Advertentie
 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Duurtest Haswing Cayman
Geschreven door Frans van der Putte
14 januari 2013 22:00

Nadat Oscar en ik in Denemarken gevist hebben met een boegmotor, wist ik het zeker: voor het verticalen en jerken is zo’n apparaat toch heel erg handig, en onder bepaalde omstandigheden (wind en stroming) bijna onmisbaar.  Dan ga je rondkijken welk model het meest geschikt is, en in mijn geval hoeft het geen 24 volts ‘powerhouse’ te zijn, ik ben in het bezit van een doorsnee visboot: een Quicksilver 450 DLX.

Al snel kwam na enig zoeken een toch wel heel erg geschikte kandidaat naar voren: de Haswing Cayman. De prijs spreekt enorm aan, hoe zou het met de kwaliteit zijn? Oscar legde contact met de importeur B.V. Nimag, en al snel kon ik een Haswing Cayman op mijn boot monteren! B.V. Nimag denkt zelf actief mee met de ontwikkeling van de Haswing Electromotoren, en kleine  aanpassingen en verbeteringen hebben geleid tot een kwalitatief hoogwaardig product. Sinds afgelopen jaar is er ook een Quick-release beschikbaar voor de Cayman, en op deze manier zit de Cayman ook op mijn boot gemonteerd.

Oscar en ik gebruiken de Cayman nu een half jaar, in combinatie met quick-release bevestiging, afstandsbediening (optioneel is er ook een voetpedaal beschikbaar) en een Haswing 105ah accu. De Cayman is kinderlijk eenvoudig te monteren, en een duidelijke beschrijving wordt bijgevoegd na aankoop. Bijgevoegd zijn ook RVS bouten en moeren voor de montage, die perfect te gebruiken zijn. Ik heb de Cayman gemonteerd met een ‘ stekker’, ook al staat mijn boot in de garage, het is toch wel erg fijn als de Cayman gemakkelijk te verwijderen is. Dat gaat prima met de quick-release bevestiging!

De Haswing Cayman zoals deze met Quick-Releaseplaat op mijn Quicksilver gemonteerd zit.

Op deze manier heb ik de stekkerverbinding gemaakt, zodat de Cayman makkelijk te verwijderen is.

Mocht het zo zijn dat je boot bij een stalling staat, dan kun je eventueel een hangslot door de borgingspen van de quick-releaseplaat steken, ook al denk ik dat de meesten de motor mee naar huis zullen nemen om hem te stallen.

De Cayman is zeer gebruiksvriendelijk. Met minimale moeite ‘laat je hem te water’, en ook het ‘inklappen’ gaat heel erg soepel. Dit is een grote plus, omdat veel andere boegmotoren er nog wel eens last van hebben dat de ontgrendeling heel erg stroef gaat. Er zit een beveiliging op, die er voor zorgt dat de schroef alleen kan draaien als deze onder water is.

De afstandsbediening functioneert perfect, en het indrukken van een knop gaat gepaard met een piepje, zodat je zeker weet dat hij reageert. Nadeel is dat het piepje ook te horen is bij het sturen, en dat is een klein beetje overbodig. De knoppen wijzen zichzelf, en de bediening is zeer eenvoudig. Ook zit er een knop op om in een gevaarlijke situatie ‘vol gas’ te geven.  Verder is de Cayman voorzien van een aantal lampjes welke de actuele stand van de accu doorgeven.

De LED’s geven de actuele toestand van de accu door.

Er kunnen vijf(!) afstandsbedieningen aangemeld worden bij de Cayman, altijd handig om meer dan één afstandsbediening bij je te hebben. De batterij van de afstandsbediening is ook na intensief gebruik bij mij in ieder geval nog niet leeg gegaan, maar ik heb wel een reserve bij me. De afstandsbediening is te monteren aan een hengel of een punt in de boot, ik heb er echter voor gekozen om deze vast te maken aan een key-cord en om mijn nek te hangen, dat vind ik het handigst.

De afstandsbediening voor de Cayman.

Verder kan ik nog toevoegen dat de Cayman erg energie-efficiënt is, in combinatie met de Haswing 105ah accu hebben we een paar keer lange dagen gemaakt maar de accu is niet één keer leeg gegaan.

Al met al kan ik concluderen dat de Haswing Cayman een prima prijs-kwaliteit verhouding bezit, ik kan hem iedereen aanraden die een gemiddelde visboot heeft! Ons bevalt hij echt prima, en hij zal dat naar verwachting nog lange tijd blijven doen! Er zit overigens twee jaar garantie op de Cayman.

De Cayman is inmiddels een vertrouwde kameraad geworden op mijn boot.

‘Ingeklapt’ zit de Cayman ook niet in de weg tijdens het vissen, ook erg belangrijk!

Ben je enthousiast geworden, en zou je ook van de voordelen van een boegmotor op je visboot willen profiteren? De Haswing Cayman is te bestellen op http://www.haswing-marine.nl/home

Reacties (15)
Aantal keer bekeken: 11747


1. Geplaatst door: Oscar op 15 januari 2013 06:27

Inderdaad een heel fijn apparaat voor relatief weinig geld, meen iets meer dan €400... Geen autopilot of andere duurbetaalde piloten, maar gewoon een basic apparaat dat doet wat het moet doen. Het piepje bij het sturen is inderdaad het enige negatieve dat ik kan bedenken. Kan ook beamen dat het gebruiksgemak; het in en uit het water halen, vlot gaat. Dat heb ik wel bij de dure 'neefjes' wel eens anders mee gemaakt... Grt. Oscar


rapporteer

2. Geplaatst door: Pim Busker op 15 januari 2013 06:27

Ook ik vaar met een Haswing motor, en heb de Osapian 55 lbs trolling motor achterop, omdat ik al een boegmotor van een ander merk vaar. Zeer tevreden. Fijn te lezen dat jullie ook over de boegmotor zo tevreden zijn. Groet Pim (Dutchfishingadventures)


rapporteer

3. Geplaatst door: Derkbait op 15 januari 2013 06:27

Inmiddels meer dan een jaar op mijn boot nu maar heeft mij nooit in de steek gelaten!!! Ook met flinke wind geeft hij geen problemen. Ik heb een boot van 4 meter. Overigens in de gaten houden dat de lengte niet geschikt is voor boten met ene erg hoge boeg. Er is sprake dat er een langere versie komt... Ben er zeer tevreden over in elk geval.


rapporteer

4. Geplaatst door: Joshua op 16 januari 2013 20:18

Duidelijke beoordeling Frans! Het uiterlijk van de Haswing vind ik trouwens ook wel fraai. groetjes Joshua


rapporteer

5. Geplaatst door: Anne op 16 januari 2013 20:18

Ook ik heb deze motor sinds september in gebruik en ik ben er helemaal gelukkig mee.Het te water laten gaat heel erg gemakkelijk en hij reageert heel direct op de afstandbediening.Kortom mijn linder is er heel blij mee en ik en Oscar natuurlijk ook.Oscar als het ijs weg is gaan we weer(als je tenminste niet ziek bent). Groeten Anne


rapporteer

6. Geplaatst door: Frans van der Putte op 16 januari 2013 20:18

Mooi om terug te lezen dat anderen er ook zulke goede ervaringen mee hebben! @Sieward: je moet vaak sturen met veel wind of stroming, maar je kunt hier ook juist gebruik van maken in veel gevallen. Na een paar keer proberen heb je het zo onder de knie! En je kunt net als ik als back-up ook gewoon je oude electromotor op de spiegel laten zitten. Autopilot is ook niet zaligmakend in combinatie met veel wind en stroming! Dan is het ding de hele tijd aan het corrigeren, en pakt soms echt heel laat op. Bij 'mildere' omstandigheden werkt het wel fijn, maar ik mis het niet! Groeten, Frans


rapporteer

7. Geplaatst door: Roelof op 16 januari 2013 20:18

Ik gebruik de Cayman-B op mijn Marcraft 410 en bevalt mij uitstekend. Na een volledige visdag is mijn 90AH AGM accu nog lang niet leeg.


rapporteer

8. Geplaatst door: Sieward op 16 januari 2013 20:18

Hoi Frans en anderen, Duidelijk verhaal. Wat ik me nog wel afvraag is hoe het sturen gaat. Moet je continu bij sturen als je last krijgt van stroming en/of wind? Vinden jullie dit hinderlijk? Dit omdat er geen AP functie of iets dergelijks op zit. Ik ben momenteel bezig een plateau voor in mijn boot te leggen, dus ik moet ook de keuze gaan maken of ik voor Haswing ga of voor een veel duurdere Minn Kota. Ik hoor het graag. Gr Sieward


rapporteer

9. Geplaatst door: Herwin Prins op 24 januari 2013 11:23

Hoi Frans, Ik deel in grote lijnen je positieve ervaringen met de Cayman; heb er zelf sinds een paar maanden ook 1 op mijn boot zitten. In het gebruik is het een prima ding! Wel heb ik inmiddels twee keer last gehad van een haperende afstandbediening, en dat heeft zeker de eerste keer voor een gevaarlijke situatie gezorgd. Wat er gebeurde dat van het ene op het andere moment de afstandbediening even helemaal dood was! Geen piepjes en rode lampjes meer; helemaal niets... En als je net op dat moment met redelijke snelheid op een paar aangemeerde bootjes af vaart is dat best link! Want de Cayman blijft dan 'vast' in de richting en snelheid staan waarin hij stond, voordat de AB uitviel. Ik kon een crash voorkomen door snel de benzinemotor te starten, en daarmee achteruit te varen, zodat de krachten van de electromotor werden opgeheven. En na een halve minuut deed de AB het gewoon weer. Een latere visdag hetzelfde nog een keer meegemaakt, en toen de fronttroller vliegensvlug uit het water getild, waardoor ook de aandrijving stopt. Vanwege de haperende AB heb ik er inmiddels een voetpedaal bijgekocht, zodat ik altijd in noodsituaties de boel 'uit' kan zetten. Want echt vertrouwen heb ik inmiddels niet meer in de AB. Helaas krijg ik vooralsnog via mijn dealer (die het met Nimag zou opnemen) niets teruggemeld, en dat vind ik wel een beetje jammer. Want als die AB het net zo goed deed als de fronttroller zelf was het apparaat helemaal af geweest, in mijn ogen! Gr. Herwin
rapporteer

10. Geplaatst door: Frans van der Putte op 24 januari 2013 12:08

Hallo Herwin, Dat is een vervelend probleem! Voor die noodgevallen dient ook de stekker op de derde foto, mocht er een probleem zijn dan kan die er meteen uit getrokken worden. Jouw probleem ligt denk ik gewoon aan de AB, en die zou onder garantie gewoon vervangen moeten worden. (ik ken dit probleem niet dus ga ik ervan uit dat het de AB is). Mocht je dealer het niet oplossen, dan zou ik proberen zelf contact op te nemen met B.V. Nimag! Gr Frans
rapporteer

11. Geplaatst door: Herwin Prins op 25 januari 2013 16:12

Hoi Frans, Ik denk ook dat het de afstandbediening is, en ik hoop dat de dealer zich inderdaad van zijn beste kant laat zien. Overigens lijkt het er wel op dat mijn probleem niet helemaal op zichzelf staat. In een topic op het Roofvisforum heb ik inmiddels van 4 verschillende mensen gehoord dat zij dit probleem hebben gehad of nog hebben. gr. Herwin
rapporteer

12. Geplaatst door: Frans van der Putte op 25 januari 2013 16:34

Ik ben benieuwd welke oplossing ze je bieden, Herwin. Deel het hier ook even als je wilt! Groeten, Frans
rapporteer

13. Geplaatst door: Herwin Prins op 8 februari 2013 22:04

Hoi Frans, Inmiddels vernomen dat ik een nieuwe afstandbediening krijg. Laten we hopen dat het hiermee verholpen is! Gr. Herwin
rapporteer

14. Geplaatst door: Frans van der Putte op 9 februari 2013 17:06

Hallo Herwin, Ik hoop het ook! als het daarmee opgelost is, een prima service dus. Gr. Frans
rapporteer

15. Geplaatst door: henk dijkstra op 1 september 2013 23:45

hallo allemaal ik gebruik de cayman ook heb hem in middel bijna 3jaar op mijn marcraft 410 en nog geen storing gehad top moter voor weinig geld,
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl