Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Afgekloven deel 17: De Little Ernie
Geschreven door Patrick de Jong
16 februari 2013 19:55

Pat & Ernie……

Om te beginnen wil ik me even voorstellen.

Ik ben Patrick de Jong, 38 jaar, geboren te Dordrecht. Het vissen is me met de paplepel ingegeven door m’n vader die me naast het vissen ook de schoonheid van de natuur er omheen heeft laten inzien. Ik heb inmiddels al vele vissoorten belaagd, maar uiteindelijk is het roofvissen mijn echte passie gebleken. In deze ‘afgekloven’ beschrijf ik mijn ervaringen met de Lil Ernie Deep Diver Jointed, 6 inch, in de kleur Perch van de firma Musky Mania.

Dit is mijn favoriet sinds een aantal jaren !

Enkele jaren geleden heb ik een aantal pluggen in Amerika besteld, omdat sommige (toen) in Nederland nog nauwelijks verkrijgbaar waren. Er zaten onder meer een aantal Ernie’s bij, zowel in de eendelige,  als de Jointed variant. 

Mijn favoriete vismethode is het trollen op snoek en snoekbaars, het is een zeer effectieve manier om een groot stuk water te bevissen. Sommige vinden het een ‘makkelijke’ manier van vissen, maar niets is minder waar. Als je goed wilt trollen, moeten de 4 belangrijkste elementen ervan met elkaar in balans zijn, te weten;  vaarsnelheid, dikte v/d lijn, afstand tot de boot en duikdiepte van de plug. Alleen als deze 4 elementen juist op elkaar zijn afgestemd, wordt het kunstaas perfect aangeboden. Maar goed, terug naar de Ernie.

Aan de eendelige Ernie Deep Diver in de kleur Tennessee  Shad, heb ik destijds door de band genomen een leuk snoekje gevangen, maar met de Jointed  wilde het nooit zo……...totdat ik in 2010 een zomervakantie doorbracht aan een grote plas. Uiteraard ging de boot ook mee, want die kon 500 meter van ons verblijf in de haven liggen, ideaal dus.

' S ochtends vroeg uit de veren om vast, voor het ontbijt, een paar uurtjes te vissen. Genietend van de ontwakende natuur gaf ik de Jointed Ernie (die al een jaar werkloos in mijn tacklebox zat) nog een kans, en deze had het talud langs de vaargeul nog maar net gevonden, of werd gegrepen door een mooie snoek. Dat geeft vertrouwen.  Een klein half uurtje later was het weer raak…..

Toen ik 2 uur later aan het ontbijt zat, had ik 4 snoeken in de boot gehad, en ja, alle 4 op de Jointed Ernie! Er zouden nog een leuk aantal snoeken volgen deze vakantie, niet van een wereldformaat, maar hij bracht vis in de boot.  Achteraf is deze vakantie de start geweest van een Ernie-reeks die tot op de dag van vandaag aanhoudt.

De eerste vis op de Ernie.

Eenmaal thuis gekomen moest ik de Jointed Ernie toch ook eens op mijn thuiswater wat meer zwemtijd geven. De volgende visdag  was echter een taaie, met 1 of 2 kleine snoekjes moesten we het doen. Tegen de tijd dat we wilde stoppen viel de lijn van mijn handhengel even slap, gevolgd door een enorme beuk, iets groots had de Ernie te pakken. De vis pakte een aantal meters lijn van de molen en bleef diep zitten. Even dacht ik aan een meerval, maar na een korte, heftige dril mocht ik poseren met een prachtige snoekdame van 1.15 mtr, ze was vol over de Ernie heen geklapt. Ondanks het feit dat ik ook van een visdag geniet als het niet zo loopt, en de vangsten uitblijven, was dit toch wel een erg mooie afsluiting van een taaie dag.

 

Schitterende snoek.

De verklaring van het succes van deze tweedelige plug, vind ik in het feit dat als de plug lekker ‘loopt’ dus de 4 elementen zoals boven beschreven kloppen, dan heeft deze plug een bijzondere actie. De tikjes die de plug doorgeeft aan de hengel variëren, tijdens het trollen zie je de top snelle korte tikjes afgeven, gevolgd door langzamere, lange tikken. Dat betekent dat de plug tijdens de langere tikken iets uitwijkt naar buiten om vervolgens met korte tikken weer diepte te pakken en naar de boden te willen. En juist tijdens deze korte tikken, dus de duik naar de diepte, volgt vaak de aanbeet. 

Prachtige volle metersnoek die ook niet van de Ernie af kon blijven.

Zeker na de 1.15 is het vertrouwen in deze plug dusdanig gegroeid, dat hij altijd voldoende zwemtijd krijgt om zijn effectiviteit te bewijzen, en niet zonder resultaat. In de afgelopen 2 jaar zijn diverse metersnoeken voor gaas gegaan, waaronder naast de 115 ook 110 / 109 / 108 / 104 / 101 / 100 en 99,5 cm. En juist op moeilijke dagen waarop de snoek nauwelijks te verleiden is, maakt deze plug het verschil. Maar niet alleen snoek, ook de snoekbaars is er niet vies van. Regelmatig komt er ook een mooie glasoog in de boot

Regelmatig vergrijpt ook de snoekbaars zich.

Volle snoekbaars die de Ernie hard pakte.

 

Schitterende bak.

Op mijn thuiswater bleef de Ernie ook vis opleveren.

Ik vis de Ernie vanuit de boot het liefst met de Rozemeijer Jerkmaster II 1.95 mtr. 70-90 gram uit de Classic serie in combinatie met ik de Penn Sargus 3000 en een 0.18 mm gevlochten lijn. Ondanks dat deze hengel uit een oudere serie komt, vindt dit zo’n fijne hengel dat ik er laatst nog een op marktplaats heb gekocht. De top is vrij zacht en redelijk gevoelig, en de body is lekker stevig om een grote vis goed te kunnen drillen. Bovendien heeft hij een lange kurken handgreep waardoor het echt een heerlijke handhengel is.

Fraaie metersnoek.

Richt ik me specifiek op snoekbaars kies ik een lichtere combinatie, te weten de Rozemeijer 2 Jig-it 1.90 mtr. in combinatie met een Shimano Stradic C14 2500F met een 0,14 mm gevlochten lijn.

Natuurlijk moet je realistisch blijven en is het natuurlijk zo dat vertrouwen in een plug het allerbelangrijkst is, en vertrouwen in een plug kan je alleen krijgen door hem te gebruiken, en te vangen. Een ding is voor mij in ieder geval duidelijk geworden, het vertrouwen in de Jointed Ernie heeft mij de afgelopen jaren in ieder geval geen windeieren gelegd! 

Tot ziens op het water,

Patrick de Jong.

PS, heb jij ook een plug die echt jouw favoriet is en afgekloven? Mail dan naar Dick@metersnoeken.nl en de kans is groot dat ook jouw verhaal met foto's hier binnenkort te zien zal zijn.Reacties (5)
Aantal keer bekeken: 10164


1. Geplaatst door: Dick op 18 februari 2013 05:29

@.stefan : mail even naar dick@metersnoeken.nl voor het email adres van stefan.


rapporteer

2. Geplaatst door: Joshua op 8 april 2013 08:06

van het verslag genoten! Een bijzondere plug die zonder twijfel in deze rubriek thuishoort. groetjes Joshua


rapporteer

3. Geplaatst door: Oscar op 8 april 2013 08:06

Mooie vangsten, Patrick! Heb die jointed versie ook nog ergens liggen... Heeft nog niet echt een kans gehad. Na het lezen van jouw verhaal denk ik dat daar maar zo verandering in gaat komen, haha. Groeten, Oscar


rapporteer

4. Geplaatst door: Stefan op 8 april 2013 08:06

Beste Patrick, Leuk verslag. Is inderdaad een hele goede plug. Ik heb eigenlijk nog een vraag aan je. Heb je ook een emailadres en mag ik je een keer mailen. Laat me weten svp. Groet.


rapporteer

5. Geplaatst door: jaimy op 5 augustus 2013 22:28

mooie snoeken patrick
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl