Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Boomstammen en duikboten, deel 3
Geschreven door Edwin van der Vijver
27 november 2008 00:00

Omdat we beiden de tijd hebben besluiten we om een heel weekend samen het water op te gaan. Om maar niet te blijven hangen op één stek besluiten we om op zaterdag maar eens een andere stek te bevissen dan het water van deel 1 en 2, helaas levert dat ons minder succes op dan Thijs (111 en 115).

Maar ja, ook bij hun was het het grootste deel van de dag PET, alleen zij gingen nog net even langer door en dat maakte het verschil. Dag één werd besloten met twee eerlijk verdeelde tachtigers. Omdat de zondag daarna zo veel beter verliep wil ik maar niet te lang stil staan bij de zaterdag.

Aangezien we op zaterdag al redelijk vroeg het water af waren, konden we zondag des te vroeger weer aan het appèl verschijnen. Nog in het donker kwam ik aan bij de trailerhelling en binnen een paar minuten verscheen ook Sean ten tonele. Terugkijkend op onze eerdere succesvolle vistrip op dit water werd de boot in gereedheid gebracht en al snel waren wij op weg naar stek 1. Dankzij de waypoints op de GPS kon Sean de boot feilloos richting de hotspot dirigeren. De aasjes konden overboord en zo gingen we een eerste keer over de stek. Sean viste met Hornetjes op baars/snoek en ik had snel een screaming devil aan de speld gehangen. Reeds na een tiental meters was het al raak, de eerste snoek vergreep zich aan de screaming devil. Het blijkt voor die stek een bescheiden begin van de dag als een mooie tachtiger boven water komt.

Een leuk begin van de dag

Na een korte fotosessie vervolgen we onze weg en al vrij snel staat Sean met een kromme tak in zijn handen. Iets heeft de Hornet een halt toegeroepen en het is zeer zeker geen baars, gezien de kromming van zijn hengeltje. Na een paar minuten komt de forse vis boven, een snoek van precies een meter zag wel wat in een Hornet van een paar luttele centimers. Sean zocht een baars en kreeg een metersnoek, hij is er niet rouwig om.

Geen baars, maar wel erg welkom!

Na een paar foto's herkrijgt de snoek haar vrijheid en met een krachtige slag van haar staart verdwijnt ze weer snel naar de jachtgronden onder water, misschien tot een volgende keer?

De pluggen gaan weer overboord. Wie weet wat we nog meer vangen?

We varen pas een enkele meters of Sean krijgt me toch weer een beuk op zijn hengel, en weer is de Hornet gegrepen door een groenjas. Aan de stand van de hengel te zien is deze vis zeker niet kleiner dan de vorige en na een paar heftige minuten strijd kan ik de vis in de kieuwgreep uit het water tillen. Dit keer is het een snoek van 108 cm die in een Hornetje een heerlijk voorafje ziet.

De hornet ging er in als KOEK!

Na deze snoek is het heel even rustig aan het front, de snoeken houden zich gedeist en een aantal baarzen ziet kans om de Hornet aan te vallen. Het blijft verder stil en we besluiten om het gebied af te driften met sardines onder de dobber. Op basis van de voorgaande keren doen we weer om en om met de aanbeten op de doodaas-hengels, het blijft toch een loterij wie het dichtst langs een wachtende snoek drift. Diegene op wiens hengel het eerst een aanbeet krijgt mag ook beginnen met vangen. Op dat moment begint mijn pechkwartiertje, ik beaas mijn hengel met een sardine en laat deze naast de boot te water. Zodra de lijn iets strak komt te staan, breekt spontaan alles af en ligt het hele zaakje in het water. Meteen draai ik de top van de hengel in de drijvende lijn en haal alles weer binnenboord. Ik prijs mezelf gelukkig, en nog steeds een beetje slaperig knoop ik alles opnieuw aan elkaar. Stel je voor dat dit met een snoek aan de andere kant was gebeurd, dat wil je gewoon niet meemaken! Uiteindelijk heb ik alles weer op orde en kan ik opnieuw ingooien , maar prompt breekt weer heel de bende af. Hmmmm, dit is geen normale lijnbreuk meer, de hengel is gewoon niet in orde. En na een korte inspectie kwam het euvel aan het licht, de voering van het topoog was kapot en daardoor vlijmscherp. Het vervoer van een karperstok in een Citroën C1 eist een slachtoffer :-( Jammer dat ik dat niet meteen had gecheckt, maar ja, nu het euvel bekend is kan ik verder vissen. Dan maar het één na laatste oog gebruiken als topoog.

Ondertussen was de drift al begonnen en al vrij snel wordt mijn gepruts onderbroken door Sean die zijn dobber ziet bewegen en resoluut verdwijnen. Meteen aanslaan is het devies en de hengel blijft al meteen mooi krom staan. Vol ongeloof kijken we elkaar aan, zou dit al meteen metersnoek nummer drie zijn dan?????? En ja hoor even later mag ik een mooie dame van 104cm voor korte tijd aan het water onttrekken. We maken de gebruikelijke foto's en feliciteren elkaar met de voortvarende start van deze dag. Alhoewel ik nu al een drietal meters van Sean op de foto heb mogen zetten, heb ik het niet minder naar mijn zin. Dit hoort er gewoon bij, je bent gewoon blij voor je maatje! Maar toch, zou ik nu eens aan de beurt zijn dan?

Meter nr drie voor Sean, 104cm

Als we dan even later weer door hetzelfde gebied driften is het dan eindelijk mijn beurt. Ook mijn zeevis is opgemerkt door een snoek en de dobber verdwijnt met spoed onderwater. Ik draai de lijn strak en zet met een flinke haal de haak. Zelfs met de 2,75 ponds karperhengel geven deze snoeken nog aardig partij en het duurt even totdat Sean de vis binnenboord kan tillen. Een mooie snoek van 101cm is mijn deel. Weer een dikke vis, waar gaat dit heen?

Ook een metersnoek voor mij, waar gaat dit heen?

Om de één of andere reden die ik inmiddels kwijt ben is de volgende aanbeet ook voor mij, en die volgende aanbeet laat ook weer niet lang op zich wachten. Inmiddels heb ik weer een sardine aan de takel geprikt. Ook deze sardine komt spontaan weer tot leven? Not, een snoekdame heeft haar tanden in de aasvis gezet en sleurt de dobber met zich mee. Even de lijn strak draaien en aanslaan. De sardine is boterzacht en dat heeft als voordeel dat je de haken makkelijk uit het aas slaat. Ook dit keer is het weer een forse vis die het materiaal weet te testen, maar uiteindelijk moet ze zich overgeven en Sean kan haar binnenboord tillen. Op de meetplank komt ze tot een respectabele 109cm, ik ben een blij mens!

Wat een dikke vis, mijn één na grootste tot nu toe !

Even later pakt Sean nog een kleinere vis, een tachtiger, dus de volgende aanbeet is weer voor mij.

Tachtiger voor Sean!

De ochtend is nog niet voorbij en we staan al op 5 meters en nog een tweetal tachtigers, maar we hebben hier nu lang genoeg rond gedobberd. Het is tijd om een andere stek met een bezoekje te vereren. Sean slingert de BBM aan en met gezwinde spoed vertrekken we naar de andere stek.

En even later gaan ook daar de aasvissen overboord en herhaalt het ritueel zich. We driften langzaam met de wind mee, terwijl Sean af en toe een beetje bijstuurt met de elektromotor. Ik houd mijn dobber in de gaten en ineens denk ik een aanbeet waar te nemen. Voor alle zekerheid neem ik de hengel ter hand en voel even aan de lijn, maar er zit in ieder geval geen snoek aan de andere kant. Om er zeker van te zijn dat er ook geen vuil aan hangt, haal ik het zaakje maar even naar binnen. Een brandschone aasvis komt boven en na een hele korte inspectie gaat alles weer overboord. De aasvis is dan nog maar nauwelijks op diepte als de dobber hard naar beneden schiet, ik had dus inderdaad een aanbeet vlak daarvoor. De snoek heeft braaf even mijn inspectie afgewacht om daarna alsnog toe te slaan. Weer een mooie snoek, dit keer een dame van 104cm....het kan niet op vandaag! Na de foto's is de vis weer snel vertrokken naar haar uitvalsbasis en de aasvissen gaan weer overboord.

Weer een volgevreten metersnoek!

Echt een topper!

Sean staat nu weer op scherp, het is dit keer weer zijn beurt. We driften twee keer over hetzelfde stuk heen, heerlijk traag. De eerste rit gebeurt er vrij weinig, zeg maar gewoon niets. Ik denk een aanbeet te zien, maar zit vast in waterplanten. Vlak bij het einde van drift twee begint ineens de reel van Sean onder ratelend protest lijn af te geven. Beetje jammer dat we de aanbeet missen, maar o wat een beauty zit er nu weer aan de andere kant van de lijn. Een heftige dril waarbij Sean de vis even over moet geven aan mij om de boot uit de planten te sturen. Ik oefen maximale druk uit om te voorkomen dat de vis de planten induikt, gelukkig loopt het allemaal goed af, en kunnen we ook deze dame in de boot krijgen. Een prachtsnoek van 103cm is Sean's vierde meter van de dag.

Bijzonder fraaie 103cm met een mooie tekening!

En nog maar eens, omdat ie zo mooi is

Stiekem dromen we er al van om Frans te evenaren (negen meters op één dag), maar naar later zou blijken is dit toch het sluitstuk van de dag. De middag was een stuk minder produktief, maar klagen doen we natuurlijk niet :-)

De eindstand van de zondag luidt: 3 meters en een tachtiger voor mij en 4 meters en een tachtiger voor Sean, er zijn dagen dat het minder is.......

Tot horens, Edwin & Sean

 

Reacties (20)
Aantal keer bekeken: 9147


1. Geplaatst door: Hendrik-Jan Verheij op 27 november 2008 09:00

Die photoshops worden wel steeds obscuurder :p Mooie vissen, dat wel
rapporteer

2. Geplaatst door: Sean op 27 november 2008 12:28

Ed, Leuk geschreven. Het was weer een ongekende topdag. Hopelijk blijven ze zo bijten als de temperaturen dalen...
rapporteer

3. Geplaatst door: mudas op 27 november 2008 12:35

de snoeken komen inderdaad stukken minder mooi tot uitdrukking, errug jammer...
rapporteer

4. Geplaatst door: Noogie op 27 november 2008 17:51

Lekker gevist mannen, en wat een fantatische vangsten. Het blijft toch DE manier om dikke vissen te vangen, ennuh, ik zou ook een beetje shoppen als ik zo'n stek niet prijs wilde geven, jammer dat mensen daar zo over mekkeren
rapporteer

5. Geplaatst door: Joshua op 27 november 2008 18:33

Hoi Mannen, mooi verslag! Lekker gevangen. Edwin, het was het wachten waard :) . groetjes Joshua
rapporteer

6. Geplaatst door: wouter op 27 november 2008 20:15

jezus 7 meters op een dag kan het nog gekker! egt respect
rapporteer

7. Geplaatst door: dick op 27 november 2008 23:03

Echt niet normaal hoeveel meters jullie vangen mannen! Waarom gaan we nog naar het buitenland, de topstek ligt veel dichter bij huis..... :eek Groet Dick
rapporteer

8. Geplaatst door: Thijs op 28 november 2008 10:06

Wat geinig zeg, metersnoeken aan de Hornet :grin
rapporteer

9. Geplaatst door: rob op 28 november 2008 15:46

jullie weten toch wel dat je niet met je boot de oever mag op varen :grin :grin
rapporteer

10. Geplaatst door: pim op 28 november 2008 19:00

volgens mij zijn die snoeken ook gefotoshopt... :grin
rapporteer

11. Geplaatst door: ruud op 28 november 2008 20:01

ik heb gehoord dat je in de haventjes van het Volkerak ook zulke mooie snoeken kan vangen
rapporteer

12. Geplaatst door: rob op 28 november 2008 20:13

ja daar vissen ze ook
rapporteer

13. Geplaatst door: mudas op 28 november 2008 20:45

wat zal het druk worden in de haventjes van het volkerak dit weekend!
rapporteer

14. Geplaatst door: ruud op 28 november 2008 22:08

nee ik vergis me ik bedoel het veluwemeer
rapporteer

15. Geplaatst door: ruud op 28 november 2008 22:34

of is het toch het gooimeer :? :?
rapporteer

16. Geplaatst door: Anton op 28 november 2008 22:59

Overduidelijk het oude Maasje.... Of de Brielse.... Groeten van Anton zonder 7 bruiden.. :zzz
rapporteer

17. Geplaatst door: Sean Wit op 29 november 2008 00:26

Of toch die ene nieuwbouwwijk... Of die geheime haven... Of toch dat hoekje van het kanaal waar het net iets dieper is Hhmmmm :zzz
rapporteer

18. Geplaatst door: mudas op 29 november 2008 14:32

het zou handig zijn als jullie er gewoon bijzetten waar de vissen gevangen zijn, zet er meteen bij wat de beste vangsttijden zijn, dan weet ik wanneer ik ter plaatse moet zijn! bvd, mudas
rapporteer

19. Geplaatst door: piet op 29 november 2008 18:49

Bij de foto van jou eerste meter van de dag edwin toe voeren jullie zeker vol gas??? de boot lag duidelijk nog niet in plane. Mooi verslag mooie vissen, jammer van het fotoshoppen worden de foto's niet mooier van.
rapporteer

20. Geplaatst door: mudas op 30 november 2008 10:03

ze waren aan het speedtrollen natuurlijk! vol gas!!! :grin
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl