Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Feest op het kleine water - Fotoverslag
Geschreven door Michiel Wateler
24 september 2009 18:13

 

Eén van mijn favoriete bezigheden in de herfst en winter is het jerkbaiten op klein water. Ik vind het zelfs zo leuk, dat we er dit jaar eens eerder mee beginnen, normaal diep weggedoken in ons warmtepak, nu met 20 graden heerlijk in ons T-shirtje!

We waren erg benieuwd of de vis ook nu al los zou zijn. Dat viel niet tegen! Al struinend langs boerderijen, tuinen, rustieke weilanden, drukke winkelcentra (hoe groot kan het contrast zijn) werden we aangenaam verrast door een grote bijtlust van de aanwezige snoeken. De laatste dagen krijgen we gewoon enorm veel actie en vangen we een leuk aantal snoeken. Helaas ontbreekt de tijd om van elke dag een verslag te typen, wel kon ik een fotoverslag in elkaar flansen van 4 dagen lol op klein water. Om de lezers op de hoogte te houden, en hopelijk te vermaken met enkele leuke vissen plus bijbehorend fotomateriaal.

De eerste dag ga ik samen met Neelis en Paul op pad. De ochtend vullen we met een bezoek aan de erg gezellige SNB-dag te Huizen. We komen veel bekendes tegen en weten ook nog enkele leuke aasjes te scoren. Een geslaagde ochtend, de SNB is goed bezig met weer een eigen manifestatie!

Van tevoren hebben we op Google Earth in de omgeving gezocht naar leuk viswater, dus de aasjes werden aan het begin van de middag al snel te water gelaten. En met succes! Al vanaf de eerste minuten van de visdag krijgen we aardig wat actie op ons ´kleine´ aas. Helaas missen en lossen we een fiks aantal vissen, maar er blijft gelukkig ook genoeg hangen. Neelis vangt 2 snoeken, waarvan, met net geen 80cm, de grootste van de dag. Paul vangt er 3 en ik vang 6 snoekjes. De meeste snoekjes komen op de jerkbait, hoewel Paul zich met de streamer ook goed staande weet te houden.


Klein, soms zelfs zeer klein, maar we vermaken ons prima!


Poldersnoekjes op de streamer


Vlak voor het donker een vis van iets leuker formaat op een klein swimbaitje van Spro.

Met de wetenschap dat ze alweer los kunnen zijn op zulke watertjes, is de invulling van de volgende visdag niet moeilijk te kiezen. Onverwachts ben ik doordeweeks een dag vrij van de studie, en na een berichtje op internet heb ik al snel een vismaatje gevonden. Sierd reageerde, en dus kwam hij met het openbaar vervoer mijn kant op. Snel werden de handen geschud, stapten we voor nog een klein stukje in de bus en niet veel later stonden we aan het water de hengels op te tuigen. Vandaag was de vis écht los! Aanbeet na aanbeet volgde op onze jerkjes, de teller bleef maar oplopen. De teller van mij iets harder dan die van Sierd, maar we vermaakten ons beide prima. Aan het eind van de dag stond mijn totaal op 16 vissen, Sierd ving er 5. Waar het verschil vandaan kwam durf ik niet te zeggen, ze waren in ieder geval wel erg gek op mijn groene Lepto. 15 vissen bleven er op plakken, en dan heb ik het nog nieteens over het totaal aantal aanbeten op het apparaat. Aan het eind van de dag zitten we, met zere voeten van het struinen, moe maar voldaan in de bus.


Met de Polaroid op ´t hoofd kun je bijna elke aanbeet volgen in het heldere water!


`s Zomers weer, maar de snoeken zijn los alsof het herfst is.


Alleen mijn eerste vis van vandaag kwam niet op de Lepto. Door de vele waterplanten op dit stuk werd ik genoodzaakt met een buzzbait aan de oppervlakte te vissen, gegarandeerd spetterende actie!


Na de laatste vis van vandaag is er niet veel meer van de Lepto over!

De volgende visdag is er één met Gert-Jan en Huib. De afspraak stond al een tijdje, een plan hadden we nog niet. Na de visdag met Sierd heb ik Gert-Jan gelijk maar even gebeld. "Zin om je 't schompes te vangen op jerkbaits?" "Natuurlijk!" Klonk aan de andere kant van de lijn. Helaas viel dit uiteindelijk bij Gert-Jan wel mee...

Weer werd er een dag gevist, de middag zouden we besteden aan hetzelfde water als de laatste visdag, de ochtend werd er geëxperimenteerd in een nieuwe polder. Kennelijk zitten we in een periode waarin de vis erg los is, want ook nu vallen de vangsten allerminst tegen. M'n groene Lepto kreeg vandaag rust (Ondertussen gelijmd en een paar keer gelakt, bijna weer klaar om te strijde te trekken) maar ik had als andere troef nog de alom bekende roze variant in de koffer liggen.

Lag het weer aan de Lepto? Deed ik iets heel goed? Deed de rest iets heel fout? Ik weet het niet, maar een feit is dat ik aan het eind van de middag 11 vissen geland had, Huib 2 en Gert-jan 1. Veel vangen is leuk, maar ik hoop dat het de volgende keer iets eerlijker verdeeld is! Vandaag was het 24 graden, en wij staan lekker te harken in de polder. Geweldig!


Double hookup! De mooiste vis vandaag was voor Gert-Jan. Binnen 5 seconden allebei met een kromme stok!


Ook vandaag was de Lepto weer erg vaak de sjaak! Deze vis wilde hem wel erg graag hebben.

De 4e visdag in korte tijd was wederom met Paul. We hebben nog steeds heerlijk nazomer weer, en aangezien het jerkbaiten de laatste tijd goed gaat, pakken we ook vandaag de baitcasters er weer bij om lekker in het shirtje te gaan struinen.

We kiezen vandaag voor een polder/stadswater gebied dat verbonden zit met groot water. Hoewel veel kleine snoekjes vangen erg leuk is verlangen we eigenlijk wel weer eens naar een leuker formaat snoek, en die kan je pas vangen als je op water vist waar ze ook daadwerkelijk zitten.

De wens om grotere vis te vangen wordt na een taai eerste uurtje al vervuld met een slanke vis van laag in de 90cm. Dit blijkt een startsein te zijn van een serie leuke vissen, een gemiddelde maat van 65cm met uitschieters naar boven en beneden, die vooral aan mijn roze Lepto gaan hangen. Paul vist met zijn Heukertje en Freestyler en vangt duidelijk minder. Pas aan het eind van de middag kan hij zijn totaal nog een beetje opkrikken naar 4 stuks. Ik vang vlak voor het donker nog 2 mooie vissen die mijn totaal naar de dubbele cijfers brengen. Weer 11 stuks, eigenlijk gewoon érg goed!


Exploderend water duidde op een vis die gemist werd op m'n buzzbait, 2 meter later weer een spectaculaire aanbeet en ditmaal bleef ze wel plakken. Laag in de 90cm, een schilderij van een vis.


Heukers, toppers op elk water!


Ergens in de 80cm, weer een puike vis!


De gemiddelde maat ligt vandaag een stuk hoger dan de afgelopen visdagen.


Aan het eind van de dag begin ik een beetje in te kakken, Paul wordt alleen maar scherper en vangt 3 vissen in korte tijd.


Dé Toekomst ;)


Geen knapperd, wel weer een bovengemiddelde vis tegen het vallen van de avond.


De laatste vis van de avond is nog een stukje groter. De Lepto is head-first weggewerkt door een beste snoek. Vanaf het bruggetje kon ik alles perfect volgen, vanuit het niets onder m'n voeten vandaan vol over de jerk heen!


Een mooie afsluiter van een dag met wéér prima vangsten!

Met spierpijn in m'n benen van 4 dagen struinen met een flink tempo, 'struin' ik na deze visdag gelijk door naar m'n bed. Wanneer ik m'n ogen sluit, en bijna in slaap val schrik ik steeds wakker door het beeld van een snoek die over m'n jerkbait schuift. Toch een nadeel van dat glasheldere water, haha!

Terugkijkend op een 4 prima visdagen kan ik zeer tevreden zijn. Het is niet groot, wel krijgen we bizar veel actie voor deze tijd van het jaar, en dat is gewoon erg tof in mijn ogen. Van de winter zal het misschien net zo goed gaan, maar wanneer ik me dan diep in m'n warmtepak hijs, zal ik zeker nog eens terugdenken aan deze dagen!

Met vriendelijke groet,

Michiel Wateler

 

Reacties (7)
Aantal keer bekeken: 8180


1. Geplaatst door: arjan op 25 september 2009 22:50

Jullie hebben lekker gevangen zie ik, ga zo door
rapporteer

2. Geplaatst door: Harrie op 26 september 2009 12:42

Fantastisch verslag en leuke vangsten! voor mij in ieder geval weer een inspiratiebron om toch ook weer eens vaker vanaf de kant te gaan vissen i.p.v. met de boot te gaan trollen. Met jerkbaits snoeken vangen is zowiezo sportiever en veel leuker dan trollen vind ik; de snoeken zijn weliswaar niet groot maar het plezier is des te groter! Ben wel jaloers op die groene Lepto; waar kan je die kopen? Groet, Harrie.
rapporteer

3. Geplaatst door: Paul op 26 september 2009 15:26

Hee Michiel, je hebt er een leuk verslagje van gemaakt, ziet er goed uit! :) Spreek je!
rapporteer

4. Geplaatst door: Jan Willem op 26 september 2009 22:53

mooie vissen ;) gevangen ga zo door kga het binnenkort ok proberen net een nieuwe swimmbait gekocht moet lukke :zzz visgroet JanWillem
rapporteer

5. Geplaatst door: Gert-Jan Brinkman op 28 september 2009 19:26

dag Michiel, Je hebt er een leuk verslag van gemaakt met veel mooie foto's! En ja, ook in vind dat de verdeling wel wat eerlijker had gekund :grin. Wel een gave foto van de double hook-up! Groet, Gert-Jan
rapporteer

6. Geplaatst door: Michiel Wateler op 28 september 2009 23:13

Bedankt voor de reacties! Erg leuk om te horen hoe men het verslag vindt :) @ Harrie: De 'Lepto's' zijn gebouwd door m'n vismaat Pieter-Bas Broeckx. In het verleden heeft hij een paar keer een serie gebouwd, tegenwoordig houdt hij zich hier bijna niet meer mee bezig. In vissend Nederland zwerven er nog wel een aantal rond, misschien dat je na een zoektocht op internet toch een exemplaar kunt bemachtigen. Groeten en succes, Michiel
rapporteer

7. Geplaatst door: joshua op 29 september 2009 07:33

Hoi Michiel, ik geef je groot gelijk. Het is heerlijk om overal en nergens te peuteren en jezelf te laten verrassen bij onbekende slootjes. Extra belonend is dan nog als je die dikzak weet te vangen. Er zit altijd wel iets moois bij. Ik zal ongetwijfeld ook weer dit soort dagen opzoeken. Wel handig om tevoren een voetmassage te reserveren. groetjes Joshua
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl