Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

SILVER KINGS OF THE FLORIA KEYS
Geschreven door Jeroen Otterloo
25 mei 2009 20:36

 

Lekker gemaakt door de enthousiaste verhalen van Dave Plummer vorig in India, besloten Janneke en ik direct twee weken te boeken voor de eerste twee weken van mei.
Dave werkt hier al veertien jaar als gids en heeft zich ontwikkeld als een van de beste gidsen van de Florida Keys.

Bovendien is het veel goedkoper om een week met Dave te vissen dan met een van de vele lokale gidsen. Een ochtend of avondje vissen kost hier al gauw $450 en dan zit het aas en de “tip” er nog niet eens bij. Toch is het aan te bevelen om hier met een gids te vissen omdat de Flats (ondieptes) waar gevist word zeer verraderlijk zijn om te varen. Bovendien moet er bij het vissen constant rekening gehouden worden met het tij en de soms sterke stroming. Ook het driftend vissen vereist nogal wat kennis van het gebied. Alles in dit gebied draait om het vissen. Overal zijn havens en winkels waar je aas kan kopen. Het is ook een heel duur gebied, huizen onder het miljoen dollar vind je hier nauwelijks. Ook de prijzen in de supermarkt liggen schandalig hoog. Wij verbleven in de gehuurde villa van Dave. Dave huurt deze villa ongeveer zeven maanden per jaar en ook dit werkt kosten besparend. De villa heeft een eigen dok en bootlift zodat je direct vanuit het huis kan gaan vissen.

Knappe boot en een eigen lift: super natuurlijk !

Op vrijdag 1 mei vertrokken Janneke en ik naar Florida. De volgende dag werden wij na een dagje shoppen in Miami opgehaald en samen met twee Engelse collega vissers naar de villa gebracht. Na een hartelijke ontvangst door Dave kregen wij een rondleiding door het huis. De replica van een 160 ponds Tarpon aan de muur van de woonkamer deed mij watertanden. Janneke en ik namen onze intrek in de benedenverdieping van de villa met een eigen keuken, douche en woonkamer. De volgende avond zouden wij voor het eerst gaan vissen.

Klokslag 5 uur vertrekken wij, Dave is zeer punctueel dat had ik in India al gemerkt.

Luxe in overvloed, maar niet goedkoop !

De temperatuur ligt ruim boven de 30 graden en zal de komende dagen nog verder oplopen. Heel gunstig voor de Tarponvisserij, want de Tarpontrek vanuit zee naar de Flats was dit jaar nog niet goed opgang gekomen. Binnen 5 minuten varen wij het open water van de Golf van Mexico op. In de verte zie ik al enkele van de bekende bruggen die de Keys zo kenmerken.

Bruggen in de verte en dolfijnen!

Aan de andere kant van de bruggen begint de Atlantische Oceaan. Wij besluiten om driftend te gaan vissen met krabben om zodoende een zo groot mogelijk gebied af te vissen op zoek naar Tarpon. Dave geeft een korte uitleg over het vissen met circelhooks. Het is van belang om vooral niet te slaan bij een aanbeet, en alleen snel strak te draaien met de hengeltop onder water. De slip op de reel staat heel licht afgesteld en word pas na de eerste run wat strakker gedraaid. De eerst drie driften gebeurt er niks. Als wij even later in de verte een Tarpon zien springen, bedenken wij ons geen moment en varen wij snel naar de plek waar de Tarpon zojuist gesprongen heeft. Wij zijn al weer tien minuten aan het driften als ik plotseling een minuscuul plukje aan mijn lijn voel. Ik bedenk mij geen moment en begin als een gek binnen te draaien hierbij de hengeltop onderwater houdend. Het water explodeert en ik zie een zilveren flits in een muur van opspattend water.

WOW ! wat een geweld, veel tijd om na te denken krijg ik echter niet want de Tarpon heeft in enkele seconden al zeker 150 meter lijn van de reel afgetrokken. Intussen blijf ik gewoon door de slip heendraaien om de spanning onder geen beding van de lijn te laten vallen. Het wordt nu tijd om de slip wat vaster te gaan draaien. De vis neemt geen lijn meer. Dave start de motor en vaart rustig in de richting van de vis.

Ondertussen kan ik weer vele meters lijn terugwinnen. Een spel van geven en nemen begint. Meerdere malen springt de vis kopschuddend het water uit. Na tien minuten denk ik vat op de vis te krijgen. Maar evenlater moet ik die gedachte weer laten varen. Pas een kwartier later kan ik de vis naast de boot krijgen. Mijn armen beginnen intussen flink verzuurt te raken. Ik snap nu hoe de Tarpon zijn reputatie als sterkste sportvis heeft gekregen. Janneke probeert wat foto’s naast de boot te maken. Het is niet toegestaan om een Tarpon de boot in te trekken omdat ze te wild zijn en zichzelf zouden beschadigen. Dave schat de vis rond de 140 lbs. en onthaakt de vis, nu kan ik even bijkomen; ik ben drijfnat van het zweet. Het is inmiddels donker geworden en wij hebben nog een uurtje. Ik ben eigenlijk wel een beetje verzadigd vanavond, ik heb mijn doel voor deze trip eigenlijk al bereikt, en dat op de eerste avond! He voelde ik nou wat? Niet denken! Draaien !! Het water explodeert, meters lijn verdwijnen van de spoel. Hetzelfde scenario herhaalt zich.

Duikboot langszij.....

Drillen in het donker !

Iets sneller als zojuist krijg ik de vis naast de boot. ”Around hundred and twenty “ hoor ik Dave zeggen. Ik vind het allang best: heb wel weer even genoeg gedrild voor vanavond.

De volgende dag vissen wij met George omdat Dave de eerste week met de twee Engelsen zal vissen. George is een oude rot in het vak en vaste gids van de ex-presidenten; W.Bush Jr.en Sr.

Wij besluiten om vandaag op wat verschillende vissoorten te gaan vissen. Wij beginnen met de hier zeer populaire Bonefish . Als aas gebruiken wij garnalen. Niet erg selectief blijkt even later als wij drie kleine haaien en een Bonefish vangen. Daarna is de Barracuda aan de beurt, wij vissen spinnend met kleine poppers. Zonder resultaat overigens. Tegen de middag vangt George met zijn werpnet in een worp ongeveer 80 mullets (soort Harder) deze zullen wij gebruiken om op haaien te vissen.

Makkelijk als je 80 aasvissen in 1 x kan vangen !

Na zón twintig in stukken gesneden mullet te hebben gevoerd gaan er 3 zware hengels buitenboord. Het duurt niet lang voordat er een hengel staat te gieren in de steun. Een Verpleegsterhaai is de klos. Voordat de haai onthaakt is staat de volgende hengel al weer te stuiteren in de steun. Deze is voor Janneke.

Verpleegsterhaai in vrouwelijke handen !

Na tien minuten trekken is ze de wanhoop nabij. Uiteindelijk krijgt ze de haai binnenboord en schiet ik wat plaatjes. De aanbeten blijven komen, enkele schieten los andere vangen wij wel voornamelijk Verpleegsterhaaien. Een 400 ponds Bull-Shark die rond de boot zwemt, weten wij niet te haken.

Niet mijn ding..... leuk voor een keertje...

Advies: niet zwemmen !

Twee uur later houden wij het voor gezien. Leuk om een keer gedaan te hebben maar zeker niet mijn visserij.

Voor ons breken nu 3 visloze dagen aan. Wij vermaken ons door wat uitstapjes te maken. Zo bezoeken wij de haven van Robbies hier worden al jaren lang de Tarpons gevoerd.

Helaas: vissen verboden, maar dat is niet echt verwonderlijk....

Blote handen vissen wel toegestaan???

De Tarpons eten hier gewoon uit je hand en zeker niet de kleinsten! De grootsten waren zeker rond de 200 pond, alleen jammer; VISSEN VERBODEN!! Verder een kajak gehuurd en een bezoek gebracht aan de Bass Pro shop in de buurt. Janneke liet een jeugdwens in vervulling gaan door met Dolfijnen te zwemmen.

Droom ging in vervulling.

Ware liefde !

 

Onze tweede afspraak met George gaat niet door; hij gaat vissen met ex-president Bush Sr. Hij word vervangen door zijn schoonzoon. Wij gaan op Tarpon vissen met Mullets op de bodem. Na een uur krijg ik er een Tarpon van rond de honderdveertig pond aan die na tien minuten helaas losschiet. Omdat wij geen stalen onderlijn gebruiken verspelen wij een aantal haaien en Barracuda’s. Dan is het aas op en moeten wij opzoek naar een school Mullets. Dit duurt langer dan verwacht en als we eindelijk een school hebben gevonden zit onze vistijd er alweer bijna op. Omdat Janneke begint te verbranden besluiten wij om eerder te stoppen en terug te keren naar de villa.

De tweede week is aangebroken en wij zullen ons voornamelijk gaan concentreren op de Tarponvisserij. Wij maken elke dag een ochtend en een avondsessie. De eerste ochtend is een succes met 3 Tarpons tot honderdveertig pond voordat het licht werd.

In het donker de beste tijd.

Schitterende sport in het donker... Maakt het extra spannend !

In het licht lagen wij tussen de Tarpons maar ze weigerden iets te pakken. De avondsessie draaide uit op een blank. Het ontbreken van wind was volgens Dave de belangrijkste oorzaak van de passiviteit.
Na een paar moeizame sessies begon het harder te waaien en kwam ook het succes terug.

Ook overdag succes met krabben !

Op het laatst waaide het zo hard dat wij de boot af moesten remmen met driftzakken. De krabben die normaal een meter onder de dobber hingen werden nu aan het oppervlak meegesleurd . Dit leverde hele spectaculaire aanbeten aan het oppervlak op. Een reusachtige Tarpon van rond de 200 pond werd op deze manier gemist. Ik wist nog twee grote Tarpons te vangen ;een van rond de 150 en een van tegen de 160 pond. Met de laatste vis zijn wij in het donker naar een ondiepe plaat gevaren om proberen foto’s te maken. De vis was echter weer bijgekomen en terwijl ik in het water stond en de vis aan de onderlijn dichterbij wilde trekken brak de haak! De laatste sessie van deze trip werd vroegtijdig afgebroken vanwege hevig onweer.

Al met al een prachtige vakantie beleefd die ik iedereen kan aanbevelen.

Visgroeten,

Jeroen & Janneke

Reacties (9)
Aantal keer bekeken: 8334


1. Geplaatst door: dick op 25 mei 2009 22:16

Hoi Jeroen en Janneke: SUPER dit verslag. Wat een geweldige vissen zijn het ook die tarpons. Geweldige vechters en je hebt er ook nog eens altijd lekker weer bij. Dat zwemmen met dolfijnen moet ook een prachtige ervaring zijn geweest. Weer een schitterende ervaring rijker ! Groet Dick
rapporteer

2. Geplaatst door: Joshua op 26 mei 2009 00:07

Ja echt heel vet!!! Alleen al een avontuur om te lezen! Grappig dat ook de familie Bos ontspant door te vissen tijdens de kredietcrisis :). groetjes Joshua
rapporteer

3. Geplaatst door: Albert op 26 mei 2009 00:41

Blijft toch leuk om over jullie trips samen te lezen,super ! Kockie
rapporteer

4. Geplaatst door: Marcel Mos op 26 mei 2009 12:34

Heel leuk verslag. Moet een hele aparte ervaring zijn geweest. Op het ene moment een haai aan je haak en het andere moment zwemmen met dolfijnen. Erg mooie vissen die Tarpons. Hier bijna het snoekseizoen open. de boot ligt klaar om te gaan beginnen. Iedereen have veel fish funn. Marcel.
rapporteer

5. Geplaatst door: asdf op 26 mei 2009 16:19

denk dat een tonijn van hetzelfde gewicht toch een stuk sterker is.
rapporteer

6. Geplaatst door: Joshua op 27 mei 2009 10:54

Ik vraag met trouwens af wat voor onthaaktang/ onthaakmethode er wordt gebruikt voor haaien... Kun je daar iets over vertellen? Erg stoer trouwens dat Janneke net zo makkelijk een haai durft vast te houden als een dolfijn. Groetjes Joshua
rapporteer

7. Geplaatst door: Sander Paans op 28 mei 2009 19:22

Hoi Jeroen, Erg leuk stuk dat je hebt geschreven over de tarponvisserij in Florida. Aankomende zomervakantie zit ik er ook voor 3 weken en heb eigenlijk wat vragen over de visserij hier. Kan jij misschien je email adres sturen, zodat ik je wat kan vragen over de visserij hier? Alvast bedankt, Sander Paans
rapporteer

8. Geplaatst door: jeroen op 31 mei 2009 17:09

Hallo Joshua, Bedankt voor jouw reactie. Over het onthaken van haaien moet ik helaas melden dat de onderlijn zo dicht mogelijk bij de bek afgeknipt wordt. Alleen als de haak duidelijk buiten de bek zichtbaar is word deze met een tang verwijderd. Ik ben er overigens wel van overtuigd dat achtergebleven haken heel snel wegrotten in het zoute water. Groeten Jeroen :)
rapporteer

9. Geplaatst door: Marcel van den Hoeven op 4 augustus 2009 00:01

Hallo Jeroen, Super om van je avonturen te lezen. Doet me denken aan de tijd dat dit nog allemaal dromen waren op het plein van een middelbare school..... Groeten en geluk, Marcel
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl