Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Het maken van een dood aas takel
Geschreven door Willem Zijlstra
22 januari 2014 20:17

Je kunt hele goede takels, kant-en-klaar in de winkel kopen. Waarom zou je zelf dan gaan prutsen om er een te maken? De belangrijkste reden is dat je bij het zelf maken altijd de perfecte takel voor jouw specifieke situatie van dat moment hebt. Als je de goede materialen hebt is het redelijk simpel om er zelf eentje te maken. 

 

Benodigdheden:

- Tonwartel

- Krimpkous

- Gamakatsu Treble 13 maat 2 of 4

- Pike Fighter single crimps 1,5mm (Sleeve’s)

- Pike Fighter 7x7 brown soft wire 13,6kg

- Kniptang

- Sleeve-tang

De juiste benodigdheden voor het maken van je eigen takel.

De takel waar je je dode aasvis aan bevestigt moet altijd op de juiste situatie zijn aangepast. Het verschil tussen de vis wel of niet haken hangt vaak af van de kleine dingen: zijn de haken scherp genoeg, is de afstand tussen de dreggen perfect en niet te groot of juist te klein? Daarom maak ik mijn takels het liefst zelf. 

 

Voordat ik begin leg ik eerst alles klaar en knip de krimpkous op de juiste lengte. Haal ongeveer 50cm  van de Soft Wire af.

 

Schuif eerst een stuk krimpkous op de lijn, daarna een sleeve en als laatste de dreg. Maak nu een lus en steek het uiteinde van de lijn door de sleeve, en weer een keer terug. Knijp nu de sleeve goed dicht. Als laatste schuif je de krimpkous over de dreg en verwarm je dit met bijvoorbeeld een aansteker zodat deze mooi sluit.

De krimpkous zorgt voor het netjes afmaken van de onderlijn en het afdekken van de crimps.

Bij de volgende stap monteer je de tweede dreg op de lijn. De afstand tussen de haken laat je afhangen van de grootte van de aasvis. Schuif als eerste een sleeve op de lijn, knip een stukje softwire van 5 cm af en steek dat door de sleeve. Schuif de dreg op het stukje softwire en steek het andere eind weer in de sleeve zodat de dreg in een lus hangt. Nu kun je nog schuiven om de juiste afstand te bepalen. Wanneer je dit gedaan hebt knijp je de sleeve dicht. Schuif een stuk krimpkous over de dreg en verwarm het om het perfect af te werken.

Bepaal de juiste afstand en monteer de tweede dreg.

 

Als laatste kun je kiezen voor het wel of niet monteren van een neushaak. Je kunt nu namelijk nog een zogenaamde neushaak aanbrengen op dezelfde manier als de tweede dreg. Ik gebruik vaak een neushaak wanneer ik mijn aasvis ver moet inwerpen (zeevis is zacht en scheurt snel uit). Gevolg is als je werpt dat de dreggen snel uit je aasvis kunnen vallen. De enkele haak doe je dan door de staartwortel zodat de vis hieraan hangt en er geen druk op de dreggen komt. Een nadeel van de enkele haak zou kunnen zijn dat wanneer je aanslaat je de dreggen niet makkelijk uit de dode aasvis slaat en de vis niet goed haakt.

Monteer de extra neushaak als je ver moet werpen.

Tenslotte monteer je een tonwartel om het geheel compleet te maken. Schuif nu als eerste een stuk krimpkous op de lijn, daarna de sleeve, gevolgd door de tonwartel. Steek het uiteinde van de lijn door de sleeve en weer terug. Afwerken met de krimpkous en je eigen doodaas takel is klaar. 

Ready to go!

Voldoening na het landen van een grote snoek op je eigen takel.

Veel succes!

Willem Zijlstra

Voor meer informatie over roofvisaccessoires, ga naar http://www.spro.eu/NL_NL/category/predator/rig-material-and-accessories/

Op zoek naar de juiste tang? Kijk eens op http://www.spro.eu/NL_NL/category/predator/predator-pliers-knives/

Reacties (11)
Aantal keer bekeken: 13172


1. Geplaatst door: marcel op 23 januari 2014 11:23

Die sleeves van spro zijn waardeloos.
rapporteer

2. Geplaatst door: Sjaak op 23 januari 2014 14:03

Goed gemotiveerd ook Marcel... Of motiveer je commentaar of laat het achterwege. Dit is niet erg constructief en ik lees hierboven dat je de kans loopt dat je reactie verwijderd wordt.........
rapporteer

3. Geplaatst door: Arie op 23 januari 2014 15:20

En Marcel, zet er dan meteen even bij welke jij waardevól vind!
rapporteer

4. Geplaatst door: gijs op 23 januari 2014 21:50

Die krimpkous, is helemaal niet nodig. Maakt de takel onnodig stijf en vermindert de inhakingskans ook nog eens.
rapporteer

5. Geplaatst door: Freek op 24 januari 2014 09:19

Er zijn meerdere wegen die naar Rome gaan...De sleeves zijn absoluut HET aandachtspunt van een takel, zoals ik laatst heb kunnen ondervinden. Ik heb geen ervaring met die van Spro, maar ik zou op sleeves in ieder geval niet bezuinigen. Zelf gebruik ik Drennan sleeves. Toch moet je je onderlijn na elke vangst goed controleren. Zeker als een van je haken bijv in het net beland is tijdens het scheppen. Dan kan er wel eens heel veel druk op de sleeves komen. Ik heb takels met en zonder krimpkous gemaakt en nooit een verschil gemerkt. Is het nodig? ik vind het er "strak" uitzien, maar er is een nadeel. je kunt je sleeves niet meer controleren op evt. inscheuren...vandaar dat ik geen krimpkous meer gebruik. verder maak ik de onderlijnen conform het stukje. Dus ook met 2 gamakatsu maat 4 dreggen (niet de sterkste haak, maar wel de scherpste ik heb nog nooit uitbuigen gehad). Besteed er aandacht aan, want aan een snoek met een slecht gemaakte onderlijn in zijn bek heeft niemand van ons wat.
rapporteer

6. Geplaatst door: marcel op 24 januari 2014 19:46

Die sleeves van spro splijten als je ze vastknijpt. Mijn voorkeur gaat naar drennan, fox of de sleeves van lureparts.
rapporteer

7. Geplaatst door: Mark op 25 januari 2014 14:16

De sleeves van spro zijn prima. vang met 23/4 lbs karperhengel moddervette snoeken.dus komt dan flink wat kracht op de takel te staan. Niks mis mee ti's maar net hoe je je takel maakt.
rapporteer

8. Geplaatst door: huub op 25 januari 2014 19:45

Mooi verslag. Is misschien iets voor Total-Fisching.
rapporteer

9. Geplaatst door: Piker op 26 januari 2014 16:58

Mijn voorkeur gaat uit naar de sleeves van Fox. Voor het maken van de onderlijnen maak ik gebruik van Carboflex van Fox. Als ik het stukje goed lees, wordt de tweede dreg met een los stukje staaldraad aan de takel vastgemaakt. Ik zou dit zelf niet zo snel doen. Ik maak de takels altijd uit een geheel. Met Carboflex is dit eenvoudig te doen.
rapporteer

10. Geplaatst door: Harm op 27 januari 2014 10:10

Spro onderlijn spul ben ik ook niet over te spreken, voor minder geld heb je beter spul. Wat mij opvalt is de plaatsing van de dreggen, zorg dat je de dregpunt tot voorbij de weerhaak weer terug door het vel steekt. Nu trek je hem alleen dieper de makreel in terwijl hij er juist uit moet. Het zal vaak goed gaan maar zeker een keer verkeerd!!
rapporteer

11. Geplaatst door: Anton op 6 december 2016 21:35

Ik zal op termijn ook doodaastakels maken. Hoop dat het iets oplevert
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl