Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Onstuimige dag met Jesper
Geschreven door Sean Wit
10 februari 2013 17:30

Vandaag weer eens met Jesper op pad. Het zat niet mee de laatste maanden. Ijs, slecht weer, ziekte... Vervlgens een dag ijsvissen die letterlijk in het water viel: Net 1 dag te laat, regen en dooi zetten een dikke streep door ons plan. Vandaag hebben we wederom geen geluk. We willen graag het grote water op, maar met windkracht 6 over de volle lengte van de plas, zijn we veroordeeld tot de windstille hoekjes. Haventjes, eilanden en kleine zijsloten. We gaan er het beste van maken.

De eerste uren gaan we met aasvissen aan de slag. We hebben verse vissen aan boord, maar eenmaal te water worden ze maar niet gegrepen. Het duurt niet lang of we worden uit de desbetreffende haven met veel bombarie weggestuurd. Ik geloof niet dat ik ooit zoveel ziektes in één minuut voorbij heb zien komen. Nu ben ik totaal niet aggressief aangelegd en geloof graag dat ik voor rede vatbaar ben, maar deze ging even een tandje te ver. Pas toen ik aanstalten maken om eens van boord te stappen, stapte de beste man snel zijn auto in om af te druipen. Snel naar een andere plek, want hier hebben we beiden geen zin in. 

Een andere plek is nog een hele opgave. De wind blaast inmiddels op volle kracht. Met de wind in de rug wil het nog wel, maar de weg terug zal nog een hele uitdaging worden. We nemen de gok, het gas gaat open en met beleid komen we aan in de luwte. Ook hier proberen we een haventje uit met aasvissen. Na twee uur besluiten we dat dit te weinig oplevert, namelijk he-le-maal niets. Tijd om wat meer meters te maken. Trollen en zoeken waar ze wel zin in hebben. 

Via de GPS rasteren we het stuk af, waarbij we steeds meer naar de uitgang trollen. Vlak buiten de haven, is het raak. Een aanbeet voor Jesper, op een diepduikende plug van Balzer. Na een korte dril, kan Jesper met de eerste vis op de foto. 
Puntgave vis voor Jesper!

We markeren de plek, trollen er nogmaals overheen. We missen twee vissen, beide op dieplopend aas. De steunhengels worden ook voorzien van dieplopers, aangezien we aanbeten krijgen op kunstaas wat uiterst strak tegen de bodem loopt. Omliggende omgeving is 3,5 a 4 meter diep, maar dit stuk ligt een metertje ondieper. Ik zet een Salmo Perch 14cm in, de dieplopende versie. Aan de steunhengel maar weer eens de Shad Clone 10". Deze levert op taaie dagen vaak toch vis op, zeker omdat je deze wat sneller strak langs de bodem kan vissen. Twee rondjes verder over de gemarkeerde plek, is het weer raak. Op de Shad Clone dient zich een lange vis aan. Absoluut niet moeders mooiste, op de meetplank haalt deze net de 100cm. Het is een meter, maar daar is alles mee gezegd. Tot nu toe de grootste maar waarschijnlijk ook de lelijkste van de dag. Waarom zo mager? De vorige vis was ook al niet de dikste. Dit terwijl ze in deze tijd toch aardig rond horen te zijn. Afgepaaid? Dat lijkt me sterk, begin februari. Tevens geen paaiwonden zichtbaar, dus het blijft een raadsel.
Niet moeders mooiste...

We zetten ons plan door. We trollen nog enkele keren over deze plek, krijgen nog enkele aanbeten maar gek genoeg blijven ze niet hangen. We besluiten terug te keren richting de helling, maar daarvoor moeten we wel de wind en de golven trotseren. Ik heb veel meegemaakt de laatste jaren, maar dit sloeg alles. Stevige briesje op Vänern was er niets bij. We varen langs een eiland, met de gedachten dat we dan in de luwte varen. Voorbij het eiland word al het water door een trechter geduwd, met als gevolg dat het water nog meer omhoog komt. Op dit punt staan er werkelijk golven van rond de twee meter. Stationair is geen optie, dan zijn we een speelbal. Halfgas is water scheppen, volgas is springen en het risico dat je met de punt in een golf boord, met daarbij alle mogelijke risico's. Met een watertemperatuur van 3 graden is dat echt levensgevaarlijk. We kunnen werkelijk geen kant op...

Even de golven met ons laten spelen en de situatie inschatten. We zitten nu op diep water (+-5m). Op een paar honderd meter links, ligt een lange ondiepe plaat. Daar is het maximaal 1 meter diep, waardoor de golven minder hoog kunnen groeien. Op afstand lijkt onze inschatting ook te kloppen. Halfgas er naar toe, schuin tegen de golven in. Met het nodige water wat over ons heen komt, lijkt het inderdaad te kloppen. We maken meters in de goede richting, maar het lijkt alsof er iedere minuut een blushelikopter een lading ijskoud water over ons heen dondert. Ondanks goede kleding, loopt het water langs zelfs langs mijn liezen. Brrrrrrr.....

Eenmaal verder kunnen we eindelijk weer wat tempo maken. Gas er op en verantwoord springen. In dit soort situaties ben ik toch héél erg blij dat ik een Marcraft heb aangeschaft. Achteraf gezien was de keuze niet verantwoord om de oversteek te maken, met de wetenschap dat we nog terug moesten. No guts no glory... Met de wetenschap van onze eerdere vangsten vandaag, concentreren we ons nu weer op de uitgang van een haven. Al snel weten we hier twee aanbeten uit te lokken, waarvan er één blijft hangen. 
Ook hier ondiep en buiten de winterstek!

Het wordt hierna stil. De uittocht naar de paaigronden lijkt al wel begonnen, met duidelijk meer aanbeten buiten de winterstekken. We verkassen naar stek 3. Slotoffensief. We trollen er lustig op los, waarbij bijna alle aanbeten vreemd genoeg voor mij zijn. Jesper mist er nog twee, maar bij mij blijft alles hangen.
Mooi getekende vis.

Wederom de Salmo Perch die enkele vissen over de streep trekt. Ook hier weer op de ondiepere stukken, ondanks omringend dieper gelegen water. Uiteindelijk buigt de steunhengel met de Shad Clone weer flink door. Even lijkt het een vastloper, wat deels correct is. Geen bodem, maar vast in de bek van een flinke snoek. Een stevige witte buik rolt door het oppervlakte. Dit is precies wat we zochten. Jesper geeft mij zijn handschoen, maar ze is keurig in het scharnier gehaakt waardoor ik haar met het blote handje zo aan boord kan tillen. Kort een foto en ze mag snel weer terug.
Jackpot!

Met 106cm een uitstekende vis. We trollen het laatste uurtje nog door, vangen nog één vis op de Perch en stoppen er dan mee. Met 8 vissen geen slecht resultaat, zeker gezien de wind en daardoor de beperkte mogelijkheden. En nu mag het van mij snel maart worden: Zon op je op, jerken op de ondieptes... Ik heb er in ieder geval zin in!

 

Gr.
Sean 

 

Zin om eens een dag zorgeloos aan boord te stappen en een heerlijke (leerzame) dag op het water door te brengen? In het voorjaar van 2013 zijn nog enkele plekken vrij. Meer informatie viasean@metersnoeken.nl  

Reacties (9)
Aantal keer bekeken: 5494


1. Geplaatst door: Patrick op 11 februari 2013 23:15

Respect voor het "bikkelen". Maar je biedt ook aan om "zorgeloos" en "heerlijk" en "Leerzaam" eens een dag op te stappen. Ik neem aan dat een dag zoals hierboven beschreven normaal niet gezien wordt als "zorgeloos" en "Heerlijk" :-) Nogmaals respect !


rapporteer

2. Geplaatst door: op 18 februari 2013 05:33

Jerken in maart op de ondieptes??? Je gaat dan dus gericht op snoekbaars jerken neem ik aan?? Toch?????


rapporteer

3. Geplaatst door: Jan-Kees op 18 februari 2013 05:33

Even Apeldoorn bellen !!!Sorry Sean ik ben ook maar een mens :-) het was zeker niet mijn bedoeling om met modder te gooien !!! ga vooral zo door :-) ik blijf smullen van al je mooie visverslagen en prachtige foto's en wie weet als ik ooit de kans krijg lijkt het mij ook geweldig om een keer bij jou aan boord te stappen !!! Gr Jan-Kees


rapporteer

4. Geplaatst door: Arie op 18 februari 2013 05:33

Leuk verslag weer, die snoek op de tweede foto van onder is inderdaad mooi getekend, maar die metersnoek doet er niet voor onder! En ja, die Shadclone, gewoon een superkunstaas.


rapporteer

5. Geplaatst door: op 1 maart 2013 11:52

Hi Jan-Kees, Sportieve reactie, kan ik enorm waarderen! Zand er over ;-) Gr. Sean


rapporteer

6. Geplaatst door: Sean op 1 maart 2013 11:52

Ach Patrick, wie is er nou niet gek op een tsunami van ijskoud water? Kwestie van smaak :P Gr. Sean


rapporteer

7. Geplaatst door: Jan-Kees op 1 maart 2013 11:52

Bijna dagelijks smul ik van al die mooie visverslagen en prachtige foto's op jullie site, alleen kan ik dit keer de foto's niet vatten !!! begin februari en de bomen staan al vol in blad ? overigens wel wederom weer prachtige vissen !!! met vriendelijke groet, Jan-Kees


rapporteer

8. Geplaatst door: joshua op 1 maart 2013 11:52

Tof dat je ze in de kou weer over de streep hebt kunnen trekken. groetjes Joshua


rapporteer

9. Geplaatst door: Sean op 1 maart 2013 11:52

@Jan-Kees: Coniferen wel eens blad zien verliezen in de winter? :-) @Anoniem: Nee, gewoon met kunstaas vissen, wat er bijt dat zien we wel. Deze onzinnige discussie wordt bijna een traditie. Alle anderen bedankt voor de leuke reacties! ;-) Gr. Sean


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl