Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Niet zo makkelijk als gedacht!
Geschreven door Lucien de Kroon
3 maart 2014 18:14

Het is half januari en het werd steeds moeilijker om een paar vissen aan de schubben te komen.
tijdens een poging op het Noordzeekanaal vorig jaar kwam ik Marcel Serne’ visgids en eigenaar van www.gameesnoekbaarzen.nl tegen die mij spontaan  uitnodigde om samen een keer het water op te gaan. Marcel vist zijn hele leven al op het Noordzeekanaal en en is de laatste 10 jaar een zeer succesvol visgids op dit prachtige water. Een afspraak was snel gemaakt en half januari was het zover en kon ik in de 5 m lange super stabiele Smokercraft stappen. Een goed uitgeruste boot voorzien van alle gemakken en beoogde elektronica.

Het weer wilde echter niet echt meewerken en met een stevige windkracht 5  die schuin over het kanaal stond kropen we wat dieper in onze pakken. Marcel kent dit water als geen ander wat onnodig zoeken naar goede stekken overbodig maakt het was alleen zaak de vis te lokaliseren en tot aanbeten uit te lokken. Dat ze niet in de boot zouden springen was al wel duidelijk gezien de vangsten de laatste tijd ondanks dat de watertemperatuur helemaal niet verkeerd was voor deze tijd van het jaar.

Op advies van Marcel begonnen we met dropshotten en visten we een mooi talud af. Marcel  die zeer bedreven is in deze techniek zat, voor ik het goed en wel in de gaten had, de eerste vis te drillen.Vlot succes door gedegen stekkenkennis!

Harde windvlagen maakten het ons echter onmogelijk om deze mooie stek goed af te vissen dus zochten we een plek onder de oever op waar we zonder al te veel windproblemen vissen konden.  Terwijl Marcel regelmatig aanbeten wist uit te lokken met de kleine Gulp Alive vorkstaartjes kreeg ik een heerlijke dreun op mijn dropshotgeviste twisterimitatie. Een dikke 40er baars had het kleinood volledig naar binnen gezogen en zat perfect in de mondhoek gehaakt.Schitterende dikke 40er zet zijn stekels fier omhoog!

Stekken waar we meerdere aanbeten kregen werden afgewisseld door stekken waar we aanbeetloos bleven ondanks  het perfecte bodemverloop.  Marcel verstond zijn vak als gids uitermate goed en deed er alles aan om de stekken te vinden waar we de vis zouden kunnen verwachten.  Na op het kanaal flink uitgewaaid te zijn besloten we ons heil op het IJ te zoeken. Mooie vlakke harde zandplaten met mosseltjes werden afgewisseld met fraaie taluds welke we zeer secuur afvisten. Het was niet zo makkelijk als sommige wel eens denken en vandaag was zo’n dag dat je goed je best moest doen om ze tot een voorzichtige aanbeet te verleiden.Zeer fraaie afsluiter van de dag toen deze 60er over mijn traag geviste shadje schoof!

Diverse shads werden gebruikt en dropshotten wisselden we af met verticalen. Zelf verticaal ik meer met de wat grotere shads waardoor je hier wel minder vis vang maar vaak wel een slag groter.  Voordat we het in de gaten hadden was het 16:30 uur en vonden we het goed geweest. Toen we bij de helling kwamen en een Duitse visser spraken die maar 1 snoekbaars gevangen had wisten wij dat we het zo slecht nog niet gedaan hadden met 17 vissen en zeker 30 aanbeten tikken en friemels meegerekend. Ik heb een heerlijke dag gehad bij Marcel aan boord en een vervolgafspraak was dan ook snel gemaakt met het verschil dat Marcel dan bij mij aan boord zou stappen om eens op de grote rivier achter de stekelridders aan te gaan.  Beginnende maar ook ervaren vissers die het eens op dit imposante en drukbevaarde water willen proberen waar het miegelt van de snoekbaarzen kan ik alleen maar zeggen boek eens een dagje bij Marcel,voor een mooie gezellige visdag en dat je vis vangt is `nagenoeg` gegarandeerd. 

Marcel enorm bedankt ik heb een superdag gehad!

Omdat er van Marcel vandaag verder geen foto’s genomen zijn hier een foto’s van vorige visdagenMooi slag snoekbaars!Zware snoekbaarzen komen er nog steeds voor getuige dit kasteel!Met regelmaat worden dit slag baarzen gevangen!Schitterende getekende snoek. Ook de snoeken hier laten een goed gepresenteerde shad niet snel aan zich voorbij gaan!


Aan iedereen, veel kromme hengels, strakke lijnen en heel veel vis toegewenst!
Geniet van je hobby en ga respectvol met de vis om!

Met roofvisgroeten
Lucien de Kroon.

Reacties (4)
Aantal keer bekeken: 3826


1. Geplaatst door: Marcel op 4 maart 2014 17:24

Lucien, bedankt voor je leuke verslag maar ik moet toch even het e.e.a. rechtzetten. Ik vis inderdaad al een aantal jaren op het IJ en het Noordzeekanaal en ben voorheen een aantal keren met een van de betere visgidsen van Nederland meegeweest en vond dit zo leuk dat ik een paar jaar later besloot om te kijken of het gidsen ook wat voor mij was. Ik ben in eerste instantie hobbymatig bezig geweest om te kijken of ik dit wel echt leuk vond en om de kosten wat te reduceren. Na overleg van iemand van de belastingdienst viel ik onder de zgn klein-ondernemerschapregeling. Omdat ik het hobbymatig aanpakte hanteerde ik een lage opstapprijs en nam af en toe 1 persoon mee. Ik kwam er uiteindelijk achter dat het bedrijfsmatig niet mogelijk is deze prijs voor 1 persoon te handhaven en de opstapprijs voor 1 persoon zal aan het begin van het nieuwe seizoen dan ook naar een meer concurerende prijs worden aangepast. Na meerdere keren de vraag te hebben gekregen of er 2 peronen mee konden vissen (wat in mijn vorige boot niet mogelijk was) besloot ik december 2013 een ruimere boot te kopen om aan deze vraag te kunnen voldoen. Na informatie te hebben ingewonnen ben ik een paar maanden geleden een officieel parttime bedrijfje (GAMEESNOEKBAARZEN) begonnen en sta inmiddels geregistreerd bij de KVK. Ik schrijf deze reactie omdat collega visgidsen natuurlijk niet blij waren met de lage opstapprijs die ik hanteerde en ik heb daar ook nog begrip voor, bedrijfmatig kan het namelijk echt niet. In ieder geval vond ik onze (taaie) visdag beregezellig en kijk ik uit naar een dagje op de rivier. Groetjes Marcel.


rapporteer

2. Geplaatst door: Stefan op 29 december 2019 16:48

Ja, dus die mooie prijs is er met het professioneler worden nu dus ook wel af, jammer. Jammer ook dat iedereen elkaar daarin achterna loopt. Waarom niet blijvend gewoon als hobby een persoon meenemen die je heel erg blij kan maken om voor een schappelijke prijs in te stappen en de hengelsport te beleven? Alleen kostendekkend, waarom kan dat niet? Marcel, je hebt het er over dat het geen concurrerende prijs was, nee, misschien niet, maar wel een voor de conusment mooie onderscheidende prijs en schappelijk. Ik denk dat het een kwestie is van tijd en er valt voor jullie als visgidsen weinig meer te gidsen dan af en toe eens een visser die op herhaling bij je in de boot stapt. Maar dat is het dan ook. Is volgens mij helemaal geen markt voor zoveel gidsen en zeker niet met de steeds meer achteruit gang van sommige bekende wateren.


rapporteer

3. Geplaatst door: Dick op 29 december 2019 16:48

Mooi dagje zo Luus. Lekker wat vis aan boord en geen slechte maten erbij voor het NZK.


rapporteer

4. Geplaatst door: J├Âran en Ann op 29 december 2019 16:48

Toch de nodige mooie vissen Lucien!


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl