Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Afgekloven deel 11: De Buster Jerk 1
Geschreven door Peter de Flem
28 januari 2009 20:54

Menige jaren geleden, toen ik voor het eerst over jerkbaits las, was ik sterk onder de indruk wat voor snoeken dit spul opleverde. De Buster Jerk was toen nieuw op de markt en de hengelsportboer overhaalde me om deze jerkbaits eens te proberen.
Ook schafte ik me zo’n jerkstokje aan voorzien van een ABU reeltje, opgespoeld met 30 ponds dyneema.
Het was nog de tijd dat we volop met levende aasvisjes visten en met regelmaat gingen we trollen. Nadat ik het een paar keer probeerde met de nieuwe aasjes, verdween die Buster Jerk ergens onderaan in de kunstaasbak. Ik vond het te lomp en te zwaar, en mijn eerste had ik door een pruik aan de rivier cadeau gedaan. Het jerksetje deed nog aardig dienst tijdens het trollen.
Als knaap van een jaar of 18 lag die Buster Jerk echter buiten mijn schamele budget.
Kostte bijna de helft van mijn wekelijkse zakgeld…

Sinds een jaar of twee begon dat “jerken” weer aardig mijn interesse op te wekken. Mijn vismaat Dave was ook al snel onder de indruk van die jerkbaits. Het feit dat je het aasje zelf actie dient te geven, was de uitdaging. Hierbij ligt alles aan de visser zelf. Mijn vorige vismaat vond het allemaal maar niks. Zo’n hele dag werpen is niet voor watjes. Maar Dave, die was er snel aan verknocht geraakt en al gauw had ik een nieuwe vaste vismaat.

We begonnen met de kleinere Busters. Met een vrij licht hengeltje, voorzien van een druppelreeltje. Een genot om mee te vissen zo’n druppelreel!
Al gauw meldden de eerste metersnoeken zich, en we wisten op een jaar tijd meer metersnoeken te vangen dan op al die jaren bijeen! Daarboven nog die spectaculaire aanbeten maakt dat we anno november 2008, behoorlijk verslaafd zijn aan die jerkbaits.

 

Vorig jaar bevisten we een nieuw watertje, ergens in het voorjaar. Trollen leverde niets op. Dan maar gokken op die jerkbaits, die het haast wel altijd deden als de snoeken niet te diep zitten.
Het was Roberto die deze keer van de partij was, en ook was gebeten door het jerkvirus.
(mijn schuld)
Hij toverde zo’n zware Buster Jerk uit zijn doos. “Ga je zo dood gooien maat?” zei ik spottend. Maar mijn woorden waren nog maar net uit de mond en daar stond Roberto met een kromme hengel. Knappe snoek als resultaat. Zo tussen de gele plomp vandaan gehaald.

Ik besloot dan maar om die oude, vergeten, zware Buster Jerk in de baarskleur zwemles te geven. De kleur C29 om precies te zijn. Wel even wennen wanneer je enkel die aasjes van 45-50 gram gewend bent.
Ook bij mij bleven de aanbeten niet uit en al gauw stond ik ook met een knappe snoek op de foto te pronken, alleen was mijn materiaal niet geschikt.

Mijn Shimano Curado 201 had er alle moeite mee als ik dat zware aasje in het snoekenland presenteerde. Duidelijk was ook mijn hengel te licht. Ik was toch bijna jarig en een aangepast jerksetje stond bovenaan mijn verlanglijstje.
Aangezien de kwaliteit van die aasjes, besloot ik dan ook maar om de jerkhengel van hetzelfde merk aan te schaffen. De Buster Jerk 1, voorzien van een ABU Record 61 reel en opgespoeld met 40 pond dyneema, moest de klus gaan klaren. Ja, hiermee kan ik die Busters echt de actie geven die ik wil. 40 Pond?? Ja er moet wat volume in die lijn zitten.
Een supersetje voor mij persoonlijk!
Zwaardere jerkbaits zijn niet echt aan mij besteed…
Ondertussen heb ik ook het andere hengeltje van PML. De Buster jerk 2 die dienst doet wanneer we met jerkbaits vissen tot 50 gram. Gewoon een klasse hengel!
Tevens ook een droom van een hengeltje om te trollen.

Intussen zijn we een hele jerkbaitcollectie rijker geworden maar die ene gouwe ouwe laat me haast nooit in de steek. In de zomer van dit jaar wist ik er mijn persoonlijk record mee te verbeteren. 121 Cm had ik te danken aan die Buster Jerk. Een hele bak!

Ik durft haast te stellen dat, wanneer deze jerk niets vangt, andere het ook niet doen.
Zelfs nu het aasje eruit ziet alsof het de tweede wereldoorlog heeft meegemaakt, blijft deze gewoon vis vangen.

Des te meer tanden erin staan, des te beter!
Natuurlijk schafte ik me dadelijk wat van die grote Busters aan. Toch merkte ik dat de nieuwe Buster Jerks niet dezelfde actie hadden als die “gouwe ouwe”. Bij nader onderzoek bleek dat die gouwe ouwe een gewicht heeft van 79 gram. Al de andere Buster Jerks 1 wegen 71 gram.
Ja, op het doosje staat inderdaad 75 gram, maar de keukenweegschaal vertel ons andere gegevens. Ook is het bevestigingsoog anders, niet rond maar een soort driehoeksvorm.

De nieuwe hebben een rond bevestigingsoog.
Ook het geluid van de rateltjes is net even anders dan de huidige.

Na onze laatste Ierland-trip in oktober dit jaar, werd ons duidelijk dat we de meeste snoeken wisten te verleiden op alweer “gouwe ouwe” pluggen.

Helaas zaten de snoeken al te diep om er nog met jerkbaits aan te kunnen, en moesten we met andere technieken voor de dag komen. The good-old Rapala’s en Salmo’s leverden ons in Ierland 131 snoeken op.
Grandma en Little Ernie’s deden het ook niet verkeerd…

De moderne aasjes lieten het gewoon afweten. Hoewel je zou kunnen stellen dat, wanneer je 131 snoeken vangt op een week, de snoeken wel op alles zouden pakken. Vergeet het!
Bij de thuiskomst werd er dadelijk grote schoonmaak gedaan in de kunstaasbakken.
Er zitten enkel nog de pluggen en jerkbaits in uit de gouwe ouwe tijd. Kunstaas dat enkel nog wordt gekopieerd, en die zich door de jaren heen al lang hebben bewezen.
Ik beweer natuurlijk niet dat er bij de moderne aasjes geen goede vangers tussen zitten, maar ik heb gewoon een beter gevoel wanneer er zo’n bewezen plug aan mijn hengel bengelt, en vertrouwen is toch waar het om gaat?
Helaas hebben we geleerd dat er meer kunstaas is dat niet vangt, dan wel.
In de vergeten hoekjes van de winkels vindt je dikwijls nog zo’n topper, meestal helemaal bedolven onder het stof. Doe er je voordeel mee!

Peter Deflem

Uw verhaal ook in deze rubriek???

Stuur een mail naar dick@metersnoeken.nl en wie weet ontvangt u net als Peter een nieuwe plug die "afgekloven" is in uw bijdrage zodat u er weer tegenaan kunt.

 

Reacties (7)
Aantal keer bekeken: 13418


1. Geplaatst door: Stefan op 18 november 2011 00:29

He Peter, leuk verhaal en inderdaad is de Buster Jerk een goede jerkbait. Ook een van mijn favoriete alhoewel ik niet die oude versie van jouw hebt. Supershadrap en al dat andere "oude" spul doet inderdaad niks onder voor het nieuwe spul. Ik koop heel wat kunstaas af zo door een jaar heen, maar ik moet eerlijk toegeven dat er maar slechts enkele blijvertjes nog bij zitten. De rest is gewoon voor niks gekocht eigenlijk en 75% van de tijd vis ik met dat "oude" spul.


rapporteer

2. Geplaatst door: Gerbert op 18 november 2011 00:29

Leuk stukje!


rapporteer

3. Geplaatst door: sjarrol op 18 november 2011 00:29

de krassen komen meer door de dreggen, vind het afgekloven wel meevallen


rapporteer

4. Geplaatst door: Mark op 18 november 2011 00:29

Was mij ook al opgevallen dat de oude busterjerks een mooiere aktie hebben en stuk makkelijker vissen, had echt een van de eerste volgens mij nog bij Rentenaar gekocht voordat PML bestond. Helaas verspeeld aan een fuik een jaar geleden, toen 2 nieuwe gekocht maar daar moest je gewoon aktie inslaan voor dat ze het mooi deden, dat ben je snel zat


rapporteer

5. Geplaatst door: mudas op 18 november 2011 00:29

Inderdaad superjerkje, is helemaal ingeburgerd. Maar ik verbaas me telkens weer dat het grotere broertje, de big bandit, weinig gebruikt wordt, terwijl deze een veel grotere "meterkiller'' is!!! Hij glijdt veel rustiger, gecontroleerder door het water, iets wat de meteromaas echt onweerstaanbaar vinden!! Werp hiermee eens de ondiepe plateaus uit, in de buurt van mogelijke paaigronden(rietkragen), of de eerste taluudjes hier naar het diepere water. Nu in februari, een langzaam tot leven komende ''vastloper'' bijna gegarandeert!!! suc6!!!!! Mudas.


rapporteer

6. Geplaatst door: Jorrit op 18 november 2011 00:29

Haha, reageer normaal niet! Maar kon het nu toch niet laten. Om het stukje over het bevestigingsoog eens aan te halen! Dat is echt niet de orginele vorm, dit is meer bruggenwerk! :grin Voorderest prachtaasje, vis hem zelf ook met succes!


rapporteer

7. Geplaatst door: Peter op 18 november 2011 00:29

Aan Jorrit Is echt wel de eerste originele vorm van het bevestigingsoog. Geen "bruggenwerk" dus. Bedankt voor de leuke reacties van iedereen! Peter


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl