Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Met Frans op jacht naar dikke vis.
Geschreven door MiWa
22 september 2008 23:08

 

 

 

Na een treinreis van 2 uur pikt Frans me de avond voor de visdag al op bij het station, deze nacht slaap ik bij Frans, zodat we de volgende ochtend vroeg kunnen vertrekken. Dichtbij is de beoogde stek namelijk niet, en vroeg op het water zitten is natuurlijk altijd fijn. Dat dat deze visdag tegen viel bleek pas later.

De volgende ochtend wordt ik rond een uur of 6 wakker door het geluid van de wekker van m’n telefoon. Een rotdeuntje, want normaal gesproken betekent dat dat het tijd is om m’n bed te verlaten voor het werk.

Vandaag was het gelukkig anders, erg ging gevist worden! Echt lekker geslapen heb ik niet, want halverwege de nacht bleek het luchtbed lek te zijn. De halve nacht op de grond doorgebracht dus. Zeker in combinatie met het klappen van de boot op de golven later op de dag bleek dit niet heel erg fijn voor m’n rug.

Maar goed, even later is ook Frans ontwaakt en kunnen we de laatste spulletjes bij elkaar pakken en vertrekken. Op naar het grote water, alwaar we een hele dag gaan vullen met trollen en werpen op jacht naar grote snoek. We stelden ons als doel tenminste 1 grote snoek te vangen.

Meterplus dus. Natuurlijk is het niet slim om op zulke dingen te hopen op een visdag, vaak komt er dan niets van terecht. Maar toch vonden we het, zeker gezien de resultaten van Frans afgelopen tijd op dit water, een reële doelstelling. En daarbij, na 14 90-igers, wordt het toch eens tijd voor mijn eerste metersnoek dit seizoen.

 

Eenmaal op de weg bleek dat we vandaag toch iets langer over de reis gingen doen. Ten eerste al hing er op sommige plaatsen zo’n dikke mist dat je enkel een paar meter vooruit kon kijken. Het volgende probleem waren afgesloten wegen. Het bleek ons vandaag flink tegen te zitten, zelfs de omleidingen konden we 2 keer niet volgen.


Dus kwam het vandaag volledig aan op het richtingsgevoel van Frans. Gelukkig liet dit richtingsgevoel ons ook nu weer niet in de steek. We hebben er vandaag weliswaar 2 keer zo lang over gedaan als normaal, maar we zijn wel gearriveerd!

 

We rijden het terrein van de trailerhelling op, als gelijk achter ons een andere auto + boot verschijnt. Het blijken bekenden te zijn, ook Lucien en Johan beproeven hun geluk vandaag op dit water!


We kletsen gezellig wat en maken dan beide de boten in orde. Kort na elkaar gooien we de boten de grote plas op. Alles is volledig bedekt met mist, eenmaal een paar meter uit de kant, zie je niets anders dan een witte gloed om je heen. Prachtig om mee te maken, maar natuurlijk ook niet geheel ongevaarlijk.


 

 

 

Foto vanuit de punt van de boot. Niets anders dan een witte wereld, overal waar je keek.


 

 

 

Gelukkig is de schuit van Frans voorzien van een GPS. Zonder dit handigheidje was het gewoon onmogelijk om uit te varen, nergens waren herkenningspunten of iets dergelijks te zien. Voor Lucien en Johan zeker een geluk dat wij vandaag op hetzelfde water zaten, aangezien hun boot geen GPS aan boord heeft.


Rustig konden we bij elkaar blijven varen en zo konden ook zij achter de vis aan. Samen trollden we richting de eerste werpstekken. Veilig, gezellig, en zo konden we ze ook goed in de gaten houden. Want wie weet hadden ze wel geheime aasjes… ;)


 

 

 

Enkele meters achter ons en de mist maakte ze alweer wazig. Vreemde omstandigheden!


 

 

 

Na zo’n 3 kwartier trollen zonder ook maar een tikje gehad te hebben stopt Frans de boot. ‘Hier ligt een mooie werpstek’ wist hij ons te vertellen. Wij geloofden het zo, Frans had het stekje als waypoint in z’n GPS staan, dus hij wist waar hij mee bezig was. Maar voor Johan, Lucien en mij leek het gewoon een saaie plek, ergens op dit grote meer.


Meer dan water en mist zagen we niet. Dat Frans gelijk had bleek wel toen we eens goed in het heldere water onder de boot keken. Hier bevonden zich mooie plantenbedden, prachtig om eens goed uit te werpen met allerhande kunstaasjes. Maar zoals wel vaker, zo mooi als het er hier uitzag, zo rustig bleef het onder water.


Allemaal hadden we een ander soort aasje aan de speld, maar nergens werd interesse in getoond. Snel werd dus besloten om een volgende stek te bezoeken, ditmaal een mooi taluudje. Weinig plantengroei, maar wel een interessant bodemverloop. Frans heeft hier vaker mooie vissen verleid, dus ook nu gooien we vol goede moed.


 

 

 

Het zonnetje deed ondertussen goed z’n best de mist te verdrijven.


 

 

 

Ik start op de nieuwe stek met een zogenaamde HotDodo. Een zeer mooie spinnerbait gemaakt door Ronald van Hotconcept.nl. Vanaf de kant heb ik hier al wat leuke resultaten mee geboekt, maar ik geloofde zeker in het werpend vissen vanuit de boot met deze jongen. Lekker op veel manier te vissen en in mijn ogen ook erg dressuurdoorbrekend.


Helaas liet hij het afweten op deze eerste stek, maar later vandaag zou hij zich nog bewijzen! Om uit te vinden waar ze vandaag zin in hadden hing ik maar eens een jerkbait aan de onderlijn. Vaak is het toch proberen op zo’n dag, er is bijna altijd wel een aasje wat er uit springt qua vangsten. Hoe eerder je zo’n aasje dan gevonden hebt hoe beter natuurlijk!


Na een aantal worpen met de Deviator kreeg ik dan eindelijk de eerste aanbeet van de dag. De jerkbait werd boven een meter water heerlijk uit de oppervlakte gegrist door een agressief snoekje van zo’n 75cm. De figuurlijke kop is er af en stiekem ben ik alweer tevreden! Het blijft geweldig om uit zo’n enorme bak water werpend vis te vangen en dus te weten dat we het goed doen.


 

 

 

Nog steeds volledig in de mist, een mooie snoek op de jerkbait.


 

 

 

Als Frans dan z’n shad vervangt voor een jerkbait krijgt ook hij snel actie. Een snoek van ongeveer dezelfde maat als bovenstaande vis volgt zijn Topper tot aan de boot, maar draait dan weg en laat zich niet meer zien. Willen ze dan jerkbaitjes vandaag? Helaas, het verdere uitkammen van dit gebied rond het talud levert niets meer op.


Lucien en Johan hebben zelfs helemaal geen vis gezien. We kiezen er voor om weer even te trollen met 2 boten richting een haventje, we trollen hem helemaal door, en zelfs nog een stukje verder, maar het levert helemaal niets op. Een taaie dag vandaag!

 

Bij een mooi inhammetje aangekomen gaan we weer even werpen. Frans en ik duiken helemaal in de inham, Lucien en Johan bestoken de randen en ingang met hun aasjes.


Ik kies hier weer voor de spinnerbait. Ik plaats de HotDodo voor een rietpol, laat hem even afzinken en start hem dan met een lange haal. Vrijwel meteen zie ik een flinke rug achter het aasje verschijnen en de pluk veren naar binnenzuigen! Ik voel een tik op m’n hengel en zet de haak, het feest kan beginnen! Een korte ‘hangen!’ schalt over het water en even later kan de andere boot de drill live meemaken.


De vis laat goed merken dat hij van het grote water komt en gaat even flink in de hengel hangen. Een flinke drill op de lichte baitcaster, maar na enkele minuten kan Frans de vis stevig in z’n kieuwen pakken. Met 103cm is de meter waar we voor kwamen binnen! We maken snel wat plaatjes, en ook Lucien schiet er vrolijk op los. Bij de release moet de vis even bijkomen, maar schiet dan ineens de diepte in. Ik geef Frans dik tevreden een hand, alles wat er nu nog bij komt is bonus!


 

 

 

Het doel is bereikt! Een prachtig getekende metersnoek.


 

 

 

Vol goede moed werpen we dit inhammetje nog uit met de 2 bootjes, maar we kunnen er niet meer vissen uit toveren. Ondertussen heeft de zon alle mist weggewerkt, en staat hij goed te branden op z’n hoogste punt. Het maakt de vangkansen er niet beter op. We kiezen er nu voor om met de boten uit elkaar te gaan.


Lucien en Johan gaan de ene kant van de grote plas bevissen, Frans en ik beproeven ons geluk aan de andere kant. We wensen elkaar succes en we varen uit elkaar. Mocht het nou ergens erg goed gaan, dan houden we elkaar op de hoogte. Zo spreidden we onze kansen.

 

Het bleef alleen lang, erg lang stil in beide boten. Halverwege de middag overlegden Frans en ik zelfs om nu maar vast van het water te gaan, het zou toch niet veel meer worden. Maar op dat moment sloeg het weer wat om.


Er kwam steeds meer bewolking en de wind begon aan te zetten. Wat meer ‘snoekweer’ dus! Gelijk begonnen we ook weer wat actie te krijgen. Ik kreeg een tik op m’n spinnerbait, een vis die we helaas niet te zien kregen, en Frans kreeg 2 aanbeten tijdens het trollen. Helaas bleef geen van de vissen plakken aan de Fatso Crank.

 


Eens even contact opnemen met Lucien. Zij bleken de vis ondertussen gevonden te hebben. We gooien het gas open en even later liggen we bij ze op de stek, en overleggen even. Zij hebben nu een aantal mooie vissen gevangen (Waar Lucien hoogstwaarschijnlijk zelf verslag van zal doen) maar moeten nu echt van het water af.


We doen de mannen de groeten en bedanken ze voor de tips. De tips opvolgend trollen wij nog even door, en gelukkig is daar dan al snel de eerste vis van de dag voor Frans.


 

 

 

De Fatso blijft een vreselijk goed aasje. De Nummer 1 voor Frans!


 

 

 

Eindelijk lijken ook wij de vis gevonden te hebben. Veel is het niet, maar zo nu en dan krijgen we eens een aanbeet. Helaas erg voorzichtig, er blijft weinig hangen. Als we dan vlak voordat we naar de trailerhelling willen varen nog 1 laatste rondje trollen weet Frans de stand toch nog gelijk te trekken. Een kleine snoek, die er zo hard op knalde dat Frans stiekem wat mooiers verwachtte.


 

 

 

En daar is de gelijkmaker voor Frans.


 

 

 

We varen naar de trailerhelling en maken de balans op. Goed was het vandaag zeker niet. Het was hard werken voor een visje. Maar als je dan uiteindelijk op zo’n dag 4 vissen vangt, waaronder 1 hele mooie, heb je eigenlijk niets te klagen. Het was zoals altijd weer vreselijk gezellig (Bedankt mannen!) en prachtig om met deze omstandigheden op het water te zitten. Ik heb weer genoten! En of ik nou niet tevreden was geweest als we onze doelstelling vandaag niet gehaald hadden? Ik denk dat het me weinig uitgemaakt had!

 

 

 

Groeten,

 

 

 

Michiel Wateler

Reacties (5)
Aantal keer bekeken: 6423


1. Geplaatst door: ton op 22 september 2008 23:22

8) leuk verhaal michiel ene.. je heb aardig gewonnen op de fair, lach het geluk je altijd tegemoet ? groetjes 8)
rapporteer

2. Geplaatst door: Lucien op 24 september 2008 20:22

He Michiel, erg leuk versgal man en ik vond het berengezellig zo met zijn vieren op het water. ik hoop dat jullie de volgende keer de dag ook zo mooi mogen afsluiten als ons. Nog gefeliciteerd met je schitterende 103 makker!! Met roofvisgroeten Lucien
rapporteer

3. Geplaatst door: joshua op 26 september 2008 00:54

Weer lekker wat actie gehad, met vier vissen wat lol in de boot. En als daar dan ook nog iets moois tussen zit... Met weinig aanbeten is het lastig om iets van je dag te maken, maar door scherp te vissen kun je er dan toch vier binnenboord tillen, dat maakt een verschil. Met zo'n mistige achtergrond kun je nog eens geheimzinnige foto's maken. En leuk dat je elkaar af en toe kunt helpen. groetjes Joshua
rapporteer

4. Geplaatst door: tim op 26 september 2008 17:52

leuk verslag michiel! mooie getekend die meter! netjes hoor! tim
rapporteer

5. Geplaatst door: Ronald op 3 oktober 2008 22:54

Hoi Michiel, Met de liefde, bloed zweet en tranen die ik in die Hotdodo heb gebouwd kon die meter naturlijk niet uitblijven. Het is je van harte gegunt en ik hoop je te spreken op de Hotconcept demo dag op 12 oktober en anders in Utrecht op de hengelsportbeurs. Groetjes, Ronald Onbetwist de Hotklapperkip specialist
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl