Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Loftahammar 2011
Geschreven door Team Metersnoeken
9 mei 2011 15:18

In de week van 2 mei 2011 zijn we een week naar Zweden vertrokken, waaronder een aantal dagen Loftahammar. Wanneer ik de spreekwoordelijke pen ter hand neem, is het zoeken naar waar ik moet beginnen... Zal ik starten over hoe we aankwamen in Loftahammar met -2 graden op de thermometer? Of over hoe we een dag lang hagel en sneeuw vingen?

Of over de zonnebrand creme die we regelmatig moesten smeren? De aanbeten met een halve meter lijn uit de top?

De eerste 2 dagen van deze week waren we nog even elders in Zweden omdat we daar nog een afspraak hadden, uiteraard werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om te vissen op diverse meren.

Onderweg naar Loftahammer door de Zweedse binnenlanden gebeurde er voor ons iets op de weg. Een Zweed haalt ons in en beland met een wiel op het verdrijvingsvlak. Plots stuitert zijn auto en onder de auto komt een stuk rots uit knallen en vliegt hoog de lucht in. We schatten gezien de maat dit stuk steen op 3 a 4 kilo. Het vliegt door de lucht, land en springt naar rechts. Dick trapt instinctief op de rem. De steen lijkt de weg te verlaten maar de volgende stuiter is terug de weg op. Gelukkig voor ons is de derde stuit weer naar recht en Dick stuurt de auto nipt langs het rotsblok. pfffff dat was een narrow escape.

De weg naar Loftahammer was uberhaupt apart qua weer. In de morgen gaf de thermometer 12 graden aan, dat werd 11, dat werd 10, 9, 8, 7,6,5,4,3,2. Het begont te sneeuwen. Moet niet gekker worden, het is mei maar het kan allemaal in Zweden. Naast de weg waren de rotsen wit gekleurd. De volgende morgen scheen de zon en was het een stuk aangenamer.

Uiteindelijk heb ik er maar voor gekozen om een aantal zaken te belichten die noemenswaardig zijn. Het geheel zal ik aanvullen met flink wat foto's.

Om te beginnen: Het huisje in Loftahammar.

Niet exact in, maar iets ten noorden van Loftahammar. Een stuk rustiger dan in het bekende Vastervik. We kwamen welgeteld 1 boot tegen in het doolhof van baaien, troggen en zandplaten. Over de omgeving zal ik zo wat meer schrijven. Het huisje was prima in orde. Ruime slaapplaatsen (zeker als je maar met twee man bent) en de ligging is perfect. Zeer zeker omdat je over een eigen boothuis beschikt waarin je, mits je je eigen boot mee brengt, je varende bankstel prima in kan stallen.

Garage aan het water!

Uitzicht vanaf het huisje naar het water. In de verste verte geen volk te bekennen.

Ons huisje om 10 over 5 in de morgen in de eerste zonnestralen.

Op een paar honderd meter varen een goede helling.

De omgeving:

In 1 woord, prachtig. Veel wild langs het water, grote roofvogels die vissen uit het riet plukken, vele soorten zwanen, ganzen en eenden die in grote getalen aanwezig zijn.

Het is echter ook een schitterend doolhof van baaien, eilanden en rotsformaties. Dat heeft voordelen maar ook nadelen! Je kan met een kaart in de hand gaan varen, maar een GPS is sterk aan te raden. Ook zijn er zoveel baaien, maar welke zijn nu goed? Kijk en lees de omstandigheden goed. Waar staat de wind op? Hoe is het bodem verloop? Staan er planten? Vis snel je beoogde stek af. Krijg je veel leven, kun je gerust langer blijven. 1,5 uur een mooie baai uitwerpen maar geen stootje krijgen is zonde. Waarschijnlijk de verkeerde stek gekozen, wat je na 15 minuten ook had kunnen concluderen.

Naast een GPS en een kaart: Blijf op je hoede! Na 10 minuten varen hadden wij de eerste rotsformatie al onder de boot en tegen de motor: De GPS gaf aan dat het nog zo een 30 meter "veilig" was. Er zat een kleine afwijking tussen de kaart en de realiteit. Ons advies: Bij stukken waar het tricky is: 1 man aan het stuur, de ander op de punt en op de uitkijk. Vaar niet volgas over stukken van 3 meter diep. Dat is vaak vragen om ellende. Een GPS, 4 paar ogen en goede polaroid zonnebrillen voorkomen een hoop ellende.

Ook qua voorzieningen heb je alles wat je nodig hebt voor een goede week vissen. Tankstation, ICA supermarkt en een goede pizzeria zijn aanwezig in Loftahammar zelf. Verwacht geen druk uitgaansleven, vaak is het er redelijk verlaten. Pas in de zomer is de omgeving een drukke boel.

Veel zwanen op het nest.

Ongelukje met een rots...

`

... en daar zijn er best veel van!

Ruige omgeving.

Al met al zijn er toch een paar ervaringen die we graag willen delen. Tegenwoordig heeft men in Zweden flink wat flitspalen staan. Met een goede reden, kwamen we achter. Na wat kebab te hebben gescoord in een lokale toko, trapt Dick het gas in richting het huisje. Half 9 s'avonds, geen verkeer. Plots doemt er een flitspaal op. Netjes terug naar 90 p/uur. Nog geen 200 meter verder besluit er een eland de weg op te stappen. Precies midden op de weg blijft het enorme beest staan en kijkt ons stoïcijns aan. "Wat moet je nou?" lijkt ze wel te zeggen. Zonder die flitspaal was dit verslag er mogelijk nooit gekomen.

Elanden in de grasveldjes. Deze lag gelukkig kalm naast de weg.

Zorg dat je materiaal op orde is. Doe dit van te voren! Een week lijkt lang maar als je eenmaal aan het vissen bent, vliegt de tijd. Zorg voor reserve spullen. In een nieuwe baai kwamen we een snoek van ergens in de 90cm tegen die bezig was met zijn laatste adem uit te blazen. We besloten het beest niet langer te laten lijden. Terwijl ik deze zwaar gehavende vis uit het water wil tillen, stap ik op de laatste 30cm van mijn BalanZ Gentle Jerk. Ik ben verliefd op deze stok, maar mijn beoogde goede daad werd met hard gekraak beloond. Als iemand er nog 1 te koop heeft... -> sean@metersnoeken.nl :). Gelukkig had ik nog een reserve hengel.

We hebben gelukkig geen vissen verspeeld door materiaal pech. Gelukkig gebeurd dat ons zelden, maar mocht het voorkomen dan baal ik daar enorm van. Materiaalpech is vaak onnodig. Dick zijn 10cm Firetiger Fatso was zijn favoriet deze week. Twee maal sloeg zijn reel vast op een pruik met lijnbreuk tot gevolg, twee maal konden we zijn Fatso opvissen. De laatste dag vloeg deze kaalgekloven Fatso alsnog de diepte in door een speld die open sprong. Ik had hetzelfde met twee jerkbaits van Rob. 1x zelf de crosslock niet goed gesloten, 1x sprong deze open. Balen als ze kaalgekloven zijn en je koestert deze stukken kunstaas. Dat is te vookomen.

Lang voor zijn laatste worp zag de fatso 10 er nog redelijk gaaf uit. Het was voor ons de sleutel tot vele successen.

Erg blij was ik wel met mijn Calcutta 401TE. Speciaal voor dit werk aangeschaft. Soms vroeg ik mij af waarom ik zo belachelijk veel euro's voor zo een bonk "goud" neer had gelegd. Deze week werd me wel duidelijk waarom: 0 pruiken, werpt als een trein en de slip is subliem. Goed materiaal is goud waard, waarbij ik absoluut de bekende ABU's niet te kort wil doen. Zorg voor een 2e of 3e hengel, zodat je geen tijd verliest op het water wanneer je een pruik smijt die er niet uit te krijgen is.

Mocht je in de gelegenheid zijn: Neem een reserve schroef mee! Ik had hem gelukkig niet nodig, maar had hem wel bij me.

Het betere snijwerk in de spoel van een C3.

Het debacle met de lichtbalk. Leuk dat je hem er op zet, moet je wel de vleugelmoeren er op draaien. Een flinke hobbel om 5 uur s'ochtends zorgde voor een harde klap, rond vliegend plastic en uiteindelijk een hoop ellende. Met wat geknutsel werkte alles weer, maar het leed had groter kunnen zijn. Ook hier moet je scherp in blijven, niet alles is gemakkelijk te vervangen als je in Zweden een week gaat vissen.

Zorg voor zonnebrand creme en lippenbalsem. Labello rules! Ook als er weinig zon staat zoals wij dat de eerste paar dagen hadden, je verbrand toch. Het brakke water gecombineerd met de zon is echt een aanslag voor je lippen. Het lijkt een klein detail, maar als je na twee dagen je lippen opvreet van ellende en het smoelwerk vormt waar een Zulu nog jaloers op word... Dat is geen pretje! Mijn maatje Rob weet er alles van in 2009, he Rob? :)

Het vissen:

Tja, daarvoor gingen we natuurlijk. Alles valt of staat met de watertemperatuur. De wind heeft daar enorm veel invloed op. Het verschil was soms zo drastisch, dat kun je je soms niet voorstellen. In een grote baai was het verschil tussen de luwte en de kant waar de wind vol op staat, soms 4 tot 5 graden. Als de ene helft 7 graden is en de andere 11 graden... Driemaal raden waar de snoek zich ophoud. Dit gaat niet altijd op! Aan het einde van de week kwamen we dezelfde hoekjes tegen waarbij de watertemperatuur bijna de 17(!) graden aantikte. De vis was verdwenen...

Het meest bizarre was toch wel een baai die op papier veelbelovend was. Geleidelijk ondieper met maar 40 tot 50cm water tegen het riet aan. Gunstig qua windrichting. Bij aankomst echter zo troebel als een poldersloot in Friesland na een stevige wolkbreuk. Niet echt het plaatje wat je van Zweden verwacht. Beiden geloven we er niet echt in, maar verkennen de boel toch een beetje. We zien de aanwezigheid van witvis. Goed teken. Toch maar iets verder varen. We moeten op de fronttroller verder, 50cm water... Ondertussen maak ik een bak soep klaar, we hebben op dit moment even geen hengels uit. Aan het einde van deze baai, een klein smal slootje. We kunnen niet verder gezien de diepte, maar vanwege het troebele water kunnen we de bodem niet eens zien. Wat een baggerzooi.

Terwijl ik de soep goed heet opdien, gooit Dick toch even een 10cm Fatso richting het slootje. Dikke kolk... Krijg nou wat... De tweede worp is het hangen op niet meer van 50cm water. Een mooie 90er is een feit voor Dick.

Sluikreclame voor Unox.

Totaal onverwacht.

Waar er 1 op scherp ligt, liggen er ongetwijfeld meer. Dick mag de soep nuttigen, ik doe ook eens een poging. De spinnercombi van Rob aan. Hengel zo hoog mogelijk de lucht in, langzaam binnen draaien. "Komt ie aan roepen we beiden!" We zien namelijk een boeggolf ontstaan, lijn valt slap en gevolg door een harde dreun. Met een paar sprongen is de dril ook meteen afgelopen. Met 95cm op de plank 90er nummer twee in twee worpen. Totaal onverwacht.

En dat is twee.

De soep laten we even voor wat het is. Smijten! Gevolg is dat we samen een goede 10 vissen vangen op 50cm water waar je nog geen 5cm zicht hebt. Bijna alle vissen waren boven de 80cm. Twee dubbelstrikes en 4 90ers. Hoezo wil snoek graag helder water?

Weer een mooie vis uit het baggerslootje.

Wat een feest!

Actiefoto van een dubbel strike.

En nog een dubbel uit de "koffiepot".

Vooral de combi's van Rob vielen in de smaak. De jerkbait actie gecombineerd met de vibratie van de spinner vonden ze geweldig.

Een andere sleutel was de combi van Rob.

Twee dagen later keren we terug naar deze plek. Afspraak was, wie de de minste vis die dag had, mocht de eerste vis vangen in de "koffiepot". Watertemperatuur 16,5 graad... Erg warm dus. Videocamera bij de hand, filmen maar. Uiteindelijk duikt er bij Dick een vis op, maar dit is ook meteen de enigste vis van deze stek. Wat we ook proberen, niemand geeft thuis. Wat een contrast met twee dagen eerder toen de watertemperatuur 11 graden was. Later zal hier nog een filmpje van op de site komen.

Wat opviel was dat in de ene baai de snoek aan het paaien was. In de andere baai lagen ze nog te wachten totdat het feest begon. En in weer een andere baai waren ze al klaar met paaien en was de witvis er al in getrokken om te gaan paaien. Vooral variant nummer drie leverde de meeste aanbeten op. Gek genoeg vingen we ook vis op 9 meter diepte, terwijl er 100 meter verder op witvis opgestapeld lag tussen de opkomende planten. De snoeken verspreiden zich dus ook na de paai om de reserves weer aan te vullen.

Deze shad weegt 450(!) gram in totaal. Prima op 9 meter aan te bieden.

Maar 100 meter verderop vingen we ook ze jerkend op een meter water.

Met mooie dubbels tot gevolg.

In sommige baaien lagen ze opgestapeld. Veelal vissen onder de 90cm. De eerste dag verspeelde ik nog een mooie vis van rond de meter tijdens de landing. De kleine Fatso zat goed gehaakt maar toch schoot ze uit het niets los. Zoekende naar een baai op de GPS, deden we vluchtig een op het oog goed uitziende baai aan. De watertemperatuur was echter 1,5 graad minder dan de baaien waar ze opgestapeld lagen. Er zat echter toch 1 vis in deze baai, kennelijk verdwaald. Vlak voor Dick zijn voeten kwam ze de Fatso halen. Met 103cm de eerste meter van die week.

Goed gevulde meter.

Dag twee hadden we veel volgers die we bij de boot toch wisten te verleiden. Met soms maar 50cm lijn uit je top doken ze vol over de aangeboden aasjes. Spektakel ten top, zeker als de maat ook nog eens goed is.

Als een torpedo kwam deze uit het riet.

Deze twijfelde lang maar wou hem alsnog hebben.

Deze vis van 96cm miste het aasje van Dick...

Maar wou die van mij alsnog graag hebben!

98cm op de combi.

Later die dag: 111cm op de Ro-Q Combi!

De tweede dag begon met veel wind en een combinatie van hagel en natte sneeuw. Guur weer, maar de tweede aanbeet voor Dick was wel een hele beste. Met 108cm een prachtige vis, alleen er was iets met haar ogen. Die popten er bijna uit, met ontstekingen aan de bodemkant. De Zweeds/Duitse methode van vastpakken ondervonden? Geen idee, maar ze red zich gelukkig nog prima.

2e aanbeet van de dag...

Puntgaaf, op de ogen na.

Dick was soms heer en meester met de kleine Fatso's. Ik ving er mijn visjes mee maar persoonlijk beter op andere aasjes. Pas op de laatste dag kreeg ik de slag te pakken en kon ik er behoorlijk wat vis mee vangen. Met een bepaalde diepgang en ritme zijn ze kennelijk onweerstaanbaar in water tussen de 1 en 2,5 meter.

Vele double strikes deze vakantie.

De firetiger en de voorn kleur waren in trek.

Deze was vrij gretig :)

Heerlijk zonnetje die dag en goed snoek vangen.

Strak tegen de rietkraag aan.

Hagel!

Hard werken.

Maar ook mooi weer op zijn tijd.

Weinig wind en een zonnetje.

Mooie vis voor Dick tijdens een uitstapje naar Vastervik.

Imposant.

Duizenden eilandjes.

Soms moet je even secuur varen om verder te komen in het gebied.

Soms veel volgers die met klein aas toch over de streep kwamen. Zoals de 4" bbz.

Kleine fatso's waren de sleutel tot het succes.

Soms mooie groene snoeken.

In 1 baai gingen ze helemaal los...

... met 20 snoeken in de boot langs 1 kantje!

Prachtig.

Al met al hebben we een prima week achter de rug waarbij 137 snoeken en 1 roofbrasem de binnenkant van de Marcraft zagen. Effectief hebben we 5,5 dag gevist, gemiddeld zo een 25 vissen per dag in de boot. Het weer was wisselvallig en de snoek lag soms zeer verspreid. Veel zoeken, veel varen maar ook vooral veel plannen en de resultaten van iedere baai analyseren en die kennis toepassen op je volgende stekkeuze. Toppers waren deze week bij uitstek de Fatso 10cm sinking, de Ro-Q jerkbait van Rob Kuilder en de spinnercombi van Rob. Sporadisch vingen we iets aan anders aas, zoals 10cm sliders of 4" swimbaits. De bekende darters en andere grote rammelende jerkbaits liet men links liggen, vaak zwom het ook net ff te hoog.

 

Bij deze onze dank aan Stefan voor zijn gastvrijheid in Loftahammar. Wie weet tot de volgende keer! Voor degene die ook in 1 van de huisjes in Loftahammer wil zitten : neem eens een kijkje op http://www.sweeds.com

Voor de mensen die benieuwd zijn waar wij onze Jerk/Spinnerbait combi's vandaan halen: www.ro-qbaits.nl

Gr.

Sean & Dick.

 

Reacties (5)
Aantal keer bekeken: 18679


1. Geplaatst door: Jan Wardenaar op 12 mei 2011 20:33

Beste Dick en Sean, Wij zijn 21 April vertrokken naar een huisje in Zweden en zouden er 9 dagen blijven Koninginnedag weer terug.In tegenstelling tot jullie hebben wij schitterend weer gehad veel heel veel zon en bijna geen wind.Echter op het ondiepe en tussen de rieten hebben we bijna geen snoek gevangen.We hebben bijna de gehele tijd gesleept en dat heeft heel groote snoek opgeleverd. Op de eerste locatie hebben we de grootste gevangen 118 twee van 120 een van 121 en een van 122,50. Een Zweed raade ons aan eens te gaan vissen in en bij een gebied in het noorden, hier heben we de meeste meters gevangen maar allemaal op diep +/- 10 meter water we zijn ook wezen gooien in baaien en bij een riviertje maar echter geen schub gevangen.We zijn met zijn achten wezen vissen en hebben in totaal een kleine 93 vissen gevangen waarvan 27 meters waarvan 4 van 120 en groter we, zijn de Zweed nog steeds dankbaar voor zijn advies.Volgend jaar gaan we zeer zeker weer naar dezelfde locatie. Met vriendelijke groet de Generaal
rapporteer

2. Geplaatst door: Adri op 22 februari 2012 16:31

Dick & Sean Een heel leuk verslag om te lezen , deze trip was anders dan andere!!! vooral de weerselementen verbaasde mij, wat kan dit verschillen, mooie vissen gevangen groet Adri


rapporteer

3. Geplaatst door: Evert Oostdam op 22 februari 2012 16:31

Hoi Dick & Sean, ook jullie hebben een mooie en geslaagde trip gehad zo te lezen :-) :)


rapporteer

4. Geplaatst door: Freek Cox op 22 februari 2012 16:31

wat een verhalen! jullie hebben het weer allemaal meegemaakt! hetzelfde weertype heb ik vorig jaar ook gehad. wat doe je eraan? Ik krijg er wel weer zin in. jammer dat ik dit jaar geen tijd heb. wellicht september last minute (als er goed weer voorspeld wordt)


rapporteer

5. Geplaatst door: Norbert Huuskes op 13 juni 2012 12:24

Hoi mannen dat ziet er allemaal mooi uit. Ik ga met de vrouw in de maand augustus 4 weken naar Zweden ook om te vissen met eigen boot, hebben jullie nog tips waar ik het beste naar toe kan gaan, wij willen wel in het midden of zuiden blijfen. Wand je hebt daar zoveel meren, en we gaan daar ook wild kamperen dus als er nog iemand NOS sugesties heeft heel graag BVD Norbert mijn n. Huuskes@hotmail. Com
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl