk gaat die van mij er dan hetzelfde uitzien als die van jou. S6 nog met dit mooie/fijne kunstaas. Frans den Ouden


rapporteer

3. Geplaatst door: Anne op 25 november 2011 13:35

Ik vis al jaren op deze manier met de Fatso en ik heb door de jaren heen denk ik wel al 40 of 50 meter + vissen op deze jerkbait gevangen . De Fatso is en blijft voor mij de onbetwiste nummer 1 en het aantal getekende fatso's blijft maar groeien want op een zeker moment is hij zo mooi getekend dat ik er niet meer mee durf te vissen , het is immers zonde om zo'n exemplaar kwijt te raken . Anne Brommer


rapporteer

4. Geplaatst door: bobby schoonens op 25 juni 2013 19:54

Pas heb ik gevist met n fatso crank en ik was getuige van n fantastische aanbeet op de oppervlakte plug, echt spectaculair! mooi voor langs de lelies en het riet te vissen.
rapporteer

5. Geplaatst door: jos op 25 maart 2019 10:08

Heb er een aantal aangeschaft maar ga ik testen naar de gesloten periode, ben heel benieuwd.
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl