Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Ons viswater is niet meer
Geschreven door Joran van Ingen
7 februari 2014 17:38

Bijna iedere roofvisser heeft wel een water dat hij als zijn (thuis)water beschouwt. Een water dat je door en door kent en waar je altijd wel je visjes weet te vangen. En dan bedoel ik niet een groot water, zoals bijvoorbeeld de Randmeren, maar een klein kwetsbaar water dat extra gevoelig is voor verstoring. Dit verhaal gaat over zo’n water.

Het betreffende water is een onbeduidend plasje ergens in het midden van het land. Op Google Maps is het nauwelijks te zien. Ann-Christin en ik vissen er al jaren en kennen het dan ook van haver tot gort. Je kunt er prachtige snoekbaarzen, snoeken en baarzen vangen. Met een diepte van maximaal 12 meter leent het zich uitstekend om te verticalen. Maar ook trollen en werpen langs de prachtig begroeide oevers behoort tot de mogelijkheden.Een van de prachtige snoeken die we daar hebben gevangen.

Een van onze eerste verticaalpogingen was ook op dat water. Zelfs toen wisten we met onze gebrekkige techniek al de nodige mooie vissen te vangen. Later toen onze techniek steeds verfijnder werd en we het water goed leerden kennen werden de vangsten alleen maar beter. Jaren hebben we hier met plezier gevist. We waren altijd alleen op het water. Het was er heerlijk rustig. Het enige dat je hoorde was het geluid van vogels en het ruisen van de bomen. Voor ons was het een soort vissersparadijs op aarde.

Sinds een jaar is daar verandering in gekomen. Het begon met een ander bootje en stilaan werden het er steeds meer. Dagen dat er vier of vijf boten liggen, zijn nu geen uitzondering meer. Zelfs uit het buitenland weet men dat plasje te vinden. We gunnen uiteraard iedereen zijn visje en wie zijn wij om een bepaald water te “claimen”? Feit is echter wel dat het betreffende water deze toegenomen hengeldruk niet aan kan vanwege zijn geringe omvang. Zo ontstond er al snel dressuur en menen sommige vissers dat het nodig is om de gevangen vis de kop in te slaan. In een rap tempo werden de vangsten dan ook slechter en op dit moment is het gewoon ronduit slecht. Als je een paar kleine visjes weet te vangen, mag je al niet klagen.

We vragen ons nog steeds af waar die belangstelling opeens vandaan komt, maar kunnen er geen verklaring voor vinden. Misschien gewoon toeval? Feit is in ieder geval dat dit prachtige viswater nu verpest is. En dat voelt niet goed. Nogmaals, het water is niet ons eigendom en iedereen mag daar vissen, maar toch doet het pijn.Mooie donker gekleurde snoekbaars.

Een van de charmes van het roofvissen is het zelf vinden van nieuwe stekken. Wat is er mooier dan een prachtige vis te vangen op een stek die je zelf ontdekt hebt? Wat dat betreft kunnen veel roofvissers nog een hoop leren. Hoe vaak maken we het niet mee dat we “achtervolgd” worden door aan andere boot. Zijn dit soms dezelfde mensen die ook op “onze” plas vissen? Dit heeft naar onze mening alles te maken met respect. Respect voor elkaar en voor elkaars viswater. Laten we ons wat dat betreft gelukkig prijzen dat we in Nederland zoveel viswater mogen bevissen met slechts een enkele Vispas. Het is dan ook volstrekt onnodig om op een paar meter van een andere boot te komen liggen. Houd gewoon afstand en zoek zelf je stekken! Er is water genoeg.

Om nog een voorbeeld van respect te geven. Een paar maanden terug kregen we een tip van een vismaat over een goede snoekbaarsstek. We zijn daar tot op heden niet geweest en zullen dat de komende maanden ook niet doen. Wellicht komen we daar helemaal niet dit jaar. Dat is ons inziens respect. Niet meteen de volgende dag daar naar toe gaan en het aan iedereen rondbazuinen. Gewoon voor jezelf houden en het in je achterhoofd opslaan.

Ander voorbeeld. We nemen in vertrouwen wel eens iemand mee naar een goede visstek. Hoe zuur is het dan als je die persoon daar nu regelmatig met zijn vismaat tegenkomt? En die vismaat weer met een andere vismaat. Getuigt dat van enig respect?Dikke 40plus baars.

Terug naar “ons” viswater. Het doet pijn als een viswater waar je jarenlang goed hebt gevangen nu opeens is verpest. Wat dat betreft moeten we altijd denken aan een verhaal van Henk Simonsz in zijn boek “Dynamisch kunstaas”. Henk kende een polderwater waar hij altijd prachtige snoeken ving. Hij vertelde dat aan een aantal mensen en binnen de kortste keren wemelde het daar van de vissers, zelfs uit het buitenland. Henk was er getuige van dat de vaak nog levende snoeken in grote getale in plastic zakken werden afgevoerd. Daar draait je maag toch van om? Gewoon geen enkel respect voor visser en viswater.

We zijn benieuwd hoe het met “ons” viswater in de toekomst zal vergaan. Wellicht dat vanwege de slechte vangsten andere vissers er nu wegblijven en het water zich zal herstellen. Laten we het hopen. In ieder geval denken we terug aan de vele mooie jaren dat we daar in alle eenzaamheid en rust mochten vissen en de prachtige vissen die we daar hebben gevangen. En wij hebben ons lesje ondertussen wel geleerd.

Viswater nogmaals bedankt voor de mooie tijd. Het ga je goed.....

Jöran en Ann-Christin

Reacties (79)
Aantal keer bekeken: 12741


1. Geplaatst door: Marco op 8 februari 2014 09:41

Zonder schaamte kan ik vertellen dat het meestal de oudere garde is welke er een catch en slacht principe op nahouden, ook 'mijn' viswater is hierdoor verpest!


rapporteer

2. Geplaatst door: Jöran op 8 februari 2014 09:41

Spijtig om te horen Marco.


rapporteer

3. Geplaatst door: Marcel op 8 februari 2014 09:41

Triest verhaal, maar voor veel vissers denk ik helaas heel herkenbaar.


rapporteer

4. Geplaatst door: Dick Beerepoot op 8 februari 2014 09:41

Door zelf artikelen en foto's in bladen en op internet te zetten, krijg je toch dat mensen je in de gaten gaan houden. Je gaan na-apen en willen weten waar je vist en hoe je vist. Hetzelfde is het geval over Zweden, eerst promoten op diverse web site's . En nu klagen diverse auteurs dat het er stikt van de Nederlanders. Conclusie, lekker voor je eigen houden


rapporteer

5. Geplaatst door: Jöran op 8 februari 2014 09:41

Terechte opmerking Dick!


rapporteer

6. Geplaatst door: Dick op 8 februari 2014 09:41

De kern van het verhaal is maar al te waar. Toch denk ik dat het een vicieuze cirkel is. Water is top. In Nederland niet stil te houden. Het wordt drukker en drukker. Vangsten minder. Langzaam wordt het minder druk. Vissers blijven weg. Vangsten worden weer beter. Het is goed om verziekte wateren toch zo nu en dan weer te bezoeken. Dan blijkt dat de natuur zich ook weer snel hersteld. Maar het verhaal is helaas maar al te herkenbaar.


rapporteer

7. Geplaatst door: Ben Megens op 8 februari 2014 09:41

Het is een vervelend fenomeen. Je wilt wel anderen vertrouwen maar durft het bijna niet meer. Zet een foto met een flinke snoek voor een herkenbare achtergrond en de week erop liggen er 5 andere boten.


rapporteer

8. Geplaatst door: Henk Hoegen op 8 februari 2014 09:41

Daarom laat ik alleen kleine vissen zien Zodat ik zeker weet dat er niemand naar Giesbeek komt


rapporteer

9. Geplaatst door: Henri op 8 februari 2014 09:41

Ik vang gewoon nooit wat en waar ik vis? Geen idee...;-)


rapporteer

10. Geplaatst door: stephan op 8 februari 2014 09:41

triest,maar heel herkenbaar!!!


rapporteer

11. Geplaatst door: Wilfred op 8 februari 2014 09:41

Ik herken me wel in dit verhaal. Ik heb de afgelopen jaren ook sportvissers meegenomen; sommigen van hen hebben inmiddels een boot aangeschaft en ze vissen daarmee op de wateren, die ze "cadeau" hebben gekregen van mij. Tja, dat is te merken aan de vangsten. Dat is zuur, maar om nu te zeggen dat deze mensen gebrek aan respect hebben, dat weet ik niet...ergens kan ik het hen niet kwalijk nemen. Het zoeken en vinden van nieuwe stekken is kennelijk niet voor iedereen weggelegd. En veel sportvissers kiezen nu eenmaal voor zekerheid (die er overigens nooit is natuurlijk). Zolang men goed met het water en de vis omgaat, valt er weinig van te zeggen. We leven nu eenmaal in een dichtbevolkt land met een kleine oppervlakte. Uiteraard is het ongematigd meenemen van roofvis een heel ander verhaal en scherp te veroordelen. Anyway, goed dat je dit item eens beschreven hebt, Jöran!


rapporteer

12. Geplaatst door: Jöran op 8 februari 2014 09:41

Soms moet je dingen van je afschrijven Wilfred.


rapporteer

13. Geplaatst door: tom op 8 februari 2014 09:41

Dit is een logisch gevolg van de populariteit van het roofvissen. De laatste 10 jaar heeft dit een enorme vlucht genomen met een dito toename van het aantal fanatieke bootvissers, tel daarbij de internet volgers op en weest niet verbaasd dat je vertrouwde viswater "ontdekt" wordt. Niets aan te doen. Onbekende watertjes bestaan er bijna niet meer. Overigens werd het door jouw omschreven water al vele jaren vrij intensief bevist!


rapporteer

14. Geplaatst door: Freek op 8 februari 2014 09:41

Joran, het is natuurlijk een nadeel van op een populaire site als metersnoeken je verhalen delen. Je kunt alleen hopen dat het niet ook het "delen" van je stek wordt...


rapporteer

15. Geplaatst door: lee van schijndel op 8 februari 2014 09:41

Ik denk dat het wel mee valt dat ze vissen mee nemen zeker geen meter snoeken dat er snoekbaarzen mee genomen worden dat zal wel maar snoek geloof ik niet of heb ik het mis


rapporteer

16. Geplaatst door: Tom op 8 februari 2014 09:41

wat ik niet goed snap is dat er in Nederland zo ontzettend veel water is waar zelden of nooit iemand komt... daar zit zeker en vast ook goed viswater tussen... pionieren dus!


rapporteer

17. Geplaatst door: Arie op 8 februari 2014 09:41

Herkenbaar verhaal, zo is ''ons'' thuiswater ook min of meer platgevist, jammer. Als je begint met vissen is het wel te begrijpen dat je eerst de kunsten van anderen afkijkt en van hun ervaringen leert. Het is alleen niet de bedoeling dat je hierin blijft ''hangen'' en altijd maar achter anderen aanvaart, misschien is dat het probleem wel. Of is dat een gekke gedachte?


rapporteer

18. Geplaatst door: Mark op 8 februari 2014 09:41

Ook fijn dat in de rovers diverse wateren beschreven worden met specifieke stekken! Het is schaamteloos het plezier vergallen van mensen die er al jaren komen en op die wateren genieten. En dat alleen maar om jezelf als schrijver te profileren. Terwijl de schrijvers vaak de stekken hebben leren kennen omdat iemand ze uit goede wil uitnodigde voor een leuke visdag..... Hun eigen wateren en stekken houden ze natuurlijk geheim.


rapporteer

19. Geplaatst door: mats op 8 februari 2014 09:41

dit heb je nu eenmaal eerst de man willen zijn en nu de vingers verbranden. maar nooit zeggen ze wat het hen al allemaal opgebracht heeft aan populariteit door artikels en mooie foto s te plaatsen en kunstaas te testen en mensen iets wijs te maken. ik ben maar een gewone roofvisser en heb al een auto versleten aan het op zoeken van viswater in nederland zonder achter iemands kont te rijden. maar enkele topvissers hebben wel al mijn stal in zweden tot 2x toe uitgemest en plubliek gemaakt. en wat wil je 2014 hebben we er weer van terug 2 topvissers op ons dak. hou mijn hart al vast voor 2015. voor wie zelf zoek en wat ervaring heeft is het normaal dat ze je weten te vinden. maar in zweden had ik het verteld op de nachtboot.en ook in goed vertrouwen. dacht iets bij te leren?


rapporteer

20. Geplaatst door: Jöran op 8 februari 2014 09:41

@Lee: er zal inderdaad meer snoekbaars dan snoek worden meegenomen. @Arie: lijkt me logische gedachte. Niks mis mee om van anderen te leren. Maar daarna je eigen weg kiezen. @Tom: Goed punt Tom. Het stikt van het viswater in NL. Ik kies dan liever voor een onbekend water dan tussen 40 andere boten te liggen op een van de Randmeren. Heeft niets meer met vissen te maken. @Mark: helemaal mee eens. Zo triest om een water naar de klote te helpen voor je eigen gewin.


rapporteer

21. Geplaatst door: Sean op 8 februari 2014 11:10

Herkenbaar verhaal Jöran, zelf ooit ook eens zo een stuk geschreven... Om het vervolgens in de prullenbak te gooien. Blij dat jij het wel doorgezet hebt! Ook ik ben er schuldig aan. Ik dacht bijvoorbeeld in 2008 ook heel naïef dat een afgezonderd stukje water, wat vol lag met snoek, ook heerlijk voor mijzelf en enkele maten zou zijn... En blijven! Ondanks het amateuristisch bewerken van foto's in Paint... Wat een (idiote) illusie was dat :) In de loop der jaren heb ik het maar geaccepteerd dat je het niet 100% kan voorkomen. Zelfs als je geen foto's meer plaatst... Je wordt toch herkend en dat is onze eigen schuld. Dan hadden we maar niet vrijwillig met onze kop op het internet moeten staan!
rapporteer

22. Geplaatst door: Frans van der Putte op 8 februari 2014 11:41

Zo gaan de dingen nu eenmaal, tijd voor nieuwe uitdagingen! Maar zeker heel erg zuur, een leermoment... Zelfs een goede vriend heeft vrienden die hij een keertje meeneemt, die vrienden hebben weer vrienden... En dan weet iedereen het. Wat zal de voldoening groot zijn als je een 'nieuwe' topstek ontdekt, iets zegt me dat je het dan anders aan zult gaan pakken! groeten, Frans
rapporteer

23. Geplaatst door: Jöran op 8 februari 2014 11:44

@Sean: ja het is lastig om goede plekken geheim te houden. @Frans: wij pakken het nu inderdaad anders aan.
rapporteer

24. Geplaatst door: Gerjan op 8 februari 2014 12:07

Beste medevissers, Zeg nou zelf, dit is toch niet van de laatste jaren? het fenomeen stekkenpezen ken ik al vanaf het eerste moment van hengelvasthouden. Ik kan mij niet indenken dat dit een stijging heeft mee gemaakt de laatste jaren. Wat wel veel meer is geworden, zijn de buitenlandse vissers, en ja zij nemen veelal de vis mee, Elke vis moet je dan eigenlijk zeggen, spijtig maar o zo waar. Waar is dan vadertje wet die hier een stokje voor dient te steken?? juist, niet thuis dus. Soms ben je het wel eens beu om elke keer weer een andere goede stek te zoeken, zeker wanneer je denkt dat je er eindelijk weer eentje hebt gevonden, maar het houd ons bezig, bezig met pionieren en zoeken naar de beoogde stekken. Ik denk dat dit nooit anders zal gaan worden. Nederland heeft water, erg veel water eigenlijk water voor iedereen, maar om juist dat ene water te vinden, dat is weer een nieuwe uitdaging. Succes iedereen.
rapporteer

25. Geplaatst door: Sjon op 8 februari 2014 18:07

"We vragen ons nog steeds af waar die belangstelling opeens vandaan komt, maar kunnen er geen verklaring voor vinden" Hummm opmerkelijk. Als je zo vaak met je snuit op internet staat om reclame te maken voor de producten van een bekend vismerk is het wel heel naief om je dan af te vragen waarom mensen op "jullie" stekken vissen. Hoeveel boter kun je op je hoofd hebben?! Dit is je goed recht om het zo te benaderen, maar begin dan aub niet zo te piepen.
rapporteer

26. Geplaatst door: Stefan op 8 februari 2014 18:45

Er zijn ook zat vissers (die zich niet als bekende visser profileren) die ook pionieren, elk weekend op het water zijn en ook regelmatig eens een ander water uitproberen. Soms met een tip van een ander, maar vaak genoeg ook zelf uitgezocht, gevonden en geïnvesteerd. Ja, dat water is toevallig dan soms ook een thuiswatertje van een ander, natuurlijk is dat zo, nl is maar een klein land. Terwijl ik daar gewoon blanco vis omdat ik het zelf heb uitgezocht. Ben ik dan een boosdoener, een stekenpezer? Iemand die er niets te zoeken heeft en eigenlijk weg moet daar..... Ik dacht het niet!! Ik heb een visboot op een trailer voor de absoluut mooie vrijheid die het biedt. NIEMAND HEEFT IN NL EEN EIGEN WATER.
rapporteer

27. Geplaatst door: Ron op 8 februari 2014 19:40

Ik ben het helemaal met de 2 bovenstaande reacties eens! Tegenwoordig moet je gewoon geen foto's ed meer op internet willen zetten als je water je lief is. Sterker nog, als je een beetje respect hebt voor de natuur en de vissen die er zwemmen dan vertel je niemand iets. Dit soort situaties heb je toch vaak zelf in de hand en je moet er niet vanuit gaan dat mensen het respect hebben om er niet te gaan vissen terwijl op de foto's soms duidelijk te zien is waar het is..
rapporteer

28. Geplaatst door: adri op 9 februari 2014 08:53

Wat betreft het meenemen van de gevangen vissen,moet de controle hierop aangescherpt worden en de boetes fors verhoogd worden.
rapporteer

29. Geplaatst door: marcq op 9 februari 2014 12:34

teveel zeggen en late zien op internet is gevaarlyk, daar zyn niet aleen no-kill vissers, maar ook viskloppers op de net, groetjes marcq j-p
rapporteer

30. Geplaatst door: Denys op 9 februari 2014 13:44

Op zich wel apart dat je ervoor kiest om met je hele hebben en houden op een site wilt staan, maar als je merkt dat mensen hier ge(mis)bruik van maken, je een beetje zielig doet... Het lijkt mij nogal logisch dat in mindere tijden veel vissers stekkennis op willen doen uit vangstverslagen van de diverse vis sites. Misschien de volgende keer foto's maken die onherkenbaar zijn qua visstek, of gewoon niet de vangstverslagen publiceren zoals de meerderheid in Nederland. Gaat mij prima af en heb daarmee nog steeds mooie stekken die niet kapot gevist zijn.
rapporteer

31. Geplaatst door: Mark op 9 februari 2014 15:56

Ik vis al vanaf het begin toen het aangelegd/ uitgraven is op dit water.Zag ook met regelmaat jullie vangstverslagen met foto's voorbij komen en dacht dat is geen goede zaak. als je begrijpt wat ik bedoel. Het is wel heel naïef om te denken dat je met plaatsen van zulke stukken en viswater voor jezelf kan houden.Zeker op dit water waar iedereen met zijn bootje vanaf het kanaal de plas op kan varen.Wij vonden dit ook eerder verschrikkelijk als leuk sorry. En inderdaad het is een stuk drukker geworden met vissers op ons watertje onze dank daarvoor.En dan moeten jullie zeker niet gaan lopen piepen dat het drukker is en de vangsten minder worden want dat hebben jullie dus gewoon aan jezelf te danken. Denk er voortaan dus goed overna voordat je een stuk gaat plaatsen.Zeker meer betrekking tot foto's . Succes Gr.Mark
rapporteer

32. Geplaatst door: Paul op 9 februari 2014 17:17

Erg jammer dit. Dit soort dingen gebeuren nu als je bekend bent op diverse vissite's en ook regelmatig in visbladen staat. Tuurlijk wordt je dan herkend, zeker als je dan met zo een luxe visboot op zo een mooi water vist, dan krijg je al gauw andere vissers achter je aan. Ik vis zelf ook al jaren, sinds het ontstaan, op dit mooie viswater dus ik heb dit hele gebeuren zien aankomen helaas.
rapporteer

33. Geplaatst door: Bas Buitendijk op 9 februari 2014 18:41

Jammer en herkenbaar. Ik maakte ongeveer hetzelfde mee als karpervisser. Heb inmiddels 15 jaar niet gevist (om allerlei redenen)en begin dit jaar helemaal opnieuw in een nieuwe omgeving. Eerst op snoek en vanaf maart weer op karper. Je kunt mij volgen op YT kanaal KarperSnoek, maar verwacht geen openheid over stekken. Ik heb mijn lesje geleerd. Ik ga vooral zoeken naar stekken in Almere en Flevoland e.o. waar nog niemand vist, maar ja zekerheid heb je nooit. Er is zoiets als 'watersense' en helaas ben ik niet de enige die daarmee gezegend is. Mocht je mij tegenkomen langs het water: 'sorry'.
rapporteer

34. Geplaatst door: Stefan op 9 februari 2014 19:03

overigens weet ik dat de zogenaamde visvrienden onderling zich om bovengenoemde reden tegenwoordig ook vaak al in allerlei bochten wringen. Heb zelfs al eens bij een kennis in de boot gezeten die gewoon doodleuk met "een vriend" aan de telefoon zat en hem vertelde dat hij op een bepaald water zat te vissen op dat moment, terwijl hij heel erg anders zat te vissen..... Dat is wat we er nu van gaan maken. Elkaar voor de gek houden, met leugentjes, onwaarheden, totaal gefotoshopte foto's etc... puur om in eigen belang stekken te behouden. Fijn
rapporteer

35. Geplaatst door: Jöran op 9 februari 2014 19:46

@Bas: goed dat je het vissen weer hebt opgepakt. Ik zie de mooie karpers tzt wel voorbijkomen ;-)
rapporteer

36. Geplaatst door: Jöran op 9 februari 2014 19:49

@Stefan: inderdaad jammer dat we op een dergelijke manier met elkaar (moeten) omgaan. Zou het ook liever anders zien.
rapporteer

37. Geplaatst door: jan visser op 10 februari 2014 07:44

ja jullie doen het zelf ook, je vist zelf ook in het buitenland, Grote vangsten grote boten en grote leningen, jongens jongens wordt eens wakker er is ook een wereld zonder internet!
rapporteer

38. Geplaatst door: Richard op 10 februari 2014 09:18

Het internet is zeker niet anoniem te noemen. Maar deze situatie speelt wel en gaat ons alle aan en de emotie er achter. Crisis Oostblokkers,Beroepsvissers en Oude Geld-vissers en steeds meer hengeldruk ook op de afgelegen wateren moeilijk controleerbaar en de overheid een slechte Nederlandse oude-visserij wetgeving spelen een grote rol in het nu en in de toekomst. Maar er gaat niets veranderen als men er niet over schrijft of het kenbaar maakt. In andere landen is dit vaak beter geregeld. Het is zo jammer dat andere mensen zich daar niet in kunnen vinden en dit proberen af te schrijven als het zogenaamde piepen vanwege het publiceren van foto's of dat je bekend bent in deze vis-discipline, maar daar ligt niet het hele probleem. Wij zijn er zelf ook schuldig aan. Het Respect de Normvervaging in het nu en in de toekomst zonder inlevingvermogen van de Mens en steeds grotere ego's, komt de natuur zeker niet te goede ! En zolang onze neus niet dezelfde richting in wijst, gaat dit ook helaas niet meer veranderen. Hopen dat de wet veranderd in de toekomst en onze kinderen er anders over gaan nadenken, want sommige mensen doen dit al.
rapporteer

39. Geplaatst door: Frans van der Putte op 10 februari 2014 10:58

De wereld is te divers om alle neuzen dezelfde kant op te laten staan. Je kunt proberen om mensen in je omgeving mee te geven wat jij belangrijk vind, en hopen dat deze waarden opgepakt en doorgegeven worden.... Wij vissen graag voor de lol en zetten de vis terug, en ik zou ook niets liever zien dat dat iedereen dat deed, maar er zijn nu eenmaal mensen met andere normen en waarden. Doe gewoon je ding en stop niet als dingen tegenzitten! verbreed je horizon en probeer iets anders wat je ook aangeeft te gaan doen, Joran) en ik weet dat het leuk is om je vangsten te delen: maar als je niet wilt dat anderen naar je stek toe komen, denk niet 'ach, dat loopt wel los!' maar maak foto's waarop de stek niet herkenbaar is, of zorg ervoor dat je later de achtergrond onherkenbaar maakt. Ook kun je ervoor kiezen een keertje na een topdag geen verslag te plaatsen, en dit voor jezelf te houden (af en toe noodzakelijk). Overigens wil ik bij deze ook nog mededelen dat ik mensen die zeuren over een subtiel aangepaste achtergrond (d.m.v. photoshop) vervelend vind. Aan de ene kant vinden ze het prachtig om te zeggen 'zie je wel, jij wil met je kop op internet' en 'ja dat krijg je he, als je steeds met je kop op internet staat, dan komen ze op je stekkie vissen, dat doe je zelf!' en aan de andere kant zeggen deze mensen dat ze het maar stom vinden als een foto enigszins geshopt is..... ik bedoel maar. Verder wordt in de reacties de suggestie gewekt dat als je een dikke boot hebt, dat deze dan toch zeker wel van geleend geld moet zijn. Dat is echt een hele aparte aanname! De gasten zijn zeker niet altijd zoals de waard ze vertrouwen wil.......... Wat zou de wereld toch een mooie plek zijn als men elkaar in de waarde liet! Leven en laten leven.
rapporteer

40. Geplaatst door: Richard op 10 februari 2014 11:28

Zelfs de politiek is de weg kwijt, met uitzondering van een enkel iemand. Toch ben ik blij dat er ook nog mensen zijn als b.v Joran en zijn vrouw die genieten van hun hobby, boot of geen boot ! Daar kunnen andere mensen nog een goed voorbeeld aan nemen. Deze neuzen staan wel in de goede richting, maar helaas zijn het er te weinig en de meningen verschillen van mens tot mens en dat is maar al te waar "Frans. Want de natuur en het behoud ervan gaat ons allemaal aan. Gr uit Den haag
rapporteer

41. Geplaatst door: Jöran op 10 februari 2014 13:15

Mooi opgeschreven Richard en Frans. Jullie slaan de spijker op zijn kop. Blijkbaar leeft dit onderwerp wel gezien de vele reacties, zowel positief als negatief. Maar dat hoort bij een gezonde discussie. Iedereen bedankt voor zijn mening en heel veel mooie visuren toegewenst!
rapporteer

42. Geplaatst door: Sander op 10 februari 2014 15:11

Zoals velen hierboven hebben gereageerd herken ik het gevoel ook zeer goed. En in dit "gevoel" ligt, denk ik, ook een knelpunt van deze discussie. Gevoel=emotie! Men is inderdaad geen eigenaar van het betreffende water. Maar dat wil niet zeggen dat we niet met elkaar moeten blijven nadenken over de consequenties van ons handelen. Ik heb met verbazing de negatieve/ kritische reacties gelezen en blijkbaar geeft het internet ons ook een ander fenomeen: de zogenaamde ongezouten "Ik vind er wat van en ik zal het laten weten ook!" in welke vorm dan ook. Bottom line voor mij is dat we zuinig moeten zijn op onze natuur en als dat betekent dat we elkaar moeten wijzen op dit soort zaken dan moeten we dat als sportvissers ook doen, on-topic, volwassen en professioneel, zonder opmerkingen over boten, leningen e.d. die er helemaal niets mee te maken hebben!! MvG vanuit de Achterhoek, Sander
rapporteer

43. Geplaatst door: Patrick op 10 februari 2014 16:16

Het sportvissen wordt steeds meer commercie. Internet is machtig en de honger naar mooie artikelen, zoals bv op deze site wordt steeds groter. Veel vissers, zoals bv ook weer op deze site, staan wekelijks met nieuwe artikelen op internet. Een daarbij (en ik geef die mensen dan ook groot gelijk) wordt er heel veel reclame gemaakt voor boot zus, hengel zo en kunstaas dit en vislijn dat etc. Lijkt mij logisch dat je op deze manier je kosten van je dure hobby een beetje probeert te drukken. Maar als je elke week met dikke vissen in je hand op internet of in de bladen staat dan is de schaduwzijde wel dat mensen je in de gaten gaan houden en proberen uit te vinden waar je vist. Dit is weliswaar niet fijn maar wel logisch. Dat hou je niet tegen. En het nadeel is dat er altijd mensen zijn die dat stukje water herkennen. En zo niet dan horen ze wel via via dat jij vaak op water zus en zo vist. Er zijn veel vissers en steeds meer boten en die willen allemaal vangen. En je kunt wel fotoshoppen maar de sponsor houdt niet van foto's die niet zeer professioneel geshopt zijn en dus niet helemaal echt lijken. Dus is het een geval van "between a rock and a hard place" of "regen en drup" etc. En er zullen steeds meer wateren naar de kloten gaan. Je kan alleen maar hopen dat steeds meer van de minderheid die er een potje van maken, het gaan begrijpen. En als je niet wilt dat mensen jouw stekken op gaan zoeken dan is de enige mogelijkheid om hier echt wat aan te doen, gewoon zelf de publiciteit niet meer zoeken !
rapporteer

44. Geplaatst door: Richard uit Den haag op 10 februari 2014 18:09

Nette uiteenzetting : Sander en Patrick. Gelukkig zijn er meer kleuren in de regenboog en ook deze mogen ook eens belicht worden. En als meer mensen tussen de regels door zouden kunnen gaan lezen, zullen we inderdaad ook anders gaan piepen ! Tijd zal het leren in het digi tijdperk waarin afstand steeds korter word en dat blijkt " Een Topic met een keerzijde erin en zo herkenbaar. Bedankt Joran / Ann
rapporteer

45. Geplaatst door: Anne op 11 februari 2014 11:55

Heel veel herkenning maar dat is de "kracht" van de sociale media .
rapporteer

46. Geplaatst door: Fabio op 11 februari 2014 13:49

Gewoon héél goed shoppen. Dan heb je én mooie foto's én geen stekherkenning. En natuurlijk als je de haven/helling uitvaart bivakmuts op en stealthmodus aan op de boot (geintje uiteraard). Lastig probleem, ik vind het ook leuk m'n mooie snoek te delen met de wereld (hoeft dan ook niet meteen op elke site/plek denkbaar). Maar een beetje verstandig delen van je foto's kan geen kwaad! De limit vind ik als een metersnoek (of kleine snoek/snoekbaars etc) zo vaak gevangen wordt dat die er onder gaat lijden, dan zouden de vissers zelf ff moeten gaan nadenken. Dat heeft verder dan niks met social media/internet/marketing te maken. Justmy2cents
rapporteer

47. Geplaatst door: Ron op 11 februari 2014 23:22

De mensen die kritiek hebben op geshopte foto's zijn waarschijnlijk ook degene die het meest interesse hebben in de stek. De meeste vissers begrijpen wel dat je de stek geheim probeert te houden. Persoonlijk lees ik liever de verhalen achter de vangsten!
rapporteer

48. Geplaatst door: Bastiaan op 12 februari 2014 08:37

Herkenbaar. Ik ben opgegroeid aan een mooi polderwater met een rijk bestand aan roofvis. Op dit water heb ik mijn streken geleerd en ik ken het op mijn duimpje. Vroeger was ik, met wat vismaten uiteraard, zo ongeveer de enige die er op roofvis viste. Tegenwoordig, met name in het weekend, de ene visboot na de andere...echt heel veel. Tijdje geleden ging ik een dagje trollen vanuit mijn boot. De vangsten waren slecht....totdat we een groep van 12(!!) bellyboat vissers tegenkwamen uit België. Die hadden waarschijnlijk al onze potentiele vangsten al gevangen... Wat moet je dan nog? Ik vis er vrijwel nooit meer, omdat ik gewoon weet dat er al 10 visboten (dus 30 kunstaasjes) langs de stekken zijn gekomen. Niet leuk meer. Uiteindelijk heb ik er niets over te zeggen, want iedereen mag vissen op dat water. Ik weet, omdat ik aan het water woon, dat er enorm veel gevist wordt. De mannen die er nu komen vissen weten dat niet en vragen zich misschien af waarom de vangsten zo matig zijn...
rapporteer

49. Geplaatst door: Jöran op 12 februari 2014 10:06

Hoi Bastiaan. Helaas gebeurt dit op veel wateren. Ik weet hoe je je voelt. Feit is dat we in een klein land leven met (te) veel vissers. Dan zijn zulke dingen helaas onvermijdelijk, maar wel spijtig.
rapporteer

50. Geplaatst door: Frans den Ouden op 12 februari 2014 14:13

Met belangstelling heb ik alle reacties door zitten lezen en kom hirdoor toch wel tot enkele conclusies. Zelf ben ik ook als gastvisser mee gegaan met ervaren bootvissers om te leren vissen op groot water. Ja, dan kom je ook op nieuwe wateren en leer je hoe je daar je visje moet vangen. Als je dan meteen ook al enkele grote vissen vangt is het voor mij niet meer dan logische dat als je zelf ook een boot hebt, je daar nog een keertje gaat vissen. Ook op andere wateren ga je proberen om het gelerrde toe te passen. Als er dan maar genoeg (veel) mensen zijn die ook een boot aanschaffen komt e.e.a. natuurlijk in een stroomversnelling en komen er steeds meer mensen vissen op productieve stekken. Ikzelf kijk ook altijd of ik een stek herken maar het lijkt me als je daar nog nooit geweest bent dat er niks te herkennen valt. test zelf ook hengelsportmateriaal voor een internet site en daar heb ik veel plezier aan. Probeer markante dingen wel uit de foto weg te houden maar dat lukt natuurlijk niet altijd. Al met al is het gewoon drukker geworden met boten en door het medium internet kan iedereen met google earth mooie plaatsen vinden om te vissen. En ja, daar kan ook een stek bij zitten waar jij / wij toevallig altijd vissen. Daar zullen we toch mee moeten leren leven. Ik zie het ook wel als een kans om je als visser toch te onderscheiden van anderen door net iets beter/anders te vissen en toch je kleine voorsprong te behouden. Heb de schrijver van dit stukje hoog zitten kwa techniek, maar ook mensen als Dick van hattum / sean / volkmar strikkers zullen altijd toch net een visje meer in de boot weten te krijgen dan de " gewone" vissers. Iedereen vooral veel plezier toe gewenst met het uitoefenen van onze geweldige hobby, blijf er zeker plezier in houden. Frans
rapporteer

51. Geplaatst door: Jöran op 12 februari 2014 17:13

Mooi gesproken Frans!
rapporteer

52. Geplaatst door: Arie op 13 februari 2014 02:08

Ons viswater is niet meer... Hoe vaak de gedachte ''mijn viswater is niet meer'' de afgelopen jaar door mijn hoofd heeft gespookt weet ik niet... Wel weet ik dat het er allemaal niet beter op is geworden. Vroeger viste er bijna niemand, vissen, dat deed je toch niet, dat was iets voor de armen, voor zij die niks beters hadden te doen. Tegenwoordig, moet echter iedereen ineens vissen. Het vissen zoals we dat vandaag de dag kennen, wordt rijkelijk gevoed door de media en andere aanverwanten. Vroeger hing je rond op straat, nu moet je, juist ja.... Vissen. Vroeger, toen had bijna niemand een boot, en diegenen die er een hadden hadden een simpele uitvoering. Nu moet men zo nodig een Lund, Alumacraft of ander vliegdekschip hebben om er ''bij'' te horen. Nu is al die luxe natuurlijk hardstikke fijn, makkelijk, leuk, mooi, en praktisch. Zelf kan ik er maar een geschikt woord voor vinden, en dat is dat het gewoon pooier boten zijn. De ene boot nog groter dan de ander, het liefst met 3 elektromotors, 20 fishfinders, 300 pk en 4x de max. toegestane hoeveelheid hengels aan boord. En daar hebben we dan direct de moraal van dit verhaal. Want zo gaat het tegenwoordig met het hele internet en social media verhaal precies hetzelfde. Een aantal jaren geleden bestonden er nog geen sites zoals metersnoeken, snoeken, of weet ik veel wat allemaal. Toen viste men nog gewoon voor zichzelf, voor het plezier, voor de hobby .... Tegenwoordig lijkt het er steeds meer op of men alleen nog maar voor anderen vist of moet presteren voor anderen. Alles moet op het internet. Van alle dagen die gevist zijn, moet er zo nodig een verslag geschreven worden. Uiteraard ook met een flink aantal fotos. Het liefst drukken we dan ook direct kunstaas in de bek bij de vis van het merk waardoor we gesponsord worden, niet dat we daaraan vangen, maar zo lijkt het net he ... !! Komop jongens, de pike slammer plug, die MOET je gewoon hebben! Nou dan is dat even een rage, zie je een paar maand later weer een foto, ownee toch niet, de zanderpro forthy plus deep diver crank, nou die is me toch top!!! Hup jongens rennen naar de winkel straks is die uitverkocht, ik heb er gister al 145 snoekbaarzen aan gevangen.. wauw wat een topplug! Maar wat we nog veel liever doen is de gevangen vis met een groothoek lens fotograferen, en als het kan zo dicht mogelijk lekker in de lens drukken. Kijk eens, zie je mij wel, zie je wel hoe groot de mijne is? Het staat er nog net niet onder geschreven. Tsja en dan vergeten we opeens dat er op de foto niet alleen een vis staat maar ook een achtergrond. Maar daar maken we ons in eerste instantie niet druk om. Waar we ons wel druk om maken is dat we gezien worden, en gezien worden zullen we!! En dan krijg je het. Opeens staat alles op internet. Of in de bladen. Hele artikelen over de randmeren, het volkerak of hollands diep. Vreemd he, dat het dan ineens drukker word. Ik stem er mee in dat we in Nederland gezegend zijn met prachtig viswater, laat dat voorop staan. En dat een artikel over hoe mooi ons water wel niet is zeker niet misstaat in een blad, maar laten we dan niet in detail treden zoals dat maar al te vaak gebeurt in een blad als bijvoorbeeld Rovers. Wat heeft dat nou voor zin?! En dan gewoon als auteur je afvragen, hoe het komt dat het ineens zo druk is op het water... Het lijkt wel een trend van de laatste paar jaren. Op de randmeren zwemt veel snoek, dus hup! iedereen naar de randmeren, kom jongens we gaan er met zn allen heen! Wat, heb jij er maar 7 gevangen? Wij hadden er 32! Het liefst om 3 uur smorgens al weg. dan hebben we toch nog kans dat we als eerste bij de helling kunnen zijn!! Word pas om 6 uur licht maar dat mag de pret niet drukken. He verdikkeme staat er file op de snelweg. Nouja dan maar gezellig achter in de rij aansluiten. Pff zijn we er eindelijk, willen we de boot te water laten, staat er net een op de trailer, komt er net een boot weer, ja het was niks, we hadden er maar 12. De grootste was maar 110. Grappig is dan wel weer dat er altijd bepaalde figuren zijn die ook als er heel slecht word gevangen, altijd even getallen vangen. Hoe vaak zie je niet dat men 5, 10, 15, of 20 snoeken vangt. Nee niet daar tussen in, dit praat wat makkelijker, typt zo lekker weg. Ik ga er bijna zelf in geloven! Maar ik dwaal af, waar was ik, owja! Websites. Ik ben er van overtuigd dat wanneer er geen websites waren over vissen, men niet iedere vangst deelde op facebook, twitter of een andere medium zoals bijvoorbeeld het forum in bladen of dergelijke. Het er heeeeeel anders uit zou zien op het water. Natuurlijk is er altijd de mond op mond reclame. Maar nimmer zou er zoveel informatie in de omloop zijn als nu helaas het geval is. Stonden we niet met 100 man rug aan rug, zij aan zij, om de snoek het leven zuur te maken in de havens aan de randmeren. Raakten onze dobbers niet on uit warbaar in elkaar omdat de makrelen ons om de oren vlogen. Konden we gewoon rustig vissen. Als men geen filmpjes meer plaaste op youtube, waar de hele wereld kon meegenieten, en die er voorgoed op bleven staan, zag het er allemaal heel anders voor ons uit. Het is triest, maar de drang om zich te laten zien is tegenwoordig heel groot. Het gaat allang niet meer om het plezier. Vissen is gewoon een andere manier van imponeren geworden. Vroeger deed je dat met een sportauto, tegenwoordig doe je dat met een gevangen vis. Ik persoonlijk moet er niet aan denken, om na een heerlijke dag op of aan het water, savonds oook nog een verslag te moeten schrijven, fotos te editen, photoshoppen of wat dan ook. Allemaal zonde van de tijd. En natuurlijk, en zullen altijd mensen zijn die net even beter zijn dan een ander. Maar wat ik dan zo jammer vindt is dat je tegenwoordig op een website oid MOET schrijven om als ''bekende, of topvisser'' gemarkeerd te worden. Er zijn nog zoveel anderen, die ervoor gekozen hebben om NIET in de spotlight te staan, en misschien nog veel beter zijn dan de boven genoemden die Frans den Ouden zojuist even heeft opgesomd. Maar doet dat er allemaal toe? Het gaat er gewoon om gezien te worden, complimenten te krijgen, niks is toch mooier dan dat. De hemel in geprezen worden voor een panharing van 75cm. Er was een woord voor, maar ben het even kwijt, owja! Exebissionisme. En achja heb je eenmaal een stek gevonden, wees er dan zuinig op, voor je het weet ben je er niet meer alleen.. ''Ons viswater is niet meer ... '' Mooie titel Joran, maar ik ben bang dat je daar toch echt zelf aan hebt meegewerkt!
rapporteer

53. Geplaatst door: Jöran op 13 februari 2014 08:53

Hoi Arie, met interesse heb ik je reactie gelezen. In de kern heb je wat mij betreft gelijk. Vissen is emotie en genieten van de natuur en alles om je heen. Verzonken in gedachten, je kop leeg en aan niets anders denken. Dat lijkt nu op de achtergrond te zijn geraakt bij veel vissers en dat is jammer. Het feit dat ik verhalen voor deze site schrijf, is niet ingegeven door het feit dat ik zo nodig met mijn kop op Internet moet staan, maar veeleer om mijn ervaringen te delen met anderen. En bovendien vind ik het ook leuk om te schrijven. Uiteraard zullen er altijd betere vissers zijn. En daar is niets mis mee. Voor die mensen kun je alleen maar het grootste respect hebben. En afsluitend kan ik alleen maar zeggen dat ik persoonlijk altijd probeer om zoveel mogelijk te genieten van het vissen zelf zonder te veel aandacht voor alle randverschijnselen.
rapporteer

54. Geplaatst door: Dick op 13 februari 2014 10:20

In 2005 werd door een ontevreden visser het begrip varend bankstel geintroduceerd op deze site. Anno 2014 is dat in "visland" en ingeburgerd begrip geworden. Nu lees ik dat mijn varende bankstel een pooierboot is geworden... Ben benieuwd of ook deze nieuwe benaming in 2019 volledig is ingeburgerd en gebruikt wordt in de media. Ik snap je emotie Arie, ik snap de essentie van je lange verhaal. We leven echter in 2014. Als het aan jou lag was het internet nooit uigevonden. Dan was het inderdaad een stuk rustiger op jouw en mijn stekken. Jij bent 1 van de lezers van het eerste uur van de Beet, de Roofvis en dergelijke? Je kijkt nooit op internet want het is eigenlijk overbodig? Uit het feit dat je hier reageert maak ik wel op dat je ook kijkt naar internet. Je leest de verhalen. Je bekijkt de foto's. Kennelijk voorziet een site als deze en vele andere in een bepaalde behoefte. Internet brengt vele vele voordelen, internet brengt helaas ook negatieve dingen. De eerste facebook moorden zijn gepleegd. Met een beetje googlen lees je hoe je een bom kunt maken. Maar toen ik in 1980 voor het eerst naar Zweden ging was er nog geen internet. Ik hoorde van de Vluchtende visser dat ik naar Karlstad moest rijden, daar linksaf op weg 44 en dan bij het zoveelste bordje naar rechts. Het water was onbekend. Er was niet meer dan een folder met een paar foto's. Inmiddels kan je als je nu voor de eerste keer naar Zweden gaat eerst ruim 100 verhalen lezen met zeer bruikbare info op deze site. Indirect besparen we heel veel mensen de moeite van het zoeken, het tijdverspillen in een korte en kostbare week vakantie. Ik ben het wel met je eens dat de informatie in filmpjes en bladen die gedeeld wordt soms wel heel erg gedetailleerd is. Wij als metersnoeken schrijven nooit waar we vissen. Je kan uit de foto's soms wel het een en ander opmaken maar dat proberen we te beperken. Bladen die hele artikelen wijden aan stekken op de Randmeren, het Hollands Diep of het Volkerak gooien de ruiten van vele mensen in die veel tijd hebben besteed aan het ontdekken van die stekken. Dat is in en in triest. Jarenlang gezocht naar die ene hotspot en plotseling liggen er bij het mooie plantenveldje op het haringvliet 20 pooiersboten van mensen die wat gelezen hebben en zelf niet de moeite hebben genomen om te investeren in stekken. Ook ik stoor mij daaraan. De roofviswereld gaat dezelfde kant op als de karperwereld. Daar worden ook 40 ponders gevangen, vervoerd, op een andere plek gefotograveerd om de collega vissers een bak zand in de ogen te strooien. De viswereld in zijn algemeenheid is steeds commercieler geworden. Mensen worden bijna gedwongen om met een bepaald plugje van een bepaald merk wat zij vertegenwoordigen te vissen en vooral te vangen. De opzichtige "keurig in het mondhoekje" glimmende plug plaatjes zijn niet te tellen. Allemaal omdat het bedrijf dat eist. De consument moet kopen. Crisis of niet. KOPEN. Daarom vinden wij het ook soms gewoon niet meer dan normaal om een verslag te schrijven van 1 snoek die we vangen op een dag. Wij zijn geen supervissers, we proberen al 14 jaar een reeel beeld te geven van wat we mee maken op het water. Daarbij wordt reklame gemaakt of zoals je wilt: daarbij worden pluggen getoond. Er zijn tijden geweest dat we dat niet deden. Dan kregen we commentaar dat we niet lieten zien waarmee we die prachtige vissen vingen. Dan hielden we geheime info over ons kunstaas achter. Als je echter wel je kunstaas toont ben je commercieel bezig.. Wat is de gulden middagweg?? Als je het weet mag je het zeggen... Dick
rapporteer

55. Geplaatst door: Frans van der Putte op 13 februari 2014 17:33

Wat mooi om nu eens echte emoties terug tw kunnen vinden in de reacties. Dit is veel mooier dan alleen 'mooie vissen heren' of helemaal geen reacties. Nooit gedacht overigens dat er zoveel (voor)oordelen en aannames waren m.b.t. het schrijven van verhalen door een paar heren en een dame op een viswebsite. Dick, ik ben het met je eens: als dit wereldje je niet aanstaat om welke al dan niet terechte reden dan ook, wat doe je dan als bezoeker op een website als deze? Zoek naar nieuwe kansen, omarm verandering en vooral: heb plezier in wat je doet!
rapporteer

56. Geplaatst door: Arie op 13 februari 2014 18:00

Tsja Frans, wat heeft het plaatsen van het ''hoofd verhaal'' dan voor zin? Waarom moet er dan een onderwerp als ''ons viswater is niet meer'' plaatsvinden? Laten we de rollen eens omdraaien, waarom bekommert Joran er zich dan om dat er anderen op ''zijn'' water rondvaren? Als dit wereldje je niet aanstaat, om welke reden dan ook, dan schrijf je toch ook niet meer voor een site?
rapporteer

57. Geplaatst door: Piet op 13 februari 2014 19:01

Wat een heeeerlijke uiteenzetting van meningen. Postnummer 52 echter, Arie, is tekenend voor een x-aantal "topvissers'. Zo was ik eens met een gids mee die ook een groot aandeel heeft aan metersnoeken.nl. Aardige man, dat zeker. Maar tijdens onze visdag deed hij toch enkele uitspraken over collega-vissers die enige vorm van afgunst deden vermoeden....uitspraken die inderdaad niks te maken hebben met zaken als genieten en emotie etc. Eerlijk gezegd kreeg ik er een ietwat naar gevoel bij. De vraag werd door hem gesteld wat ik nu soort van vond van hem en zijn manier van vissen en doen. Hij informeerde een beetje naar zijn 'status' als 'bekende' visser. Alsof mij dat iets interesseert....ik wil gewoon vissen en vangen natuurlijk. Ik heb niet de behoefte om aan te horen hoe geweldig iemand zichzelf vind als gids en al helemaal niet hoe slecht andere 'topvissers' zijn of hoe twijfelachtig hun methoden zijn. In het verlengde hiervan blijkt dan dat visverslagen van grote vissen en succesdagen ook het ego voeden van sommige vissers. Om nog niet te spreken van, inderdaad, het op een voordelige manier fotograferen van kunstaas in 'het scharnier' van de vis ten einde reclame te voeren voor diverse grote merken en nieuwe toppluggen. Mooi Arie, die namen die je opschreef voor superpluggen. Whahaha. Hoe is het gezegde ook alweer:? Kunstaas vangt meer vissers dan vissen? In al mijn naiviteit kon ik niet vermoeden dat vissen als hobby haar onschuld verloren is aan de commercie en een zekere vorm van haat , nijd en afgunst onder sommigen....... Wel waardeer ik de verslagen met foto's op deze en andere sites. Ga daar vooral mee door beste mensen. En wat betreft de 'stekkendieven', het is een vrij land. Doe je ding maar houdt het leuk en aardig. Catch and release......
rapporteer

58. Geplaatst door: Sean op 13 februari 2014 20:03

Wat een collectie aan ellende in sommige reacties zeg. De frustraties druipen er vanaf en een hoop verschrikkelijke aannames welke zo zwart mogelijk worden neergezet. Van pooierboten tot dikke leningen & "alles voor de sponsoren"... Daar ging het verhaal van Jöron toch helemaal niet over? Af en toe...
rapporteer

59. Geplaatst door: Mark op 13 februari 2014 22:03

Ik ben zelf jaren geleden ook eens zo stom geweest om een foto van een mega snoek te plaatsen bij vangsmeldingen op total fishing site. Dat doe ik dus echt nooit meer. Laat nu de mooiste foto's van de mooiste vissen op een wat groter formaat afdrukken en geef die thuis een mooi plekje aan de muur. Gr.Mark
rapporteer

60. Geplaatst door: Frans den Ouden op 13 februari 2014 22:52

In de 60e reactie vraag ik me na alle kritiek en geklaag van velen af : Waar moeten we naar toe ? Internet uitsluiten > een utopie Mooi water met mooie stekken geheim houden > een utopie laten we met z'n allen nou eens blij zijn met onze hobby. Lekker werpend vissen in de mooie tijden en enthousiast reageren op een eigen vangst of een vangst van een medevisser al dan niet bij jou in de boot. Ikzelf mag graag een leuk verslag schrijven met mooie foto's en daarmee anderen enthousiasmeren om een leuke visdag te beleven. Wat ik ook heel leuk vond : een door de SNB georganiseerde visdag voor jeugdige vissers waar ik (en Joran) helaas onze boot niet te water kregen. Hiervoor wil ik altijd graag een dag vrijmaken, om die blije /gespannen koppies te zien bij een aanbeet / dril van een mooie snoek en de oohh en aahh als zij zich voor de eerste keer laat zien :-) Dus mensen vind de leuke dingen van het vissen terug en geniet daar SAMEN van. En als het dan eens te druk naar je zin is, ga dan naar een ander water (zoals Arjan Willemse dat dit jaar een keertje deed toen er twee (2) boten op zijn thuiswater waren. Moest er toch wel heel erg om glimlachen, wat een prachtige man... Laat alle schrijvers van deze stukken maar eens kritisch naar zichzelf kijken en bedenken wat ze anders / beter kunnen doen dan blijft het leuk aan en op het water. Wat mij betreft, tot ziens allemaal Frans
rapporteer

61. Geplaatst door: Frans van der Putte op 13 februari 2014 23:00

@Arie: deze reactie is aan iedereen gericht geweest, dus evengoed aan de genoemde collega. @Piet: dat is ook fijn om te horen/ lezen, dat je de verhalen en foto's nog steeds kunt waarderen. In mijn ogen is dat nog steeds het primaire doel van het schrijven van een verhaal!
rapporteer

62. Geplaatst door: Chris op 13 februari 2014 23:18

Mensen maak je niet zo druk! Ga toch lekker vissen!!! :)
rapporteer

63. Geplaatst door: Rob Hoeks op 13 februari 2014 23:43

Ik ben geen bekende visser, heb geen pooierboot, vang geen monsters van vissen, en ben niet te vinden op de stekken van bovengenoemde personen... Maar één ding deel ik wel met de jongens van metersnoeken.nl en andere fanatiekelingen. En dat is PASSIE voor het vissen en andere daarvan mee laten genieten in de vorm van een verslag/foto's. Dus laat iedereen in zijn waarde , beleef het vissen zoals je zelf wilt en geniet! Want dat is toch de grootste drijfveer voor ons allen, genieten van onze momenten op en aan het water. Gr Rob
rapporteer

64. Geplaatst door: Jöran op 13 februari 2014 23:48

Zo is het maar net Rob!
rapporteer

65. Geplaatst door: Frans van der Putte op 14 februari 2014 00:00

(y) ;-)
rapporteer

66. Geplaatst door: Dick op 14 februari 2014 08:30

Hulde aan Rob. Ook Frans den Ouden ziet het goed. Laten we fijn met zijn allen genieten van het vele water in ons land. Iedereen zal altijd en overal blijven zoeken naar wat nieuws. Nederland is klein. Geef elkaar de ruimte. Accepteer dat de een een grotere (pooier)boot heeft dan de ander. Of werkt dat ook zo bij auto's en huizen? Dus als je meer woont dan een rijtjes huis dan heb je een pooierhuis? En meer dan een Opel Astra is een pooierauto.. ? Gunnen is het toverwoord. Gun elkaar iets, dan ziet de wereld er een stuk beter uit.
rapporteer

67. Geplaatst door: Arnold op 14 februari 2014 20:24

Mijn eerste en enige reactie ooit op deze site, zo verbaasd dat ik het niet kan laten. Naar mijn mening wel erg naïef om jezelf af te vragen hoe het toch komt dat er ineens zoveel meer gevist wordt op 'jullie' thuiswater. Denk dat het, zoals vaker gezegd, alles te maken heeft met jullie eigen inbreng op het internet. Dezelfde vrees heb ik voor mijn 'thuiswater' (heb er leren vissen en kom er iedere dag). Afgelopen jaren ook steeds drukker geworden terwijl ik er 4 jaar geleden nog slechts 5-10 boten per jaar zag. Momenteel is het zo dat indien ik een concurrent visser zie aankomen ik pleite ben en ongeduldig wacht tot deze weg is. En ja, dat is nodig. Oftewel, ik ken het gevoel in je onderbuik als de beste maar was werkelijk met stomheid geslagen toen ik jullie verhaal las. Reden dat ik bijvoorbeeld deze site bezoek is om te kijken of 'mijn viswater' door de 'internetvissers' niet in de publiciteit wordt gebracht. Iedere keer spannend. 'Ons viswater is niet meer', nee het 'mijne' binnenkort ook niet door dat blije gepost allemaal. Ik gun iedereen zijn passie maar acht het naïef om te zeggen dat je dit niet snapt. Mensen bekijken jullie foto's kritischer dan je denkt. Ben blij dat je nu je eigen water heb verpest ipv het mijne.. Hopelijk wat van geleerd.
rapporteer

68. Geplaatst door: Sander op 14 februari 2014 20:51

Wat een hoop "kif" zeg....Wat een hoop gezeur over het internet. Zoals al reeds eerder gepost....het is 2014 mensen! Of zouden er ook gewoon vissers zijn die vissers langs de waterkant zien en denken....dat is ook een mooi water...daar ga ik ook eens kijken. Daarover spreken met vismaten enz enz enz. Ik lees graag de verhalen op deze site...wat iemand voor zijn hobby en passie overheeft is aan die persoon zelf. Ik ben blij met mijn "quicksilvertje" maar ik vind het gaaf om een Lund of een ander mooie vismaschine te zien!! Ik sluit mij aan bij Dick. Mensen, het is ONZE PASSIE!
rapporteer

69. Geplaatst door: Arie op 15 februari 2014 09:42

Zeer herkenbaar verhaal, ik heb het zelf ook meegemaakt nadat mijn gezicht regelmatig op internet stond en in de bladen, je wil je kunde toch delen en zeker met de aanstormende jeugd die iets bijgebracht moet worden met name over het behandelen van gevangen vis. Daar is de prijs die je betaald ald je regelmatig te zien ben met mooie foto's. Wat het neer knuppelen van vis aangaat ben ik van mening dat er een regel moet komen dat je als sportvisser gewoon elke vis verplicht moet terug zetten, en als het over aasvis gaat er niet meer dan 10 vissen gedood meegenomen mag worden. Die terug zet plicht is niet zo moeilijk, geef € 1000,-- boete voor elke vis die in de zak verdwijnt, controleurs verdienen zich zelf terug en zo zijn we dan snel grotendeels van het stropen af.
rapporteer

70. Geplaatst door: Richard uit den haag op 17 februari 2014 09:57

Inderdaad Arie De Jeugd beter informeren Catch and Release De Verplichte onthakingmat en duidelijkheid wat precies niet mag en dus veel hogere boetes ! Het zou allemaal veel beter kunnen zeker door de ogen van de roofvis, want deze heeft te lijden en totaal geen inbreng in ons visbelang en gezien de hengeldruk op bepaalde wateren toeneemt en zal dat ons allemaal ten goede komen en als minder storend worden ervaren. Persoonlijk het draait het allemaal om geld te oude regelgeving, laksheid van sportvisserij die veel beloven maar niks doen. Las een tijdje geleden het stuk Maasvlakte 2 een lachertje en zo zijn er meer conclusie te vinden, de vraag is waar brengt dat ons in de toekomst, want elkaar verwijten is niet de oplossing. We zouden onze tijd beter kunnen gebruiken om er verandering in te krijgen, want verandering is het enige constante waarmee we te maken hebben in dit leven en zowel negatief als positief en het laatste gebeurd veels te weinig in de gehele sportvisserij geen enkele vis die daar belang bij heeft b.t.w. Gr Vanuit mijn badkuip ik stop even want er zit weer zeep in mijn ogen !
rapporteer

71. Geplaatst door: John op 21 februari 2014 10:56

Leuke discussie Joran. Ik kan met je meevoelen maar ik vraag me wel af, hoe zit het met de vergunningen? Ieder water is wel van iemand. "Als er voor "jouw"water vergunningen worden uitgegeven, al of niet door een vereniging dan kan je het anderen toch ook niet kwalijk nemen dat ze daar ook gaan vissen ? Ik ben zelf bijna zo'n honderdvijftig euro per jaar kwijt aan allerlei lidmaatschappen. Regelmatig maak ik mee dat vangsten sterk teruglopen omdat anderen de stek ontdekt hebben, mensen die soms niet eens een vergunning hebben. Gelukkig valt er bijna altijd wel weer een water te vinden waar het(nog) rustig is.
rapporteer

72. Geplaatst door: Jöran op 21 februari 2014 19:13

Hoi John. De stek waar het om gaat valt niet onder de landelijke lijst van viswateren. Je moet lid zijn van de lokale hsv. Ben je lid dan mag je daar inderdaad gewoon vissen. Daar kan je ook niks van zeggen. Toch vraag ik me af of iedereen die daar vist ook lid is (denk het eerlijk gezegd niet).
rapporteer

73. Geplaatst door: Mark op 21 februari 2014 23:22

Beste Joran, het viswater is van geen lokale HSV.Je mag er vissen als je er een ligplaats heb je hebt dan geen vergunning nodig maar de controle op vissers die er toch vissen is er nauwelijks . Je mag tegen vergoeding van de trailerhelling gebruik maken.maar eigenlijk niet op de plas vissen. Dit even voor de duidelijkheid .
rapporteer

74. Geplaatst door: Rob van Dinteren op 23 februari 2014 15:38

Dit is gewoon het gevolg van alle zwetserij op o.a. internet en op Facebook. Alles wordt ja geplaatst tegenwoordig, soms ook vaak met naam en toenaam. Er hoeft maar één iemand vandaag de dag iets te plaatsen en het gaat meteen als een lopend vuurtje rond geloof maar. Er zijn hele volksstammen op internet actief die alleen maar op zoek zijn naar stekherkking en zoveel mogelijk info willen verzamelen om zelf zo weinig mogelijk hoeven te doen. Dat zou op zich nog niet eens zo heel erg zijn als ze niet alles zouden knuppelen. Er zitten nou eenmaal een hoop kwaadwillenden tussen die zich ook nog eens sportvisser durven te noemen. Men kan vandaag de dag helaas niet voorzichtig genoeg zijn...
rapporteer

75. Geplaatst door: Danny op 2 maart 2014 15:17

Kijk MIJ eens met deze grote snoek! goed ben IK zeg! Daar draait een site als metersnoeken op, het ego van de vissers. Persoonlijk heb ik de eer gehad om kennis te maken met het boegbeeld van deze site en een dag met Dick te mogen vissen. Samen met mijn vismaat en Dick een hele dag gevist zonder één vis op de foto te krijgen. Ik heb er nooit iets over gelezen op de site. Vreemd want vissen gaat over passie en doorzettingsvermogen, etc niet over vangen. De mens en zijn ego, lang niet altijd een gelukkige combinatie.. Iedereen veel visplezier gewenst en dat kan ook heel goed zonder resultaat. Die visloze dag met Dick zullen mijn vismaat en ik nooit vergeten en we hebben er nog regelmatig lol om en dat zonder super foto op het internet! ;)
rapporteer

76. Geplaatst door: Arie op 2 maart 2014 20:58

Precies Danny! Je slaat de spijker op zijn kop ... De dagen dat men niets vangt, zet men inderdaad niet op de site. Ik denk dat hoewel de meningen er over verdeeld, en we er allemaal graag omheen willen draaien, we uiteindelijk toch weer op hetzelfde neer komen. Exebissionisme ... Anders zou men wel een verslag plaatsen van hoe fijn de dag wel niet was, ondanks we niks hebben gevangen, nietwaar? Hoeveel vis we wel niet hebben verspeeld op de supercrankbait 200. Als het echt ging om de passie, dan bestonden site's als deze niet. Dan hielden we dat voor ons zelf. Genoten we er zelf van, en niet omdat we ervan genoten dat anderen van ons genoten ...
rapporteer

77. Geplaatst door: Maurits op 4 maart 2014 12:37

Ik vis nog maar een half jaar en zelfs nu lees ik iets herkenbaars hierin. Over "mijn" thuiswater is het wel bekend dat er een aardig visje te vangen valt. Regelmatig kom ik andere lokale vissers tegen en melden we elkaar of ze een beetje willen bijten en verder gaat iedereen op zoek naar zijn eigen vis. Ik heb op dit water een eigen vaartje "ontdekt" waar we al de nodige grote vissen uit hebben kunnen halen. Hier kwamen we maar af en toe wat andere bootjes of kantvissers tegen. Er is een bepaalde brug op het watertje en daar onder is deze winter naar het schijnt een 1.26 meter snoek gevangen. Dit is een zeer bereikbaar en mooi stekje voor kantvissers en die zag je dan af en toe wel eens een uurtje werpen daar. Dit is ons overigens dood leuk verteld door iemand die ons toevallig zag vissen. Die zei dat we bij de brug moesten vissen want daar was een grote vis gevangen! En er is een duidelijke toename aan doodaas kantvissers bij die brug. Afgelopen zondag waren er 4 te zien. En sommige zitten er nu meerdere dagen in de week. Het is niet mijn vaartje, maar ik vond het deels zo leuk omdat het relatief rustig was (en rust is 50% de reden waarom ik vis). Nu heeft 1 visser dus exact verteld waar hij een kapitale snoek gevangen heeft en zitten er gelijk 4 andere vissers die hun doodaas langs de hele brug plaatsen zodat slepen ook nog eens lastig word daar. Overigens werd ons vorig weekend dus ook verteld over een andere 1.09 cm snoek op een andere plek alleen bereikbaar voor boten. Deze visser melde dit gelijk toen hij ons langs de desbetreffende ingang zag varen naar die stek. Allemaal leuk en aardig maar ik heb op die stek maar 3 kleine snoeken gevangen maar ik wist gewoon zeker dat we er ooit een kapitale vis uit zouden halen. Nu ik zeker weet dat er dus een grote vis rondzwemt is er een deel van het zelf ontdekken ervanaf. Ik had liever zelf deze vis hier hebben gevangen zonder dat ik er vanaf wist. Door puur vertrouwen in je eigen kunnen. Ik vond het bizar hoe graag sommige mensen willen melden waar grote vis zit. Alsof ze trots zijn dat ze weten waar...terwijl ze niet eens zelf de vis hebben gevangen of moeite hebben gedaan om de stek te vinden. Met deze mensen bedoel ik niet de lokale vissers die alleen melden of de vis een beetje wilt bijten. Maar de vissers die dus op de 1.25 cm snoek af zijn gekomen...
rapporteer

78. Geplaatst door: Lex op 3 oktober 2014 12:58

Bij dit alles heb ik 1 vraag: Als elke sportvisser aan de waterkant reglementair in orde is met de wetgeving betreffende materiaal, technieken, vangstbeperkingen enz... Wie claimt dan het "eigendomsrecht" om op een bepaald water "alleen" te mogen vissen? En als alle hengelsportcommercie de druk voortdurend opdrijft om de hengelsport aan elke rechtgeaarde Nederlander (of Belg of Duitser...) te promoten, waarom staan deze lui dan versteld als ze niet meer alleen op het water aan het vissen zijn???
rapporteer

79. Geplaatst door: Jöran op 4 oktober 2014 16:46

Hoi Lex, je hebt natuurlijk gelijk. Het enige dat ik wil aangeven zijn de (negatieve) consequenties van een en ander. Gr. Jöran
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl