Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Kwantiteit in Kwaliteit!
Geschreven door Edwin van der Vijver
16 maart 2008 19:00

Waar ik op voorhand al wel een vermoeden van had kwam uit, ik hoefde voor deze trip niet monsterlijk vroeg mijn bed uit. Het was dit keer Dick van Hattem die met zijn varende bankstel mijn kant op kwam. Alhoewel hij toch nog redelijk vroeg (06.00am) voor de deur stond, scheelt me dat toch een uur slaap. Die zit dan toch weer lekker in de pocket nietwaar? Even de spulletjes inladen en we waren weer op weg naar het water. Een kleine drie kwartier later waren we gearriveerd en binnen het kwartier zaten we op de GROTE plas, want dat was het echt. Ik had zelf nog nooit op dergelijk groot water gevist, dus een dergelijke plas water is dan best indrukwekkend. Waarheen leidt de weg........en waar o waar zit toch de vis??????
Gelukkig bevat het bankstel een prima funtionerende GPS, met ergens op het water een prachtig speldenkussen van waypoints....The Hotspot! Hadden we ook nog een autopilot gehad, dan hadden we nog even de oogjes kunnen sluiten. Maar goed, slapend vissen laten we maar aan de karpervissers over, wij doen het zelf wel.

Na een stukje stevig stuiteren kwamen we bij het speldenkussen aan. Onderweg had ik mijn hengels voorzien van een stuk rubber, voorzover ik geschikt rubber had dan.... Maar laat ik even beginnen bij de hengels. Normaliter ga ik trollen met stevige hengels, je hebt er wel een beeld van denk ik zo. Als ik dan eens ga verticalen gebruik ik weer de korte stugge stokjes. Maar nu zouden we gaan driften met een groot stuk rubber op de steunhengel (zie verslag van Sean d.d. 09-03-2008) en ook verticalen. Om nou nog een beetje sport te kunnen hebben waren de trolhengels uit den boze. Dus had ik ter voorbereiding op deze visdag een kleine excursie opgezet naar mijn hok vol spullen om eens te zien of zich daar nog ergens een leuk stokje stond weg te cijferen. En jawel na het verwijderen van de cumulatieve jaarproduktie van meerdere spinnen kwam daar een spinhengel tevoorschijn; de Traverse X Spinning met een lengte van 2.40 mtr. uit het jaar 0. Elders lag nog een molentje met nylon op de plank te verstoffen en ziedaar een combinatie was geboren. Voor de het verticalen uiteraard het gewone spul gebruikt.
En dan nu het kunstaas voor de steunhengel. De oplettende lezer was het ongetwijfeld opgevallen, deze snoekbaarzen houden wel van een stevige hap. Dus 'klein' formaat rubber dat je normaliter voor de snoek zou gebruiken zou het wel eens goed kunnen doen hier. Bij Dick vielen ze voor een Spro Power Catcher Proptail. Een mondvol, letterlijk en figuurlijk! Belangrijkste kenmerken van dit stuk rubber zijn een dik lichaam met een lange staart, en vooral niet te klein dus.. Na even denken en zoeken in de kisten met rommel kwam ik mijn equivalenten van de Proptail tegen, een 6 inch bulldawg in drie varianten. Nu ben (ahum, was) ik als één van de weinigen onder jullie geen fan van deze rubbers, maar vandaag moest het hiermee gaan gebeuren. Dick vist uiteraard met de Proptail aan de steunhengel en ook uiteraard met een Rozemeijer shad aan de handhengel. Zo, nu weten jullie alles, we gaan maar eens vis vangen!

Bij de eerste drift is het dan even rustig, de redhead bulldawg zal net over de bodem heen schuifelen of er boven. Hoe dan ook, ik steek de hengel onder mijn been en doe er verder niets mee. Dick vist de Proptail idem dito, goed gejat is beter........... Verder laten we de shadjes over de bodem huppelen. Door de flinke wind gaan we redelijk rap over de plek heen en Dick begint al te mopperen dat het te lang duurt. Dat had hij beter niet kunnen zeggen want meteen krijgt hij toch een ram op de handhengel, Dicks door de Wii vreselijk ontwikkelde motoriek en bijbehorende spierkracht leiden tot een allesvernietigende aanslag.........en de losse lijn wappert vrolijk in de wind. Dag Rozemeijer shadje, je hebt het goed gedaan! Na enig overleg houden we het er op dat het een snoek geweest moet zijn, misschien toch maar een onderlijntje monteren? Kort hierop begint mijn steunhengel een mooie kromming aan te nemen, de redhead bulldawg is gegrepen. Aanslaan is wel nodig, maar volledig onverantwoord, de hengel staat als een hoepeltje zo krom en de nylon.......ik heb geen idee hoe oud dat spul is. Dus ik pak de hengel maar gewoon op, houd de lijn strak en drillen maar.

Soepele Traverse X tot het handvat gebogen

Dat duurde dus wel een tijdje, de vis blijft gewoon stug beneden en geeft door kopschudden te kennen dat hij/zij het er vreselijk niet mee eens is. Dit moet toch wel een flinke vis zijn, de slip gaat nog wat losser om de risico's te minimaliseren. Even gaat de gedachte uit naar een flinke snoek, maar als de vis dan na minuten zichtbaar wordt is het dan toch een hele mooie snoekbaars. Als dat geen tachtiger is......... Bij het onthaken blijkt de bulldawg gewoon dwars in de bek te zitten en niet eens echt vast. Puur door de aard van het beestje, pitbul snoekbaars, komt deze vis in de boot. Op de plank er mee en we komen zonder moeite tot 87,5 cm. Helaas geen nieuw record voor mij, dat staat al twee jaar op 88 cm, toch kan de dag al niet meer stuk...evenals dit stukje rubber.

Massieve vis van 87,5cm, oogjes toe en snaveltjes dicht....

en nog eens in close-up

Gedurende de ochtend maken we drift na drift over dit gebied. De ene keer hebben we een aantal aanbeten, de andere keer helemaal niets.

Dick's hengel is iets minder soepel, dat scheelt...

Één van de twee zestigers die het Rozemeijer shadje waardeerden

Kortom, het luistert vreselijk nauw vandaag. De vis licht allemaal heel dicht op elkaar en je hebt ze zo gemist. Dankzij de GPS zitten we telkens absoluut in het goede gebied, maar ja, het blijkt wel lastig om telkens het juiste baantje te varen. Los van het feit dat de vis zich ook gewoon kan verplaatsen natuurlijk.

Alles in een klein gebied, je moet het maar weten te vinden....

Mooie double tussendoor; 69cm links en 79cm rechts!

De 79er van de double mag nog even solo poseren

Als we dan op de goede plek zitten....2e double, Duo Penotti

Vreselijk donkere vis, echte uitzondering!

Dick heeft dan nog een mooie afsluiter in petto, de steunhengel klapt weer eens dubbel. Ook de Proptail weet de grote vissen aardig over de streep te trekken. Na flink tegenstribbelen weet Dick een mooie tachtiger te landen. Deze vis blijkt een mooi gat te hebben waar ooit een oog zat, dat weerhield haar niet om de Proptail te vinden.

Sterke 80er sluit de perfecte ochtend in stijl af

Kaptein éénoog slaat weer toe!

Voor diegenen die niet meetellen, aan het einde van de ochtend staan we op 8 mooie vissen; twee tachtigers, 4 hoge zeventigers en twee zestigers (de kleintjes). Het kan slechter!

In de middag laten we de plek even voor wat het is en gaan we een stuk trollen, dit levert twee aanbeten op en geen vis. Dus na een paar uur rust op de Hotspot besluiten we op onze schreden terug te keren. Maar net als vorige week is het s'middags een heel ander verhaal op deze stek. We krijgen nog wel aanbeten, maar net zo vaak schieten ze weer los. Dick weet uiteindelijk nog twee keer alles aan flarden te slaan (handhengel) op een goede aanbeet, ik begrijp nu waarom fysiotherapeuten de Wii aanbevelen :-) Ik krijg vandaag alle aanbeten op mijn geweldig slappe steunhengel, dus dat de vis er dan afschiet.....haken zetten is er vandaag niet bij, dus dat kan aan mijn kant een verklaring zijn. Maar dit gebeurt ook bij Dick en voor hem gaat dit toch niet op, laten we het er maar op houden dat de vis gewoon 's middags wat voorzichtiger is geworden.

Als we dan weer een keer een goede drift hebben presteert Dick het om op zijn beide hengels een aanbeet te krijgen. Een snoekje aan de handhengel (weer een Rozemeijer shadje aan flarden gebeten) en een mooie snoekbaars aan de Proptail.

Dick's oneman show!

In de middag is het mij dan ook nog gegund om een visje bij te vangen. En snoekbaars van 78cm is vol over de bulldawg heen geschoven en al zou deze zijn bek wel openen tijdens de dril......no escape possible!

Super afsluiter van de dag voor mij, 78cm

Een 6inch bulldawg, volledig verzwolgen. No escape!

Maar goed, tussen alle losschieters door, weten we de score toch nog op te krikken tot 12 gelande vissen. Met de gemiste aanbeten erbij hadden we zeker de twintig kunnen passeren, maar ja...... We zijn na twaalf uur vissen toch dik tevreden met 11 snoekbaarzen en een kleine snoek. Ik heb weer een waardevolle les geleerd en een mooie herinnering opgeslagen.
Met een fraai ondergaand zonnetje ruimen we de spullen op en gaan terug naar de helling.

Fraai einde van een superdag!

De eindstand luidt alsvolgt; Dick acht vissen (1 van precies 80cm, 3 zeventigers, drie zestigers en een snoekie), ik mocht 4 vissen bijschrijven (één van 87,5cm en drie zeventigers). Wat mij betreft een dag om niet snel te vergeten, Dick bedankt weer!

Groet,

Edwin & Dick

Reacties (6)
Aantal keer bekeken: 7671


1. Geplaatst door: Lucien op 16 maart 2008 23:13

Topvissen mannen geweldig!!! Dick wees maar heeeel erg zuinig op zo'n HOTspot want er zijn er niet veel die zulke vissen produceren weken achtereen Met roofvisgroeten Lucien
rapporteer

2. Geplaatst door: Sean op 17 maart 2008 08:01

Supervissen en wederom een net verslag Ed. Hopelijk zijn ze 2e paasdag ook los! ;)
rapporteer

3. Geplaatst door: Ben op 17 maart 2008 09:44

Zuinig zijn op die plek Dick. Zorg dat er geen beroepsvisser/stroper achter komt waar je ze vangt. groeten en vang ze nog daar, Ben
rapporteer

4. Geplaatst door: Guido op 17 maart 2008 20:47

Mooie plaatjes mannen en een fraai kasteel voor Ed. Ook een heel leuk verslag om te lezen!
rapporteer

5. Geplaatst door: Frans op 18 maart 2008 23:09

Prachtige vissen weer, van het grote water, lekker netjes de snoekbaars achterna in maart! hulde! Frans
rapporteer

6. Geplaatst door: klaas jan huntellaar op 20 maart 2008 18:29

donkere bakken
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl