Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Steelhead vissen Canada BC 2004....deel1
Geschreven door Gertjan Doedens
27 november 2004 00:00

Op 27 oktober was het weer zover. Als Yvonne mij op Schiphol aflevert, kan het ‘avontuur’ beginnen! Ik ga weer Steelhead vissen! De visvakantie waar ik altijd weer het hele jaar naar uit kijk. Het  VLIEG-vissen op Steelhead is voor mij toch wel absoluut de mooiste visserij die ik ken! Niet alleen de kracht van de vissen imponeert mij iedere keer weer. Ook de grootte van deze ‘forel’, het landschap en diep tot in je kruis in het water staand  mooie speycasts maken met een 2 handige zalm hengel maken het geheel compleet! Voor jullie dus nu in 2 delen een kort verslag van mijn laatste reis van eind oktober tot half november dit jaar. Ik heb mij overigens erg moeten beperken ten aanzien van foto’s. Het is mij weer gelukt om 10 dia films vol te schieten met veel dril's, vissen en prachtige landschappen! Helaas voor jullie is het onmogelijk dat allemaal te plaatsen...een paar plaatjes dus maar! 

Goed, ik was dus op weg naar Canada........

 

De start van zo’n reis is zoals altijd waardeloos, want vliegen betekent vooral wachten, wachten en nog eens wachten. Verstand op nul dus en blik op oneindig. Gewoon alles over je heen laten komen en uitzitten is de remedie. Vervelend, maar het is niet anders.

 

Als ik eindelijk na een uurtje of 18 achter een Kokanee biertje in Vancouver de laatste wedstrijd van de worldseries honkbal bekijk heb ik eindelijk het gevoel ‘er weer te zijn’. Zoals gewoonlijk ben ik op dat moment al wel weer een tas met hengels en de helft van mijn kleding kwijt: die staan nog ergens in London. Shit…maar door de vele trips wijs geworden heb ik mijn uitrusting over 2 tassen verdeeld. Morgen leen ik gewoon een hengel van Menno en kan ik gewoon kan vissen. Ik vraag mij tegenwoordig al niet eens meer af OF ik bagage kwijt raak maar alleen nog waar, wanneer en in welke toestand het spul weer terug krijg. Meestal wordt de tas met hengels wel weer een dag of 2 later na bezorgd. (dit keer overigens ook, gelukkig)

 

De volgende ochtend weer vroeg op, om nog de laatste 2 uur van Vancouver naar Smithers in noord BC te vliegen. Als ik na 2 uur gerammel en geschud in het propellervliegtuigje een beetje gammel uitstap, staat Menno mij al keurig op het mini vliegveld op te wachten. Direct maar even vergunningen geregeld en naar de camping in het plaatsje Telkwa (3 huizen, een pub, chinees restaurant, café annex wasserette annex benzinestation en dus een camping) gereden. Snel de visspullen organiseren en we kunnen gaan vissen. Eindelijk!

 

Ik ben er weer....driftboot, landschap, rivier,..steelhead vissen!

 

Op zo’n eerste halve dag maken we altijd een korte drift naar de camping toe. Zo’n eerste halve dag vissen is overigens voor mij altijd weer even prutsen. Ik moet weer even wennen aan het speycasten met een tweehandige hengel, de goede lijnen en sinktips uitzoeken, en de presentatie van de vlieg. Menno heeft er al 3 weken vissen op zitten en is een en al routine. Even bijsloffen voor mij dus. Vis vangen lukt die middag niet. We kijgen er allebij wel een vis op, maar die schieten met het eerste shot direct los. Iets dat volgens Menno hoort bij het vissen in deze tijd van het jaar . In het koudere water zit de vis vooral in de erg rustig stromende stukken. Het is daarom moeilijk om een goede drift te maken en de vlieg goed te presenteren, waardoor veel vis aan het eind van de drift, aan een strakke lijn heel ‘dun’ wordt gehaakt.

 

De visomstandigheden zijn overigens prima. Hoewel de waterstand nog wat hoog is, is de rivier wel helder en zakt het water nog steeds. Ook de temperatuur valt mee. ’s Nachts een beetje vorst en overdag 2 tot 5 graden, is voor ons prima! Het kan ook anders in deze periode! Vorig jaar was het soms zelfs – 10 in de camper!

Onze visdagen zijn intensief. Elke dag om 06 uur op, een echt Canadees ontbijt bij ons vaste adres (Eieren, spek, gebakken aardappels, toast), dan vissen vanaf het eerste licht tot donker. Boot eruit, camper naar het camp brengen en eten (steaks in Smithers of bij de uitstekende Chinees in Telkwa). Om 22.00 uur pitten! Het lijkt wel werken, maar ons bevalt het prima zo!

 

Dit is de gemiddelde maat vis die we vangen.

 

Omdat het vissen zo goed is doen we de eerste dagen niets anders! We maken prachtige drifts, telkens op een ander stuk van de rivier de Bulkley. Dat is ook het leuke van deze, naar Europese begrippen forse, rivier. Je kunt vanuit bijvoorbeeld Smithers een stuk of 6 verschillende ‘drifts’ maken met je eigen boot. Elke drift is op een totaal ander type water. Zo’n drift is gemiddeld zo’n 15 km lang en je kunt meestal alleen bij de ‘take in’ (brug o.i.d.) en de ‘take out’ bij de rivier komen. Daartussen is het ‘bush’ met de hele dierentuin uit BC . We zien beren, herten, coyotes, bald-eagles, visotters, eekhoorns etc etc.

 

Zo vissen we de eerste dagen lekker door. We vinden veel vis, maar veel schieten ook direct bij de aanbeet of naar de eerste run los. Toch landen we ook 1-2 vissen per persoon per dag, en dat is gewoon erg goed! Vergelijk het maar eens met zalm vissen op te dure rivieren in Schotland en Noorwegen, waar 1 vis per week norm is…

 

De mooiste vissen zijn 'fresh run' Hennen...

 

De drill van een Steelhead is wel iets bijzonders! Ondanks dat de vissen die we vangen al meer dan 300 km (!) stroom opwaarts hebben gezwommen, zijn ze werkelijk bere sterk. In een eerste schot neemt een beetje vis al snel een run van een metertje of 50 en soms zelfs het dubbele. Je weet dan weer waarom er backing op je spoel zit en waarom je zo’n dure reel met een goede slip hebt aangeschaft! In de rest van de strijdt doet hij dat zeker nog een keer of 2, gepaard gaan met de nodige sprongen. En na de landing, bij het terug zetten, is geen reanimatie nodig: met een fikse klap van de staart spuiten ze weer de rivier in. Kom daar maar eens om bij een beetje snoek. Vergeleken met een Steelhead is de dril van zelfs een grote snoek een beetje een zielig gebeuren...... 

Ik weet dat ik mij nu op glad ijs begeef op een snoek-site, maar sorry snoekvissers, maar het is echt niet anders!

 

De dril van een Steelhead is altijd goed voor spektakel en kromme hengels!

En dan na een lange dril.....Menno met een prachtige 'double striped' buck. 

Volgende week de rest van deze visvakantie, waarin we vis blijven vangen, maar waarbij de winter langzaam maar zeker nadert….

  

Gertjan

Reacties (2)
Aantal keer bekeken: 3600


1. Geplaatst door: Marcel op 23 januari 2011 21:03

He Gertjan, Mooi verhaal man, moet te gek zijn om mee te maken. Ik heb misschien plannen om ook naar BC te gaan, maar ben een beetje geschrokken van de prijzen van zo'n beetje alles, incl een gids die je tegenwoordig nodig schijnt te hebben. Heb jij enig idee waar je aan kosten aan moet denken voor een periode van 10 dagen ex de reis ?? Thanks alvast ik hoor het graag28693
rapporteer

2. Geplaatst door: luc op 11 december 2018 12:33

Prachtig artikel. Ik heb een vraag aan je.. Waar huurde jij je camper en wat waren hiervan de kosten? Dank voor je antwoord!! Hartelijke groet, Luc
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl