Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Proloog Zweden 2018
Geschreven door Freek Cox
16 juni 2018 15:30

In 2017 hadden we gegokt door vroeg in april te gaan. Met in het begin van de week temperaturen van -7C in de ochtend en nauwelijks boven het vriespunt overdag, met sneeuw en watertemperaturen van 4 graden, en later in de week heel veel wind, was het ronduit taai te noemen. Toch zal ik een dag in het bijzonder niet snel vergeten.
Het kan aardig spoken in Zweden 

De dag begon goed. Tijdens het onthaken van een snoekje in de ochtend verloor ik de controle en schoot er een haak diep mijn vinger in. Tot op het bot. Snel snoek onthaken die nog aan de andere dreg hing te spartelen, schreeuwen en foto’s maken. De volgorde zou ook anders kunnen zijn, dat herrinner ik me niet helemaal meer. En nu? Een chirurg opzoeken en de visdag laten lopen? Of toch zelf aan de slag. Ik koos voor het laatste. Na een lang kwartier met allerlij gereedschap sjorren duwen en trekken lukte het uiteindelijk om de haak door te duwen, de weerhaak af te knippen en mijzelf te verlossen. Niet fijn dit. Snel 2 biertjes en 2 paracetamolletjes erin en doorvissen.


Stappenplan voor het verwijderen van een dreg

We lieten het trollen even voor wat het was en gingen de rietkantjes uitwerpen. De dag vorderde alweer snel. We hadden werpend toch al een paar visjes gevangen, toen we een Zweed tegenkwamen die ons vertelde dat hij al verschillende mooie vissen gepakt had in een doorgang. Hij adviseerde ons het daar ook eens te proberen. We hadden niets te verliezen, want erg lekker liep het vandaag nog niet, zoals de hele vakantie eigenlijk al. Toen we door de doorgan heen vaarden leek het wel alsof de dieptemeter op tilt sloeg, zoveel aasvis lag er. Een school van 20 meter lang, 8 meter breed en 8-14 meter diep. We trolde er een paar keer doorheen, maar geen reactie.

Overal aasvis om ons heen, met een goede dieptemeter mooi te zien

Ik wisselde de swimbaits voor dieplopende salmo perches. Meteen kreeg ik een aantal aanbeten die resulteerde in een paar mooie 90-tigers. Ik wisselde een van de dieplopende pluggen voor een harring shad die ik rond de bodem liet meelopen tjdens het trollen. Nu kwamen de aanbeten juist daarop. Dat gaf te denken. We besloten om het trollen even te laten voor wat het was en om over te schaklelen op vertikalen. Met pike seducers en pig shads met 80grams loodkoppen aan onze jerkbaithengels tastte we de bodem af. Binnen 10 minuten was mijn pike seducer al 2x hard gegrepen. Vele aanbeten volgde die middag. Helaas kwamen niet alle vissen in de boot, maar met totaal 18 stuks met vele 90-tigers en een dikke 103 voor Jeroen waren we dik tevreden.


 


Er werd vertikalend en mooie serie vissen gevangen

Ik ving ook nog een hele dikke 90tiger die een stuk minder dik werd toen ik zijn meest recente buit afhandig maakte; een half verteerde kwabaal van in de 70. Telt dit nu als 1 of 2 vissen Jeroen?


Kwabaal (burbot) staat op het hoofdmenu van de Zweedse snoek

Schakelen was vandaag het toverwoord Over de rest van de vakantie kan ik kort zijn. Gegokt en verloren of beter gezegd, niet echt gewonnen. Totaal 44 vissen in 7 dagen vissen en dan te bedenken dat die ene mooie dag al 18 vissen opleverde. In 2018 toch maar iets later in het seizoen.

Freek en Jeroen


Reacties (4)
Aantal keer bekeken: 2918


1. Geplaatst door: joop op 29 december 2019 16:53

waarom die snoek zijn maaltje afnemen?


rapporteer

2. Geplaatst door: Elwin van Middelkoop op 29 december 2019 16:53

Leuk verslag! Hopelijk nu meer geluk gehad!


rapporteer

3. Geplaatst door: Freek op 29 december 2019 16:53

@Joop: Zo had ik het nog niet bekeken.


rapporteer

4. Geplaatst door: Divani op 29 december 2019 16:53

Taaie visserij maar toch leuk gevangen! Omschakelen is vaak de boodschap als je weet dat ze er liggen ????


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl