Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Winderige uitdaging!
Geschreven door Lucien de Kroon
21 juni 2012 19:55

Met argusogen hield ik de weersverwachting in de gaten. Nauwgezet keek ik iedere dag naar diverse weersites in de hoop dat ze een gunstig weerbeeld voor ons zouden voorspellen voor het weekend. Het was dan ook spijtig te moeten concluderen dat het opnieuw meer herfstachtig dan lenteachtig zou gaan worden. Veel bewolking met harde wind over het hele land was het trieste beeld wat het KNMI voor ons schetste maar uiteraard lieten we daar ons niet door weerhouden je moet alleen een goede waterkeus maken om nog redelijk te kunnen vissen. We kozen voor een grote rivier in een industriegebied omdat we de hoop hadden dat we daar wel wat windluwe plekken zouden kunnen vinden. Om half zeven in de morgen stond ik op bij Johan de stoep die zojuist de Princecraft de weg op gedraaid had. In tegenstelling tot wat we normaal deden besloten we dit keer af te zien van onze bak koffie en direct richting het viswater te vertrekken, het water lonkte! Er stond meer dan een stevige bries bij de helling en Johan besloot dan ook een warmtepak aan te doen. Een warmtepak in juni het moet verdorie toch ook niet gekker worden met dat weer! Het water stond hoog en soepel gleed onze vismachine van de trailer. Terwijl de Honda warm liep zorgden we ervoor dat niets uit de boot kon waaien. Rustig voeren we naar de monding en meteen kregen we te maken met een geduchte tegenstander die het ons er niet makkelijker op zou maken vandaag. Wind!! Een gruwelijk harde wind deed ons direct stilvallen terwijl de elektromotor toch echt aanstond. We zochten ons heil dichter onder de kant om in ieder geval nog te kunnen vissen! Dit was geen doen.Harde wind staat garant voor grote golven die subtiele aasaanbieding onmogelijk maken!

We keken mekaar aan en zonder een woord te zeggen , we ruimden op en vertrokken, varend onder de windluwe kant, naar een plek waar we redelijk uit de wind zouden liggen! Harde windvlagen stoven over het water ieder spatje water direct de boot in blazend. De bewuste plek was een genot om te varen en te vissen zolang je maar vlak onder de oever bleef! Op de eerste 200 meter kregen we direct wat aanbeten waarvan we er 4 konden verzilveren. Fraaie glasogen van 40 a 45 cm grepen soms gretig soms zeer aarzelend het aangeboden kunstaas.De eerste glasoog van de dag op een Rikus shad!

Na 3 keer op en neer gevaren te hebben kregen we bezoek van een drietal andere vissers, tja dit kon natuurlijk niet uitblijven met dit vervelende weer dan zoekt iedereen de beschutting op! Na verloop van tijd zag ik ze toch de rivier oversteken op het met de wind op de hand te proberen en ik moet zeggen dat ik dat een zeer dappere poging vond maar ook vrij kansloos met 5 a 6 bft op de zijkant van de boot! Het duurde dan ook niet lang of ze kwamen weer aan de luwe kant liggen!Deze kleurcombinatie is vaak een schot in de roos!

We besloten na nog wat visjes gevangen te hebben en de beet wat was weggevallen om een haven in te varen, een van de weinige waar we nog gedoogd worden. Op twee plekken na leek de bodem wel een biljartbal zo vlak was het daar beneden. Op de plek met afwijkend bodemverloop wist ik echter een fraaie aanbeet uit te lokken op een Rikus shad, met een mooie geblokte snoekbaars als beloning. Toen we een klein uur verder gevist hadden en op die ene aanbeet na niets meer gezien hadden besloten we terug te varen naar de vorige stek!Blij met iedere vis!

Op een paar visjes na die we met enige moeite op deze stek nog wisten te verleiden was het beste ervan af en probeerden we ons geluk een eind verderop dicht onder de kant. Ondanks dat we af en toe nog wat zon kregen was een dikke trui en lekker dik vest geen overbodige luxe! Doordat de wind met vlagen om de hoek kwam “zeilen” waren we genoodzaakt een flink stuk verder te varen dan gepland.Strakke rover vol op de hoofdhaak!

Het leuke hiervan was dat we op een stuk van de rivier kwamen te vissen die we meestal “links” lieten liggen omdat je vaak direct naar de bij jou bekende stekken vaart! Langzaam aan begon ik stevig te balen van die keiharde wind!Mooie close/up van een karakteristieke kop!

Geen twee seconden kon je je hand van de afstandsbesturing afhalen zonder dat dit afgestraft werd. Aan het eind van de dag had ik wat aan scherpte ingeboet en dit moest ik bekopen met het kort achter elkaar op lang parkeren zetten van twee nieuwe Dolphin shads, gloeiende!De Dolphin shad in betere tijden, 20 seconden later zette ik haar op lang parkeren Huilen.

Terwijl ik vast tikte op een kleine snoekbaars wist Johan de enige baars van de dag te scoren! Het zat er weer op voor vandaag! We lieten ons op de wind driften terwijl we onze spullen opruimden en vastsjorden.Dit formaat snoekbaars kan flink op je kunstaas klappen!

Het was een wonder dat er überhaupt niets uit de boot gewaaid was vandaag, zelfs geen pet had het water van dichtbij gezien! Met de wind in de rug vlogen we terug naar de helling waar twee grote speedboten voor ons lagen die ook wilden traileren.Geblokte Perca als afsluiter!

De eerste die werd dmv een grote tractor uit het water gereden terwijl bij de andere boot 7 man nodig waren om de trailer, die ook nog eens van de trekhaak schoot terwijl de boot gelierd werd, naar boven te duwen. Gelukkig hebben wij hier geen last van en 5 minuten later waren we getrailerd en wel.De aasjes waarmee ik aan de slag ben gegaan vandaag!Flinke stekelpartij die flink wat schade kunnen toebrengen aan je handen als je niet uitkijkt!

Twintig minuten later waren we alweer onderweg naar huis met een rossig hoofd en toch een goed gevoel. We hadden samen 17 vissen weten te vangen Johan 5 snoekbaarzen en een fraaie baars terwijl ik 11 snoekbaarzen wist te verleiden! Jammer was dat bij ons allebei de grootste snoekbaars die we wisten te haken het laatst lachte en zich vakkundig van de haak wist te ontdoen.

Aan iedereen, veel kromme hengels, strakke lijnen en heel veel vis toegewenst in het nieuwe seizoen!

Met roofvisgroeten
Lucien de Kroon.

Reacties (3)
Aantal keer bekeken: 4950


1. Geplaatst door: Ann-Christin op 22 juni 2012 06:30

Hoi Lucien en Johan, Met zo veel wind is het minder plezierig om op het water te zijn. Ik hou ook elke dag de weersverwachtingen bij. Is echt te hopen dat het beter wordt. Groetjes, Ann


rapporteer

2. Geplaatst door: Dick op 22 juni 2012 11:36

Met zoveel wind nog zoveel vissen in de boot zegt meer over jullie dan over de vissen !! Top hoor om met die slechte omstandigheden nog zulke aantallen te scoren.


rapporteer

3. Geplaatst door: Rikus op 22 juni 2012 11:36

Knap werk mannen om met zo'n harde wind toch nog 17 vissen samen te vangen.


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl