Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Happende keien, snoeiharde aanbeten!
Geschreven door Lucien de Kroon
29 juni 2012 15:19

De weken vliegen voorbij! Het is niet meer normaal hoe hard de tijd van me afvliegt. Ik weet nog goed hoe ik samen met 2 vrienden onze eerste boot kocht, een opgelapte 13 voets Pioneer, die helaas na 2 weken werd gestolen door een stelletje hufters van een nabij gelegen camping! Bootje hebben we nooit meer terug gezien! Waar blijft de tijd! Ik schrok op uit gedachten toen ik besefte dat ik mijn maat Johan zou bellen om af te spreken. Johan kon door een gelukkig toeval op beide dagen van het weekend vissen dus het weer werd de bepalende factor! Zaterdag was veruit de beste dag dus keken we naar de afvoer van de rivieren om te bepalen waar we onze slag zouden proberen te slaan! Na een korte overpeinzing werd de keus gemaakt en konden we de plannen gaan maken!Mijn black beauty gereed voor vertrek naar de visgronden!

Onze keus was gevallen op een rivier die een waterafvoer had van ca 420 m3/sec. lekker ruig maar niet zo erg dat er nauwelijks te vissen viel! We hadden het plan opgevat om tegen de stroming in te gaan slepen om daarna te verticalen met de stroming mee terug, op die manier zouden we altijd wel de nodige rovers moeten tegenkomen. Om 06:45 uur stond ik aan de helling! Terwijl ik het eerste touw van mijn zeil losknoopte kwam ook Johan aanrijden, en 15 minuten later lag de Tomasco te dobberen op het water gereed voor haar gevecht met de elementen! We zochten direct een lange strek op om daar met dieplopende kleine pluggen te gaan slepen. Pluggen zoals de Timbertiger, de Wiggle wart en de nieuwste telg in de pluggen familie de Gomen shad 60 doen vaak goede zaken op dit soort water. Het duurde niet lang of de Gomen wist zijn eerste “slachtoffer”te verleiden. Een fraaie geblokte 40er baars was als een baksteen voor de rammelende verleider gevallen en mocht nu even voor de camera poseren!Prachtige 40er op de Gomen!

De wind stond aflandig wat ervoor zorgde dat ik als het ware schuin langs de kant voor met de punt continue richting de oever sturend om de goede lijn te kunnen blijven varen. Ik probeerde een diepte aan te houden van 3 a 3,5 meter zodat degene aan de oeverzijde iets ondieper viste en de ander een de dieper deel van de rivier aan het bevissen was! Het geluid van een slip deed mij omkijken. Johan zat met een kromme “tak”in zijn handen en was nog aan het nagenieten van die spijkerharde dreun op zijn hengel! Zijn Big Bullit was, vlak boven de bodem, hard gegrepen en een stompende vis aan het einde van zijn lijn gaf ons te kennen dat we met een fraaie snoekbaars te maken hadden. Ik draaide zo snel mogelijk de overige hengels binnen zodat Johan rustig de vis kon afdrillen. Stroming en wind kunnen ervoor zorgen dat je als een dolle aan de hengel loopt te rukken om die vis binnen het bereik van het schepnet te krijgen maar wij laten ons hier niet toe verleiden en 2 minuten later kunnen we het rubbernet onder de eerste glasoog van de dag schuiven! Een pure rivierschoonheid van 65 cm kon even later met haar vanger vereeuwigd worden om daarna weer snel terug te worden gezet in het snelstromende water.Fraai slachtoffer op de Big Bullit!

Heerlijk hard kunnen die aanbeten zijn in dit stromende water. De vissen hebben dan minder de tijd om te “denken” maar moeten reageren om als eerste dat langskomende voedsel te tackelen, en de meesten doen dit op een niet kinderachtige manier! Een witte Wiggle wart die ik bovenaan het talud in de kant liet lopen werd flink gegrepen en de carbon hengel die Co Sielhorst 30 jaar geleden voor me gebouwd had boog soepel door! De slip gaf soepel lijn en de hengel deed de rest van het werk. Mijn maat Johan ontfermde zich inmiddels over de rest van de hengels terwijl ik met een glimlach mijn vis aan het afdrillen was.Lekker begin van de dag!

Heerlijk begin zo van de dag ondanks de erg harde wind die toch meer was als de 4 bft die ze beloofd hadden. Yes riep ik richting mijn maat terwijl ik mijn steunhengel opnieuw dubbel zag vliegen, echter door het monotone aflopen van de slip had ik direct door dat ik moeder aarde aan het afdrillen was en dat ik dit gevecht verliezen zou! De Wiggle wart zat muurvast en zelfs mijn kunstaasredder kon in dezen geen uitkomst meer bieden.Meten op een meetplank is de enige goede manier om te weten hoe lang je vangst is!

De rivier had zijn eerste slachtoffer opgeëist! Een nieuwe onderlijn en nieuwe plug eraan en verder gaan met die banaan, pluggen verspelen hoort er nu eenmaal bij. Het vervelende wilde echter dat ik 40 meter verder opnieuw zo vast als een huis kwam te zitten met hetzelfde trieste resultaat tot gevolg. Dat is wel erg wrang om binnen 5 minuten 2 pluggen op lang parkeren te zetten maar als je fraaie snoekbaarzen wil vangen zul je soms op het scherpst van de snede moeten vissen!Nieuwsgierig werden we door dit viertal in de gaten gehouden!

Terwijl ik een beetje in gedachten verzonken was kreeg ik een heerlijke gortdroge knal op mijn hengel. Mijn Salmo Hornet 5 cm was hard geattaqueerd en mijn Signature Troller boog flink door! Ohh wat kwam die aanbeet heerlijk door, ik voel het nog in mijn schouder als ik er nu aan denk. Als een geoliede machine en op pure routine konden we deze vis binnenboord halen terwijl de wind en de stroming me met boot en al de kant in wilde duwen. Een vismaat waar je blindelings op vertrouwen kunt is dan van onschatbare waarde. De dreg maatje 6 zat stevig in de onderkaak vast van de in mijn ogen schitterende glasoog. Even snel op de meetplank waarna ze met haar 71 cm weer snel terug werd gezet.Beresterke glasoog die flink gebruik maakte van de stroming!

De ene keer werd er vis gevangen aan de “diepe zijde”terwijl de andere keer aan de “ondiepe zijde”vis werd gevangen. Een gierende slip gaf aan dat de witte Gomen shad op de steunhengel hard gegrepen was! Ik nam snel de hengel in de hand en kreeg direct een fantastisch schouwspel te zien. De vis sprong wel anderhalve meter de lucht om dit daarna nog twee keer te herhalen!Dikke winde in aantocht!Nog nooit heb ik een winde zo hoog en vaak zien springen!

Dit moet roofblei zijn Johan riep ik naar mijn maat die dit ook dacht! Toen de vis binnen schep bereik kwam viel mijn mond open van verbazing want het was geen roofblei maar een dikke winde die voor luchtacrobaat gestudeerd had schijnbaar! Met haar 51 cm was het weer een winde van formaat en een vis die ik graag vangen mag. Wel is het van belang dat je een rubbernet bij de hand hebt want handlandingen zijn niet aan te raden omdat ze simpelweg te glibberig zijn! Het zonnetje deed flink haar best wat we ook van de wind konden zeggen.Megastrakke snoekbaars knalde hard op de plug gevoerd op de steunhengel!De kleine Pikefighter in de baarskleur wist meerdere fraaie exemplaren over de streep te trekken!

Windkracht 5 werd langzaamaan windkracht 6 en begon me mateloos te irriteren. Dit was al het derde weekend op rij dat we uit ons hemd waaiden op onze visdag!Hier kan je toch niet anders dan alleen maar een kick van krijgen!Ook de Rapala joited 5 cm deed zeer goede zaken vandaag!

We besloten dan ook eerst een luw plekje op te zoeken om een snee brood en een bakkie koffie te nuttigen.Johan die “vakkundig” Knipogen even de boot vast legt!

De lunch werd ook gebruikt om alle pluggen op te ruimen en een kleine sortering aan shads uit te zoeken. Shads met loodkoppen tot 30 gram voor bv een shad aan een steunhengel werden klaargelegd voor actie. Ik gaf de Suzuki de sporen om eerst een stuk tegen de wind in terug te varen omdat de schuimkoppen op het water niet echt uitnodigen tot verticalen met de wind op het handje! Systematisch werden kribvakken en strekken bestookt met allerhande rubber. Toen ik strak achter een kribkop de boot over een diepe kuil stuurde kreeg Johan een friemel aanbeet en zette instinctief de haak! De weerstand aan de andere kant van de lijn gaf aan dat de haak gezet was en het genieten kon beginnen. De Godfather volgde soepel iedere beweging die de vis uitprobeerde om aan zijn belager te ontkomen.fraaie stekelaar die geniepig het rubber naar binnen zoog maar niet kon voorkomen gehaakt te worden!

Een fraaie 60 was zijn verdiende beloning. We waren alweer een vak verder gestroomd maar ik voer terug naar de plek waar we zojuist een snoekbaars hadden gehaakt. Voordat de boot stil lag gooide Johan zijn shad strak langs de rib en begon deze terug te tikken! Je kon de aanbeet die volgde gewoon horen zo hard vloog ze op de Salt en Pepper Culprit.Geweldige aanbeet resulteerde in deze schitterende beloning!Vol gegaan voor de Culprit!

Zo zie je een uur lang niets en zo vang je binnen 10 minuten twee dikke 60ers, geweldig dit is wat zo mooi is aan vissen! Een derde poging bleef visloos en we visten verder met de stroming mee. De wind was zo in sterkte toegenomen dat ik met de bbm in zijn achteruit en met de elektro in zijn vooruit met de stroming mee moest varen om goede controle over de boot te houden. Drie uur lang verticaalden we ieder interessante plek af maar tot onze verbazing konden we geen enkele echte aanbeet meer uitlokken. Ik was stom verbaasd omdat flinke stroming meestal garant staat voor actieve baars en snoekbaars, wat we bij het slepen wel zagen. Het laatste half uur besloten we dan ook nog een keer de strek waar we in de morgen begonnen waren slepend af te vissen in de hoop nog een fraaie vis te haken. Het was de hengel van Johan die de laatste harde aanbeet van de dag te verduren kreeg. Opnieuw was een 60 snoekbaars gevallen voor een rammelend kleinood en had de twijfelachtige eer als laatste rover op de foto te mogen.Stuk voor stuk prachtige rovers en harde knokkers, heerlijk om te vangen en een prachtige manier om de visdag mee af te sluiten!

Met de fraaie vis besloten we dat het tijd was om de handdoek in de ring te gooien. Helemaal stuk gewaaid ruimden we de spullen op waarna we terug voeren richting de helling. Het traileren verloopt soepeltjes en in de bergversnelling rijd de Nissan probleemloos en zonder te slippen tegen de steile helling omhoog. Het uitruimen en rijklaar maken van de boot neemt niet veel langer dan 15 minuten in beslag waarna we afscheid nemen en naar huis rijden. Het was een heerlijke dag waarbij we in totaal 22 vissen wisten te vangen, Johan 2 baarzen en 4 fraaie snoekbaarzen waarvan hij 2 glasogen verticaal wist te verleiden, en ik 1 winde, 3 baarzen en 12 snoekbaarzen die ik allemaal slepen heb weten te vangen.

Aan iedereen, veel kromme hengels, strakke lijnen en heel veel vis toegewenst in het nieuwe seizoen!

Met roofvisgroeten
Lucien de Kroon.

Reacties (8)
Aantal keer bekeken: 5841


1. Geplaatst door: Dick op 1 juli 2012 14:11

Heren, wat een heerlijke dag hebben jullie beleefd. De wind was weer spelbreker maar de vis beet dermate goed dat de vangsten er niet onder leden. Vooral de maat maakte vandaag heel veel goed volgens mij...


rapporteer

2. Geplaatst door: Wilfred van Nunen op 1 juli 2012 14:11

Lekker gevist mannen; het enthousiasme straalt er vanaf! Maar ja, die aanbeten op stromend water zijn ook héérlijk natuurlijk. Als altijd weer een leuk verslag Luciën!


rapporteer

3. Geplaatst door: Jan-Marten Otterman op 1 juli 2012 14:11

Mooie vissen heren. Mag ik vragen welke schepnetten jullie hiervoor gebruiken? Mvg. JM Otterman


rapporteer

4. Geplaatst door: Joshua op 1 juli 2012 14:11

Prachtig! En wat een schitterende foto's! groetjes Joshua


rapporteer

5. Geplaatst door: Rikus op 2 juli 2012 06:54

Jammer van die harde wind maar ondanks alles weer een aantal mooie snoekbaarzen en een mooie winde gevangen. Trouwens heb je een andere BB motor? Groet Rikus


rapporteer

6. Geplaatst door: Frans van der Putte op 2 juli 2012 06:54

Top! blijft een mooi stukje water, die rivier! ik hoop dat de waterstanden een beetje zo blijven deze zomer. Gr Frans


rapporteer

7. Geplaatst door: Lucien op 2 juli 2012 06:54

Hoi Rikus, nee hoor ik heb gewoon mijn super betrouwbare 25PK Suzuki DF25EL aan de spiegel hangen. Hoi Jan-Marten, ik gebruik een rubbernet van Predox en dat andere grote net is geknoopt en rubber gecoat en komt van Spro maar weet niet meer hoe deze heet helaas! groetjes Lucien


rapporteer

8. Geplaatst door: Jöran en Ann-Christin op 2 juli 2012 06:54

Schitterende vissen weer! Blijft toch boeiend zo'n rivier. Groetjes, Jöran en Ann-Christin


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl