Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Vissen in midden Zweden deel 1
Geschreven door Frans van der Putte
30 oktober 2013 19:42

Verwend als Oscar en ik zijn, konden we nogmaals op visvakantie. Dit maal in het begin van de herfst op een trip georganiseerd door Stefan Barenfeld van Sweden Fishing. We vertrokken op vrijdagochtend om 03:00, op weg naar Nassviken naar de eerste locatie bij het meer Sodra Dellen. Het werd een lange zit, ruim 1800 kilometer voor de boeg! Gelukkig zonder boot achter de auto, en precies zo uitgestippeld dat we rond spitstijden niet in de buurt van grote steden waren.
De rit verloopt vlot en vlekkeloos het eerste gedeelte, en het is heerlijk weer om auto te rijden. Nog voor de middag zijn we al in Zweden!De alom bekende brug.

Eenmaal in Zweden is het eigenlijk al vakantie, wat een prachtig land is het toch. Alles is rustig, mensen lijken geen haast te hebben en toevallig is het ook in Zweden nog steeds fantastisch weer. We stoppen bij een tankstation om de bekende ‘Yalla’ yoghurtdrank te scoren en even te tanken, en komen na een paar uur aan bij Stockholm. Hier blijken we toch niet zo goed rekening gehouden te hebben met spitstijden: rond 17:00 staan we daar in de file. Het is een groot wespennest aan auto’s, maar gelukkig komt aan de file een einde en rijden we verder naar het Noorden.  Prachtige meren rijden we voorbij, het is inmiddels weer aardig rustig op de weg en eenmaal in het dorpje waar het huisje is staat Stefan op ons te wachten en rijdt het laatste stuk met ons mee. Over een met grind verharde weg rijden we door het bos en komen dan aan bij het huisje waar huiseigenaar Richard ons opwacht met een warme maaltijd.Ontvangst met kaarsen verlicht.

Richard heeft lekker voor ons gekookt, we nemen een aantal zaken door en drinken een biertje en willen dan toch wel erg graag gaan slapen. We krijgen sleutels overhandigd van de huurboot die  ter beschikking gesteld is en kaarten van het meer waar we morgen gaan vissen. We gaan gegidsd worden door Jonny Johansson (a.k.a. knosa) die een eigen bedrijf heeft: Knosas trolling. We maken de bedden op en ruimen de spullen op en gaan naar bed.In de morgen rijden we weg naar een haventje waar de huurboot klaarligt (de trailer staat leeg bij het huisje) en daar is ook een verkapte trailerhelling te vinden en hier ligt Knosa op ons te wachten met zijn boot. We maken kennis, laden de spullen in en gaan het water op.We gaan vandaag trollen op de Zweedse manier met grote planerboards. We proberen uiteraard onze eigen aasjes, maar Knosa is overtuigd van de westins jatte in clown kleur. Hij vist ze een meter of zes diep, en we zoeken naar onderwaterbergen waar het water rond de 13 meter diep is. Al snel slaat er een hengel krom, de eerste vis is voor Oscar! Hij drilt een vis binnen op een hengel van Knosa, erg soepel en met nylon lijn en een rechtshandige reel. Dat is even wennen zeg! De eerste vis van de dag blijkt gelijk een hele beste, 110 cm en lekker dik! Zo kun je een vakantie wel starten zeg!!

Deze dag is nu al goed, maar het gaat beter. Steeds weer aanbeten op die Westins Jatte, ook ik mag mijn eerste vis van de vakantie verwelkomen.Mijn eerste vis van de vakantie en mijn meest Noordelijke vis ooit.

Jonny is een goede gids, en weet precies waar hij mee bezig is. Hij gebruikt een dieptemeter en navigeert met de laptop die hij op zijn console heeft staan over de onderwaterbergen heen. We hebben heerlijk weer en het is bijna windstil, dit is echt lekker vissen zo! En dan hangt er weer een snoek aan een hengel van Jonny, die uiteraard tegen Oscar zegt dat hij de hengel moet pakken zoals dit een echte gids dit ook hoort te doen.

Prachtige snoeken zitten er in dit meer. Om ons heen springen forellen en Jonny vertelt ons dat er steeds meer forel in het meer zit. Als je door een klein kanaaltje vaart kun je ook nog naar het meer Nodra Dellen gaan, maar daar gaan we vandaag niet kijken. Daar schijnt wel meer vis te zitten maar minder groot, wij geloven het wel!De downrigger levert geen vis op vandaag maar zorgt wel voor een mooi plaatje.

Even later gaan er weer twee hengels krom! Gek genoeg rolt er geen enkele vis vanaf! Wel vangen we alle vissen of die maffe jatte.  Dit levert ook weer een erg mooi plaatje op, hoe vaak kun je nou zeggen dat je samen met je maatje op de foto staat met allebei een vis? Meestal ben je maar met zijn tweeën en is dat niet mogelijk.Dubbel!

Het blijft nu een tijdje stil, en nu valt de wind echt helemaal weg. Vaak niet erg goed voor grote snoek, weet Jonny te vertellen. Wij hebben daar ook niet echt vertrouwen in, toch gaan er even later alweer twee hengels krom! Beiden staan we weer te drillen op het achterdek, en met wat kunst en vliegwerk komen beide vissen het water uit, 101 en 108! Een meterdubbel en dan ook nog eens samen of de foto, in de zon en een gids die ondertussen de boot in de gaten houdt. Wat wil je nog meer?

We hebben echt een fantastische dag zo, en vissen zo lekker verder. Ik krijg van Jonny een westins jatte om aan mijn eigen hengel te doen, en krijg hier even laten een loeiharde aanbeet op alleen blijft de vis helaas niet hangen. Daarna haken we een tijd lang niets meer.Het lijkt wel zomer!

Later begint het ineens bewolkt te worden en de wind begint behoorlijk aan te trekken. we houden het nog een flinke tijd vol, maar helaas willen de vissen niet meer bijten. We gaan terug naar het haventje en gaan in een lokaal kebabtentje nog even wat eten met Stefan en nemen de dag door. Uiteindelijk een prachtige dag gehad! Knosa is echt een aanrader om een dagje door gegidst te worden.

Bij het huisje teruggekomen maak ik een paar foto’s. We hebben vanaf  de berg uitzicht op het meer en er is vrijwel niemand in de buurt, en afgezien van wat vogels hoor je eigenlijk helemaal niets om je heen.Ons onderkomen de eerste dagen.Het uitzicht vanaf de veranda.Gezellig woonkamertje met houtkachel (uiteraard ook gewoon in combinatie met de bekende Zweedse elektrische kacheltjes).

Morgen gaan we een dag hetzelfde meer op met de huurboot die we mee gekregen hebben. Ik heb mijn oude lowrance GPS portable gemaakt en gedurende de dag met Knosa stekken die hij aanwees en aanbeten gemarkeerd met waypoints, zodat we een beetje een leidraad hebben om te volgen met trollen. Oscar heeft van Knosa de westins jatte waar hij de 110cm snoek op ving gekregen en dat was echt een absolute topper vandaag…  ik ben benieuwd naar morgen!

Frans van der Putte

Reacties (10)
Aantal keer bekeken: 7271


1. Geplaatst door: oscar op 30 oktober 2013 22:44

Lijkt alweer super lang geleden.. topverslag weer maat!


rapporteer

2. Geplaatst door: Fabio op 30 oktober 2013 22:44

Gaaf zeg, lijkt wel big-game trollen! Veel plezier nog in Zweden :-)


rapporteer

3. Geplaatst door: Dick op 30 oktober 2013 22:44

Goed verhaal Frans. Lekker gevangen en er komt nog meer moois in deel 2 volgens mij.....


rapporteer

4. Geplaatst door: Roy op 30 oktober 2013 22:44

Nice story, laat deel 2 maar komen!


rapporteer

5. Geplaatst door: Sean op 13 juni 2014 19:36

Ik krijg alweer jeuk... :P Goed bezig Frans & Nico! Gr. Sean


rapporteer

6. Geplaatst door: Joshua op 13 juni 2014 19:36

Nice!


rapporteer

7. Geplaatst door: Arie op 13 juni 2014 19:36

Mooie belefenissen Frans en Oscar!


rapporteer

8. Geplaatst door: freek op 13 juni 2014 19:36

mooi verhaal! ik ben bijna rond om volgend jaar weer eens naar zweden te gaan ergens in juni...ik krijg nu extra zin om te gaan.


rapporteer

9. Geplaatst door: J├Âran en Ann-Christin op 13 juni 2014 19:36

Prachtige plaatjes weer!


rapporteer

10. Geplaatst door: Frans va der Putte op 13 juni 2014 19:36

@Oscar: lijkt inderdaad alweer maanden terug dat we er waren, de tijd vliegt! @anderen: bedankt voor de reacties! @Freek, succes als je gaat! Gr Frans


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl