Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Vissen in midden Zweden deel 2
Geschreven door Frans van der Putte
1 november 2013 18:36

Vandaag nog een dagje het meer Sodra Dellen op, bij Nassviken. Na gisteren een dag gegidst te zijn door Knosa, nu zelf een dag de boel uit proberen te vinden met de huurboot die ons ter beschikking gesteld is. Vlak bij het huisje is een klein haventje waar de boot al voor ons te water gelaten is, en we starten de dag vroeg.

Het is al heel erg koud hier, we zitten natuurlijk relatief Noordelijk! Toch warmt het al snel op door het zonnetje en we starten de dag nagenoeg zonder wind. Gisteren heb ik de hele dag waypoints gezet in de portabele GPS, en vandaag gaan we uiteraard diezelfde stekken nog een keertje trollend proberen en ook wat nieuwe dingen proberen. Er is op dit meer ook een forellenkwekerij en dat was toch wel the place to be volgens Knosa.De kwekerij.

Al trollende over de ‘oude’ waypoints wordt al relatief snel mijn grote jaxon snoek gegrepen, maar helaas schiet deze vis snel weer los. Het zag er allemaal goed uit, maar misschien krijgen we nog een kans. Langzaam maar zeker trollen we langs alle oude waypoints en blijven verder vrij van aanbeten.Navigeren met kaart en portable GPS.Hengels in de steunen en vissen met kleine planerboards is de methode die we beoefenen vandaag.Relatief veel vis zichtbaar en een hoge watertemperatuur. Prima dieptemeter op de huurboot.

We krijgen vrijwel geen aanbeten en de eerste vis van de dag laat erg lang op zicht wachten. Zelfs de westins jatte wordt niet aangekeken, terwijl dit gisteren onder praktisch dezelfde omstandigheden een toppertje was. We geven het trollen over de onderwaterbergen even op en gaan met ondiep lopend kunstaas vissen rondom te kwekerij. Al snel krijgt Oscar daar een dikke aanbeet maar ook deze vis weet de dans te ontspringen, helaas.

Op aanrader van Knosa gaan we met kleine shads gooien en verticalen omdat een paar rondjes trollend om de kwekerij er verder geen aanbeten komen. Volgens Knosa moeten er hier veel en ook dikke baarzen zitten, en daar proberen we het dus op. Dit werkt helaas niet, we kunnen gewoon geen visje in de boot krijgen. Inmiddels is de dag al weer aardig gevorderd, en we besluiten nog een keertje de waypoints te proberen van gisteren. Na enige tijd komt dan eindelijk de eerste vis van de dag binnenboord, een snoek voor Oscar op de westins tjokke.Niet groot maar dat is de voldoening wel. Het plaatje is ook erg mooi geworden al zeg ik het zelf.
Het is gewoon weer om in een T-shirtje te vissen zo warm en windstil. Nog steeds akelig veel vis zichtbaar op de dieptemeter. Wisselen van aas en dieptes werkt niet, we kunnen ze gewoon niet vangen vandaag, terwijl we gezien hebben dat het zeker heel erg goed mogelijk is!Grote spiegel…

Maar dan, slaat het weer om. Donkere wolken komen aanrollen en ineens begint het te waaien. Misschien is dit wat we nodig hebben? Helaas. Ook nu blijft de vis passief. En nog veel erger: het begint zo hard te waaien dat we bijna niet meer kunnen vissen! Dit is dan ook echt een gigantisch meer… we besluiten er maar mee te stoppen voor vandaag en varen terug naar het haventje. Daar wacht ons nog een uitdaging: er ligt los zand op de plek waar het de bedoeling is de boot uit het water te halen en dat lukt dus niet. We bellen Stefan en die zorgt ervoor dat enige tijd later de eigenaar van het huisje (Richard) ons komt helpen met zijn Nissan terreinwagen. Uiteindelijk komt alles goed en we bedanken Richard en gaan terug naar het huisje om de spullen in te pakken.
Zo gezegd zo gedaan, we zetten nu koers naar onze volgende slaapplaats: Lenninge Mansion. Dit is een landhuis in de plaats lenninge zo’n 80 kilometer naar het Zuiden toe vanaf waar we nu zitten. Het landhuis staat vlakbij het stadje Bollnäs aan het Varpenmeer en de rivier Voxnan. Eigenlijk is het meer Varpen een hele brede rivier, maar het water staat nagenoeg stil en is erg breed.Het terrein rondom het landhuis en de receptie.Lenninge Mansion.Mijn kamer.Vergaderzaaltje.

We hebben ieder een eigen kamer, en in het landhuis zijn verder nog wel een tiental kamers, een vergaderzaal, een keuken, toiletten en een aantal douches. Ook is er prima parkeergelegenheid. Na het uitpakken van onze spullen en een biertje maakt de uitbater eten voor ons (zalm, heerlijk!) en komen Stefan en Andreas (Andy’s fishing guide) ook mee eten en nemen we de volgende dag door.

Morgen zal Andy ons een dag gidsen op het meer Varpen, en zullen we vooral vissen met zijn favoriete aas: groot rubber. Hij vertelt ons over de visstand, dingen waar we op moeten letten en hoe en waar we morgen gaan vissen. Na het eten dat heerlijk heeft gesmaakt gaan we terug naar onze kamers en vroeg slapen, klaar om morgen weer een dag op pad te kunnen!

De trailerhelling zit niet ver bij Lennige Mansion vandaan, en daar staat de volgende morgen Andy al op ons te wachten. Hier komen we uitgerust aan en we hebben een heerlijk ontbijt gehad in het landhuis. We gaan het water op en het waait nog steeds flink. We zetten koers naar de eerste stek, en Andy heeft zelfs hengels en kunstaas meegenomen zodat we niet eens met ons eigen materiaal aan de gang hoeven. Groot rubber gaat overboord, kleine planderboards en gaan met die banaan!Andy aan het werk.

De stek die Andy uit heeft gekozen ligt werkelijk afgeladen vol met vis. Een diepe kuil vol met witvis en we voelen steeds de vis tegen de lijn aan zwemmen. Ertussen liggen uiteraard ook de snoeken en na enige tijd is het alweer raak voor Oscar! Het kon ook haast niet anders, het is echt niet normaal hoe veel vis er hier bij elkaar ligt.

Blije Oscar met een mooie negentiger.

De stek brengt ons niet wat Andy verwacht, en gelukkig zijn er nog alternatieven. In het midden van het meer ligt een zandplaat zo’n 20cm onder de wateroppervlakte. Als je goed kijkt over het meer zie je hem gemarkeerd staan met boeien maar als je niet op zou letten, zou je er lekker de boel op kapot varen… naast deze zandplaat ligt een richel waar de snoek ook goed te vangen moet zijn en daar gaan we nu naartoe. Ook hier is een hoop aasvis te zien op de dieptemeter, en even later mag ook ik mijn eerste vis van de dag verwelkomen.En ook ik ben blij.

Toch is het een verraderlijke stek, want even later wordt er een stuk rubber op de bodem geparkeerd.. er liggen veel boomstammen op de bodem die hier afgezonken zijn rond 1900 toen er nog geen stuwen waren in de rivieren en deze rivier gebruikt werd voor transport van hout.
We gaan weer terug naar de plek waar Oscar zijn eerste van de dag ving en trollen daar nog een beetje, maar intussen is de wind steeds verder aan het toenemen en we besluiten er op een gegeven moment maar mee te stoppen omdat het bijna niet meer te doen is. We gaan het bij een kleiner meertje proberen waar de wind wat minder grip op heeft.De huidige boot van Andy, hij is van plan om een andere boot aan te gaan schaffen voor het gidsen.Het nieuwe meertje ligt er mooi bij!

We wachten nog even op Andy want Stefan is er ook met een aantal studenten om een interview af te nemen, en hier is het lekker beschut. We lopen een bruggetje op en verkennen ondertussen de omgeving een beetje. Het ziet er allemaal heel leuk uit. Tussen de plompenbladeren zien we een hoop kleine vis en is een snoek aan het jagen.Stefan en Oscar.Prachtig baaitje waar een houten bruggetje overheen loopt en waar ik een hoop vis zag.
Het interview is klaar en we traileren en gaan het meertje op. Het blijkt later dat dit drie verschillende meertjes zijn steeds door een kanaaltje verbonden. Het ligt er hier in ieder geval lekker beschut bij en we kunnen weer vissen. Hoewel er veel vis zichtbaar is op de dieptemeter is het ook hier mager. Er zijn een aantal mooie stekken, waaronder een soort bergrug onder water maar we vangen hier niets. Onder een bruggetje door langs de stenen en door naar het volgende meertje dan maar! Ook hier is het niet veel maar komen er wel twee kleine snoekjes binnenboord op dieplopend kunstaas.
Het derde meertje is volgens Andy dus echt wel the place te be… we moeten door een soort ondiep moeras (dat tevens de plek is waar de snoeken uit deze meertjes afpaaien) en komen dan in het derde en laatste meertje terecht. Overal vier meter diep, troebel water en een straffe wind.Troebel water en een straffe wind…

Uiteindelijk komen er nog met pijn en moeite vier snoekjes in de boot, maar dan stoppen we ermee. Het gaat niets meer worden vandaag, Andy is verbaast over hoe slecht de snoeken het doen vandaag. Ach ja, hebben we mooi nog even de tijd om langs te gaan bij de eigenaar van de huurboot die net een huisje klaar heeft gemaakt voor de verhuur. Het is niet ver rijden en we zijn er zo. De eigenaar begroet ons en leid ons rond in het huisje. Het huisje staat boven aan een berg, aan het water en is van alle gemakken voorzien. Hier kun je wel een visvakantie vieren met je vismaten, en er zijn twee garages om de eventuele meegenomen boten in kwijt te kunnen na een dag vissen.Uitzicht op het waterGezellige keukenSauna!Het huisje met de twee garages.

Het ziet er allemaal erg netjes uit, en alles is nog gloednieuw, de omgeving doet flink haar werk om aan verbeteringen te werken m.b.t. toerisme. Wij gaan weer terug naar Lenninge en eten onderweg nog even wat bij de Zweedse variant van McDonalds: de Max. Echt een aanradertje! Eigenlijk altijd gekozen voor ‘veilig’ en dan ga je naar de grote gele M, maar die Max is ook erg lekker en vers. Na het eten komen we weer aan bij Lenninge en gaan we na een borreltje weer vroeg naar bed.Heerlijk na zo’n lange dag.

De volgende dag staat er weer een stevige wind uit het Noorden in de voorspelling. We besluiten niet Varpen op te gaan maar weer voor het setje van drie kleine meertjes te gaan. Uieteraard krijgen we weer een heerlijk ontbijt waarna we koers zetten naar de trailerhelling. Het waait echt weer als een dolle, maar gelukkig is het water niet zo groot en is er aardig wat beschutting te vinden. Al snel heb ik de richel gevonden op het eerste meertje en het barst er werkelijk van de vis. Oscar weet al gauw een snoekje te haken op de tjokke.Eigenlijk best een grappig verhaal, die tjokke: Oscar vist er best vaak mee en heeft hem altijd bij zich als we gaan snoeken maar vangt er nooit wat op. Tijdens deze vakantie lukt dat eindelijk, en lijkt het zelfs soms alsof de snoek het ding er precies tussenuit pikt. Op dit meertje is het niet wild te noemen qua vangsten, en het volgende meertje ook niet. We banen ons weer een weg door het moeras en komen weer bij het troebele meertje uit. Daar weten we er al snel een paar te vangen op de HM tigers.Lekker beschut door het moeras.Kleurtje gekozen op aanraden van Andy.HM tiger combi doet het ook prima!

We krijgen zo nu en dan een aanbeet door precies de randen van diep en ondiep af te trollen, maar het is erg ruig met de wind en aardig koud ook. Er komt regen aan en we besluiten even een pauze te doen. Er is hier een klein strandje met een paar jagershutjes waar we kunnen schuilen en even de benen kunnen strekken. Op de kant staat een schuilplaats van een jager die op watervogels jaagt.Moerasmonster?!

Het is weer droger en we gaan weer het water op. Oscar kiest nu voor een relatief kleine chatterbait, en ik kies ervoor wat ‘nieuwe sporen’ te gaan trollen. Als snel krijgt Oscar een vernietigende aanbeet op de chattertoad… dat is een hele dikke vis! Helaas schiet deze dan weer los… Maar wel respons op deze chatterbait. Die blijft dus even wat langer aan de speld! En vlak daarna weer een aanbeet, zou dit dan misschien de manier zijn om de code te kraken? Daarna vangt hij een klein snoekje, en daarna weer een mooiere snoek… het lijkt erop dat die chatterbait wat los maakt bij de snoeken zoals dat wel vaker is met chatterbaits op bepaalde dagen.

Ik ben helaas zo stom geweest om geen kleine chatterbaits mee te nemen, en probeer wat dingen uit. Eigenschappen chatterbait: relatief klein, loopt niet zo diep, wit, zenuwachtige trilling… Ik probeer een kleine witte ratelaar. Het duurt niet lang of daar krijg ik respons op! Kleine vissen maar toch, we vangen vis en dat is onder deze omstandigheden al heel wat. Ook een witte screamin’ devil willen ze wel hebben hier.

Het is een gezond water, met veel jongen snoek die naar onze mening relatief grote ogen hebben, dat valt ons tenminste op. We krijgen nu veel aanbeten en vangen allebei nu leuk wat snoek ook al zijn ze niet groot. Helaas is het water maar klein en na het zoveelste rondje hebben we het dan toch wel gezien en trotseren we de golven terug naar de helling. We hebben er vandaag toch het maximale uit weten te halen denken we, en al met al was het ondanks de zware omstandigheden een geslaagde dag. Tot zover deel 2! Volgende keer gaan we op weer een ander meer achter de snoekbaars aan.

Frans van der Putte

Reacties (6)
Aantal keer bekeken: 6347


1. Geplaatst door: Fabio op 10 november 2013 10:33

Poeeee, wat hebben jullie 't zwaar! Heel gaaf allemaal :) Mooi verhaal hoor, begon al te denken dat er geen kleine snoeken rond zwommen daar... snoekbaars kan daar ook heel groot worden, dus ben benieuwd naar deel Snoekbaars.


rapporteer

2. Geplaatst door: Joshua op 10 november 2013 10:33

Wat een gevarieerde vakantie zo! Leuk.


rapporteer

3. Geplaatst door: Frans van der Putte op 10 november 2013 10:33

@Fabio, kleintjes zijn er ook genoeg en op sommige dagen kan het vangen van die kleintjes net zo uitdagend zijn als die ene grote. @Joshue: inderdaad lekker gevarieerd en een leuk programma. De wateren zijn heel divers in het gebied waar we geweest zijn. Gr Frans


rapporteer

4. Geplaatst door: pedri op 10 november 2013 10:33

hallo, frans van der putte. ik zou wel eens contact met u willen opnemen. we gaan volgend jaar er ook heen,we hebben al geboekt. varpen,bergviken,ljusnan. dirkvanhove@telenet.be hopend op antwoord. danku


rapporteer

5. Geplaatst door: Frans van der Putte op 10 november 2013 10:33

Hallo Dirk, Het opgegeven e-mailadres is niet juist! je kunt me bereiken via frans@metersnoeken.nl of via facebook. Groeten, Frans


rapporteer

6. Geplaatst door: pedri op 10 november 2013 10:33

ja Frans haasten spoed is zelden goed zeggen ze bij ons. het is dirkvanhove1@telenet.be heb op uw e-mail al gereageerd.


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl