Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Afgekloven deel 16: De BBZ van Rick
Geschreven door Rick Barten
3 februari 2013 16:10

Afgekloven BBZ  

Hallo ik zal mezelf eerst even voorstellen, ik ben Rick Barten en ben 19 jaar, en ik woon in een klein dorpje in de Alblasserwaarden en ben al vanaf jongs af aan verslaafd aan het snoekvissen en dan vooral met kunstaas in de kleine vaartjes bij ons in de buurt, en ook op andere rovers op de grote rivier de Merwede. 

Nu heb ik zelf echt uitpuillende bakken met kunstaas maar er is toch voor mij nog altijd maar 1 gouden kunstaasje en dat is mijn BBZ1 in de grijze kleur en ik zal daarom dus ook mijn afgekloven schrijven over de BBZ. 

De eerste ontmoeting met de BBZ had ik een aantal jaren geleden in Ierland op het mooie en grote Lough Derg. We hadden van de plaatselijke visgids Ferdinand Hijerman te horen gekregen dat als we naar Ierland zouden komen zeker een paar BBZ´s mee moesten nemen, zogezegd zogedaan en in de viswinkel bij mij in de buurt werden 2 BBZ´s gekocht. Ik nam zelf een Fast sink mee en mijn vader koos voor een slow sink in de forel kleur. Op het eerste gezicht vonden we het maar erg grote en lompe apparaten  met zn 23cm en ruim 100 gram om mee op snoek te vissen, maar dat zou heel snel veranderen in Ierland. 

In Ierland ontdekte ik de vangkracht van de BBZ.

De eerste ervaring met de BBZ zal ik niet snel meer vergeten, het was die dag hoogzomer en de temperatuur ging richting de 20 graden niet bepaald Iers weer, maar toch gingen we vol goede moed mee met Ferdinand in zn boot het mooie Lough Derg op. Op de eerste stek begon ik zelf met een Buster Jerk, en mn vader begon net als Ferdinand met zn BBZ met forelprint. De eerste worpen werden gemaakt over het vele fonteinkruit en binnen no time stond Ferdinand al met een kromme hengel en een mooie 90er werd geland. nauwelijks een half uur later had mn vader al een volger gehad en een misser, tijd dat ik ook mijn BBZ zou gaan proberen en met de 2e worp was het al raak ook ik mocht een mooie 90er landen. de rest van die dag liep het als een trein en met 11 vissen gingen we van het water, de kleinste snoek die dag was ongeveer 75cm en dat was de enige vis onder de 90cm er kwamen die dag 3 meters uit voor mij 103cm en voor Ferdinand nog 2 lappen van 106cm en 113cm. Allen gevangen op de BBZ.

Schitterende vis op de BBZ.

Een van de vele negentigers die zich vergreep aan de BBZ

Vanaf dat moment had ik het aas der aasjes gevonden leek het wel. De dagen erna werd er nog steeds flink gescoord met de BBZ. Ik heb die vakantie bijna met niks anders gevist dan mn grijze BBZ fast sink.

Nog een fraaie vis die zich vergreep aan de BBZ

Na het Ierse avontuurtje moest er natuurlijk ook geprobeerd worden of die snoeken in nederland ook gek zijn van de BBZ. En dat waren de snoeken zeker zelfs in de kleinste polderslootjes en vaartjes wist ik er snoek mee te vangen. Op sommige dagen wel ruim 15. En soms kwam er dan zelfs wel eens een brutaal snoekje van krap 40 cm die zo op mn BBZ klapte, het leek wel of de snoek geen grenzen kon en maling had aan het formaat van de BBZ en de ene na de andere snoek werd geland op deze grote swimbait dat seizoen. Na 2 seizoenen gevist te hebben met diezelfde BBZ werd het tijd dat ie met pensioen ging, Ik had inmiddels al een paar x de staart vervangen en de dreggen vervangen en het glimmende was ook al aardig van mijn swimbait af. Gelukkig is de BBZ van vrij hard materiaal gemaakt en kun je er makkelijk een seizoen of wat intensief mee vissen. Aan de andere kant mag je dat ook wel verwachten voor de prijs waar ze voor verkocht worden van zo om en nabij de 25 euro een prijzig aasje maar hij is het zeker waard. 

Ook in Nederland vangt de bbz zijn vissen.

Toen kreeg ik echt de swimbait ziekte en de ene na de andere swimbait werd gekocht en uitgeprobeerd. Ik heb nu al een hele berg met swimbaits inmiddels. Van de kleinste maat die 4 cm is tot klompen van hard plastic van ruim 30cm en 250gram. Het ziet er ook allemaal heel mooi uit en heb er ook zeker veel en mooie vissen op gevangen, maar toch gaat er voor mij niks boven de BBZ ik heb er nu al 10 in mijn bezit in verschillende kleuren maar toch pak ik meestal gewoon de donkergrijze BBZ. Mijn vismaten en ik vangen dan ook nog altijd het beste op deze kleur al moet ik toegeven dat de grijze me ook wel eens in de steek gelaten heeft, en dat een andere kleur soms ineens wel een aanbeet opleverde waar de grijze dat niet deed. Zo heeft de groene baarsachtige kleur ook al een paar x mijn visdag gered en is zeker als het water wat donker van kleur is zeker ook een topper. 

De 6 inch versie doet het ook super !

Het materiaal wat ik gebruik om mijn BBZ´s mee te werpen is eigenlijk gewoon een standaard jerkbait uitrusting. Ik heb zelf heel veel plezier gehad met een Rozemeijer hengel type qualifier gentle jerk van 30/60 gram dit lijkt mischien te licht voor die zware swimbaits, toch heb ik er jaren mijn zware BBZ´s er met gemak mee weggezet. als reel had ik een abu C3 gevuld met 30/00 powerpro aan het einde van die lijn zat dan nog een stalen onderlijn of een spinstang en dat was voor mij de ideale combinatie om de BBZ mee te werpen. Inmiddels ben ik al wel overgestapt op een zwaardere hengel voor mijn swimbaits zodat ik een dikke Merwede snoek niet helemaal dood hoef te drillen. Het lichte hengeltje is nu in gebruik op de vaartjes en slootjes in de buurt en word gebruikt voor het kleine broertje van de BBZ namelijk de BBZ1 junior. 

Junior..... vangt ook mooie snoeken.

De BBZ junior heeft de zelfde bouw als zn grote broer maar is 15cm in plaats van 23cm en een heel stuk lichter in gewicht. de slow sink ook een topper ik heb er voornamelijk werpend mee gevist in slootjes en vijvertjes en er ook erg veel snoekjes mee gevangen. En de fast sink versie gebruik ik dan weer veel om mee te trollen en ook dat gaat prima dan loopt het aasje ongeveer 1m diep en dat is ideaal in de vaartjes hier die niet heel erg diep zijn. 

Uit een vaartje geplukt.

Veel mensen vragen zich nu natuurlijk af wat die grote BBZ zo speciaal maakt. ikzelf heb er een aantal meningen over ik denk dat het voornamelijk de erg natuurlijk actie en het natuurlijke uiterlijk is die het kunstje doet, maar tegelijkertijd valt de swimbait ook erg op omdat groot is en omdat die een dik silhouet heeft van 5 cm breed en dat valt natuurlijk veel meer op bij onze grote groene vriendjes dan een standard plugje van 15cm met een veel smaller silhouet. Toch zit er ook nog een nadeel aan de BBZ en dat is dat de staartjes die van rubber zijn erg snel kapot gaan en van het lijfje loslaten gelukkig zijn deze staartjes ook los verkrijgbaar en kun je dus gewoon vrolijk verder vissen na een kleine reparatie aan je BBZ.

Dikke snoek op de BBZ

Verder wil ik nog even de lezers een tip meegeven voor als ze ook met BBZ´s  en of andere grote swimbaits aan de gang gaan. het is namelijk zo dat een swimbait een aantal scharnierpunten heeft en dat maakt het zeker voor een grote snoek makkelijk om de BBZ helemaal naar binnen te slokken met als gevolg dat ze vaak dan lastig gehaakt zitten of nog erger in de kieuwen, neem daarom A.U.B altijd een sterke en scherpe kniptang mee om de dreggen mee door te knippen als ze lastig of dodelijk gehaakt zitten het behoud van een snoek is belangrijker dan een dregje van 1euro.  

Top aas !

Afgekloven.....

 

Tight Lines, 

 

Rick Barten.

 

Heb jij ook een plug die compleet kaalgekloven is en vindt je het leuk om daar een stukje over te schrijven en op die manier te delen met roofvissend Nederland? Stuur dan een mailtje met je verhaal en een aantal foto's naar dick@metersnoeken.nl 

Reacties (5)
Aantal keer bekeken: 9025


1. Geplaatst door: keesje biggel op 3 februari 2013 23:11

wat goed werkt; de weerhaken van de achterste dreg platknijpen. Groetjes Kees. Inderdaad een topaas.


rapporteer

2. Geplaatst door: Arie. op 5 februari 2013 07:51

Leuk verhaal Rick!


rapporteer

3. Geplaatst door: eveline op 6 februari 2013 14:01

heel goed verhaal rick groetjes eveline


rapporteer

4. Geplaatst door: Ferdinand op 10 februari 2013 20:11

Hoi Rick, Leuk artikel en het is mooi om te zien dat je ook in Nederland inmiddels de nodige mooie snoeken hebt gevangen op de BBZ! Zoals je zelf ook al aan geeft is het grote nadeel van de BBZ dat de snoek er vaak zodanig overheen schuift dat de achterste dreg heel diep komt te zitten. Dit betekent soms dat tijdens de dril de kieuwbogen beschadigd raken. Om die reden vis ik tegenwoordig meer met swimbaits die iets wijder uitslaan en daardoor meestal minder diep het keelgat van de snoek in verdwijnen. Goede voorbeelden zijn de 4-play van Savage Gear en de Fatal Attraction van Rozemeijer. Groeten, Ferdinand


rapporteer

5. Geplaatst door: Emiel op 15 januari 2014 12:48

Dit is ook voor mij de topper, de laatste tijd begint de meerval er ook op te bijten.
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl