Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Verkenningsmissie op nieuw water
Geschreven door Edwin van der Vijver
14 november 2007 01:00

Met het ingaan van de wintertijd hebben we in principe een uur langer te slapen en dus zou je denken dat we s'ochtends vroeg uitgerust klaar staan voor een dagje vissen. Maar niets is minder waar, laat naar bed en weinig slaap staat weer garant voor gapende vissers. Maar gevist moet er worden, dus we gaan op pad.

We hebben vaag een idee wat we gaan aantreffen, heel veel water en heel gevarieerd ook. Kanalen van 4 meter diep tot zijtakken en stadswater van misschien een meter. Dus niet alleen de trolstokken gaan aan boord, maar ook een verticaalhengeltje en een hengel voor dood aas. Wel een beetje druk aan boord, maar ja, daar hebben we allemaal wel eens last van.

We hebben nog geen 5 meter gevaren als mijn muts het ruime sop kiest. Piet P. had het al voorspeld en het klopte weer eens, er stond best een aardig briesje. Na de (natte) muts geland te hebben, gaan we verder.De eerste 50 meter varen levert dan meteen een knoeperd van een aanbeet op bij Michel. Langzaam beweegt de lijn naarrechts en hij roept dat het vis is, dus ik begin alvast de lijnen binnen te draaien. Maar wat er ook aanhangt het sputtert niet erg tegen. Bij de boot blijkt dan waarom, een dikke dode brasem is door Michel van de bodem opgedregd. Toch knap om op ''groot'' water een dode brasem van de bodem te plukken, hij heeft er echt een neusje voor.

Trollen op het kanaal levert geen vis op en een stuk verder gaan we rechtsaf de bewoonde wereld in, en hier pakt Michel de eerste vis op zijn favo-plug, een klein voornachtig plugje met schoep van Jaxxon.

Leuke binnenkomer op de kleine Jaxon voornplug

We gaan de hele stad door en de wateren binnenin blijken inderdaad een stuk ondieper en we plukken de nodige plastic zakken van de bodem. De andere kant van de stad levert trollend ook geen vis op en zodra we weer een kanaal van behoorlijke diepte tegenkomen, besluiten we het over een andere boeg te gooien. Bij de eerste de beste brug komt het dropshot hengeltje in aktie en vrij vlotjes pak ik hier de eerste vis, een leuk snoekje op het lichte spul. De vis bijt de boel gelukkig niet af en al snel kan ik met vis poseren voor de fotograaf.

Deze rakker lustte wel een Fast Eddy

De volgende brug levert Michel een paar snoekbaarsjes op, echt klein spul allemaal.

Niet helemaal scherp, maar dit formaat snoekbaars dus.

Omdat we vrij laat begonnen waren met vissen en de dag met de nu vroeg invallende duisternis snel ten einde loopt, gaan we tijdig weer terug de stad in. Nog op het buitenwater pakt Michel weer een snoekje op de voornplug, op de beurs in Utrecht toch maar even kijken of ik er ook zo één kan scoren :-)

Wat een kanjers hier!

Een lange brug, dus over een breed stuk water, levert Michel een snoek en een aantal snoekbaarzen op. Klein spul allemaal, maar vis is vis en we zijn er blij mee. Mijn shadje wordt hier categorisch genegeerd en ik schik me in de rol van fotograaf.

Weer een snoekje op de Fast Eddy

Kan het kleiner?? Jawel, vandaag wel!

Na deze brug trollen we weer verder, terug de stad in. In de kleine grachten liggen veel bladeren en het is een heel getob om de haken bladervrij te houden. Bij de eerste de beste brug vóór de stadsgracht een snoek voor Michel, nu op een Screaming Devil en even later mist hij nog een snoek op de Devil. Hmm, eens even in de koffer snuffelen.........

Bijna aan de andere kant van de stad heb ik dan ook een aanbeet op de Devil , maar het snoekje rolt er in de oppervlakte weer van af. 50 meter verder ligt het volgende snoekje al weer op een Devil te wachten en deze blijft wel hangen.

De screaming devil doet het altijd wel!

Tijdens het onthaken valt mijn oog op een flinke afvoerbuis net boven de waterlijn. Ik zie achterpoten en een staart uitsteken, de sneue restanten van een kat. Het dier heeft zich nog wel op het droge kunnen heisen, maar heeft in een afvoerbuis zijn Waterloo gevonden.

RIP

Teruggekomen op beginkanaal gaan ook daar bij de eerste de beste brug de shadjes overboord en leveren meteen succes op. Rechts onder de brug liggen de snoekbaarzen op een klutje te wachten op mijn Fast Eddy. 3 achter elkaar en daarna is de koek weer op.

Weer een kleintje op de Fast Eddy

De linkerkant van de brug levert mij nog een snoekbaars en een baars op en ook Michel pakt hier een paar vissen. We bevissen nog een paar bruggen, maar meer dan een tweetal baarzen weten we niet meer te scoren.

Double strike!

Het dropshotten weet het hier overduidelijk te winnen qua aantallen, maar met trollen komen toch de grotere vissen op de kant. Qua aantallen hebben we niet echt goed opgelet, maar het waren 5 snoeken,4 baarzen en ca 9 snoekbaarzen.Over de gehele dag genomen nog best leuke aantallen, maar het accent qua aanbeten lag duidelijk in de tweede helft van de middag.

Snel weer terug naar dit water, we zijn er nog niet uit!

Tot horens, Edwin & Michel.

Reacties (4)
Aantal keer bekeken: 7841


1. Geplaatst door: Frans Oomen op 14 november 2007 22:02

Voordat we gaan verzanden in een overloze discussie over dierenleed wil ik een ieder even mee geven dat de sportvisser de enige in Nederland zijn die echt oog hebben voor het leven onder water. In een geforceerd milieu zoals ons binnen water moet de vis zich staande houden tegen vervuiling door bemesting van het land, riooloverstorten enz. Wij sportvisser zien dat en ondernemen daar waar het nodig is actie. Wij betalen voor een groot deel mee aan het onderzoek naar vissterfte door waterkracht, vistrappen de terugkeer van verdwenen vissoorten. Tevens houden wij een oogje in het zijl tegen medogeloze stropers die met hun netten vis- en vogel bestanden vernietigen. Ga jij dat allemaal in de gaten houden en sponsoren Henk?
rapporteer

2. Geplaatst door: karo op 15 november 2007 19:17

heeej dit is in leiden:D!! bij die brugge vis ik ook altijd de waddingerbrug en die treinbrug:).. leuk om te zien. mooie vissen;)
rapporteer

3. Geplaatst door: Ron op 20 november 2007 14:38

Ja en jullie houden een oogje in het zeil of jullie kostbare ego's niet beschadigd worden, want zodra iemand ietwat kritiek heeft op- de heer van Hattem wordt diegene verbannen :(
rapporteer

4. Geplaatst door: willem op 3 februari 2008 14:30

:grin hahaha is dat alles man het zijn er veel en meschien ook leukke aan beten gehad maar als ik voor de groote ging hoef je daar niet teweze :upset :p
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl