Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Beroepsvisserij op de Randmeren deel 2
Geschreven door Team Metersnoeken
7 september 2015 17:07

Na de publicatie van deel 1 : http://www.metersnoeken.nl/metersnoekennieuws/2316 over de beroepsvisserij op de Randmeren zijn er nogal wat dingen gebeurd.

We beseffen ons terdege dat de sportvissers en de beroepsvissers nooit vrienden zullen worden vanwege een aantal tegengestelde belangen maar aan de andere kant delen we wel het water.

Ik ben uitgenodigd bij Sportvisserij Nederland waar mij is uitgelegd hoe de beroepsvisserij via de visstandbeheercommissie (VBC) gereguleerd en gecontroleerd wordt. Daarbij worden de schubvisvangsten steeds verder gereduceerd en controle aangescherpt.  en meer of min de duimschroeven wordt aangedraaid wegens teruglopende witvisvangsten. Dat dit niet vanzelf gaat zal duidelijk zijn. Momenteel loop er een rechtzaak tussen de federatie en één van de beroepsvissers over het quotum.

Om bij het begin te beginnen:

Ooit waren de randmeren de Zuiderzee. Daar hadden de beroepsvissers het alleenrecht. Toen de flevopolder is opgespoten kwamen daar opeens de sportvissers. Het water en de visstand werd gedeeld, de beroepsvisser het aalvisrecht en de sportvissers het schubvisrecht. Maar wel onder de voorwaarde dat er iedere winter aan de beroepsvissers vergunning wordt gegeven om in de winterperiode met de zegen op brasem en blankvoorn te vissen. Dit gebeurd niet vrijwillig.

De aalstand is in Nederland al lang niet meer wat het is. Daar is nauwelijks nog brood mee te verdienen. Veel beroepsvissers hebben er daarom al de brui aan gegeven.

Op de Randmeren mogen de beroepsvissers jaarlijks een bepaald gewicht vangen aan WITVIS (alleen brasem en blankvoorn).. Dus er mag geen SNOEK ,KARPER of snoekbaars meegenomen worden (met een kleine uitzondering op het Gooi en Eemmeer voor snoekbaars waar andere maatregelen tegenover staan). Ik hoor jullie nu denken: dat doen ze toch niet. Ze nemen ALLES mee. Die gedachte had ik ook tot VOOR mijn bezoek aan Sportvisserij Nederland. We weten allemaal hoe het gros der beroepsvissers met de regels om gaan of we denken het althans te weten. Maar de beroepsvissers worden hier wel degelijk op gecontroleerd

Hoe ziet een dag van de beroepsvisser eruit wanneer hij met de zegen gaat vissen?

Op het moment dat een beroepsvisser uitvaart en met een zegen aan de gang gaat op de Randmeren moet hij dat melden bij de federatie. Er zijn 4 BOA's/controleurs rondom de randmeren die hier bericht van krijgen. Deze BOA's weten waar de aanlandingspunten zijn van iedere beroepsvisser. Een beroepsvisser mag dus niet in een andere haven vis aanlanden dan waar hij geregistreerd staat qua aanlandingspunt. Voordat de beroepsvisser aan wal komt moet de vis al zijn uitgesorteerd en mogen dus geen andere soorten dan brasem en blankvoorn in het bezit zijn. Ook moet voor aanlanding per sms een schatting van de vangst worden doorgegeven.

De beroepsvisser kan dan steeksproefsgewijs bij binnenkomst in de haven worden opgewacht door een controleur. Deze onderzoekt het volledige schip op de aanwezigheid van andere soorten en maatvoering dan is toegestaan. Als er andere vissoorten aanwezig zijn betekent dat een waarschuwing of sanctie. Bij een herhaaldelijke overtreding kan zijn vergunning worden ingetrokken en is verder vissen niet mogelijk.

Uiteraard weet een beroepsvisser nooit wanneer hij wel of niet gecontroleerd wordt. De gok kan hij dus lastig nemen omdat in 3 van de 4 dagen dat hij uitvaart WEL controle op hem wacht door de meldingsplicht.

Ja maar als hij niks meldt dan is er ook geen controle.... Dat klopt. Maar de sportvissers en de BOA letten ook op als er geen meldingen zijn. Ook hier geldt: 1 keer een waarschuwing en de volgende keer wordt de vergunning ingenomen.

Omdat de randmeren steeds helderder worden wordt de snoekstand beter en de witvisstand slechter. Aangezien de beroepsvisser alleen op witvis mag vissen wordt  het quotta naar beneden bijgesteld. Waarom wordt het bijgesteld hoor ik je denken?

Stel een water heeft een visbestand van 100%. Per jaar komt er 10% bij. Dat is de rente. Per jaar moet je dan de rente van je water afvissen om het op 100% te houden. Vang je meer dan de rente dan gaat het niet goed. Maar als je je quotta niet kan vangen is er kennelijk niet genoeg vis aanwezig en zul je de quotta's naar beneden moeten bijstellen. Waar ooit zonder problemen 200 ton witvis werd gevangen door het beroep is het nu lastig om de 40 ton te halen.

Wat kan ik als sportvisser hier nu aan bijdragen als ik aan het vissen ben op de Randmeren?

Stel je vaart op de randmeren en ziet 1 van de 12 beroepsvissers varen. Dan is er nog niet zoveel aan de hand. Hij kan immers op paling aan het vissen zijn... Maar zie je een beroepsvisser zijn zegen te water laten dan bel je met een speciaal nummer bij de federatie. Daar zullen ze als het goed is al weten dat beroepsvisser x al bezig is. Hij heeft immers de plicht om zich per sms te melden. Is er niets gemeld dan is hij in overtreding. Je kan er zelf dus echt iets aan doen. Zet daarom het nummer van Sportvisserij MidWest Nederland (0251-318882) in je gsm zodat je even kan bellen als je iets ziet waarvan je jezelf afvraagt of het in de haak is. Kleine moeite en zo houden we alles en iedereen scherp.

Wist je overigens dat alleen met een zegen mag worden gevist van 1 november tot 15 maart? Bij langdurig ijs in het water kan dat na advies van de VBC worden verlengd tot 1 april. Dit is overigens al tijden niet gebeurd.

Indien de water temperatuur op 1 november nog boven de 12 graden is kan de ingangsdatum met maximaal 3 weken worden uitgesteld.

De vangst van de zegen moet direct gesorteerd worden en uitsluitend voorn en brasem groter dan 15 cm mogen worden behouden. Alle andere vissoorten moeten direct worden teruggezet. Op de zuidelijke randmeren (Gooimeer en Eemmeer) mag een beperkt quotum snoekbaars onder strikte voorwaarden in enkele fuiken als bijvangst boven de 45 cm behouden mag worden. Hiertegenover staan een aantal de voorwaarden die ervoor zorgen dat er tijdens de visserij op paling veel minder schubvis dood gaat.

Voor de visserij met de zegen gelden ook strikte voorwaarden. De zegen dient bijvoorbeeld binnengehaald te worden vanuit een verankerde boot. De zegen mag niet langer zijn dan 600 meter en moet drijven. Door met een varende boot te zegenen trek je meer water leeg en dat is niet toegestaan. Ziet u dit gebeuren bel dan met de federatie.

Eind conclusie:
Ziet u iets wat niet aan bovenstaande regels voldoet, of ziet u beroepsvissers buiten het seizoen met een zegen vissen dan moet u de moeite nemen om contact op te nemen met de federatie. Uw melding wordt serieus behandeld en er wordt zeer zeker iets mee gedaan.

Een goed controle systeem hebben we als sportvissers ook zelf in de hand. Alleen maar roepen dat het beroep alles kapot maakt en er zelf niets mee doen als je misstanden tegen komt werkt natuurlijk niet. Samen zijn we sterk. Er zijn altijd ogen op het water. Laten we er vooral gebruik van maken.

Team Metersnoeken.

Groet
Dick

Reacties (13)
Aantal keer bekeken: 4981


1. Geplaatst door: J├Âran op 5 oktober 2015 07:39

Duidelijk verhaal!


rapporteer

2. Geplaatst door: Hugo op 5 oktober 2015 07:39

Hier kan je wat mee, dank Dick


rapporteer

3. Geplaatst door: Adri op 5 oktober 2015 07:39

En Zoooooooooooooooooooooooooooooooo is het !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


rapporteer

4. Geplaatst door: mats op 5 oktober 2015 07:39

zeer belangrijke info,dit zullen we doen. Maar op de Amer varen ze met de zegen, en trekken ze de zegen al varend toe???


rapporteer

5. Geplaatst door: chris op 5 oktober 2015 07:39

duidelijk hebben we wat aan, op t volkerak heeft de beroeps een soort bassin van netten onder de steiger bij krammersluis gemaakt (al jaren) vraag me dan af is dit geen tijdelijke opslag? voor vissoorten die zo buiten de controles vallen


rapporteer

6. Geplaatst door: Dennis op 5 oktober 2015 07:39

Hoe is het mogelijk dat op het Gooimeer nog steeds beperkt (hoeveel is beperkt?)snoekbaars meegenomen mag worden door het beroep. Het water is op sterven na dood. En dat komt niet alleen door het helder worden van het water.


rapporteer

7. Geplaatst door: op 5 oktober 2015 07:39

leuk verhaal,maar de beroepsvisser trekt alles leeg,vis vanaf me jeugd in het ijssselmeer,daar is nu niks meer te vangen,beroepsvisser gaat gewoon door,worden tonnen baars en snoekbaars gevangen,zelfs de brasem staat op het menu,verder word in het najaar stukken afgezegend voor de brasem,word daarna levend in de tanks van de vrachtwagens gegooid allemaal voor de belgische vijvers,dus heb daar een hele andere mening over en geloof me ik zie het dagelijks,zelfd de voorn word in de winter in de haven weggevangen,kortom de beroeps visser mag nog steeds genoeg,wij de sportvissers niks


rapporteer

8. Geplaatst door: Dick op 5 oktober 2015 07:39

Grote onbekende : dit gaat over de randmeren en niet over het ijsselmeer of de Amer. Er zullen genoeg misstanden zijn. Echter op de randmeren is het bovenstaande van toepassing.


rapporteer

9. Geplaatst door: op 5 oktober 2015 07:39

uiteindelijk doet de beroepsvisser alles,wij mogen niks meer,verandert ook nooit meer,het water raakt leeg


rapporteer

10. Geplaatst door: rob op 5 oktober 2015 18:24

als het allemaal zo goed is geregeld waarom vissen de beroeps dan vaak op verdachte uren? bv 21 sept 2015 eind vd middag zie ik de beroeps uit de haven van almere varen met de zegen boten erachter het gooimeer opvaren. dan mag er helemaal niet met de zegen gevist worden en mi ook niet op het markermeer. en zeker niet tegen de avond gaan vissen in het donker of smorgens vroeg in de mist.
rapporteer

11. Geplaatst door: Dick op 8 november 2015 12:15

Beste Rob. Goed dat je dit constateerd maar doe er ook iets mee. Bel de daarvoor bedoelde instanties. Die gaan er voor de randmeren zeer serieus mee om. Zoals je kunt lezen zijn de sancties niet mild en het beroep kent de sancties maar al te goed. Alleen roepen en vragen stellen is leuk maar daadwerkelijk iets doen/melden zet meer zoden aan de dijk.
rapporteer

12. Geplaatst door: Jos op 4 juni 2016 10:15

In 2014 ik kwam van Almere langs het nijkerenauw daar lag de pu 3 en een witte bus langs de kant en kleinere boot vaarde naar de kant met vele kisten met snoekbaars waarop ik vroeg wat is dit waarop er 2 man op de kant zijden we moeten snel snel naar de veiling want deze sluit zo di kan toch niet
rapporteer

13. Geplaatst door: Dick op 5 juni 2016 14:02

Ook voor jou is dit artikel dus goed Jos. Als je dit soort misstanden ziet ( je weet nu immers dat er een aanlandingsplicht geldt en dat het beroep dus niet op andere plekken mag aanmeren) weet je dat het mis is en bel je de juiste nummers.
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl