Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Gewoon genieten!
Geschreven door Joran van Ingen
11 maart 2014 19:19

Nadat we twee eerdere afspraken met Johan moesten afzeggen wegens het slechte weer was de derde poging wel raak. Een schitterende dag begin maart met een stralend blauwe hemel, weinig wind en een aangename temperatuur. We zouden vandaag gaan slepen op snoek in de polder. Dit leverde de laatste weken de nodige leuke snoeken op met daarbij ook enkele forse exemplaren.

Het had al een tijdje niet geregend waardoor het water mooi helder was. Perfect voor snoek dus. We hadden een mooie ronde van zo’n 30 km in gedachten. Als je zo’n afstand aflegt, dan moet je gewoon snoek tegen komen. Dat kan haast niet anders zou je zeggen. Hoewel, heel erg makkelijk zou het vandaag toch niet echt worden.

De snoek was niet erg actief en lag nog steeds strak tegen de bodem ondanks de wat gestegen watertemperatuur. We wisten in de eerste uren wat kleine snoeken te vangen aan relatief groot kunstaas. Vlak voor een brug kreeg Johan opeens een enorme dreun op zijn hengel. Johan voelde meteen dat dit geen kleine snoek was. De snoek bleef lang diep en gaf zich niet zo maar gewonnen. Uiteindelijk bleek Johan een schitterende poldersnoek van 1.10 meter te hebben gehaakt. Voor de polder toch een behoorlijke vis.

Hierna wisten we nog een paar snoeken te vangen die net aan de maat waren. Toch vreemd. Kleine snoek genoeg maar een zeventiger, tachtiger of negentiger vang je dan niet. Die zouden er toch ook genoeg moeten zitten. Hoe dan ook, qua weer was het een dag uit het boekje. Wat een genot en voorrecht om op een dergelijke dag op het water te zijn. Gewoon op en top genieten!

Hieronder een fotoverslag van deze dag.

Veel van dit formaat snoek in de polder.Selectief vissen met groot kunstaas (in dit geval een Wob Shad van 22 cm) om kleine snoek te ontlopen helpt niet veel.Net aan de maat, maar een stuk kunstaas ter grootte van de helft van zijn eigen lengte wordt gewoon gepakt.

Altijd oog voor de omgeving. Deze onfortuinlijke visser is zijn plug helaas kwijt.Wat zijn het toch mooie sierlijke dieren.De good old Bullfrog van Dick van Hattem.Johan met zijn schitterende dame van 1.10 meter.Catch & release!

Hartelijke visgroeten,

Jöran

Reacties (14)
Aantal keer bekeken: 5300


1. Geplaatst door: jos op 15 maart 2014 18:15

het is natuurlijk gesloten tijd voor snoek. het klopt dat je mag vissen met kunstaas en snoek direct terug moet zetten (wat eigenlijk altijd moet...). toch is de gesloten tijd niet voor niets ingevoerd en een aantal snoeken zijn net wel / net niet afgepaaid nu. ik vind persoonlijk dat ook jullie met een voorbeeldfunctie n.a.v. deze site hier wat netter mee om kunnen gaan. je zal vast wel een passend antwoord klaar hebben, maar ik vind het persoonlijk niet helemaal netjes.


rapporteer

2. Geplaatst door: Frans van der Putte op 15 maart 2014 18:15

Het is weer maart hoor.... Leuk gevist heren en dame!


rapporteer

3. Geplaatst door: Jöran op 15 maart 2014 18:15

Sportvisserij NL geeft op haar website duidelijke uitleg: "In de maand maart mag je volgens de wet vissen met kunstaas, een stukje vis of een dood visje. Vang je hiermee een snoek dan moet je deze direct terugzetten (gesloten tijd voor de snoek)." M.a.w. je mag dus op snoek vissen. Vang je een snoek, dan moet je deze direct terugzetten. Maar dat doet een echte sportvisser toch al.


rapporteer

4. Geplaatst door: Mike op 15 maart 2014 18:15

Ik heb al wel eens vaker aangegeven op verschillende sites, dat men in Nederland een gesloten seizoen moet houden in de zomer, de maanden juli/augustus, de temperaturen lopen op dat moment zo op dat met name grote vis hier wel degelijk last van heeft, hou het seizoen gewoon open in het voorjaar, vissen herstellen makkelijker omdat de watertempratuur nog aardig fris is, begrijp nog steeds niet dat men vanuit visserij Nederland zich hiervoor niet eens meld in den-haag! In Ierland/Zweden kent men ook geen gesloten seizoen... Nou is de hengeldruk hier groter, maar doe het dan in de zomer, dat gesloten seizoen


rapporteer

5. Geplaatst door: Dick op 15 maart 2014 18:15

Deze discussie komt ieder jaar weer terug. Je zou denken dat inmiddels iedereen wel weet wat de wet voorschrijft maar de beschuldigende vinger wijzen en een voorbeeldfunctie opdringen waar niet om gevraagd is hoeft dan ook weer niet. De wet is duidelijk. Sportvisserij Nederland moet de mening van Mike en vele duizenden anderen waaronder die van mij, maar eens gaan delen in den Haag. Ik denk dat 95% van de snoeken in de zomer ongelukkig aan zijn einde komt door onkundige vissers en hoge water temperaturen. Die andere 5% sterft in een andere tijd van het jaar. De paaitijd zorgt niet voor stervende snoeken. Laten we het niet spannender maken dan het is. Kom ik toch ook weer op het punt dat een zwangere karper een een zwangere snoek allebei zwanger ( en kwetsbaar) zijn. Gesloten tijd voor karper is er niet. Voor snoek (nog) wel. Wat is het verschil??


rapporteer

6. Geplaatst door: Jaap op 15 maart 2014 18:15

Vind ik een goede vraag. Waarom wel gesloten tijd voor snoek, maar niet voor karper. Klopt niet echt.


rapporteer

7. Geplaatst door: Ron op 15 maart 2014 18:15

Ik onderschrijf de mening dat de er in maart gewoon op snoek gevist kan worden. Paaiende snoek is niet te vangen en snoek die nog moet gaan paaien is in deze watertemperatuur kerngezond. Ze gaan er absoluut niet dood aan. Ik heb een zogenaamde huis snoek moeder in het water dat aan mijn tuin grenst(met de mannelijke naam Brutus), deze heb ik in het begin dat ik daar woonde eind maart gevangen, waarbij ik haar met 3 mannetjes een weekend later zag afpaaien. Brutus is 1.12 cm en is door het he;dere water regelmatig te bezichten :-). Tegenwoordig vis ik niet meer op Brutus, maar laat haar lekker met rust. 10 keer dezelfde foto is ook niet alles :-)) Daarnaast mogen ze van mij het meeneemverbod op snoek het hele jaar door handhaven en ook, dat zou pas revolutionair zijn een verbod om te vissen op roofvis bij een watertemperatuur van hoger dan 20 graden


rapporteer

8. Geplaatst door: Dick op 15 maart 2014 18:15

Prachtig verhaal Ron over Brutus. Beetje verwennen die oude dame, af en toe een sardientje voeren..\


rapporteer

9. Geplaatst door: arie op 15 maart 2014 18:15

Lekker doen joran. Zo'n antwoord van je was inderdaad te verwachten


rapporteer

10. Geplaatst door: Stefan op 15 maart 2014 18:15

We doen ons te kort als er gesteld wordt dat de gesloten tijd naar de zomer moet, dus de maanden juli en augustus. Hoe vaak is het in ons land nu echt heel erg warm. Er zijn zat zomers geweest waarbij er prima gevist kon worden, sterker nog ik ga met het meeste plezier het water op in de periode juni-sept. Onzin om te stellen juli en augustus gesloten tijd. Nogmaals, het is lang niet altijd zo warm en dan is het doodzonde als je niet mag vissen. Daarnaast houdt het weer echt geen rekening met de maanden hoor, in mei en juni en ook in september kan je ook warme periodes hebben en dan? Gewoon een gesloten seizoen en daarbij hele goede voorlichting over de behandeling en zorg voor de snoek. Je kop gebruiken!! en gewoon niet gaan vissen als het heel warm is. Zorg ook met zijn allen eerst ook maar eens voor deugdelijk materiaal, waarbij de snoek goed behandeld kan worden tijdens en na de dril. Dus ook goed hengels, met overcapaciteit, waarbij de dril verkort kan worden. Goede kniptangen, scharen en onthaak gereedschap. Gesloten seizoen helemaal weg en de vissers opvoeden!!


rapporteer

11. Geplaatst door: gerrit op 15 maart 2014 18:15

hoe staat het eigenlijk met de strijd over de snoekbaars van 90 cm of groter tussen dick en lucien?nog een paar weken!!


rapporteer

12. Geplaatst door: Jöran op 15 maart 2014 18:22

Hoi Gerrit, die strijd gaat tussen Dick en mij. We moeten hem allebei nog vangen ;-)
rapporteer

13. Geplaatst door: Anne op 16 maart 2014 07:58

Ik vis met Johan altijd op snoekbaars maar het gebeurt eigenlijk altijd dat we als bijvangst snoek vangen . Tsja wat doe je eraan .
rapporteer

14. Geplaatst door: Dick op 16 maart 2014 14:15

Ik deel de mening van Stefan voor een groot deel. We moeten een rijbewijs hebben om te rijden. Een vaarbewijs om te varen. Maar iedere gek kan een visvergunning kopen waarmee je nog geen visser bent en de kans groot is dat de gevangen vis schade oploopt of sterft. Als ik wil gaan jagen gaat daar ook het nodige leerwerk aan vooraf. Ik zie hier mogelijkheden om de vissen te behoeden voor onkundige vissers. Er sterven meer vissen door onkundige vissers in de zomer dan door in de paaitijd gevangen snoeken. Voedt de jeugd en beginnende vissers op. Mooie taak voor NVVS.
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl