Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Op avontuur in India...... Mahseer.
Geschreven door Jeroen Otterloo
9 april 2008 20:54

 

Op avontuur in India

Mahseer wordt over het algemeen beschouwd als een van de mooiste en meest spectaculaire sportvissen die er bestaan. Spectaculair vanwege de brute kracht in combinatie met de hardstromende rivier en de talloze obstakels. Reden genoeg om samen met Janneke af te reizen naar het land van Tijgers, Olifanten en grote Mahseer.

Speciaal voor deze reis liet ik in Amerika ( http://armbreakercustomrods.com )een drie meter dertig lange hengel bouwen, geschikt voor veertig ponds lijnen.

Na een reis van vierentwintig uur met twee keer overstappen arriveerden wij uitgeput in ons hotel in Bangalore. Na een aantal uren slaap verkenden wij op ons gemak de stad. Het verschil tussen arm en rijk word dan al snel pijnlijk zichtbaar. Vooral voor Janneke was deze ervaring nogal schokkend. De volgende dag zouden wij rond zes uur s’morgens opgehaald worden door onze Engelse collega’s. Maar de volgende ochtend verschijnt er niemand. Misschien heeft hun vlucht vertraging? Na tot tien uur gewacht te hebben besluiten wij om het heft maar in eigen hand te nemen en per taxi naar het viskamp af te reizen. Na een rit van honderd kilometer en vier uur later zijn wij eindelijk op de plaats van bestemming.

Van de Engelsen geen spoor, wij zijn de enigen in het kamp. Na wat gedronken te hebben vertrekken wij naar onze tent. Ik begin alvast mijn hengels in orde te maken voor onze eerste vissessie vanavond.

Hengels in orde maken..

Janneke maakt intussen kennis met de honden en apen in het kamp.

Onze buren....

Een paar uur later worden wij opgehaald door Bola; een van de meest bekende gidsen op deze rivier. Wij volgen hem naar een stek niet ver van het kamp. De rivier is hier breder en dieper. De haak wordt beaasd met raggi, al eeuwen lang het aas voor Mahseer. Raggi wordt iedere dag vers bereid uit een mengsel van meel en kruiden dat vervolgens enkele uren gekookt word. Al vrij snel krijg ik een paar tikken op de top. Niet veel later word mijn top bruut naar beneden getrokken en in een reflex sla ik aan. Na het eerste massieve contact voel ik de vis meekomen.

De eerste vis is gehaakt.

Enkele minuten later kan Bola de eerste Mahseer van deze trip landen. Toch altijd weer mooi zón eerste vis van de trip en een voor mij nieuwe vissoort. Na de vis even bewonderd te hebben maken wij snel een paar foto’s.

Geen schubje verkeerd.

Deze avond vang ik nog vijf Mahseers. Geen grote vissen maar elke vis is een plaatje. In een wonderschoon decor van de ondergaande zon is het volop genieten.

Ook Janneke staat haar manneke...

Het is alweer een paar uur donker als we naar het kamp terugkeren. Bij het kampvuur drinken wij nog een biertje met de kampmanager. Hij verteld ons over hoe het veertig kilometer lange stuk rivier bij het kamp beschermd word. Geen overbodige luxe want de meeste rivieren in India zijn leeg gestroopt met behulp van dynamiet. De volgende dag worden wij met de jeep vijf kilometer stroomopwaarts gedropt. Dit gebied wordt gekenmerkt door stroomversnellingen en talloze rotsblokken. Na het nodige geklauter over de spekgladde rotsen bereiken wij de rivier. De speciaal voor deze trip aangeschafte rafting-schoenen bewijzen hier goede diensten. Terwijl ik aan het vissen ben probeert Bola wat aasvissen te vangen met een werpnet. Ik krijg een goede aanbeet maar de vis schiet vrijwel meteen los.

Na een uur zonder beet te hebben gezeten verkassen wij honderd meter. Hier vang ik even later, met een aasvis in de volle stroming, een prachtige Mahseer. Ondanks dat de vis niet heel erg groot is geeft deze goede sport in de harde stroming.

De eerste op de nieuwe plek.

Uit de stroming voor de foto.

Ik moet er niet aan denken om hier een Mahseer van honderd pond te haken! Janneke vangt nog een aantal kleine Mahseers aan een zware spinhengel beaasd met kleine balletjes raggi.

Janneke met een kleine mahseer.

Rond de middag worden wij weer opgehaald voor de lunch in het kamp. Die middag arriveren dan eindelijk de Engelsen. Wij maken kennis met Dave Plummer, de organisator van deze trip, en zes collega vissers concurrenten. Ze hadden gisteren niet kunnen landen in Bangalore vanwege de dichte mist. Ze moesten vierhonderd kilometer doorvliegen naar een ander vliegveld om daar de nacht door te brengen. Door alle vertraging was het Dave niet gelukt om tijdig contact met ons op te nemen. Voor Phil, een van de vissers, begint het even later al goed als zijn tacklebox wordt leeggeroofd door een van de apen. Gelukkig vind hij even later bijna alles weer terug.

Pluggendief !

De volgende ochtend vertrekken wij vroeg met de jeep en een coracle (ronde rieten boot) op het dak, naar een nieuwe stek. Wij varen naar een van de vele rotspartijen midden in de rivier.

In de coracle op weg naar nieuwe stekken.

Ik vang deze ochtend een prachtige gouden Mahseer van even in de dertig pond. Terwijl Janneke zich vermaakt met lezen en zonnebaden.

Prachtige vis.

Op deze plek zien wij ook de eerste krokodillen die hier rijkelijk aanwezig zijn. Rond de middag zijn wij weer terug in het kamp. Na het eten besluiten wij om even een dutje te doen. Ik ben net weggedommeld als ik opgeschikt word door een luid gekrijs en gepiep. Ondanks dat het gekrijs wel vijf minuten aanhoud besteed ik er eigenlijk geen aandacht aan. Een uur later word ik door Janneke naar buiten geroepen. Achter ons huisje ligt een van de honden van het kamp finaal opengereten. Geschokken roepen wij er een paar mensen van het kamp bij. De hond is verscheurd door de apen. Evenlater ontdekken wij nog een hond met een grote dertig centimeterlange scheur op zijn rug en diverse bijtwonden. Deze hond loopt weliswaar nog rond maar is misschien wel ten dode opgeschreven omdat bijna alle apen besmet zijn met hondsdolheid (rabiës). Na dit voorval kijken wij toch wel met heel andere ogen naar deze onschuldig uitziende apen.

Het vissen verliep deze avond niet erg succesvol. Daarom heb ik wat raggi bewaard om het vannacht nog een paar uurtjes voor het kamp te proberen. Ik vang drie kleine Mahseers vanaf het strand.

NIet groot maar wel sterk.

De nachtelijke geluiden scheppen een bijzondere atmosfeer, betoverend bijna. Als ik evenlater op bed lig word ik opgeschikt door een oorverdovende gil en harde klappen van op elkaar slaande kaken. Dat kwam van het strand waar ik een half uur geleden nog zat te vissen. De volgende dag bleek dat meer mensen de gil en de klappen hadden gehoord. Bijna zeker een hert dat door een krokodil werd gegrepen.

Het vissen verliep de volgende ochtend zeer succesvol. Wij vingen diverse Mahseers tot ver in de twintig pond. Hoogtepunt was ongetwijfeld de kudde Olifanten die wij halverwege de heuvel aan ons voorbij zagen trekken.

Grote jongens.....

De volgende dag kregen wij Dave Plummer als gids. Wat een verhalen heeft deze man, ongelooflijk. In de avond, het is al donker, vang ik een prachtige Mahseer.

Ook in het donker goed te vangen.

Janneke beleeft deze avond de dril van haar leven. Na een keiharde dril van bijna twintig minuten kan zij een schilpad landen van over de twintig kilo.

Tot nu toe zijn er nog geen echt grote Mahseers gevangen. De grootste tot nu toe is een vijftig ponder, gevangen door Colin. Er zit veel kleine Mahseer in de rivier de laatste twee jaar. Gericht vissen voor grote exemplaren is bijna onmogelijk. Je moet toch een beetje geluk hebben. Wij blijven ons uiterste best doen. Verschillende aassoorten zoals krabben en levende aasvissen worden geprobeerd. Moeilijk bereikbare plaatsen worden bevist en ik besluit om tegen het advies van onze gids de laatste dagen tegen de stoom in te vissen, dit om de lijn tegen de bodem gedrukt te houden. Ik vermoed namelijk dat er flink wat lijn-dressuur is op dit stuk water. Ook de zware klappen op het water bij het ingooien van de grote ballen raggi zouden wel eens alarmerend kunnen werken op de Mahseer. Wij blijven wel regelmatig Mahseer vangen, maar grote vissen blijven uit. Op de laatste avond zie ik, op enige afstand, een zwarte panter(luipaard) lopen. Deze zijn vrij zeldzaam hier.

Zeldzame rakker !

Onze trip komt teneinde. Het was een prachtige belevenis en een heel unieke visserij die ik voor geen goud had willen missen. Op de terugweg brengen wij nog een dag door in Bangalore, waar nog wat souvenirs aangeschaft worden. Twee weken later krijg ik een email uit Engeland; de week na ons is Dave achtervolgd door een zwarte panter, door een hoop lawaai te maken wist hij het beest op andere gedachten te brengen. Zou het de zelfde zijn geweest……?

Vriendelijke visgroeten,

Jeroen & Janneke

Reacties (11)
Aantal keer bekeken: 10642


1. Geplaatst door: jansje op 9 april 2008 22:01

ja lache man ik sta op het internet ha ha :)
rapporteer

2. Geplaatst door: joshua op 9 april 2008 22:42

Mooi verslag, mooie foto's, mooie vissen! Vissen in het buitenland levert vaak veel meer op dan alleen de viservaring. Maar een panter zien... over het algemeen lijkt me dat geen risicoloze ervaring. Tsja, apen, olifanten, krokodillen en andere dieren... er hoeft er maar eentje agressief te worden. Wel een pluspunt dat jullie buiten de vangsten iets hebben kunnen meepikken van het leven zoals het daar is. Een mooi verslag waarin dat naast de vangst van masheer ook goed wordt overgebracht.
rapporteer

3. Geplaatst door: Michiel Wateler op 10 april 2008 01:18

Pff, wat kijkt dat beest ons eng aan! :x :p Mooi verslag met mooie vissen! Leuk dat Janneke ook zo 'into' vissen is :) Zie je niet vaak! Groeten, MiWa
rapporteer

4. Geplaatst door: Thijss op 10 april 2008 09:35

Super vissen Jeroen & Janneke. Prachtige omgeving ook!
rapporteer

5. Geplaatst door: Marc op 10 april 2008 17:18

Mooi geschreven verslag! Dat die apen die honden aan gort rijten is wel verbazingwekkend... Et zou je hondje maar wezen :x Prachtige Mahseers hebben jullie gevangen. Helaas bleven de echte riviermonsters uit het zicht.. Volgende keer beter! 8)
rapporteer

6. Geplaatst door: dick op 10 april 2008 18:47

Hoi Jeroen en Janneke, prachtige vissen al was het misschien niet helemaal de maat waar je op hoopte. Het blijven prachtige vissen die Indiase "karpers" . Wist niet dat het ook rovers waren. De apenstreken zijn wel bekend. Dat kunnen behoorlijke bloeddorstige rovers zijn. Ik kijk al uit naar je volgende verslag over de oerwouden en jungle van Suriname...... Groet Dick
rapporteer

7. Geplaatst door: n.schiltmans op 10 april 2008 21:42

Beste jeroen en janneke ik heb het verslag van jullie gelezen, het was een leuk en goed verhaal, en de foto's waren zeer mooi. De mahseer is een prachtige vis, en zeer sterk. De natuur ziet er goed uit, mooie plaatjes van de dieren. janneke het was een mooi bootje, lijkt me niet makkelijk om mee te varen. we moeten weer eens afspreken voor een tripje naar Frankrijk Nico Schiltmans
rapporteer

8. Geplaatst door: Thijss op 11 april 2008 14:22

Zijn jullie trouwens geïnspireerd door die ene gast van Discovery Channel (Jeremy?) die is ook naar India geweest om masheer te vangen. Mooie docu was dat! Groeten
rapporteer

9. Geplaatst door: jeroen otterloo op 24 april 2008 15:10

Iedereen bedankt voor de leuke reacties !! :) Jeroen & Janneke
rapporteer

10. Geplaatst door: Lennien familie op 4 mei 2008 09:30

Prachtig verhaal
rapporteer

11. Geplaatst door: gransk op 30 oktober 2010 11:59

grapig hoor :grin
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl