Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

De Tukkers weer naar Zweden
Geschreven door Wouter Nijlant
28 juni 2016 22:35Zweden 2016 zit er alweer op. En weer vlogen de acht dagen voorbij alsof het er twee waren. De bestemming? Värmland. Precies hetzelfde binnenmeer als vorig jaar met als verschil dat we dit jaar een veel ruimer huis tot onze beschikking hadden. 

Via onze Navionics-apps was onze bungalow snel gevonden. Erg handig. Alsof onze Zweedse ‘Stuga’ naast een enorme lichblauwe inktvlek lag, te midden van eindeloze naaldbossen, baaien, rotsplateaus en eilandengroepen. Het is het domein van bevers, parelduikers, zaagbekken, vis- en zeearenden. Het water is er helder, maar koffiebruin van kleur. Op bepaalde plekken is het er bovendien gruwelijk diep. Het gezelschap was ook hetzelfde als vorig jaar. Alleen Sander kon er helaas niet bij zijn vanwege een aanstaande bevalling. Dit jaar zou Frank zijn plaats innemen. En laat uitgerekend voor hem een sleutelrol te zijn weggelegd deze week.

Bijna alle Tukkers in beeld. De man links (Frank) zou een hoofdrol gaan spelen.

We gingen niet bepaald voortvarend van start. Het was niet alleen warm, ook nagenoeg windstil. Dat dit het snoeken niet bepaald ten goede komt, hoef ik niet uit te leggen. Ik zie onszelf die eerste avond uiteindelijk met 3 boten in een baaitje liggen, een beetje stereotype de rietkantjes uitgooiend. Kanjers verwachtten we er niet, gewoon een paar kleintjes was de doelstelling. Puur voor het gevoel. En zelfs die gingen bijzonder moeizaam. Woar bint ze? Gelukkig pakte Ralf pakte die avond nog een mooie vis van 93 cm mee. Ze lag aan de diepe kant van een rotsplateau. 

Het weerbeeld bleef de eerste dagen ongewijzigd; perfect voor een mooi kleurtje of de barbecue, niet voor de snoek. Ralf en Marco waren eigenlijk de enigen die zich nog enigszins konden handhaven. Zowel qua aantallen, alsook de wat grotere vissen. Desalniettemin was het goed toeven in Zweden. Regelmatig ging de barbecue aan het eind van de middag aan om vervolgens weer lekker in korte broek en T-shirt het water op te gaan.

Opvallend was dat de snoek vaak in de avonduren los leek te komen. Zo kwamen Ralf en Marco eens moe, maar voldaan tegen elven thuis; aardig wat actie op jerkbaits nabij onderwatereilanden, grenzend aan groot open water. En dat terwijl de rest een collectieve offday moest ervaren. Dat overkomt ons niet zo vaak in Zweden. 

97 cm voor Marco. Speedtrollend gevangen.
Iedere ochtend weer stapten we vol vertrouwen de boot in. En alhoewel lastig, wist iedereen z’n visje te vangen. Debutant Frank uitgezonderd. Nog maar een maandje of wat geleden ving hij z’n eerste snoekje ooit en dan nu al een week met de ‘grote jongens’ mee. Bij aanvang van de vakantie moest zelfs nog worden uitgelegd worden hoe een reel te gebruiken. Om Frank van die hatelijke nul af te krijgen, besloten we naar een bewezen hotspot te gaan. “Als hier geen snoek vanaf komt, duik ik poedelnaakt de plomp in”, blufte ik. Dit kan toch niet mis? De wet van Murphy is onverbiddelijk. Frank blankte alweer en ik moest het water in. 

Happy Friso in z'n tweede vaderland.

Gelukkig trok het rookgordijn op en werd gaandeweg duidelijk waar en wanneer we moesten zoeken. Zoals verwacht vonden we grotere snoek nabij open water. Rotsplateaus en onderwatereilanden grenzend aan dieper water, liefst met een beetje begroeiing erop, waren favoriet. Stond er dan nog een goeie kabbel op, dan werden je kansen verdubbeld. Windje in de rug, boot op een diepte van 6-7 meter en vervolgens werpend met shads en jerkbaits richting die ‘sunken islands’. Navigerend tussen de eilanden. Stoer werk. Als het daarentegen bladstil was, dan kon je vissen tot Sint-juttemis. 

De eerste metervis was voor Ralf: 103 cm.

Helaas zou een behoorlijk deel van onze vakantie in het teken staan van motorpech. We komen al jaren in Zweden en hebben eigenlijk nooit technisch onheil gehad met onze gehuurde boten. Dat was dit jaar wel anders. Was het geen verstopte brandstofbalg, dan was het wel een protesterende brandstoftoevoer. Al met al heeft het gesleep met boten en andere buitenboordmotoren ons een zowat een dag gekost. Dit moet volgend jaar anders.

Dan nog even terug naar onze rode lantaarndrager. Iedereen had het een beetje met Frank doen. En na vier(!) blankdagen op rij besefte hijzelf ook: Het roer moet om. Het absolute dieptepunt moest echter nog komen. De boot lag net iets te ver van de steiger af om er ineens in te stappen. Frank deed toch een poging en belandde ineens tussen wal en schip. Letterlijk. Ik zie het zo weer voor me: Lichtelijke paniek in de ogen, hengel geforceerd in de rechterhand geklemd, brandend sigaretje nog in z’n mondhoek.. “Dat ging niet helemaal goed..” waren Franks magische woorden. Op het moment zelf hield iedereen de lach krampachtig in omdat hij zichzelf best bezeerd zou kunnen hebben. Daarna hebben we ons werkelijk bescheurd van het lachen.

Dezelfde middag nog liet Frank echter zien uit welk hout hij gesneden is. Op dag 5 ving hij z’n eerste Zweedse snoek ooit. Direct 110 cm! Ralf had al een mooie 103 cm gevangen en waande zich al bekerwinnaar, totdat Frank dit feestje kwam verstoren met een fraai getekende, bijna zwarte snoekdame. Dit was dik en dik verdiend.

Een van Franks eerste snoeken ooit, direct 110 cm!
 

 104 cm Bulldawgsnoek.

Net als vorig jaar was de slotdag het best. De temperatuur was fors lager als gevolg van de stevige noordenwind (kracht 4-5). Opvallend hoe dit de bijtlust van de snoek ten goede komt. Er werden meerdere mooie exemplaren gemeld. 70-ers, 80-ers, 90-ers, ook ik ving mijn eerste metersnoek deze week. En Frank? Het slotakkoord was hem; z’n eigen meterrecord van twee dagen terug werd doodleuk verpulverd met 5 hele centimeters!
Wat een baas! Weer een nieuw PR voor onze Frank: 115 cm!

 


Qua aantallen gaat Zweden 2016 niet bepaald de boeken in. Niettemin zijn er toch grote snoeken, waaronder vier metervissen, boven gekomen. Voor de rest was het genieten met een hoofdletter G. Het weer, het gezelschap, de biertjes, de barbecue’s, het was top. Onbetaalbaar. Ik had het voor geen goud willen missen.

Good goan,

WouterDikke tachtiger voor Ivo.Reacties (4)
Aantal keer bekeken: 3879


1. Geplaatst door: Herber op 4 juli 2016 09:22

Gezellig clubje en sfeertje. En mooie starter en Pr voor Frank. Up to next!


rapporteer

2. Geplaatst door: Freek op 4 juli 2016 09:22

Wat een avonturen Wouter. Door hard te werken zijn er gelukkig toch een aantal mooie vissen uit gekomen. En zo te zien was het erg gezellig, dat telt ook.


rapporteer

3. Geplaatst door: mats op 4 juli 2016 09:22

mooi foto,s wat het soms kan doen eens gedoopt worden.Kan je een goeie tip meegeven,neem zelf een motor mee voor aan de gehuurde visboot te hangen.Je zult er veel problemen mee oplossen.En als jullie naar zweden blijven gaan zal die motor zichzelf terug verdienen.We spreken uit ervaring.


rapporteer

4. Geplaatst door: Arend op 21 juli 2016 10:05

lekker bezig geweest over there! mooi verslag ook goed verwoord!
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl