Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Minibreak Karlskrona
Geschreven door Wouter Nijlant
11 oktober 2016 17:10

Zweden. Dat dunbevolkte Scandinavische land, elf keer Nederland, maar liefst 96.000 meren en oneindig veel natuur. Tig keer zijn we er al geweest, alleen nog nooit in het najaar. Het voorstel voor een kortstondig bezoek aan het Zuid-Zweedse Karlskrona ontstond in juni. Vanaf donderdag 29 september tot en met maandag 3 oktober zouden Ralf en ik daad bij het woord voegen. Ondanks een overkill aan wegwerkzaamheden in Duitsland, verloopt de heenreis prima. Denemarken vliegt voorbij en na het passeren van de befaamde brug (Kopenhagen – Malmø), is het nog maar twee uurtjes. Vanaf Kristianstad wordt de omgeving prachtig. Ruimte en rust. Elke keer weer een openbaring. Provincie Blekinge is duidelijk in de greep van de herfst. Tegen vijven arriveren we bij ons tijdelijk onderkomen. Het weer is er ronduit onstuimig: zwaar bewolkt bij een dikke windkracht 6-7. Dit laat ons niet uit het veld slaan, want de gedachte whisky-/barbecueavond gaat gewoon door. 

Vrijdagochtend. Alhoewel het zonnetje schijnt, waait het bijna net zo hard als de dag ervoor. Op het wijd zien we massa’s schuimkoppen. Snoeken en wind gaan prima samen, maar dit is echt te link. Noodgedwongen beperken we ons tot de windluwe delen. Eerst is het even zoeken geblazen, maar eenmaal gevonden gaat het ook echt los: volgers, felle aanbeten, lossers, double strikes, zelfs (kamikaze)snoeken die bij een aanvalspoging bijna zelfstandig in de boot springen.. Dit kant alleen in Zweden. En alhoewel onze grootste snoeken de 90 cm net niet halen, is het een waar spektakel. Fijn om dat weer eens zo mee te mogen maken.

Tegen het middaguur zitten we al in de dubbele cijfers. Buiten al het snoekgeweld om is het ook gewoon lekker om buiten bezig te zijn. Beiden genieten we ook van de zeearenden, rode wouwen, zaagbekken en ganzen die we met regelmaat zien passeren. We besluiten de eerste dag met een groot kampvuur om de eerste 20 snoeken te vieren. 

We hebben onze vakantie via Pikestrike Sweden georganiseerd. Campmanager Gunnar Ahlström – tevens visgids – was al een bekende omdat we hier in 2013 ook al waren. Bij aankomst gaf Gunnar al aan dat er dit weekend een snoekwedstrijd zou zijn in dit deel van de Karlskrona-archipel. Natuurlijk word je daar niet direct vrolijk van. Helemaal niet als zaterdagochtend vroeg de eerste visboten richting ‘onze stekken’ koersen. In de praktijk bleek het reuze mee te vallen omdat de archipel gewoon enorm uitgestrekt is. 

De zaterdagochtend blijkt taai. Andere stekken andere snoeken, luidt het motto. De eerste vissen laten wel lang op zich wachten. In de noordoosthoek – nabij het plaatsje Hallarum – pakt het uiteindelijk goed uit. Veel actie op zaterdagmiddag. We komen weer in de dubbele cijfers terecht. Ook mag ik mijn eerste Zweedse snoeken op de vlieghengel noteren. Uiteindelijk besluiten we onze tweede visdag met 16 stuks. Keurig verdeeld vandaag. Live under a blood red sky verlaten wij het strijdtoneel.

Het is opvallend hoe sterk de vissen hier zijn. Zowel qua vechtlust van de snoeken als de omgeving, zou een parallel met Ierland getrokken kunnen worden. Kennelijk komt het glasheldere water de kracht/gezondheid van de Zweedse Pikes ten goede. 

Er is één ding waar ik achteraf een beetje spijt van heb: Met uitzondering van de vlieghengel, viste ik te zwaar! Mijn 100 grams jerkhengel leent zich doorgaans prima voor grotere snoek (80 cm en groter), maar vond ik gewoon too much voor deze visserij. Het gros van de snoeken hier is namelijk < 80 cm. Een 30 – 60 grams jerk-/spinhengel voldoet hier ruimschoots. Hetzelfde geldt voor een # 8-9 vlieghengel. Zondag 2 oktober. We’ve got a plan and we will stick to it. De laatste dag van de vakantie gaan we zuidwaarts. Benieuwd hoe de stekken nabij open zee zullen zijn. De 15 paarden worden aan het werk gezet en in een mum van tijd zijn we op de gedachte locatie. Het is er prachtig, alleen ontbreekt het aan actie. Her en der zien we snoek, incasseren een paar aanbeten, maar het blijkt hier meer dan taai. Achteraf zijn we er te lang gebleven.

Die middag gaan de hemelsluizen open. We worden opgevrolijkt door een slechtvalk die een stuk met ons mee lijkt te willen vliegen. Het snoeken blijkt een heel stuk lastiger dan de voorgaande dagen. Uiteindelijk weten we er – met veel pijn en moeite – slechts 7 te vangen. Gelukkig zaten hier wel twee mooie exemplaren bij. We besluiten onze minibreak in een baai waar het in 2013 bij tijd en wijle knotsgek was. Wij komen er deze keer niet verder dan één schamele aanbeet.   Op maandagochtend zit Karlskrona 2016 er echt op. Gelukkig volgt er nog een traktatie van moeder natuur; honderden kraanvogels die het herfstige Scandinavië verruilen voor warmere oorden in het Zuidwesten. Wij moeten toevallig dezelfde kant op, de kraanvogels achterna!Wij hebben het fantastisch gehad. Zelfs in vijf dagen waan je je echt even los van de dagelijkse sleur. Wil je (veel) actie met altijd de kans op een kanjer? Dan is Karlskrona echt een aanrader. Meer informatie kun je vinden op www.pikestrikesweden.com. 

Good goan,

Wouter

Reacties (6)
Aantal keer bekeken: 4662


1. Geplaatst door: henk op 11 oktober 2016 18:01

Het loont altijd toch? Ook al zijn het maar een paar dagen. En leuke resultaten!!!
rapporteer

2. Geplaatst door: Wil op 11 oktober 2016 19:26

Wouter, leuk verslag met mooie foto's. Is die whiskey/ barbecue wel doorgegaan? Die snoeken gaan toch niet op de barbecue?
rapporteer

3. Geplaatst door: Jeroen op 11 oktober 2016 19:38

Leuk verslag Wouter! Heerlijk even een paar dagen uitwaaien. Ik kan niet wachten tot ik weer mag.
rapporteer

4. Geplaatst door: Matthijs op 11 oktober 2016 19:53

Leuk verslag! en mooie foto's Is dat je eigen boot of heb je een boot gehuurd?
rapporteer

5. Geplaatst door: Bert op 12 oktober 2016 07:18

Prachtig verslag!
rapporteer

6. Geplaatst door: Maico oude Lenferink op 14 oktober 2016 18:10

Mooi verslag , mooie vissen en een prachtige omgeving ,????????
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl