Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Afgekloven deel 18: shads
Geschreven door Paul de Jongh
26 maart 2013 20:00

Afgekloven deel 18: SHADS.

Mann’s shad – 15,2 cm

In deze ‘Afgekloven’ uitgebreid aandacht voor de Mann’s shad van 15 cm. Mijn naam is Paul de Jongh. Ik ben inmiddels 29 jaar en vis sinds mijn achtste jaar op snoek. Mijn visserij bestond en bestaat al jaren voornamelijk uit werpend vissen vanaf de kant op snoek, met allerlei kunstaas. Hierbij worden voor 95 % van de tijd polder- en stadswateren aangedaan. Gemiddeld is dit water maximaal een meter diep en over het algemeen stilstaand of langzaam stromend. Dat deze wateren vaak bol staan van de snoek zal voor de meesten geen verrassing zijn, het vangen van een recordsnoek wordt er echter wel wat lastiger. De standaardmaat snoek in deze wateren ligt tussen de 50 en 70 centimeter, hoewel er ook echt wel uitschieters bij zitten! Boven de meter zijn de snoeken echter zeer schaars.

Dit zijn plaatjes waar ik als kantvisser blij van wordt!

Kennismaken

Al van jongs af aan bevis ik deze wateren, eerst met levend aas en later dus vooral met kunstaas. Al meerdere keren probeerde ik daarbij shads uit, maar om deze goed te monteren en er effectief mee te vissen, lukte eigenlijk nooit. Soms was er géén actie, soms tolde de shad bij elke slag van de staart, soms was de loodkop te zwaar, kortom: Geen succes. Het vertrouwen in softbaits was daarmee dus niet groot, voor mij waren shads alleen voor het verticalen en slepen bedoeld. Enkele aankopen belandden dan ook al snel in een donker hoekje, waar ze elkaars kleurtjes overnamen en vooral geen daglicht, laat staan water, te zien kregen.

In een opwelling kocht ik in een niet nader te noemen hengelsportzaak toch weer eens wat shads, de bewuste van Mann’s dit keer. Met 15 cm een mooie lengte voor de beoogde wateren. Met loodkopjes, staaldraad en dreggen werd er een montage in elkaar geknutseld. Met nog een half uurtje licht (die korte winterdagen toch…) snel aan de eerste de beste hengel geknoopt, een penhengel voor het karpervissen. Maar ik wilde toch wel heel graag alleen even de actie zien, kijken of mijn poging dit keer wel was geslaagd. Vanaf een bruggetje trok ik de shad hoog in het water voor mijn voeten langs. Na een halve meter zwemtijd klapte een mooie tachtiger vol op de shad, ik had de actie nog niet eens goed gezien! Goed voor het vertrouwen, en toen tien minuten later een dikke winterdame van 96 cm op diezelfde shad ging hangen, was het vertrouwen in de shads helemaal in orde!

Door bovenstaande ervaring ben ik verder gaan proberen. Verschillende soorten shads werden gekocht, met wisselend succes. Alleen die ene van Mann’s bleef steeds weer zijn weg naar de speldwartel te vinden. Bij diverse winkels in diverse kleuren te verkrijgen, meestal verkocht per twee of drie in een plastic verpakking, waren ze nog best duur. Totdat we ze tegenkwamen op een jaarlijks visweekendje in het hoge noorden. Bij Hengeldiscount Gigant werden allerlei kleurtjes los verkocht, voor het spreekwoordelijke prikkie. Dus groot inslaan! 

Na het visweekend bleek ‘groot inslaan’ nog wel mee te vallen, de vele snoeken hadden hun sporen achtergelaten op het rubber. Dus dan maar een nog grotere bestelling geplaatst, en binnen een week bracht de postbode 300 stukjes vangkracht aan de deur.

De shad

Het grootste voordeel van deze shads, is meteen ook het grootste nadeel: Het rubber is superzacht. Hierdoor draait de schoepstaart bij het binnenvissen meer dan 360 graden rond en trekt daarbij de gehele shad in een waggelende actie. Er ontstaat al met al een hoop lawaai onder water! Helaas betekent het ook dat een goedgeplaatste tand direct een einde kan maken aan het staartje.

Dit was een nieuwe shad…

Met aanstekers en dergelijke zijn de verwondingen aan de shads wel te repareren, maar het eeuwige leven heeft dit kunstaas zeker niet.

Zoals veel shads , schuif ik ook deze van Mann’s op een loodkopje, met een gewicht tussen de vijf en tien gram. Ook slepend hebben we met deze shads goede zaken gedaan, maar dan met een loodkop van zo’n dertig tot vijftig gram. Daarna maak ik met geplastificeerd staaldraad een takeltje met twee niet te grote dregjes eraan. Regelmatig zagen mijn vismaten en ik dat snoeken gehaakt werden op de haak van de loodkop. Als deze snoeken onder de kant kwamen, werd met een goede ‘headshake’ regelmatig de shad gelost. Dus sindsdien wordt de hoofdhaak altijd met een tang naar binnen gebogen, zodat hij in de shad steekt. De snoek wordt dan altijd op één van de dreggen gehaakt, en daardoor kregen we beduidend minder lossers. Sterker nog, deze shad op deze manier gemonteerd, is voor ons het kunstaas wat veruit het laagste percentage lossers veroorzaakt!

Op deze manier dus. Let op dat de achterste dreg bovenop de staart wordt geprikt! Dit scheelt in het haken van vuil en de dreg blijft beter uit de buurt van de kieuwbogen!

Kleurtjes

En dan de kleuren… Zoals je op de foto ziet, heb ik er al wel wat in mijn collectie, en dit zijn ze nog niet allemaal. Maar welke springen er nu uit? Ik probeer de kleur van het kunstaas altijd aan te passen op het welbekende principe van ‘helder water, natuurlijke kleuren, troebel water, fellere kleuren’. Echter heb ik daar één belangrijke uitzondering op, en dat is dan ook meteen mijn favoriete kleur: Kanariegeel! Deze kleur gaat er echt ál-tijd, ongeacht het weer, jaargetijde of waterkleur, als eerste aan! En meestal wissel ik de rest van de dag niet meer… 

 Geel met rode accenten is goed…

En geel met gele accenten doet het ook prima!

Alleen als de snoeken echt moeilijk doen, wil het wisselen van kleur wel eens helpen. En dan is mijn ervaring dat eigenlijk alle kleuren in bepaalde omstandigheden wel een streepje voor hebben op hun collega’s. Als ik slechts drie kleuren mee zou mogen nemen, dan zouden de blauw/witte en de zwart/paarse zeker in de kunstaasdoos liggen, maar allerbelangrijkst is dus: Geel!!!

Eerlijk is eerlijk: Ook blauw/wit is een goede, zeker als er veel blankvoorn aanwezig is.

En soms doet ook zwart/paars goede zaken. Ook opvallend kleine snoekjes reageren altijd enthousiast trouwens!

In sommige polders vallen deze shads niet alleen bij snoeken in de smaak. Ook kreeften pakken dan regelmatig, vooral langzaam geviste, shads. Soms haakt één dregpunt om hun scharen heen, maar vaak houden ze gewoon de shad klemvast tussen hun scharen!

Niet de gewenste rover…

Dat deze shad niet altijd alleen maar middenmoot snoeken vangt, blijkt zo eens in de zoveel tijd weer. Onderstaande tachtiger met mooi weer en 98-er met bewolkt weer zagen beiden een kanariegele shad van héél dichtbij. Maar de echte uitsmijter van dit artikel verdient een uitgebreidere uitleg…

Tachtiger op de kanarie…

En een dame van 98 cm op diezelfde kanarie!

 

Die ene...

Al jaren kwamen wij met zijn drieën in een poldersysteem in het midden van ons land. Vele honderden snoeken hebben we hier al gehaakt, gemist, geland en teruggezet! Ook de tachtiger en negentiger hierboven komen uit deze polders, kortom: We vermaken ons daar prima! Een metersnoek waren we nog nooit tegengekomen hier. Voor mij was 98 cm het hoogst haalbare, één van mijn maten ging daar nog met één centimeter over heen, maar dat was het wel.

Een vriendin wilde ook wel eens mee om te zien wat we daar in de polder dan allemaal deden, maar dan wel graag met een hengel. Niet dat ze ooit gevist had, maar dan had ze wat te doen. Dus een oude spinhengel, met een molen waarvan de slip blokkeerde, gegeven, uiteraard wel een gele shad eraan en succes ermee!

De ochtend was taai, met twee gevangen snoeken voor mij en de rest nog niets. Nadat ik de laatste terugzette, riep zij. Het zonnetje was inmiddels doorgebroken en staand op een bruggetje met een ernstig kromme hengel, riep ze dat ze vast zat. En inderdaad enkele seconden lang was er geen beweging te zien en de geblokkeerde slip zorgde bijna voor hengelbreuk, zo hard trok ze. Maar ineens ontplofte het slootje, nauwelijks tachtig centimeter diep. Grote kolken en modderwolken ontstonden en een zeer grote vis was het helemaal niet eens met haar nieuwe piercing. Eerst dachten we nog aan een vals gehaakte karper,  maar door het ondiepe water en de inschijnende zon zagen we al héél snel een monsterlijk grote poldersnoekdame!  Ondertussen viel de lijn slap en schudde de snoek met haar massieve kop, maar zelfs dat was niet voldoende om de shad te lossen. Gauw paste ik de kieuwgreep toe, onthaken, lintje erlangs, honderdelf centimeters en een héél klein beetje! De grootste en mooiste snoek die ik ooit heb gezien, en dat in ‘onze’ polder! Ik mocht helpen met poseren, want voor de eerste snoek in je leven was deze toch wel erg groot en indrukwekkend. 

 

En ook deze dame pakte, ondanks de zon en het heldere, ondiepe water, gewoon een kanariegele Mann’s shad van 15 cm!

Honderdelf! Haar eerste snoek ooit, dit moeten we nog héél, héél lang aanhoren helaas…

Mocht je deze shads ergens tegenkomen, dan is mijn advies duidelijk: Koop alles wat je kopen kunt!

Tight Lines,

PauluzzZ

 

PS: heb jij ook een kunstaasje en wil je net als Paul beloond worden voor je leuke bijdrage met een stuk kunstaas aan onze rubriek Afgekloven? Stuur dan een mail met je verhaal en een aantal foto's aan dick@metersnoeken.nl en wie weet zorg jij voor deel 19 van deze zeer leuke rubriek.

Reacties (9)
Aantal keer bekeken: 15576


1. Geplaatst door: Milan op 26 maart 2013 21:59

Zeker weten ook een van mijn favoriete aasjes de manns shad! Gelukkig heb ik er nog veel want het is tevens ook een zeer zwak shadje die snel kappot gaat! Maar wel echt een topper!!!


rapporteer

2. Geplaatst door: joost op 27 maart 2013 20:05

Veel mee in de ijssel gevist. Veel grote vis op gepakt ook. Tikkend terugvissen geniet de voorkeur... slepend vind ik hem minder dan bijv. De grote saltshaker.


rapporteer

3. Geplaatst door: Frans van der Putte op 27 maart 2013 20:05

Echte een 'gouwe ouwe' die mann's shad! Ik ben ook helemaal weg van de 6cm versie.


rapporteer

4. Geplaatst door: René op 2 april 2013 05:33

Gewéldige Vangst van die 1,11 cm Snoek !! Mooie 'Slanke Dame' hoor ! En die vriendin van je mag er ook wel zijn trouwens ! ;-)) Groeten & Vangze !!


rapporteer

5. Geplaatst door: René op 2 april 2013 05:33

Gewéldige Vangst van die 1,11 cm Snoek !! Mooie 'Slanke Dame' hoor ! En die vriendin van je mag er ook wel zijn trouwens ! ;-)) Groeten & Vangze !!


rapporteer

6. Geplaatst door: PauluzzZ op 2 april 2013 05:33

Bedankt voor de lovende woorden en Dick: bedankt voor de plug! Ben benieuwd... Met het zo goed als gesloten seizoen maar eens op zoek naar de (nog ijskoude) karpers!


rapporteer

7. Geplaatst door: Dick op 8 april 2013 08:07

Mooi stukje Paul, als dank voor je bijdrage is er een mooie plug naar je onderweg. Groet Dick


rapporteer

8. Geplaatst door: Gerjan op 8 april 2013 08:07

Leuk verhaal Paul wat ook weer eens aan toond dat die goeie oude polders zo slecht nog niet zijn. Top vis ook. Gerjan


rapporteer

9. Geplaatst door: Joshua op 8 april 2013 08:07

Mooi artikel Paul. Super! Groetjes Joshua


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl