Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Het avontuur van Frank!
Geschreven door Frank Hanhart
3 mei 2012 17:53

Met enige regelmaat ontvangen wij e-mail van onze lezers. Zo ook van onze lezer Frank Hanhart. Hij was bereid een en ander voor de lezers van metersnoeken.nl op te schrijven. Op die manier kunnen zoals vaker onze lezers niet alleen van de verhalen van Team Metersnoeken, maar ook van lezersverhalen zelf genieten. Wil jij ook iets van jouw ervaringen delen, neem dan even contact met ons op zodat wij kunnen bekijken of jouw bijdrage onze lezers blij kan maken.
Frank Hanhart is inmiddels met pensioen en kan lekker genieten van mooie uren op of aan het water. Hieronder zijn verhaal:

 


 Als vissers maken we allemaal wel een keer iets mee wat we 'uit de film willen knippen'. Ik wil met u een van mijn eigen bloopers delen. Eerst zal ik mijzelf voorstellen.

Het grootste deel van mijn vissend leven ben ik met de vliegenhengel in de weer geweest. Daar kwam rond mijn vierenvijftigste levensjaar de klad in. De passie verdween geleidelijk aan, en op een gegeven moment koos ik voor andere dingen die mijn aandacht vroegen. Mijn neefje Nico had zich voor die tijd al een beetje buiten mijn zicht tot een goede vliegvisser ontwikkeld. Op een goede dag heb ik hem toen mijn vliegvismateriaal geschonken. Splitcanes, mooie Hardy-reeltjes, echte zijden lijnen, vliegen, een kistje met bindspul en meer.

Vroeg begonnen met de vliegenlat, hier een kopvoorn aan de Kyll!

  

Hier in 1986 met een forel.

Ik kwam in Vinkeveen te wonen en pakte daar een nieuwe hobby op: duiken. Aangezien je geen echte Vinkenvener kunt zijn zonder een bootje kochten we bij gelegenheid een mooie boot (centerconsole 17 voeter Invader Reefrunner). Een echte Amerikaanse visboot uit de tachtiger jaren. Een veertig pk buitenboordmotor achter de boot zorgde voor dolle pret op de plassen. Na mijn pensioen zijn we om ons heen gaan kijken om te zien hoe we uit de drukke randstad weg konden. Brabant leek wel wat! Kort en goed bij het begin van de crisis kochten wij een huis en konden het oude huis net op tijd verkopen. De boot werd op internet gezet. Totdat we in de gaten kregen dat de Biesbosch maar een steenworp bij onze nieuwe woning vandaan ligt. De advertentie voor het bootje werd van het internet verwijderd en op de spiegel werd de veertig pk motor vervangen voor een zeventig pk motor. Een visvindercombinatie werd op de boot aangebracht zodat de boot klaar was voor het viswater.

 

De amerikaanse visboot en als vanouds de vliegenlat!

 

Hoe leuk is drillen op de vliegenlat? In dit geval de dril van een winde!

 

En ook snoekbaarzen lukt: Frank met een kapitaal pr snoekbaars!

Mijn oude viskennis werd weer wat opgepoetst, onder andere door een visclub uit het dorp waar we in terechtkwamen. Een aantal nieuwe materialen werden aangeschaft. Er was in de recente jaren wel een en ander veranderd. Carbonhengels kosten niet langer een godsvermogen in vergelijking met het verleden. Dus hingen er al snel een paar leuke baitcasters aan de muur en ook een paar leuke reeltjes werden aangeschaft. Waar vroeger de keuze bestond uit nylon vislijnen werd er nu gekozen voor gevlochten lijnen. Een nieuwe techniek leren was ook leuk. Kinkende lijnen werden in eerste instantie geruild voor pruiken, waarbij regelmatig stukken kunstaas werden verspeeld. Nadat de technieken onder controle waren en na de nodige tips van lokale vissers schoten de vangsten omhoog. Na drie seizoenen experimenteren en vele snoeken die de metergrens net niet haalden werden in het vierde seizoen ook de metersnoeken gevangen. Inmiddels kwamen er tien in de boot bij een lengte van 102 centimter tot mijn pr van 127 centimeter. Mijn pr van 127 centimeter was een hele rare dunne snoek met een bochel als een Sockeye zalm. Ook in de dril was ze een beetje slap. Dat voor zover mijn introductie.

 

Dikke snoek uit de Maas!

Mijn blooper maakte ik op een dag dat er onder water niets lijkt te gebeuren. Je probeert van alles... Diep vissen, ondiep vissen, slepen, vertikalen, plugje, shadje, Slider, lepel... lokroepen... Het hielp niets! Nou, dan maar een klein dieplopend plugje voor de baars aan de lijn. Snoeken hebben blijkbaar een conferentie ergens!


Aan zo een kliein plugje zitten toch drie dregjes, van die hele fijne en scherpe... Voelen jullie al aan waar dit heen gaat? Goed gedacht, alleen het wordt nog erger! Het plugje werd op vier meter diepte gevist en er verschijnt veel vis op de visvinder. OK, misschien wordt het nog wel wat vandaag bedenk ik. Er volgt een klap op de hengel, moet toch een vette baars zijn! Tot mijn ergernis blijkt het geen baars maar een brasem te zijn. Om het net niet te hoeven uitspoelen wordt de vis dan toch maar met de hand omhoog gehaald. Fout!!! Er zat nog genoeg leven in de 72 centimeter lange brasem die netjes in de bek gehaakt was. Een klapper volgt... de middelste van de kleine flutdregjes boort zich in mijn duim. Ok, is meer gebeurd en met wat frutten kan dat je dag niet verpesten. Eerst maar eens onthaken, want een 72 centimeter lange brasem die aan je duim hangt is niet prettig en ze maken er ook zo'n smeerboel van. Waar is de tang??? Onder in de tas! Nou ja, het kan ook wel zonder. Fout! De derde dreg die aan het plugje hing boort zich in mijn vrije hand tussen duim en wijsvinger. Probeer maar eens hoeveel bewegingsruimte dit geeft. Nog minder dan handboeien (is mij verteld), want die doen niet bij iedere beweging venijnig pijn. Ik houd mijn linkerduim tussen mijn rechterduim en wijsvinger om deze goed aan te drukken en daar een kilootje of wat aan te hangen met een touwtje. De wind stond op de kant en de boot kwam dik in de gevarenzone. Haast was geboden.

Met wat schudden en een paar vrije vingers en kilo's mazzel heb ik toch die brasem er af gekregen. Als een speer zette ik de motor in de achteruit, met het zweet op de rug. Het was toch wel erg close geworden. Eerst even rustig uithijgen. Tja, daar zit je dan. Geen maatje die zich na uitgelachen te zijn kan helpen, geen passant die dat even doet. Even nadenken... De tang ligt te diep en dregje nummer drie is weer vrij. Een tas van tien kilo immobiliseert nog erger dan een brasem... Niet doen dus! Ah, het gereedschapskistje achter de voorzitting... Zat daar niet een kniptang in? Shit, nee alleen maar een gewoon tangetje, wel met een kromme bek. Dat moet dan maar. Afijn, na de boot nog drie keer van de kant weggehaald te hebben en één keer net voor de Fryslan Hopper weggescheurd te zijn (wat doet die trouwens hier en waarom gaat hij zo hard?) de dregjes eruit gepeuterd gekregen. Je moet wel weten wanneer je verslagen bent, dus de boel ingepakt (voorzichtig, ik zag opeens overal op de loer liggende dreggen) en naar huis.


"En... wat gevangen schat? Geen moer! Hoe kan dat nou, je vangt altijd wel wat? Nou vandaag dus helemaal niets!!!" De volgende dag het hele verhaal verteld en ze heeft niet één keer gelachen, tenminste dat denk ik. Voortaan ligt de tang ALTIJD paraat, brasems worden in het water met de tang onthaakt. O ja... die brasem zwom weg alsof ie dat iedere dag voor zijn ontspanning deed.
 

Frank Hanhart

 

Noot van Team Metersnoeken: Neem altijd jouw eigen veiligheid in acht en tref extra voorzorgsmaatregelen, zeker wanneer je er alleen op uit gaat. Zaken als een mobiele telefoon, verbandkoffer, mes, goed onthaakgereedschap, landingsmateriaal, anker, zwemvesten, noodseinen en meer kunnen een wereld van verschil maken als het er echt op aan komt. Bedenk bovendien dat vissen zonder vismaat sowiezo verhoogde risico's met zich meebrengt, zeker naarmate vissers minder ervaring hebben. Laat anderen vooraf weten waar je gaat vissen en wanneer je verwacht terug te keren. Bedenk bovendien zeker als je alleen erop uit gaat goed waar je gaat vissen, sommige wateren zijn drukker dan andere of vereisen meer oplettendheid of sturend vermogen. Voorgenoemde zaken gelden niet alleen vissend vanuit een boot: ook vissend vanaf de kant kun je gevaarlijke situaties tegenkomen. Wacht in dringende situaties of bij dreigende noodsituaties niet te lang met het inroepen van hulp.

Reacties (5)
Aantal keer bekeken: 18923


1. Geplaatst door: William op 3 mei 2012 21:18

Hey Frank,

Leuk en leerzaam stukje, hopelijk blijft het bij deze ene blooper :-)

Succes alvast in het nieuwe seizoen en laten we nog maar eens een poging gaan wagen om dat PR van 127 te verbreken.

Groeten,
William


rapporteer

2. Geplaatst door: Sean op 4 mei 2012 19:22

Één dreg is al vervelend, laat staat twee! In je beide handen! Gelukkig liep het goed af, maar wat een verhaal zeg.

Gr.
Sean


rapporteer

3. Geplaatst door: Sascha op 9 mei 2012 08:17

Hey Frank,

Wat leuk je op deze sité aan te treffen met een verhaal. Pa en ik gaan graag een keertje met je mee, maar dan wel die dregjes uit zijn buurt houden heb hem al één keer gevangen.

Groeten,

Sascha


rapporteer

4. Geplaatst door: m.stoop op 24 november 2013 12:19

Wat leuk om te zien dat je nog steeds zo met het vissen beig bent. Leuke site. Marty stoop
rapporteer

5. Geplaatst door: anky nauta op 27 maart 2016 21:08

Heee Frank, ik ben benieuwd of je mij nog kent. Salam, anky
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl