Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

De eerste meters
Geschreven door GertJan Doedens
13 juni 2008 00:00

Het is zo'n beetje traditie geworden om samen met Menno op de openingsdag te vissen op 'onze' plas. In deze tijd van het jaar beginnen we, hoewel dat mij ongeloofelijk veel moeite kost, altijd erg vroeg. Om 5.30 kom ik bnij de trailerhelling aan. Menno, die wat verder moet rijden, is er dan nog niet. Ik maak ondertussen de boot vast klaar en zet hem in't water. Vlot daarna is Menno er ook en kan het nieuwe seizoen voor ons beginnen.

Door tijdgebrek heb ik niets aan het onderhoud van mijn motor kunnen doen, maar desondanks (of dank zij??) start hij al na 2 keer. We beginnen eerst maar eens met een bakkie en varen ondertussen rustig de plas op. Elk jaar hebben we 'goede voornemens' wat vissen betreft. Dit jaar heb ik besloten om veel meer met oppervlakteaas te vissen. Nu wordt dat er sporadisch aan geknoopt, maar dit jaar dus structureel de eerste uren, tot de wind op komt. Althans dat is het voornemen...

Als we bij het eerste plantenbed aankomen, start Menno maar met een grote streamer. Ik, zoals voorgenomen, met een 'draaiende drol'. Nog wat onwennig vis ik het spul binnen. Het is wel heel erg lang geleden dat ik heb gevist.......

Na een uurtje hebben we beide nog helemaal niets gezien. Geen stootje. Ander plantenbedje opzoeken dan maar. Ook hier echter na een uur nog geen schub gezien. Ik heb ondertussen het vertrouwen in mijn 'draaiende drol' maar even opgeschort tot een volgende visdag en ingeruild voor mijn oude, afgekloven, Cobbs. Op een andere hengel zet ik een spinnerbait, zodat ik makkelijk kan wisselen als ik het Jerken zat wordt.

Eindelijk, enkele fantastisch uitziende stekken later, mist Menno een vis en haakt 10 min. later de eerste vis van het seizoen. Hé hé, dat hadden we even nodig. Na enkele bakken koffie en een 'feest sigaar', vissen we verder. Als snel krijgt Menno nog een aardige vis op z'n streamer. De vis doet het erg leuk op de stevige # 10 hengel, maar na enekele minuten kan Menno de vis eenvoudig landen. Een mooie!

De eerste is binnen!

Op mijn jerkbaits en spinner heb ik dan helemaal niets gezien. 2- 0 voor de streamer dus! Pas tegen het eind van de ochtend klapt er dan eindelijk een mooie vis op mijn spinner en ben ik ook van de 'nul' af. Zo de eerste van het nieuwe seizoen is voor mij ook binnen. Vol goede moed visen we verder, maar behalev een ukkie voor Meno zien we een hele poos niets meer.

Gelukkig, ik ben van de '0' af!

Na de korte lunch zoeken we de andere kant van de plas op. Daar gaat het dan al snel wat beter. We missen een paar vissen en Menno vangt nog een aardige, alweer op een streamer.

Weer eentje op een streamer.

Dan komen we bij een groot plantenbed met daarvoor diep water. Midden in de planten haak ik een grote vis die vol overgave op mijn Cobbs is geknalt. Een enerverende dril volgt, waarbij over al aan het oppervlak planten resten verschijnen die door de lijn zijn doorgesneden. Na een paar minuten kan ik dan de mooi getekende vis landen. Snel even het meetlintje er langs, want dit is toch wel een erg mooie en na een foto kan de vis van 104 cm weer puntgaaf worden teruggezet. Eindelijk kunnen we de grote sigaren opsteken die Menno had meegenomen voor de eerste metervis!

Mooi getekend, mooie kleur en 104 cm!

Een halfuurtje later, langs het zelfde plantenbed vang ik dan nog een een vis van net geen 90 en Menno mist er nog eentje op dezelfde drift. Deze stek is op dit moment wel erg productief, dus maken we nog een drift, nu langs de ander kant van het bed. Al vlot haakt Menno, alweer op de streamer, een grote vis. Het kost hem de nodige moeite om de vis onder controle te krijgen. De meeste vissers vinden een vliegenhengel #10 wat zwaar voor snoek, maar hier op dit grote water tussen de planten is dat absoluut niet te zwaar, en heb je een dergelijke pook gewoon nodig! De hengel buigt diep door en de vis neemt een aantal keren behoorlijk wat lijn voordat zij uitgedrild is. De 2e metersnoek van vandaag is een feit. Wederom een mooi getekende vis, 102 om precies te zijn.....

Alweer op een streamer! Deze was 102 cm.

Hierna wordt het rustig. Beide haken we nog een vis van zo'n rond de 80, maar het gaat erg taai. Aan het eind van de visdag haak ik dan nog een echte grote 'bak'. De vis rukt een meter of 10 lijn van mijn toch echt niet kinderachtig afgestelde reel af en zwemt zich dan vast in de planten en schiet los. Erg spannend en spectaculair, maar ik had hem toch wel even willen vangen! We vinden het hierna genoeg. De eerste visdag zit er weer op. Hoewel het wat 'taai' was vielen achteraf de vangsten toch nog wel mee. In totaal 9 vissen in de boot en een paar gemist. We hebben wel eens slechter gevangen!

Niet alles is groot....

Het zal wel even duren voordat we weer samen op pad kunnen. Menno gaat nu eerst 2 weken naar de Gaula in Noorwegen op zalm en ik ben gewoon erg druk met van alles en nog wat dat niets met vissen te maken heeft....Jullie zien het wel!

Tight Lines,

Gertjan

Reacties (2)
Aantal keer bekeken: 8035


1. Geplaatst door: Cornelis op 13 juni 2008 10:14

Super mooie vissen mannen ! en op de vliegenhengel is toch weer dat stukje "extra"... grt. Cornelis
rapporteer

2. Geplaatst door: Robbert op 13 juni 2008 15:07

Netjes! mooie kleur hebben die snoeken daar zeg! Veenplas zeker?
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl