Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

850 M3/sec waterafvoer, synoniem voor hartverzakkende aanbeten!
Geschreven door Lucien de Kroon
16 juli 2013 19:35

Het waterafvoer van de Rijn was de laatste dagen gigantisch gestegen. Menigeen durfde zich niet meer te wagen op het woeste kolkende water, wat op zich logisch is want met deze omstandigheden word ieder klein foutje direct en meedogenloos door de rivier afgestraft. Kleine foutjes kunnen dan ook variëren van schade aan je boot tot bijna dood ervaringen als je echt de mist in gaat. Het is dan ook zaak je niet op de rivier te wagen als je het water niet “lezen” kunt en je niet weet wat je doet!
Ben drie dagen met diverse vrienden de rivier op geweest en hier volgt een kort verslag van de mooiste momenten!
Dag 1: Rob Kuilder, eigenaar van de mooie site RO-Qbaits.com, bouwer van schitterende jerkbaits en vismaat van Sean Wit wilde een dagje met mij mee om het verticalen wat beter onder de knie te krijgen. nu was de stroming wel wat aan de harde kant voor iemand die zijn eerste serieuze verticaalpoging ging ondernemen maar je word dan wel gelijk met je neus op de feiten gedrukt als je  niet scherp genoeg zit te vissen, m.a.w. er werd een steile leercurve gevraagd!
Ik adviseerde Rob een shad met een wat zwaardere loodkop te nemen (21 gr) om, zeker in het begin, beter bodemcontact te kunnen houden wat met verticaal vissen van cruciaal belang is. Harde stroming staat  vaak garant voor harde aanbeten dus Rob zou vandaag wel aan zijn trekken komen daar was ik van overtuigd
De eerste stek bracht gelijk diverse aanbeten maar dit waren meer friemels als schouder ontwrichtende beuken. Omdat het erg hard stroomde bleven de dagjes vissers van het water waardoor wij nagenoeg het rijk alleen hadden. Na Rob wat zaken uitgelegd hebbende knoopte ik een 11 cm KOMODO en Rob een Saltshaker aan de onderlijn en kon het spel verdergaan. Ineens zag ik een bekende beweging in mijn ooghoeken en ik was blij te zien dat Rob snel het principe doorhad van eerst slaan en dan vragen stellen! Even later kon ik Rob met zijn eerste snel stromend watervis vereeuwigen en dit smaakte naar meer!


Schitterende eerste baars voor Rob!


Niet alles wat hard aanbijt is groot!

De ene stek was nog mooier dan de andere en het zonnetje deed zijn uiterste best er nog wat van te maken. De wind deed echter zijn best roet in het eten te gooien en was met 5 bft niet bepaald prettig te noemen. Het vergde dan ook gevorderde stuurmanskunst om de boot en “bemanning” uit de gevarenzone te houden en subtiel vissen kon je nu rustig vergeten. 18 grams loodkoppen werden dan ook snel omgewisseld voor 21 grams koppen om je shad op de goede diepte te kunnen aanbieden.

Een van de “dubbels” die we vandaag wisten te strikken!


Schouder ontwrichtende aanbeet resulteerde in deze schitterende glasoog!


Ook Rob kreeg zijn portie snoeiharde aanbeten!

Niet bepaald een makkelijke dag om het verticalen te leren maar op deze manier haal je wel de vissers eruit die het spel snel doorhebben en Rob viel in de categorie doorgewinterde vissers!. Rob zat te genieten met volle teugen en na verloop van tijd liepen we dan ook gelijk op qua vangsten wat ik erg leuk vond want op deze manier kregen we allebei veel beet en wisten we een flinke hoeveelheid vissen kortstondig aan het water te onttrekken.


Heerlijke aanbeet en stevig vast tikken!


Vakkundig de vis achter de kieuwen pakken!


Waar is het shadje, daar is het shadje!


Gelukkige vanger met zijn beloning!


Eindelijk kwam de zon weer tevoorschijn en dan is het gelijk weer extra genieten op het water!

De zon maakte plaats voor regen en dus moesten we helaas ons regenpak tevoorschijn toveren om nog een klein beetje comfortabel te kunnen tikken. Op de meeste stekken wisten wel wat vis “los”te kloppen maar op de laatste stek was het echt top. De ene hartverzakkende aanbeet was nog harder dan de andere en we zaten met volle teugen te genieten van kromme hengels en gierende slipplaten. Gelukkig was de regen het laatste uur gestopt waardoor we lekker zonder “plastic zak”aan je lijf kon vissen!


Af en toe liep er een mooie Perca tussendoor!


Ook de oude Attractor shad leed niet aan vangverlies!

De ene vis was nog mooier dan de andere maar tegelijkertijd verzekerde ik Rob wel dat dit zeker niet iedere keer zo was en dat er ook dagen bij zouden zitten dat je blij was als je 3 kleine friemel aanbeten zou kreeg!
Over de hele dag hadden we maar een andere visboot gezien die de waterafvoer van 850 m3/sec durfde te trotseren en zodoende konden wij op iedere stek die we aandeden heerlijk vissen en kon je op redelijk maagdelijk water je shad zijn kunsten laten vertonen.


Heerlijk veilig zo’n super stabiele boot!


Hoezo een verslavende visserij! Als je er eenmaal aan geproefd hebt wil je meer!

Harde stroming staat ook garant voor het verspelen van wat shads en daar moet je rekening ook mee houden. Als je met te lichte loodkoppen vist komt je shad te ver achter de boot te liggen wat de kans op vast lopers erg vergroot. En helaas ook wij hebben deze dag wat slachtoffers gemaakt maar als je daartegenover 30 vissen weet te vangen is dat een kleine prijs om te betalen voor zoveel plezier dacht ik zo!


Mijn Heartbreaker blijft een TOPPER, jammer dat deze uit de collectie gaat! Wees er zuinig op!


Super strakke stekelaar om de dag perfect mee af te sluiten!

Rob kon terugkijken op een geweldige eerste ervaring met het verticalen en hij was inmiddels zo aan de aanbeten verknocht geraakt dat dit zeker niet zijn laatste verticaalsessie zou zijn! Met Rob dan ook de afspraak gemaakt dit zeker weer over te doen want het was een heerlijke topdag!

Aan iedereen, veel kromme hengels, strakke lijnen en heel veel vis toegewenst in het nieuwe seizoen!
Geniet van je hobby en ga respectvol met de vis om!

Met roofvisgroeten
Lucien de Kroon.

Reacties (13)
Aantal keer bekeken: 3939


1. Geplaatst door: Tom Kroon op 30 december 2019 12:51

Hallo naamgenoot, Mag ik u een keer uitnodigen? groeten Tom


rapporteer

2. Geplaatst door: Frans van der Putte op 30 december 2019 12:51

Mooie dag maatjes! Heerlijk als je (bijna) alleen op het water bent! Je kan een verticaalsessie ook heel anders meemaken, of niet Rob ;)


rapporteer

3. Geplaatst door: Lucien op 30 december 2019 12:51

Hoi Tom stuur maar een keer een mailtje naar lucien@metersnoeken.nl dan kijken we even. groetjes Lucien


rapporteer

4. Geplaatst door: Adri op 30 december 2019 12:51

Lucien Weer genoten van je verslag , mooie dag en resultaten Groet Adri


rapporteer

5. Geplaatst door: Stefan op 30 december 2019 12:51

Mooi verslag weer Lucien. Maar even een vraag, je vist hoofdzakelijk met 18-21 grams loodkoppen begrijp ik? Aangezien de forse stroming vind ik dat eigenlijk nog best meevallen dan. Of vis je dan net iets buiten de stroming? Ik zou eigenlijk eerder denken aan koppen van 28-30 gram.


rapporteer

6. Geplaatst door: Dick op 30 december 2019 12:51

Goed bezig mannen. Veel vissen op de rivier altijd leuk. De hele dag door actie. De maat maakt dan al veel minder uit. Topverhaal !


rapporteer

7. Geplaatst door: Sean op 30 december 2019 12:51

Leuk om te lezen, meteen zin om weer naar de rivier te gaan.


rapporteer

8. Geplaatst door: Lucien op 30 december 2019 12:51

Hoi Stefan, zorg dat je dunne lijn hebt dat maakt een groot verschil en verder vis ik vaak net buiten de hoofdstroom, zowel met de stroming mee als ertegenin! groetjes Lucien


rapporteer

9. Geplaatst door: Stefan op 30 december 2019 12:51

Hallo Lucien, oke, dikte van de lijn is dus ook belangrijk, kan ik denken aan 10-12/00 voor op de rivier? of nog dunner? Proficiat trouwens ook voor wat betreft je "metamorfose". Jij bent flink afgevallen zeg. Ik vind dat echt heel goed van je en ook zo in de moeilijk tijd die je hebt gehad waarover je ons verteld hebt en die natuurlijk ook niet zomaar over is. Erg sterk hoor. Leuke verslagen altijd, ga zo door.


rapporteer

10. Geplaatst door: anne op 30 december 2019 12:51

hoi Lucien mooie vangsten, maar ik begrijp die waterafvoer van 850 niet zo Bij lobith is de afvoer op dit moment ca.1700 m3/sec Zelf heb ik een keer gevist bij zaltbommel met 2200m3/sec en dat was toen nog net te doen bedoel je misschien 1850 en is de 1 weggelaten? vr.gr.anne


rapporteer

11. Geplaatst door: Stefan op 30 december 2019 12:51

Hallo Lucien, super bedankt voor je info. Daar heb je nog eens wat aan, meer dan wat in de bladen staat vermeldt. Succes met vissen en sporten de komende tijd!!


rapporteer

12. Geplaatst door: Lucien op 30 december 2019 12:51

Hoi Stefan, ik vis meestal met de dunste lijn van Gamakatsu Ultrabraid en dat is 8/100e bij 6 lbs maar is beresterk en echt rond, je kunt ook een slagje zwaarder gaan dat kan nooit geen kwaad zolang de lijndikte maar afgestemd is op die van jou en je vismaat anders zit jij goed te vissen terwijl je maat te ver achter de boot vist en meer kunstaas hierdoor verspeeld. dankjewel kerel ik ben nu dik 27 kilo kwijt en wil nog meer eraf hebben door veel te sporten dankjewel!! groetjes Lucien


rapporteer

13. Geplaatst door: Lucien op 30 december 2019 12:51

Hoi Anne, dit is een verslag van begin juni toen de rivieren nog erg hard stroomden! groetjes Lucien


rapporteer



Reageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl