Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

EEN NIEUW NEDERLANDS RECORD!!!!
Geschreven door Dick van Hattem
27 januari 2006 00:00

Vandaag het grote water op met Lucien. Wat ons allemaal gebeurde is met geen pen te beschrijven.

 

Het is mistig als we elkaar op de afgesproken plek ontmoeten. We laden wat spullen over van de Astra in de Ford en met de boot op onze hielen zetten we koers naar 1 van de moeilijkste en grootste wateren van Nederland.

 

Het is half 9 als de boot te water ligt. We willen vandaag het vissen combineren. Zowel verticalen op snoekbaars als werpen op snoek.

 

Ik draai het gas open en de 50 paarden aan mijn spiegel zetten het op een brullen. We vliegen over het water en bereiken na 4 minuten de eerste stek.

Met een kil briesje uit het noordoosten gaan we heel rustig over de 9 meter diepe stek heen. De shadjes zijn amper beneden of we zitten beide met een kromme hengel. Een 60cm snoekbaars voor mij en eentje van 71 voor Luus zijn geen slecht begin. Als dit maatgevend moet zijn voor vandaag dan zitten we gebeiteld.

Het eerste gewin is kattegespin… Een uur lang gebeurd er niet veel. Een paar staartenbijters bij Luus die inmiddels al 3 grote gaten in de ozonlaag heeft geslagen. Maar goed, hij krijgt in ieder geval nog beet.

Dan zie ik op de dieptemeter een kuil naar 12 meter. En die kuil is bewoond. Duidelijk te zien dat er enkele grote “bananen” wonen. We voelen de bodem onder onze shadjes wel vallen en geven wat lijn bij. Het zal het tweede tikje zijn geweest wat ik geef met mijn hengeltje als de shad plotseling vreselijk hard genomen word. Hengeltje slaat dubbel. Lucien ziet gelijk de ernst in en draait zijn shad naar boven. Vlak voordat ie daarmee klaar is klapt zijn noothengel ook dubbel. Ook dit ziet er vreselijk zwaar uit. Na 4 minuten drillen nog geen spoor van beide vissen. Geconcentreerd drillen we de vissen omhoog. Ik begin te vermoeden dat het om grote snoek gaat. Maar de runs die beide vissen af en toe nemen zijn niet duidelijk te herkennen. Koud als dat het is krijgen we het er warm van. De adrenaline giert door ons lijf. Wat moet dit worden????

 

Na een minuut of 5 verschijnt als eerst bij mij een vis aan de oppervlakte. TERING schreeuw ik tegen Lucien.: toch een snoekbaars! Mijn oude PR was 86 cm. Hier ligt een vis aan de oppervlakte waar ik alleen maar van kan dromen. Ik pak de vis voorzichtig bij de kieuwen. Het haakje zit maar net vast. Dan ineens geeft ze een klap met haar grote kop. Het kleine dregje zie ik met grote snelheid mijn hand invliegen. SHIT……. Wat een ellende. Ik knip de dreg af met de kniptang in mijn andere hand. Door de kou voel ik er geen donder van. Lucien drilt rustig door. Ik meet de vis op. 98,7cm en zeker 21 pond zwaar. Omdat Lucien nog zit te drillen en ik de snoekbaars hoe dan ook zo snel mogelijk terug wil zetten, en omdat de dreg in mijn hand pijn doet laat ik het machtige beest zonder foto in het water zakken. Met een grote klap van haar machtige staart zwemt ze weg. Ik ga op zoek naar mijn scalpelmesje om de dregpunt uit mijn hand te snijden. Ik zou bijna vergeten dat Lucien ook nog gespannen zit te drillen. Wat een gedoe. We zijn beiden druk. Net als ik het eerste sneetje in mijn hand maak met het scalpelmesje begint Lucien te gillen….. Een metersnoekbaars! Hij gilt het uit over de grote plas. Ik sta op en loop naar hem toe. Jezus wat een bak. Pak je hem zelf?? Ik heb pijn in mijn handen… is goed zegt Lucien en 10 tellen later staat er een vent naast me zo blij als een kind met 1 van de grootste snoekbaarzen die ik ooit zag. We meten de vis op 104,8cm….. ONGELOOFLIJK. Wat een dag! Het is net 10 uur en nu al meer meegemaakt dan de afgelopen 3 maanden bij elkaar. Ik pak mijn Sony en zet hem aan. GODVER!!!!!!!!!!!!!! Battery LOW. PLOEP, UIT. Geen power meer in de akku door het koude weer. Ik bel gestresst naar huis. HOE KAN HET DAT DE CAMERA LEEG IS???? Ja euhhhhh de kids hebben gisteren wat foto’s gemaakt van hun kinderfeestje…… Ik word langzaam gek. Ik weet niet of ik blij moet zijn met de vis of moet janken om de lege camera.

We bekijken de vis nog eens heel goed en laten de vis weer zwemmen. We markeren de plek op de GPS. Volgende week komen we hier terug met 3 camera’s en volle baterijen. Maar hoe groot is de kans dat je zo’n snoekbaars nog een keer vangt???? Klein, maar wie niet waagt wie niet wint.

 

We nemen een bakkie. Zijn blij met de vissen die we gevangen hebben maar balen ook als een stekker omdat de techniek ons in de steek heeft gelaten. We maken nog een drift over hetzelfde gat heen. We zijn verwend, allebei een heel vet nieuw PR snoekbaars gevangen. In de tweede drift is het wederom prijs. 81 en 87cm voor Lucien en 78 en 79 voor mij. Ook deze gaan zonder vereeuwigd te worden gewoon weer lekker zwemmen. De vis is helemaal los vandaag. We hebben ook jerkbaithengels bij ons. Ondanks dat het snoekbaarzen super is besluiten we om de oever op te zoeken en die met allerhande hout uit te werpen.

 

Het zal een kwartiertje zijn geweest toen ik de eerste volger zag achter mijn Guusbait. Lucien die vandaag met zijn 15cm darter vist is dan nog visloos. Het water is lekker helder. De diepte ligt overal tussen de 1 en 2 meter op dit deel van de plas. Tik tik tik gaat het. Met rustige halen tikken we de jerkbaits binnen. Ineens een klap, lekkere kolk op 10 meter van de boot. De baarskleurige Guusbait is gepakt. Na een paar minuten leuke sport ligt er een snoek van tegen de meter aan de oppervlakte. Lekker buikje er onder…. 96cm. Niet verkeerd voor de eerste snoek van vandaag zeg ik tegen Luus. Zeker niet, jammer van de foto…. JAAAAAAAAAAAAAAAAAA hou er nu maar over op snauw ik tegen Lucien. Alsof ik het expres doe.

 

Ik zet de snoek terug bij zijn vriendjes en vriendinnetjes en ga weer verder. Lucien gooit zijn darter precies in een klein inhammetje aan de kant. Na 2 keer tikken een grote schim en dikke kolk. Lucien slaat, maar mist jammerlijk. SHITTTTTT, die was groot hoor ik hem roepen. Maar nog geen 5 tellen later vliegt de jerkstok van Lucien alsnog in de o zo geliefde stand. HANGEN brult ie. Ja dat zie ik. Een grote kop schud wild heen en weer aan de oppervlakte. Het machtige beest doet zijn best om zich van het Belgisch hardhout te ontdoen. De haken rammelen angstig. Dan duikt ie er vandoor en stelt de slip van Lucien zijn oude ABU op de proef. Ik hoop stilletjes dat de snoek niet groter is dan 118cm. Dat is namelijk het PR van Lucien, stel je voor dat ook zijn tweede PR NIET op de foto zou komen. Ik zou het mezelf nooit vergeven. Na een paar minuten is het geweld over. De snoek laat zich nu braaf naar de boot dirigeren. Wat een kop heeft dat beest zegt Lucien. Ja echt mooi, en die tekening dan? Ook prachtig. Zelden zo’n mooie snoek gezien. Ik pak haar uit het water op verzoek van Lucien. Tik snel de haak los want dat wil ik GEEN 2 keer op een dag meemaken. Op de plank blijkt de vis 118cm te zijn. Een evenaring….. Maar deze is wel mooier dan die andere van 118cm. Normaal struikel je nog wel eens over andere vissers. Nu zien we vandaag helemaal niet 1 andere boot op het water die even een foto van ons zou kunnen nemen. Het gemis van de camera is nu toch wel heel groot. Vissen is toch vooral de lol van het vangen. Maar een plaatje voor het nageslacht is toch ook mooi.

 

We vervolgen onze weg. De Guusbait word nog een keer of 4 gepakt waarvan ik er 3 weet te vangen. 2 tachtigers en 1 negentiger zijn mijn deel. 1 misser die er vlak voor mijn voeten op knalt en de 70 cm niet haalt.

Inmiddels is de zon er lekker bij gekomen. De mist is opgetrokken, het is een prachtige dag. Nog steeds weten we niet of we blij moeten zijn of droevig. De camera beheerst onze dag. We gooien het anker uit en eten een broodje. Evalueren nog eens wat we na de lunch gaan doen. Snoeken of snoekbaarzen??? Het loopt allebei super. Ik stel voor om ergens in de buurt een extra akku te kopen voor mijn Sony. Maar dat gaat teveel tijd kosten zegt Lucien. Ok dan, dan gaan we verder.

 

We varen naar de overkant. Op de elektromotor varen we langzaam op een meter of 30 uit de oever. Ik tik routine matig mijn jerkbait binnen. Plots weer een kolk. Geen groot geweld maar het is er eentje. Helaas mis. Het is alweer even geleden dat we snoek zagen. Ik hou de boot stil op zijn plek en gooi nogmaals over de stek heen. Bij de derde worp gebeurd het. BOEM. Een harde en lompe aanbeet op mijn Guusbait. Het water ontploft. Op 30 meter van de boot is iets groots bezig om zich te ontdoen van een stuk hardhout uit Breda. JEZUS dit is echt een monster roep ik naar Lucien. Ja dat ziet er wel heel goed uit….. De snoek verzet zich heftig. Het duurt een flink aantal minuten voordat de snoek in de buurt van de boot komt. Dan zien we hem pas echt goed……. Ik schrik niet snel, mijn PR van 127cm staat alweer een aantal jaren maar dit is zeker weten een snoek die veeeel groter is. Hier ligt gewoon een nieuw Nederlands record voor de boot!!!!!! Ik vraag aan Lucien of ie mijn hengel vast wil houden zodat ik de monstersnoek kan pakken. Zo gezegd zo gedaan. Er mag nu niets mis gaan. We zijn beide gespannen. Ik voel een zweetdruppel op mijn voorhoofd, heel apart bij net 3 graden boven 0.

 

Ik raak de snoek aan, dat word direct beantwoord met een laatste vluchtpoging. Lucien doet heel voorzichtig, veel te bang om de vis kwijt te raken. 20 seconden later ligt ie er weer voor een tweede kans. Ik laat mijn vingers, of liever gezegd bijna mijn hele hand in de kieuw glijden. Net als ik hem op wil beuren opent ze haar bek nog eens en ik trek instinctief mijn hand even terug. De Guusbait vliegt door de lucht. Ik wil er instinctief achteraan duiken. Maar met deze temperatuur is dat zelfmoord. De snoek zwemt rustig weg, terug naar haar plekkie, terug naar de donkere diepte. Een snoek van 140+++++, ik zie zoiets voor het eerst, het lijkt wel een kleine krokodil.  SHIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIITTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT schreeuw ik, Ik kan wel janken. Lucien vloekt ook alles bij elkaar.

Ineens schud Sandra aan mijn arm, wat is er lieverd, wat is er aan de hand??? Je ligt te gillen in je slaap. Het is kwart over 7, je moet er zo uit, om 8 uur staat Lucien bij je voor de deur om te gaan vissen.....

Mijn droom is als een zeepbel uit elkaar gespat. Ik drijf werkelijk in het zweet. Ik ben al kapot voordat ik ga vissen vandaag. Het eerst wat ik doe is controleren of ik mijn camera bij me heb en de batterijen vol zijn.

 

 

Dit was hem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Iedereen weer strakke lijnen toegewenst, ook in dromenland….

 

Ps..Komende woensdag kunnen jullie lezen wat ik gevangen heb samen met Lucien..

 

Dick

Reacties (21)
Aantal keer bekeken: 81048


1. Geplaatst door: ik op 20 november 2011 15:54

OMG WAT EEN GROTE


rapporteer

2. Geplaatst door: beest op 20 november 2011 15:54

beste snoek mooi beestje super


rapporteer

3. Geplaatst door: daimant op 20 november 2011 15:54

wat als me bal the water ligt tof


rapporteer

4. Geplaatst door: Tycho 10jaar op 20 november 2011 15:54

Snoek 110 cm zo groot als je tien jaar bent


rapporteer

5. Geplaatst door: sem op 20 november 2011 15:54

waar heb je die gevangen en is je hengel niet gebroken mij grooste snoek is 100cm en deze in gewoon 30 cm langer echt vet :upset :upset wou dat ik hem had gevangen en welken maat lijn heb je dan gebruik 36/100 of zo ???? groetje van sem de sportvisser


rapporteer

6. Geplaatst door: eding op 20 november 2011 15:54

haha leuk verhaal


rapporteer

7. Geplaatst door: eding op 20 november 2011 15:54

bedankt voor de moeite van het schrijven, het geeft me weer een beetje moed, om na een onsuccesvolle dag op de kaagplassen vandaag toch weer me hengels te pakken dit weekend haha.. ;)


rapporteer

8. Geplaatst door: mudas op 20 november 2011 15:54

hahahahahahahahahaha dacht dat t echt was hahahahahahahahahaha


rapporteer

9. Geplaatst door: . op 20 november 2011 15:54

:x :eek


rapporteer

10. Geplaatst door: Konus op 20 november 2011 15:54

Noob


rapporteer

11. Geplaatst door: danny op 21 november 2011 19:05

jezus kristus wat groot mijn grootste is 113 maar deze is whow :eek :eek


rapporteer

12. Geplaatst door: pikey op 5 april 2013 15:20

Snebbie had er ook zo eentje


rapporteer

13. Geplaatst door: dykan op 5 april 2013 15:20

hele mooie vis! zelf heb ik nog niet nooit een meter gevangen :( wel een x een snoek op een klein poppertje die tusse de 90 en 1meter ligt maar had geen meetlat :(


rapporteer

14. Geplaatst door: Gerjan Terink op 5 april 2013 15:20

Ik weet niet hoe vaak ik dit stukje al gelezen heb, maar het blijft elke keer weer leuk. :-) Gerjan


rapporteer

15. Geplaatst door: Cynthia op 5 april 2013 15:20

Ik snap het even niet hoe groot is de vis op de foto nou? 1.27? Want die 1.40 Was dus een droom begrijp ik eruit? Even niet helemaal duidelijk! Haha


rapporteer

16. Geplaatst door: Malle pietje op 13 juni 2014 09:19

De man met de brede grijns op de achtergrond is ge-foto-shopt, hij is normaal nog iets kleiner. hihihi
rapporteer

17. Geplaatst door: Reinier op 29 december 2019 16:50

Jongens lees eens goed, dit is photoshop... dit was hem..... in zn droom :)


rapporteer

18. Geplaatst door: daan pike op 29 december 2019 16:50

jezuz kristus wat een dikke pike


rapporteer

19. Geplaatst door: han op 30 december 2019 17:28

poep


rapporteer

20. Geplaatst door: op 11 oktober 2020 11:53

Lijkt erg nep want zo'n enorme kop op dat lijf! Dat moet echt pouper Nep zijn????
rapporteer

21. Geplaatst door: Dick op 12 oktober 2020 12:49

En als je te dom bent om een verhaal te lezen maar slechts plaatjes kijkt ga je het nooit snappen ook ;-)
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl