Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Zweden 2018, Deel 1
Geschreven door Dick van Hattem
23 juli 2018 20:08

Lang hebben we er naar uit gekeken. Een tripje naar Zweden. Voor mij bijna de 40ste keer. Voor Erwin de tweede keer en Mark was nog nooit in aanraking geweest met een Zweedse snoek. 

Alles verliep geheel volgens plan. 16.00 in Oudleusen. 14 uur later in Zweden op onze locatie.

Om op tijd ter plaatse te zijn lieten we geen tijd verloren gaan, pi(t)sstop, tanken en drinken in 1. En weer door!

De bekende veerpont. Als laatste erop......

Prima huisje dicht bij de natuur. Plek voor de deur voor de auto en de trailer. Wifi met glasvezel zodat we ook nog contact met de buitenwereld konden hebben. 3 ruime slaapkamers zodat iedereen naar hartelust kon snurken en dromen over de visdagen. 

Geheel in stijl komen we dus aan bij ons huisje. De huiseigenaar die de week ervoor geen gasten had was zo vriendelijk om de sleutel al in de deur te stoppen voor ons. We konden eigenlijk pas in de loop van de zaterdag erin maar nu waren we er rond 07.00 uur in de morgen al en konden onze spullen netjes kwijt. Koelkast werd gevuld met bier en andere lekkernijen. De overbodige spullen voor dag 1 gingen het huisje in zodat de boot niet zou zinken...... We nemen immers altijd veel te veel zooi mee. 

Het zou een trolweek in Zweedse stijl worden. Grote planerborden, 8 hengels, pelagic trollen. DE manier om soms veel maar ook zeker groot te vangen. In een schrift werd alles bijgehouden, dit om aan het einde van de week te kunnen bepalen wat succesvol en wat minder succesvol zou zijn geweest. 

We hadden ook een weddenschap lopen. De man 20 euro in een pot en gekke voorspellingen doen. Wie vangt de grootste metersnoek? Hoeveel snoeken vangen we op de beste dag van de week? Hoeveel andere vissen dan snoeken vangen we? Hoeveel meters vangen we? Hoeveel negentigers vangen we? Gewoon gekke lastige vragen die van te voren niet te voorspellen zijn. 

Op deze eerste dag kiezen we voor een meer dicht bij huis. Ik ben er bekend maar heb er een haatliefde verhouding mee. Het kan soms vreselijk goed zijn maar ook vaak erg taai. Vandaag was een taaie dag zo zou later blijken uit de kille cijfers.... 

Als de paal staat, de planers zijn uitgelaten en de hengels voorzien van grote stukken kunstaas begint het feest. Er zijn nog steeds mensen die zeggen dat dit geen vissen is maar geloof mij: er komt iets meer bij kijken dan gewoon een beetje rond varen op goed geluk met veel hengels uit. 

Het weer was overigens ook van slag..... Sinds de Predatortour was het weer goed geweest. En de dagen voordat wij kwamen sloeg het behoorlijk om. Temperatuur van het water is ruim boven de 20 geweest en nu was het 17.... Niet erg want dat hele warme hoeft voor mij niet zo. Maar je hoopt eigenlijk te kunnen vissen in je T shirt en liefst een korte broek.... Dat T shirt kon ook wel... als je er maar een warmtepak overheen deed... :-) 

Het duurt een tijdje voordat de eerste aanbeten komen. De snoeken zijn mager en zien er slecht uit. Kennelijk is de hengeldruk op dit meer toch groter dan we denken. Met 3 negentigers en 1 kleine metersnoek sluiten we dag 1 af. Hieronder wat plaatjes van deze eerste dag met de vissen in kwestie. Deze fraaie negentiger zag er wel goed uit. De Fatso kon hij niet laten lopen.

 

Erwin met de eerste metersnoek van deze trip. Het kunstaas nog in de bek maar niet zichtbaar. Dit nieuwe stuk kunstaas wordt pas in het najaar geintroduceerd maar wij hadden nu reeds de gelegenheid dit te testen. 

 


Mark met zijn eerste Zweedse negentiger. 

Dag 2,

Na een goede nachtrust stonden we toch op tijd op. Onder het motto "slapen doen we wel als we dood zijn" laten we niet teveel tijd verloren gaan. Uiteraard pakken we onze rust maar uitslapen is er niet bij. 

We kiezen voor groot water vandaag. De wind zou het allemaal toe moeten laten. 

We starten in een klein baaitje waar we verrassend genoeg veel leven krijgen terwijl we werpen met jerkbaits. Ik van geen fraaie baars op een Fatso10. Mark en Erwin pakken ieder een paar snoekjes. Als ik een paar honderd meter verder een rots zie met een ondiepte eromheen vaar ik er even naar toe. De eerste worp met een homp rubber levert direct een enorme aanbeet op die ik mis sla, de snoek laat zijn prooi echter niet ontsnappen en klapt er direct weer vol op. Hangen! En een goeie ook. Meters lijn worden herhaaldelijk van mijn niet kinderachtige set gescheurd. Maar de snoek geeft het niet snel op. Deze gaat de meter halen en voor de zekerheid wordt de vis geschept. In het net is de snoek al los omdat ie maar heel licht gehaakt zat.. We maken alles gereed voor een paar mooie foto's als de snoek plotseling ontdekt dat er een gat in het schepnet zit...... ik zie mijn mooie metersnoek zo de diepte in zwemmen.... Balen zeg!!!@#@#@ Deze had ik graag even op de foto gehad. De heren herinneren zich wat knipwerk laatst maar reparatiewerk waren ze vergeten...... Een tyrib brengt uitkomst voor een volgende !

Na een visje of 7 gevangen te hebben gaan we toch de planerborden uitzetten en beginnen we met trollen. Het loopt aanvankelijk niet hard maar rond 14.00 uur is het Erwin die op een Rbait een mooie metersnoek vangt. 


103cm. 

We blijven geregeld beet krijgen. Ook met grote regelmaat dubbelstrikes wat de chaos in de boot soms compleet maakt. Maar we zijn al snel op elkaar ingespeeld en verdelen de taken in de boot prima. Een dergelijke visserij met 8 a 10 hengels uit. Manouvreren tussen eilanden en over ondiepe platen is geen kinderspel. 

Even na 15.00 uur is het wederom Erwin die een betere vis haakt. Deze haalt de meter net niet maar een prima vis.

96 cm

Om kwart voor 5 als ik weer aan de beurt ben klapt er bij mij op een Jake een prima vis. De snoek vecht lekker en als we hem in de boot verwelkomen schatten we de vis rond de metergrens. Maar nee hoor, ze haalt het net niet....


Een net niet metersnoek.... 

Op de achtergrond zie je donkere luchten. Ver weg op het meer zien we dat het regent. De wind is prima te doen, het is droog en we maken ons geen zorgen. Dat veranderd als er plotseling een harde knal klinkt. We schrikken alledrie behoorlijk en willen zo snel mogelijk naar de kant toe. De 8 hengels worden razendsnel binnen gehaald. We koersen naar een groot eiland waar we de bui af willen wachten. De bui komt uiteindelijk niet. Er volgt ook geen enkele klap onweer meer. Op het eiland schiet ik nog wat plaatjes. En loop ik naar later blijkt een beet van een teek op.... Precies op mijn scheenbeen wat zeer pijnlijk is. Gelukkig geen schadelijke gevolgen. 

Op het eiland kwam ik nog een nest van een eend tegen.


En ook nog een bakje elanden boilies.....Als de bui voorbij gewaaid is vissen we lekker verder. De dagen zijn extreem lang en we halen flink door vandaag. 

Nadat het hele circus weer te water is gelaten volgen er nog een mooie serie aanbeten. Ook nu weer geregeld 2 tegelijk wat soms voor hectische momenten in de boot zorgt. Ik pak na de verplichte pauze mijn metersnoek op een Jake. 


101 cm en prachtig van kleur.

Ook Erwin en Mark werken lekker door aan de aantallen en pakken beide nog een fraaie vis van net geen meter. 


Een net niet meter... Ook wel een Janmeter genoemd.... ;-)


Uiteindelijk is het Mark die met de laatste metersnoek van de dag afsluit. Met wederom 103cm een prachtig slot van een prima dag. 

Als de zon in juni achter de horizon zakt weet je dat het laat is geworden. We rouwen er niet om. Morgen weer een dag. Deze pakken ze ons niet meer af.

Dick

Reacties (14)
Aantal keer bekeken: 3365


1. Geplaatst door: Divani op 25 juli 2018 06:55

Zo, lekkere vangsten Dick! Laat de verhalen maar komen! Kijk er met veel plezier naar uit!


rapporteer

2. Geplaatst door: Dirk op 25 juli 2018 06:55

Mooie vangsten, foto’s en verslag weer, Dick! Nieuwsgierig naar het volgende deel en de uitkomst van de weddenschappen!


rapporteer

3. Geplaatst door: Dennissss op 25 juli 2018 06:55

Leuk verslag weer!!


rapporteer

4. Geplaatst door: William op 25 juli 2018 06:55

Mooi verslag hoor!! En prima vissen????????


rapporteer

5. Geplaatst door: William op 25 juli 2018 06:55

Mooi verslag hoor!! En prima vissen!


rapporteer

6. Geplaatst door: joost op 25 juli 2018 06:55

wat een gemiddeldes zeg! worden er tussendoor ook kleinere snoekjes gevangen die niet benoemd worden? of is 90 zo'n beetje de ondergrens op deze manier van vissen? gr


rapporteer

7. Geplaatst door: Bas Jansen op 25 juli 2018 06:55

Mooi hoor! Ben zelf ondertussen wel heel erg benieuwd naar het nog te onthullen nieuwe stuk kunstaas ;-)


rapporteer

8. Geplaatst door: Dick op 25 juli 2018 06:55

@Joost: het gemiddelde ligt vrij hoog met deze manier van vissen. Zelden vissen onder de 75 cm. Veel tachtigers en 1 op de 2,5 is 90+ Er worden dus wel degelijk kleinere gevangen maar nooit echt klein. Werpend wel wat spul van 50 tot 70 maar dat hebben we niet veel gedaan.


rapporteer

9. Geplaatst door: Dick op 25 juli 2018 06:55

@Bas Jansen: Ik moet het helaas nog even stil houden. De eerste grote vissen zijn er in ieder geval al wel aan gaan hangen in Zweden. Verwachting is dat het in oktober getoond zal worden.


rapporteer

10. Geplaatst door: Elwin op 25 juli 2018 06:55

Gaaf verslag! Mooie cijfers!


rapporteer

11. Geplaatst door: Dick op 25 juli 2018 06:55

@Elwin: dit zijn slechts 2 dagen he ;-) Er komen er nog 5.


rapporteer

12. Geplaatst door: Bart op 29 december 2019 16:52

Prachtvissen mannen!


rapporteer

13. Geplaatst door: Bo op 29 december 2019 16:52

Hier heb ik lang naar uitgekeken! Een metersnoek van mister metersnoeken himself! Fijn dat je weer verslagen schrijft Dick!


rapporteer

14. Geplaatst door: Erwin op 29 december 2019 16:52

Heimwee....


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl