Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Zweden 2018 deel 2
Geschreven door Freek Cox
3 juli 2018 10:28

Na de stroeve start, ging het beduidend beter met de vangsten de laatste visdag en wisten we in de dubbele cijfers te eindigen op voor ons bekend water (zie deel 1).

We zouden deze tactiek aanhouden en gingen naar een meer waar ik gemengde gevoelens aan over had gehouden (zie proloog zweden 2018). Zouden de aasvissen nog opgestapeld in de doorgang liggen nu het water 15 graden warmer was? We begonnen weer met jerkbaits te werpen. We vingen een paar snoekjes en een overmoedige baars, maar echt wild waas het niet. Dan maar naar de doorgang. Tot onze verbazing eigenlijk, lag daar nog steeds behoorlijk veel aasvis. Niet meer zo compact bij elkaar als in het vroege voorjaar, maar dit gaf hoop.


Ze lager er nog wel degelijk

Wederom vingen we kort achter elkaar trollend met de planerboardjes (van savage gear, die werken echt perfect!) 2 visjes waarna het weer helemaal stil viel. We hadden afgesproken niet te lang een ding te blijven doen en te schakelen. Op de GPS was te zien dat om de hoek een klein baaitje lag waar we vorig jaar een aantal vissen wisten te strikken. Alhoewel de omstandigheden compleet anders waren, bleken ze er nu ook te liggen. Toen de actie over leek te zijn schakelde weer over op trollen. Nu trolde we kort langs de rietkragen. Ook nu leverde dat 2 visjes op. Zo sprokkelde we er toch wat bij elkaar. We besloten de dag werpend. Zo laat in de avond leverde dat ook weer een aantal vissen op waaronder een vis van 93 en 99. Leuk formaat aan een jerkbaitje.


Net geen meter op de de Loz Harrop Teaser

Vandaag weer terug naar “het richeltje” (zie deel 1). De verwachtingen waren hoog gespannen.Trollend pakte we boven diep water (30 meter) onderweg naar het richeltje meteen de eerste. Tot onze verbazing gebeurde er bij het richeltje helemaal niet. Uiteindelijk toch een aanbeet op een fatso net wat buiten het ondiepe stuk van het richeltje. De eerste meter voor Jeroen was een feit.


Metervis net buiten het "richeltje" gevangen

Veel gebeurde er daarna niet meer in de ochtend. De rest van de middag werd besteed aan werpen. We sprokkelde hier en daar wat visjes bij elkaar. Soms van nog geen 50cm kraakhelder water. Dan zag je de snoekjes van verre aankomen. Onze hoop was in de avonduren op het richeltje gevestigd. Er gebeurde echter niets. Toen we de bocht wat ruimer namen en weer boven diep water zaten kregen we wel weer een aanbeet. De GPS gaf aan dat we op dat diepe stuk toch stiekem al wat meer vissen gevangen hadden. Er volgde er nog een paar waaronder de tweede meter voor Jeroen op de ITT multitrout. Geen enkele structuur zichtbaar, maar ze zaten er wel. Het begon al donker te worden, toen we terug trolde naar de trailerhelling. Tussen 2 eilanden door kregen we binnen 40 seconden 3 aanbeten waarvan er 2 bleven hangen. Ook ik mocht met een metervis op de foto. Het was zo toch een mooi dagje geworden met wederom dubbele cijfers en maar liefst 3 meters.Mijn eerste zweedse metervis van 2018 

De laatste hele dag zouden we weer besteden op het meer waar al die aasvis in de doorgang lag. We begonnen met werpen en trollen langs de rietkragen. Het leverde enkele vissen op, maar wederom was het niet wild. In de doorgang was het toch weer mijn multitrout die gegrepen werd. Mijn 2de meter.

Weer de ITT Multitrout 22cm

Het was weer tijd om te schakelen. We besloten om het toch maar eens verticalen te proberen. De pike seducers en pigshads werden richting bodem gestuurd. Het duurde niet lang of ik stond met een kromme hengel in mijn hand. Zooo lekker die aanbeten. Het leverde mij een mooie 90-tiger op. Al snel weer een aanbeet, maar die miste ik. Nu was het Jeroens beurt. Een mooie vis van 98 kwam even kijken. Ik stond ook weer met een kromme hengel, maar de vis schoot los. Bij Jeroen leverde de volgende aanbeet wel vis in de boot op. Zo hard de aanbeten elkaar opvolgde zo snel was het ook over. Maar we wisten dat ze er zaten en we zouden terug komen.

Verticalend op de Pike Seducer

Na een hapje eten en wat rietkraagjes uitgeworpen te hebben, keerde we terug naar de ingang. Trollend was het al snel raak. Kort achter elkaar enkele aanbeten op zowel dieplopend als ondieplopend kunstaas. We vingen het laatste uurtje van de avond nog een handje vol vissen waaronder een 99-tiger voor Jeroen op zijn Rat. Weer dubbele cijfers met mooie vissen ertussen.


Ook de beleving is mooi in Zweden. Hier steekt een hert het water over.

Voor de laatste paar uurtjes van de vakantie zat er weinig anders op dan het meer voor ons huisje te proberen. We hadden nog een baaitje op het oog waar we wat jerkbaits wilde laten zwemmen. Het leverde helemaal niets op. Zou het kaarsje dan toch uitdoven? Laatste uur dan maar trollen. We besloten veel risico te nemen en over zeer ondiepe structuurrijke stukken te trollen. Dat leverde zowaar aanbeten op. Jeroen ving kort achter elkaar 3 vissen wederom op de multitrout waaronder een hele dikke 109. Met pijn in ons hart moesten we het water af zodat we niet de veerpont zouden missen.

"Lest best"

Het was ook dit jaar weer hard werken, maar we wisten totaal 74 snoeken een baars en een prachtige snoekbaars te vangen. Het kan altijd beter, maar wij waren tevreden. Volgend jaar weer. 

 

Voor diegene die geintreseerd zijn, zijn hier de statistieken:Reacties (4)
Aantal keer bekeken: 2188


1. Geplaatst door: Arend Burger op 29 december 2019 16:52

Mooie trip weer geweest met een serie mooie vissen, zo te lezen in de verschillende verslagen man. En wat een bak van een snoekbaars was dat! volgende keer wel ff die kop van Jeroen wat zonnebrand geven hoor, of is zijn hoofd zo rood van het tillen van de vis ;-)


rapporteer

2. Geplaatst door: Elwin van Middelkoop op 29 december 2019 16:52

Mooi avontuur!! Stuk beter dan vorig jaar! Volgende x word nog beter????


rapporteer

3. Geplaatst door: Jeroen op 29 december 2019 16:52

@ Elwin: dat roepen we al jaren maar gebeurde nooit. Misschien zijn we nu op de goede weg. Het belangrijkste is dat we wel elke keer een top week hebben op prachtige locaties.


rapporteer

4. Geplaatst door: Divani op 29 december 2019 16:52

Boeiende vakantie! Goed gëanticipeerd op de omstandigheden en leest lekker vlot weg! Prima!


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl