Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Steelhead trip Canada BC 2004 : de voorbereiding
Geschreven door Gertjan Doedens
25 oktober 2004 00:00

Ik mag weer! Even lekker snoekvissen vergeten en als vliegvisser mijn hart 2 weken ophalen in de wilde natuur van Canada´s British Columbia! Lekker met mijn snoekmaatje Menno met eenhandige, maar vooral met 2 handige hengels vliegvissen op Steelhead! Een mooiere visserij bestaat er volgens mij niet!

 

Midden volgende week vlieg ik via Londen naar Vancouver om dan de volgende dag nog 2 uur verder naar het noorden te vliegen naar Smithers. Ik maak deze trip nu voor geloof ik de 7e keer, maar ik vind het nog steeds een klein avontuur. Dit keer ga ik erg laat. Een beetje een gok met het weer, want het kan dan daar al verrekt koud zijn. Fleece en lange onderbroeken mee!

 

Vorig jaar hadden we veel pech met het weer. Ik was toen een paar weken eerder. Hevige regenval (weggespoelde dorpen!) zorgde ervoor dat de rivieren bruin en buiten hun oevers traden. Later viel de winter fel in: nacht temperaturen – 15 en overdag – 5 maakte vissen ook wel erg moeilijk. Toch hadden we ook nu weer een paar top dagen, zoals een dag van 9 (waaronder een vis van 1 m.!) en een dag van 7 op de Babine!

 

De Bulkley in wintersfeer.

 

Mooi, ik mag dus weer. Voor de meeste snoekvissers op deze site zal ‘steelhead’ en wat onbekende vis zijn. Daarom even een korte uitleg.

 

Steelhead is een naar zee trekkende vorm van regenboogforel (of is een regenboogforel een niet naar zeetrekkende steelhead??). In ieder geval lijkt het gedrag van deze vis op die van Atlantische Zalm: na een paar jaar op de rivier, een paar jaar in zee om weer terug te keren op de rivier om te paaien. In tegenstelling tot Pacifische zalmen (King, Coho, Pink etc), sterft een steelhead niet na het paaien (net als de Atlantische zalm dus).

 

Wilde steelhead kun je nog vinden langs de westkust van Noord-Amerika, Alaska en een stuk Rusland. Wij vissen dus in Canada BC, in het stroomgebied van de Skeena. Hier liggen de beroemde rivieren als de Kispiox, Babine, Bulkley, Copper, Morice, etc. Een onnoemelijk groot en ongerepte wildernis, met volop wildlife als beren (zwart&grizzly), wolven, elanden, herten, etc.Elk jaar zien we de hele dierentuin wel een keertje langs komen (pepperspray tegen de beren dus altijd onder handbereik!).

 

Beren sporen

 

De meeste rivieren zijn best moeilijk te bevissen en moeilijk te bereiken. Mooie wandelpaden en parkeerplaatsen aan het water zijn er niet! Wij kennen het klappen van de zweep inmiddels wel een beetje (vooral Menno, die gaat al 14 jaar, 6 weken!!!). Wij gebruiken dan ook een eigen boot (eigenaar Menno) en kunnen zo prachtige ‘floats’(raften) maken en zo op stekken komen waar je anders alleen met een, dure, visgids via een lodge kan komen!

 

De meeste vissen die we vangen liggen zo in de range van 60 tot 80 cm. Elk jaar vangen we echter ook grotere, zo’n 90 cm en zelfs tot over een meter! Kijk dat zijn dan wel weer andere Regenbogen dan in de Kyll of in de Eemhof! Wij vissen dus uitsluitend met vliegen. Wat vroeger in het seizoen soms zelfs droog! In de winter echter eigenlijk alleen met wat grotere streamer-achtige vliegen op een (single)hook 1/0 of zo. (Dreggen en weerhaken overigens verboden!)

 Dit is de allergrootste van een paar jaar geleden..108 cm uit de Kispiox 

Hoewel ik al een aantal keren geweest ben, kost zo’n vistrip altijd weer de nodige voorbereidingen. Lijn systemen maken en uitproberen, nieuwe hengels kopen (?), weer even oefenen met 2-handig werpen en vooral vliegen binden, veel vliegen binden! Na zo’n maand ‘productie binden’heb ik altijd weer voor lange tijd gehad met dat vliegen binden! Hoezo een leuke hobby in een hobby, zoals de hengelsport bladen ons altijd vertellen…Ja 1 vliegje op een avond zeker, maar 200 stuks in een maand…..

 Binden, binden en nog eens binden. Dit is een 'poormans GP' 

Ik ben klaar. De voorbereidingen zijn afgerond. De warmte kleding is weer bij elkaar gezocht, nylon aangevuld, de reels geolied en opgespoeld, hengels nagekeken etc etc etc. De tassen staan klaar om ingepakt te worden. Kortom : Ik ben er klaar voor!

 

Even tellen....zou ik er al genoeg hebben?

 

Nog een paar nachtjes slapen, en ‘kolere’ stuk vliegen en dan lekker 2 volle weken vissen, vissen en nog eens vissen. Heerlijk!

  

Tot over een paar weken met sterke verhalen en hopelijk sterke vissen,

  Gertjan

Reacties (0)
Aantal keer bekeken: 3237
Reageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl