Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Een drietal meters in de boot!
Geschreven door Edwin van der Vijver
17 augustus 2008 00:00

Al sinds begin 2007 vis ik met enige regelmaat met Sean, soms met redelijke vangsten en soms met dramatische vangsten. Altijd was dan de gedachte; ''De volgende keer zal het beter gaan''. Vandaag was dus die dag aangebroken, de dag die alle voorgaande keren deed verbleken.

Twee weken geleden ging de telefoon, of ik een keer een dag vrij kon nemen in augustus. Nou is mijn baas niet zo'n moeilijk type, dus voordat ik überhaupt vrij heb gevraagd....is de afspraak al gemaakt. We spreken af om er een lange dag van te maken en zodoende sta ik reeds om half zes in de ochtend bij de trailerhelling, Sean arriveert 5 minuten later en samen brengen we in rap tempo de boot in orde. Al snel ligt de boot in het water en vrijwel direct kunnen we aan de slag, kunstaas overboord en gaan! Sean heeft de laatste tijd goede ervaringen opgedaan met het vissen langs randen van velden waterplant, en indien mogelijk eroverheen. Een korte uitleg van zijn kant en we gaan aan de slag. We vissen met ondiep lopend kunstaas, je kan ze gewoon zien net onder de oppervlakte. Het kunstaas loopt slechts een paar meter achter of naast de boot, gaat dit echt werken, ik ga het meemaken??

Het eerste uur blijft nog tamelijk rustig, geen vis meldt zich en ook op het water heerst de rust nog. Van tijd tot tijd moeten de haken geschoond worden van de waterplanten, want soms hark je precies door zo'n bed planten heen. Maar na iets meer dan een uur wordt de stilte doorbroken door een bewonderende kreet van mijn kant. Het lijkt wel een beetje op de aanval van een witte haai op een zeerob (docu's op discovery etc..) De bulldawg die door Sean vlak achter de boot gevist wordt is gegrepen door een flinke snoek, de snoek komt daarbij half het water uit en ik had de mazzel dat ik net die kant op kijk!!!!! Door mijn geluidsproduktie is ook Sean weer tot leven gekomen, de hengel wordt uit de steun gepakt en de dril begint. Ondertussen haal ik de andere lijnen binnen, een klusje van niets aangezien we maar een paar meter lijn uit hebben staan.

Na enkele minuten is de snoek moe, hetgeen we naast de boot eerst nog even testen. Een kleine tik op de kop levert soms nog een geweldsexplosie op van snoekenmans, liever in het water als in de boot. Maar deze snoek was uitgevochten en met de kieuwgreep beur ik de vis in de boot. Het meetlint er naast levert bij de eerste vis meteen 105cm op, een best begin van de dag! Enige smet op de vangst is dat de snoek de bulldawg zwaar heeft mishandeld, het is nu een tweedelig kunstaasje geworden.

Eerste vis is meteen 105cm

Lekker bekkie toch!

Triest restant van een gesloopte Bulldawg

Na deze eerste vis blijft het lang stil, af en toe een schampschot van een snoek met slaap in de ogen, meer is het niet. Deze relatieve stilte duurt al gauw zo'n drie uur en dan is het weer raak bij Sean. Zijn aangepaste Balzer baars (schoeploos en voorzien van extra lood) is te grazen genomen door een snoek, die al snel de binnenkant van de boot komt bekijken.

Daar komt ie dan

Leuke, mooi getekende snoek

Een kwartier later is het wederom prijs voor Sean, de nieuwe bulldawg wordt ook op prijs gesteld. Een snoekje die maar de helft langer is als het gebruikte kunstaas vindt dit toch een geschikte prooi.

In de tussentijd heb ik op verschillende kunstaasjes al een drietal snoeken weten te missen. Het begint me nu wel op te vallen dat dat ook weer telkens die aasjes zijn waarvan ik de haken nog niet heb vervangen. Terwijl ik nog één hengel uit heb staan (onder mijn been geklemd) en met de andere hengel aan het rommelen ben, varen we weer eens over een wat ondieper stuk water. En zoals altijd als je ergens anders mee bezig bent, volgt er dan een aanbeet. Met een ruk wordt de hengel deels onder mijn been vandaan getrokken, dit keer niet Sean die voor de grap aan de lijn trekt.... Een Salmo Warrior was dit keer het aasje wat een snoek over de streep trok. Ook in dit geval nog met de originele dreggen, die ik na de foto's meteen heb vervangen :-)

Ook voor mij de ban gebroken, op een Salmo Warrior

Nog geen tien minuten later, de snoek gaat ineens helemaal los, is de volgende aanbeet alweer een feit. De Balzer baars van Sean is weer het slachtoffer van een brute snoekaanval. Ik begin inmiddels na te denken waar mijn Balzer baars is opgeborgen, ik moet hem bij me hebben...... Na de foto's en het terugzetten van deze snoek ben ik dan ook meteen in de koffers gaan zoeken en jawel, daar was hij dan, mijn Balzer Baars mèt schoep. Laten we maar eens kijken of ik hiermee wat meer vis over de streep kan trekken.

Weer een slachtoffer van de Balzer baars

Sean stuurt de boot weer richting het ondiepe langs de plantenvelden, ik heb dan even de tijd om de hengels in gereedheid te brengen. Alles moet ondiep lopen, anders ben je alleen maar bezig met het schonen van je haken. Met enige moeite weet ik het voor elkaar te krijgen dat de Balzerplug net een 10-15 cm onder de oppervlakte loopt. De hengel moet daarbij wel schuin omhoog in de steunen, anders loopt de plug wel heel dicht langs de boot. We varen werkelijk waar nog geen twee minuten langs de planten als ik een flits, kolk en mijn kromme hengel in de steun zie staan. Ja hoor, meteen een vis op de Balzer baars. Wat een spektakel zo dicht langs de boot, de vis heeft er totaal geen moeite mee...weer wat geleerd! Het duurt even voordat de snoek langszij komt. Sean heeft het al gezien, weer een meter. Ik ben nog wat voorzichtig met mijn schatting en moet dat dus even later bekopen met een traktatie (hmm, ijsjes!!!) Langs het meetlint komen we tot 101cm en een heel klein beetje. Yes, we zijn weer helemaal blij, zo vaak gebeurt het niet dat we twee meters op één dag in de boot krijgen. Eigenlijk is dat alleen in Zweden gelukt, en dat zijn toch wel heel andere omstandigheden.

101cm vlak naast de boot, aan de Balzer baars

Na deze metervis blijft het weer een tijd stil, het is al een tijdje superzonnig weer en nu komen echt alle watersporters tegelijk het water op. Het wemelt nu echt van de speedboten, zeiljachten etcetera. Af en toe echt een wonder dat er zo weinig misgaat. Alhoewel we nog wel een zeilboot tegenkomen op onze route, en dat is vreemd, want we volgen juist de ondiepte aan de randen van het water. Deze heikneuter met zijn zeilboot had blijkbaar niet op zijn waterkaart gekeken, want hij lag met zijn kiel heerlijk in het zand te prikken. De 6pk bbm ging het ook al niet redden. Dus besluiten we deze mooi-weer zeilert de helpende hand te bieden. Touwen worden aan de boten vastgemaakt en na enkele pogingen weten we de zeilboot weer vlot te trekken. We worden bedankt voor de dienstverlening en de boten gaan weer uit elkaar. De zeilboot vaart het diepere gedeelte van het water op en we denken dat de beste man zijn lesje wel heeft geleerd. Maar helaas, niets was minder waar. Nog geen kwartier later zie ik de zeilboot verderop weer rare capriolen uithalen. Weer wordt er geprobeerd om achteruitvarend los te komen uit het zand, wij varen dit keer gewoon door. Het blijft natuurlijk geen feest, er zijn genoeg boten op het water en deze man gaat hopelijk spoedig zijn zeilboot te koop zetten, wat een prutser!!!

Bijna twee uur na de laatste vis krijgt Sean er weer een vis op, waar op???? Uiteraard op de Balzer baars! Het is geen joekel van een snoek, maar hee, we vangen weer een vis.

Fraaie tekening weer!

Maar na een lange tijd op de ondiepte nagenoeg visloos te zijn, gaan we ons geluk zoeken op dieper water. Hier varen we eerst een uur doelloos rond totdat Sean een dapper snoekje weet te verleiden met een grote Strike Pro plug. Ondertussen is al geopperd om Maarten te gaan zoeken in het kader van het bekende pijp overhandigen, maar dit snoekje weet de visdag toch weer voor onbekende duur te verlengen. Even een plaatje schieten en weer snel verder varen.

Dapper snoekje op de grote Strike Pro plug

Gelukkig maar, want een kwartiertje later klapt mijn steunhengel zowat dubbel, even was de Rozemeijer Balanz ietwat uit balans. Een dikke vis op de Balzer baars, zoveel was wel meteen duidelijk. De plug die nu ver achter de boot gevist werd, om toch een beetje diepte te kunnen halen, had een snoek tot een aanbeet weten te verleiden.

Een heerlijke dril volgde, terwijl Sean de andere hengels binnen haalde om daarna veel plaatjes te schieten. Het Balanz hengeltje kon de belasting prima aan en even later kon ik mijn eerste poging wagen om de vis met de kieuwgreep te landen. Deze eerste poging mislukt doordat de draad achter de hengelsteun blijft haken waardoor de tilbeweging abrupt tot een einde komt. De vis kan nog even langer genieten van het water en de steun wordt nu eerst verwijderd om poging twee wat meer kans van slagen te geven. Bij de tweede poging komt de vis dan wel binnen boord, maar is nog niet echt rustig. Bij het spartelen weet ze zowaar nog een haakpunt in mijn broek te krijgen, maar dan is haar kruid wel verschoten. Het onthaken gaat vlotjes en ook tijdens de foto's blijft ze rustig. Enne, het meetlint gaf een keurige 105cm aan. Wat een dag, drie meters in de boot en twee meters op één dag voor mij. Dat is voor mij ook echt een nieuwe ervaring.

Heerlijke dril, sterke zomersnoek

Ook een 105cm vis voor mij, blij blij blij!!

Gesteund door de ervaring geven we nog niet op, we vissen nog even door en zowaar, na een uur pak ik nog een snoekje op de Balzer baars.

Nog even een kleine toegift op de succesplug van vandaag.

Inmiddels gaan de uren echt tellen, we zijn gewoon moe van een lange dag vissen. Langzamerhand trollen we terug naar de helling, het is een mooie dag geweest. Stiekem hoopten we nog op een vierde meter, maar we zijn met drie stuks ook meer dan tevreden. De dagteller stopte vandaag bij 11 vissen; 7 voor Sean waaronder een fraaie 105cm en 4 voor mij waaronder een 101cm en een 105cm. Dit was een dag die ik waarschijnlijk niet snel zal gaan overtreffen, tenminste niet qua aantal meters op één dag. Daarbij ook nog wat waardevolle lessen opgedaan, kort bij de boot en heel ondiep lopend kunstaas langs de waterplanten........... Sean bedankt voor de gezellige dag en uiteraard de onvermijdelijke Bastognekoeken.

Tot horens, Edwin & Sean

Reacties (4)
Aantal keer bekeken: 7782


1. Geplaatst door: jan op 17 augustus 2008 21:59

Mannen, Complimenten!! 3 meters in de boot in ons landje is een knappe prestatie. Gefeliciteerd 8)
rapporteer

2. Geplaatst door: dick op 17 augustus 2008 22:56

Mooie vissen en lekker bezig. Kan niet anders zeggen. Die Ed heeft een gouden neus volgens mij.... Groetjes Dick
rapporteer

3. Geplaatst door: Sean Wit op 19 augustus 2008 22:13

Het ijs was prima Ed, net zoals het verslag. Als we het aantal aanbeten allemaal hadden verzilverd was het helemaal feest geweest.
rapporteer

4. Geplaatst door: sander op 15 augustus 2011 10:56

julie zijn echt prooo alleen willen julie mij helpen goeie plekken te vinden want die kan ik niet vinden :cry
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl