Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Stekelkoorts!
Geschreven door Joshua Martina
23 juni 2013 13:50


 

Een van de recente vangsten gaat terug in het water!

Het is verslavend gewoon… Dan moet je even een paar stekels plagen. Dit keer vanaf de kant. Ik houd erg van snoekvissen, maar het vissen op stekels (snoekbaars en baars) heeft toch echt iets aparts. Het type aanbeet van de snoekbaars gecombineerd met subtiele hengels...  Het felle van de baars… Super! Daarbij weet je vissend op snoekbaars vaak niet wat voor grove baarzen je tegenkomt.

Veel heb je voor deze visserij niet nodig!

Nu is er voor mij toch echt een kanttekening bij, want eigenlijk vind ik het vissen op stekels alleen leuk als dat niet op te grote afstand gebeurt, zowel slepend als vertikalend, diagonalen, dropshottend, werpend, noem maar op. Vissen op stekels vind ik simpeler gezegd eigenlijk alleen leuk als er niet teveel lijn uitstaat. Liefst minder dan een meter of tien. Vissend op grotere afstanden kunnen de aanbeten kunnen dan wel mooi zijn, maar qua dril vind ik het dan eigenlijk nergens over gaan (en temeer als het aas niet dieper, maar gewoon op grotere afstand verwijderd ligt). Hoe dichter onder de top de actie plaatsvindt, des te meer ik van stekels kan genieten. Hoe minder lijn er uit staat, des te gevoeliger is het verleidingsspelletje en des te spectaculairder is aanbeet en de dril. Het contact met het eigen aas en de vis is dan misschien wel op zijn puurst. En dan is er voor het gevoel ook nog iets persoonlijks zoals de hengelkeuze. Ik heb niet per sé iets tegen het gebruik van een stuggere spinhengel, maar lange hengels genieten niet mijn voorkeur. Allereerst wordt voor mijn gevoel al snel veel van de passie en actie van de snoekbaars opgevangen door de blank. Natuurlijk zijn er soms omstandigheden waarin de hengel wat langer moet zijn, maar als het even kan blijf ik ergens tussen de 180 en 240 centimeter. Dat gecombineerd met een licht molentje.

Prachtige shad. Je kunt hengels  ook iets  zwaarder kiezen, dan kun je kunstaassoorten wisselen!

 

Een van de mooiste manieren van snoekbaarsvissen vind ik zelf vanaf de kant. Natuurlijk zit je lekker in boot, maar zeker bij de snoekbaars vind ik dat je vaak genoeg een paar ultieme voordelen hebt. Ok, alles staat bij het vangen van snoekbaars bij het vinden van de juiste stekken, maar dat is in het hele visspelletje zo. Die stekken zijn soms lastig bereikbaar, maar je kunt wel genoeg wateren uitkiezen waar de vis altijd wél binnen hand bereik is. En dan ben je als kantvisser vaak genoeg spekkoper. Juist omdat je jezelf niet bezig hoeft te houden met bootcontrole, en juist omdat je het tempo makkelijk kunt aanpassen! Vanuit de boot moet je soms een drift wel vijf of zes keer inzetten om een stek mooi uit te kunnen vissen. En op sommige plekken waar je als kantvisser nog de baas bent over jouw eigen aas kun je dat vanuit de boot vergeten. Bovendien is geclaimde mobiliteit vanuit een boot ook niet altijd onoverdreven. Als je de pk’s al tot jouw beschikking hebt in een boot moet de situatie zich er ook nog voor lenen om het gas open te trekken. En die ene brug die toch wel erg ver ligt… Met de auto ben je er zo! Plekken waar je met de boot niet welkom bent zijn er ook genoeg. Zeker niet altijd de minste plekken. Er zijn genoeg bruggen, aanlegplaatsen, havens (en kruisingen en ingangen) etc. genoeg waar je met een boot niet handig kan liggen, maar vanaf de kant wel zonder problemen goede zaken kunt doen.  

<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->

De afgelopen tijd ben ik er met slecht een paar uurtjes tijd toch een paar keer nog even een of twee uurtjes erop uit geweest. Iets wat vissend vanaf de kant gewoon goed gaat. Vissen kan zorgen voor een beetje rust, zeker als je even erg gestrest ben. Ik zit in een behoorlijk tijd en dan moet je jezelf soms gewoon dwingen om toch even naar buiten te gaan. De vangsten vielen niet tegen. Dikke snoekbaarzen en baarzen ving ik. Het enige wat ik af en toe miste was een fotograaf. Maar ja, ook zonder foto’s kunnen herinneringen mooi zijn. De eerste dag als ik nog even een uurtje wil vissen twijfel ik als ik naar mijn hengels kijk. Snoek, of snoekbaars? Ik sta met twee hengels in mijn handen, maar beslis dat ik er maar één ga meenemen. Dit keer lekker de lichtste en toevallig ook nog de kortste. Ik ga lekker vissen  vanaf de kant dus. Tas mee, twee koffertjes mee, tangetje... en uiteindelijk toch iets om te sjouwen. Van mijn oud buurman heb ik ooit een heel handig net gekregen. Dat klapt mooi met één polsbeweging uit en als de steel langer moet zijn kun je deze ook nog eens mooi met één druk op de knop uitschuiven. Dat betekent dus dat je een hand volledig vrij hebt om te drillen en het net is ook nog eens super licht. In mijn koffertje zitten een paar nieuwe en een paar oude shads. Komodoshads, oude Culprits, Lunkercity's, Finn-S, Berkley Ripple Shads, Dull shads... genoeg om blij van te worden. Een paar mooie shads komen rechtstreeks uit de mand die Dick met de kerst verstrekte. Echt tof!

<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->

Eenmaal aan het water tik ik geconcentreerd mijn shadjes binnen. Na nog geen twee minuten zit ik vast. Begint lekker. Maar ja, ik vis wel op scherp. Kunstaas verspelen hoort er nu eenmaal bij, ook al beperk ik dat voor het milieu en voor mijzelf het liefst tot een minimum. Ik maak een plan voor de stekken die ik beloop. Stek nummer een geeft direct prijs. Een prachtige baars van 43 centimeter komt aan land. Wat een fantastische vissen.

Mooie baars van 43 centimeter!

En nog even van voren! 

Stek numero twee: ik werp behoorlijk stug door omdat er hier gewoon vis moet zitten. Maar het levert vreemd genoeg niets op. ‘De laatste worp” zeg ik tegen mijzelf... en dat herhaal ik drie keer. Bij de derde keer beukt er vlak voor mijn voeten superhard een mooi formaat snoekbaars op mij shad. Geen twijfel dus over wat ik aan het drillen ben. Het beestje heeft energie voor twee en ik wacht rustig tot de dril langzaam minder wordt. Ik heb het geluk dat er in de omgeving toevallig iemand aanwezig is om een foto te maken. De snoekbaars heeft hard met zijn staart op het water geslagen en heeft mijn bril nat gemaakt. Die leg ik dan maar even op mijn tas. Mijn tijdelijke assistent die per toeval passeert is erg onder de indruk van de snoekbaars, dus als ik vraag of hij de foto wil afdrukken doe hij eerst zenuwachtig een paar stappen naar voren... dan weer naar achter...en.... krak! Gelukkig is het mijn bril en niet mijn hengel. Mijn assistent deed het niet expres. Ik bedank voor de foto en mijn assistent gaat weer verder.


 

Mooie gespierde snoekbaars. koste een bril!

Een week later koop ik weer een nieuwe bril. In tussentijd heb ik nog een paar uurtjes ontstrest met vele dikke snoekbaarzen, snoeken en baarzen. Hier onder nog een korte foto impressie.

Ook al zit er zat nieuws in de koffer, een Culprit moet er gewoon even aan! Dit is een van de slachtoffers.

Een tachtiger (snoek) gaat er woest vandoor! Vluchten en springen heeft geen zin!

De Komodoshad blijft, in ieder geval in mijn koffer. Deze zander  is een van de arrestanten!

De volgende snoekbaars was een klein beetje gebocheld. Wat een krachtpatser!

En nog een mooie snoek op de shad. Dankzij het stalen onderlijntje!

En mooie baarzen bleven komen, deze op een shad die ik daarna direkt  parkeerde!

Dikke zeventiger snoekbaars, knalde ongelovelijk bruut op de blauwe Dull Shad! 

En nog een keer snel voor het slapen een visje haken met mijn dochtertje! Teamwork: zij heeft hem geschept :)

Visgroeten Joshua

Reacties (7)
Aantal keer bekeken: 5216


1. Geplaatst door: Wesley op 24 juni 2013 05:19

Leuk dat je weer aan het vissen bent


rapporteer

2. Geplaatst door: Nahira op 25 juni 2013 05:23

Leuk!! En wat knap van mijn nichtje... ;)


rapporteer

3. Geplaatst door: Arie op 25 juni 2013 05:23

Leuk verslag en mooi vissen!


rapporteer

4. Geplaatst door: J├Âran en Ann-Christin op 26 augustus 2013 07:26

Hoi Joshua, Mooi resultaat vanaf de kant!


rapporteer

5. Geplaatst door: Richard op 26 augustus 2013 07:26

Met of zonder kraak helderzicht. Toch nog wat leuke foto's van een mobiele kant-visavontuur, op een iets wat te dure korrel. Maar met mooie maatvissen, plus de passie van het directe op korte afstand onder de hengel doet je hart wat sneller slaan en Specsavers moment weer snel vergeten. Gr Esox vs Esox


rapporteer

6. Geplaatst door: Dick op 26 augustus 2013 07:26

Leuk stukje Josh. Je bewijst dat ook vanaf de kant prima vis te vangen is met gering materiaal. Je dochter wordt al een hele meid!


rapporteer

7. Geplaatst door: Frans van der Putte op 26 augustus 2013 07:26

Mooie vissen, Joshua! Wat super om na een drukke dag nog even te ontspannen en even die paar mooie stekken vanaf de kant uit te tikken met de shadjes! Gr Frans


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl