Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

"Effe een paar uurtjes..."
Geschreven door Sean Wit
13 november 2011 18:49

De laatste weken zijn onze doodaas sessies echt geweldig. Hoewel de drang naar het vissen met kunstaas steeds sterker word, blijft deze manier van vissen enorm boeien. Maar... Het is vooral makkelijk om "snel" even een paar uurtjes te doen. Het vissen met de boot is nog steeds het leukste wat er is, maar niet effectief voor een paar uurtjes. Alle handelingen die er toe leiden dat je de boot op het water krijgt, kosten gewoon veel tijd. Afgelopen week had ik aan het einde van de middag enkele uurtjes over. Te weinig om met de boot te vissen, maar net genoeg om even snel een rodpod en hengels uit te zetten. Doel voor vandaag is een plasje wat langs de route ligt.

Het is dit jaar voor het eerst dat ik even alleen zit. Minder gezellig, maar het heeft ook voordelen. Nadat de hengels uit staan, de aasvissen op de bodem liggen en de optonics op scherp staan..... kan het wachten beginnen. Normaal dood je de tijd met gezellig ouwehoeren. Nu werk ik wat mail weg, knoop wat onderlijnen en geniet in alle rust van hoe de watervogels op zoek zijn naar voedsel. Het eerste uur tikt weg... Plotseling een enkele piep. Oranje lampje, rechter hengel. Het blijft 5 seconden stil. Wind? Lijnzwemmer? Wederom een enkele piep. Vis!

Ik loop op de hengel af. Langzaam word er lijn van de baitrunner getrokken. Dat langzame tempo schakelt al snel om in een moordend tempo. Een lange, monotome fluittoon verbreekt de stilte. Ik grijp de hengel, sla stevig aan en kan beginnen aan de dril. Hoewel de vis stevig vecht, voelt deze niet als een zwaargewicht aan. Wanneer er geen lange run plaats vind, voelt het redelijk licht aan. Eenmaal bij de houten rand aangekomen, welke toch nog een halve meter boven het water uitsteekt, blijkt het toch een mooie meter+ vis te zijn. Ik graai naar het schepnet, welke net twee meter achter mij ligt. Niet handig, die had dichterbij kunnen liggen. Terwijl ik twee stappen naar achter zet... PIEP... Het groene ledje van mijn linker hengel laait op. Heb ik mijn lijn gehaakt? Nee, overduidelijk niet. Lijnzwemmer, hoop ik bijna... Weer twee piepjes, vervolgens valt de spanning weg en valt de slinger naar beneden. Snoeiharde zakker, 100% vis En nu?!?!

Zo zit je soms met je maat uren te wachten op één enkele aanbeet. Nu zit ik alleen en krijg ik er twee tegelijk. Echt weer wat voor mij. De mogelijke opties die ik heb, schieten rap door mijn hoofd. Vis nummer twee laten lopen, is geen optie. Dat is al snel duidelijk. Ik ga niet het risico lopen dat een vis de panharing inslikt. Al snel besluit ik vis nummer 1, tijdelijk haar vrijheid te geven: Baitrunner open, zwem maar naar het diepere water. Wie weet hangt ze zo nog. Snel loop ik naar de 2e hengel met vis nummer twee, welke nog niet door heeft dat ze een de fout in is gegaan. Ik zoek contact. ram zo hard als ik kan. De reden? Ik wil deze eigenlijk terug leggen op de rodpod, zodat ik de dril van vis nr1 kan afmaken. Ik weet namelijk al dat vis nr1 een meter+ vis is, van vis nr2 moet ik dat nog afwachten. Daarbij: Vis nr2 is nog ver weg en op dieper water.

Het gewicht wat ik voel van vis nr2, is dermate zwaarder dan nr1, dat ik toch anders besluit. Na een felle dril, weet ik met moeite het net onder een imposante vis te schuiven. Groter dan vis nr1, dat is duidelijk. Tijd voor Fase 2: Onthaken en terug zetten. Dat verloopt soepel, totdat ik merk dat mijn takel verwikkeld zit in een enorme klos lijn van een witvisser o.i.d. Kort samengevat: Er zaten flink wat meters nylon in de stortkoker van deze vis. Ik grijp snel een mes, snij zo goed als ik kan alles door dat in de buurt van haar slokdarm zit. Snel opmeten: 113cm. Foto van de vis op de onthaakmat, geen tijd voor de zelfontspanner. Terug het water in... Gelukkig zwemt ze weg alsof ze het allemaal al weer vergeten is.

Hangt vis nr1 nog? Jazeker. Ik weet haar vrij snel terug naar de houten rand te brengen, welke vrij glad is. Oppassen dat ik niet uitglij, ik heb maar simpele sportschoenen aan. Net er onder... Binnen, yes! Wederom snel op de mat, foto, meten en terug... 106cm. In alle haast besef ik niet dat deze vis WEL op de zelfontspanner kon... Jammer dan.

Ik moet even bij komen. Gelukkig verliep alles vlekkeloos, maar wat een hectiek. Een double hookup van twee metersnoeken. Hoe gek wil je het hebben? Opnieuw twee sardines uit, ongeveer op dezelfde plek als eerder. Langzaam word het donker. Ik wil om 18.00 toch echt ingepakt zijn en op weg naar huis. Dick belt, we praten over van alles en nog wat. Dick hoort het verhaal aan van die twee meters. Bizar. Vervolgens praten we verder, maar inmiddels is het wel 17.45...

"Dick, ik ga je zo ophangen, wil zo echt gaan inpakken.." Dick rond het gesprek af, maar word verstoord door de optonic met het groene ledje. Twee korte pieptonen na elkaar, waarna er weer enkele signalen komen in rap tempo. "Dick ik ga je ophangen!" Dick hoorde zelf ook al hoe laat het was., ik hoor hem nog lachen terwijl ik ophang. Snel zet ik mijn hoofdlampje aan. Ik maak de hengel los van de rodpod, laat de lijn strak lopen en zet stevig de haak. Alsof ik een blok beton haak, maar er zit wel beweging in. Alleen de vis bepaald die beweging op dit moment, ik niet. Ze blijft lang diep, heel lang diep. Ik zoek driftig met mijn hoofdlamp naar een glimp van deze vis. Ik ben erg nieuwsgierig. Plots een glimp, maar ze rost weer meters lijn van de Shimano baitrunner. Langzaam geeft ze mee en komt ze plots naar boven toe. Ze schud nog wat wild, maar zit goed vast. Schudden heeft geen zin, ze zal hoe dan ook op de onthaakmat terecht komen. Bij het scheppen maak ik snel een schatting. Ze is prachtig dik en een grote kop. Is dit weer een 120 vis? Alles klopt, maar haar staart is klein in verhouding tot haar dikke lijf en flinke kop. Over een minuut weet ik het.

Alles loopt in een automatisme. Op de onthaakmat, net er onder vandaan, greppel open op de haken er uit te tikken. Vervolgens opmeten, foto op de onthaakmat.... Wacht even, zelfontspanner. Ik zet de lampen van de auto aan, plaats de camera op de motorkap en zet de zelfontspanner aan. De EOS 450D zal 10 foto's maken. Mooi, daar moet toch een aardige bij zitten.

Aardig gelukt met de zelfontspanner...

... hoewel je soms vreemde bekken trekt.

Bij de release zwemt ze keurig weer het donkere water in, terwijl ik haar met mijn hoofdlamp volg. Tot ziens? Voldaan pak ik de rest van de spullen in. Even snel met doodaas aan de slag: 3 aanbeten, 3 vissen... 106, 113 en de laatste vis was toch nog wat korter: 115cm!

Gr.

Sean

 

Overigens: Voor vragen omtrent de techniek: Freek Cox heeft destijds een aantal mooie artikelen geschreven over deze visserij. Je kunt ze vinden onder het kopje "Techniek".

Reacties (8)
Aantal keer bekeken: 5025


1. Geplaatst door: Frans van der Putte op 17 november 2011 12:04

Sjaak! niet ideaal zo in je eentje, maar je had ze dus.... WEL!


rapporteer

2. Geplaatst door: Paul op 17 november 2011 12:04

Mooi gedaan, geen #gidl's !!!


rapporteer

3. Geplaatst door: Sieward op 17 november 2011 12:04

Sean, Mooie vissen! Zal komend weekend ook eens een dood aasje in het water hangen. Ik moet zeggen dat we in de polder maar zelden zulke grote vissen zien. Hier is het bikkelen voor 70ers en 80ers.


rapporteer

4. Geplaatst door: Eddy op 17 november 2011 12:04

Mooie vissen en zo te zien staat jouw motorkap ook mooi in de autowas......... gr, Eddy.


rapporteer

5. Geplaatst door: Dick op 17 november 2011 12:04

Ola Sean, gaaf die live aanbeten zo via de telefoon. Er zijn ook andere voorbeelden van Life aanbeten in Zweden die niet waren wat het leek...................................... Vraag maar aan Guido............. :grin :grin :zzz :zzz :eek Groet Dick


rapporteer

6. Geplaatst door: joshua op 17 november 2011 12:04

Ok dan! De volledige versie van het verhaal is nog beter! Heel fraai. Echt lekker dat je ze allemaal nog kon vangen ook. groetjes Joshua


rapporteer

7. Geplaatst door: Richard op 17 november 2011 12:04

Mooie snoeken en een uitgebreid spannend verslag !


rapporteer

8. Geplaatst door: dick op 17 november 2011 12:04

In het donker is er ook zat moois te vangen. heerlijk zo'n plek in je achtertuin.


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl