Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Afgekloven Deel 14: De Swim Wizz
Geschreven door Dirk van Nieuwenhove
12 augustus 2009 13:15

Beste collega snoekers,

Ik overwoog al een tijdje om eens een bijdrage te leveren voor Metersnoeken.nl via "Afgekloven". Mijn swim whizz is door de jaren heen namelijk zwaar afgekloven. In 1999 ging ik de tweede keer voor 9 dagen op visvakantie naar Ierland. Omdat ik eigenlijk weinig groter kunstaas bezat (ik was namelijk een rasechte poldersnoeker), had ik via een vismaat twee oude 15cm lange (ongebruikte) swim whizz pluggen kunnen kopen. Een rapala floating magnum van 11cm waar ik tijdens de vorige vakantie een van mijn eerste twee metersnoeken had gevangen, was toen groot.

De supershadraps die mijn vader gebruikte, vond ik gigantisch groot. Deze rare pluggen werden gemaakt in de jaren '70. Omdat ik best wel vertrouwen had in geel voor snoek, kocht ik een jailbird en een helin frog. Ik had zelfs een nieuwe hengel gekocht om met deze pluggen te kunnen vissen. Een 20g spinhengel was toen het zwaarste dat ik bezat. Als je dat vergelijkt met de hengels en het kunstaas waar ik nu mee vis ...

Door een inbraak dit jaar in mijn appartement ben ik helaas min of meer alle visfoto's (en andere) kwijt dus ik kan helaas geen foto's tonen van gevangen vissen. Deze stonden namelijk opgeslagen op mijn laptop en die werd gestolen, naast enkele visreels en andere spullen. Echter, om een lang verhaal kort te maken. Ik ving die week 21 snoeken aan een en dezelfde plug: de helin frog swim whizz. Het gemiddelde formaat van deze snoeken hing rond de 70-80cm. Veel groter was er niet bij, kleiner ook niet echt. Maar dit was echt een openbaring voor mij. Ik sleepte met deze plug, ik wierp ermee. Hij hing echt constant aan mijn onderlijn!

Terug in België begon ik meer en meer geïnteresseerd te raken in het bootvissen in Nederland. Uiteraard greep ik meteen naar de swim whizz. In de loop der jaren heb ik er al om en bij 55-60 snoeken mee gevangen. Sinds een paar jaar gebruik ik hem nog sporadisch, meer uit schrik om hem kwijt te raken. Hij heeft al enkele keren stevig vast gezeten. Tot nu toe is hij al twee maal lek gebeten. Ik heb hem elke keer met de nodige zorg gedroogd, gelijmd en zelfs een keer herlakt. Op een gegeven moment had ik er al zoveel snoek mee gevangen dat ik met een viltstift "BITE ME!!!" op geschreven heb. Deze plug heeft mij snoek opgeleverd in Ierland, Zweden, België en Nederland. Het is en blijft echt een icoon in mijn ondertussen bescheiden kunstaasvoorraad.

Zelfs vandaag gebruik ik hem nog maar enkel in wateren waar weinig obstakels zijn. Pluggen zijn namelijk bedoeld om gebruikt te worden, dat weet iedereen. maar deze is zo speciaal dat ik hem echt nooit wil kwijtraken!

Vang ze!

Reacties (7)
Aantal keer bekeken: 9960


1. Geplaatst door: mark op 18 november 2011 00:27

maar hoe vis je hem het liefst dan? trollend, werpend? en aan welk oogje vind jij dat ie het beste presteerd?


rapporteer

2. Geplaatst door: Duncan op 18 november 2011 00:27

Hey Dirk , Te gek om zoveel te hebben gevangen met de swim whiz. Ik zou 'm als trofee ergens ophangen ofzo en een nieuwe kopen. Dan raak je 'm zeker nooit kwijt. Ik heb even gegoogled en ik kwam bij deze site, waar je 'm kunt kopen.....suc6, visz vangz en tot ltrz, DC http://www.muskyshop.com/modules/cart/products.php/nav_id/6/page/1/id/147/name/BestTackleSwimWhizzstraightjointed


rapporteer

3. Geplaatst door: Divani op 18 november 2011 00:27

Ik trol er het liefste mee aan het bovenste oog, werpend aan beide. Maar dat hangt af van de diepte. Getrold aan het bovenste oog kreeg ik hem tot 4.5m diepte (getest op de Ierse rotsbodems) en aan het onderste tot 1.5m. Al werpend gaat hij misschien 1m diep aan het onderste oog en 2-2.5m aan het bovenste oog. Dat hangt ook af van de inhaalsnelheid. Al bij al is dit voor mij een van de beste all-round pluggen. Ik vis er mee in polders, kanalen, plasse, rivieren, ... noem maar op.


rapporteer

4. Geplaatst door: Robbert Noteboom op 18 november 2011 00:27

Ik hoorde vandaag dat hengeldiscount binnenkort weer een partij originele swimwizzen binnenkrijgt in verschillende maten dus als je nog een reserve zoekt.. Groet, Robbert


rapporteer

5. Geplaatst door: Divani op 18 november 2011 00:27

Beste Robbert, Als het er zijn met drie dreggen, dan hou ik me wel aanbevolen. Zo niet, dan zijn het nieuwere. De oudere lijken iets zwaarder te zijn (dikkere kunststof) en daardoor een andere actie te hebben.


rapporteer

6. Geplaatst door: Robbert Noteboom op 18 november 2011 00:27

Volgens die jongen bij hengeldiscount zou het om de oude originele gaan. Ze zouden ze binnenkort binnenkrijgen voor de roofvisdag. Als je het zeker wil weten moet je ze even een belletje geven. Succes


rapporteer

7. Geplaatst door: Maarten op 18 november 2011 00:27

Lekker onthaken, 3 dreggen met weerhaken...


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl