Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Zweden 2014 deel 1
Geschreven door Freek Cox
30 juni 2014 19:32

Eindelijk kwam het er weer van; terug naar Zweden na 3 jaar niet geweest te zijn. Dit keer zouden we de boot van Kiel naar Gotenburg nemen. Relax 600km rijden, op de boot stappen, de volgende morgen uitgerust de laatste 200km rijden en vissen maar. Die 600km relax rijden zat er helaas niet in. Door veel files rond Bremen en Hamburg waren we maar net op tijd om de boot te halen.De rest van de reis verliep zonder enige vertraging. Bij het huisje aangekomen, werden we welkom geheten door een hartelijke Kurt. Ik moet toegeven, het was een prachtig huis van alle gemakken voorzien zoals vaatwasser, satelliet tv en wifi. Met 3 slaapkamers ruim voldoende voor Jeroen en mij. Om 5 uur zaten we op het water. Meteen even Jeroens favoriete baaitje uitwerpen. Daar was immers de 2 keren dat we in Zweden geweest waren elke keer een dikke metervis vandaan gekomen. De baai lijkt nu uitgestorven te zijn. Dan maar trollen. Spannend, we hadden namelijk de bootjes en paal zelf gemaakt en bovendien een nieuw type clips gekocht. Bij een kleine test thuis, leek alles goed te gaan, maar hoe zou het systeem zich op de Zweedse meren houden? 20 minuten later lagen er 8 pluggen te zwemen. Prima dus! Het was warm en er was weinig wind.


Geen goede omstandigheden voor Nederlandse begrippen, maar dit was Zweden…Het duurde lang voordat de eerst verlossende aanbeet kwam. Een klein snoekje had zich aan de pikefighter vergrepen. De 2de aanbeet kwam een uurtje later. Een slanke 96cm. Vlak voor de trailerhelling vangt Jeroen er nog een. We sluiten de eerste middag met 3 vissen af. We realiseren ons dat het niet storm loopt, maar we zijn blij dat we er weer zijn en dat ons planer systeem het doet. Nog 7 visdagen te gaan.De volgende dag begonnen we rond 9 uur op een meer dat erom bekend staat dikke vissen te herbergen. We zijn dan ook vol goede moed. Het duurt uren voordat we de eerste aanbeet krijgen. De 4de snoek is een feit. We trollen langs een een inham als mijn 25cm lange balzar plug met grof geweld gegrepen wordt. De reel gilt het uit en meters lijn worden genomen. Ik pak de hengel uit de steun. Op dat moment springt er een salmonide-achtige vis uit het water en schiet los. Daar baal ik van. Een zalm of forel van dat format (~75cm) is een mooie bijvangst. De temperatuur is inmiddels opgelopen tot 26 graden. Dan wordt mijn hornet 6cm versie op het “bijhengeltje” gegrepen. Ook nu gilt het molentje het uit. Nog voordat ik de hengel uit de steun kan pakken is het afgelopen. Het geweld van beide aanbeten doet ons beseffen dat onze bijhengels voor forel voor problemen gaan zorgen mochten we er een daadwerkelijk haken. We moeten namelijk blijven varen tijdens het drillen zodat alle lijnen niet hopeloos in de war raken. Een nadeel van het planer systeem. We besluiten dan ook om ze maar op te bergen. Nog geen 15 minuten later wordt weer mijn 25cm lange balzar plug bruut gegrepen. Voor de derde keer gilt de reel het uit. Ik brand mijn vingers als de lijn erlangs glijd. Een dikke regenboogforel vertoond acrobatische kunsten aan de andere kant van de lijn. Ineens is het geweld afgelopen en kan ik de vis binnen trekken. 63cm forel.
Eigenlijk gaat het om een uitgezette zalmforel. We besluiten deze dan ook te bewaren voor de naderende lunch. Erg lekker. Verser kan niet. Na de lunch gaan we nog wat baaitjes uitgooien waar Jeroen een visje weet te vangen. De snoeken laten het duidelijk afweten. Aan het einde van de middag gaan we weer trollen. De pluggen liggen maar net in het water, als wederom de 25cm lange balzar plug gegrepen wordt. Nu is het duidelijk een snoek die ligt te mokken aan de andere kant van de lijn. Het touwtrekken kan beginnen. 10 meter voordat de massieve vis bij de boot is, schud ze nog een keer met haar kop en weet de plug te lossen. Ik baal. Dit was een mooie. We trollen verder. We vangen kort na elkaar nog 2 visjes en maken ons op voor een mooie namiddag/avond. Uren gaan voorbij zonder aanbeet. De snoeken zijn duidelijk niet los.

Na een paar uurtjes slaap staan we om 4uur alweer langs het mandje. Het is al lang licht. Snel alles inpakken en wegwezen. Ontbijten kan op de boot. Bij de trailerhelling aangekomen, komen we erachter dat we de dieptemeter-GPS combinatie vergeten zijn. Er waren problemen met de GPS-antenne die niet door de LCX unit herkend werd en daar wilde we na het vissen even naar kijken. 40 minuten later is Jeroen terug. De GPS doet het nog steeds niet. We trollen in een bekende baai, waar we onze eerste trollende Zweedse vis ooit vingen. Meteen 1.17. uren gaan voorbij. Het wordt warmer en warmer. We hadden beter kunnen gaan zwemmen, maar ja, dan vang je zeker niets. Voor de lunch weten we uiteindelijk een klein snoekje te vangen aan een dieplopende salmo perch. Na de lunch besluiten we de ondiepere baaitjes op te zoeken om die uit te werpen. We zien zo nu en dan wat snoekjes volgen en soms komt het tot een aanbeet, maar de meeste snoeken rollen vroegtijdig van de haak. In een van de baaitjes gaat het dan helemaal los. Geen snoek, maar een freetfestijn van baarzen. Snel hangen we hornets aan de wartel. Het water kolkt en spetterd. We verwachten meteen een aanbeet als de hornets daartussen landen, maar de aanbeten blijven uit. Onverwachts vang ik een klein snoekje. De 3cm versie van de hornet wordt zo nu en dan gepakt. We vangen 3 kleine baarsjes. Wel mooi om dit mee te maken. Het is alweer eind van de middag met total 3 snoekjes en 3 baarsjes. Erg mager. We besluiten vroeg te stoppen (toch totaal 12 uur op het water geweest) en te gaan genieten van een overheerlijke kebab schotel.We hopen op een weersomslag...wellicht zullen dan de vangsten wat verbeteren.

Reacties (10)
Aantal keer bekeken: 4180


1. Geplaatst door: Geert op 1 juli 2014 10:55

Herkenbare omstandigheden en vangsten met (te) mooi weer. Mensen denken vaak dat ze in Zweden vanzelf de boot in springen, maar dat is lang niet altijd waar....! Wij hadden met dit soort weer vaak het meeste succes in de avond. Vroeg op, tussen de middag slapen en lang doorvissen dus. Wel leuk dat jullie ook salmonides vangen!!Lekker hooor. :-) Groet, Geert.
rapporteer

2. Geplaatst door: Dick op 1 juli 2014 20:45

Ook eens goed om te lezen dat het niet iedereen soepel vergaat in Zweden. Heel herkenbaar voor velen. Door ook dit soort taaie weken te beschrijven krijgt de lezer een eerlijk beeld en herkent zichzelf soms makkelijk. Staar je niet blind op de succes verhalen. Die zijn er uiteraard wel maar komen niet aanwaaien. Jarenlang ervaring in combinatie met veel stekkennis brengt altijd goed vis in de boot. Maar ook in zweden moet je net als in veel andere landen goed je best doen en weten waar je mee bezig bent.
rapporteer

3. Geplaatst door: ArievH op 2 juli 2014 21:36

Balen dat het met de vangsten niet zo lekker liep, maar alleen het vissen in Zweden maakt al een hoop goed. De meters komen vast nog wel...
rapporteer

4. Geplaatst door: Peter ST op 6 juli 2014 19:42

Trollen met 8! hengels en een bijhengeltje! Doorvaren! tijdens het drillen. Hoe gek kan het worden...En ik weet het, ieder z'n manier van vissen.
rapporteer

5. Geplaatst door: Freek op 8 juli 2014 17:38

Peter, Inderdaad een andere tak van sport zo lijkt het. Het is gewoon een effectieve mannier van vissen op meren van het formaat waar wij geweest zijn. 8 pluggen verdeeld over 50meter water en kilometers maken. Werpend vissen als afwisseling van trollen "zweedse stijl" is dan ook welkom.
rapporteer

6. Geplaatst door: Peter ST op 8 juli 2014 20:13

Effectief is het zeker, maar leuk? En om effectief te zijn, en ook nog op een leuke manier een vis te drillen heb je echt geen 8 hengels nodig. Maar zoals ik al zei,als jullie dit wel een prettige manier van vissen vinden dan moet je het zeker doen.En dat sommige meren érg groot zijn dat kan ik beamen, ga in september voor de 19e keer naar dit prachtige!! land.
rapporteer

7. Geplaatst door: ArievH op 8 juli 2014 20:21

Om effectief te vissen heb je inderdaad geen acht hengels nodig, maar acht hengels is wel effectiever als twee of vier... Dat jij dit geen leuke manier van drillen vindt kan natuurlijk, niet op deze manier vissen dan ;-).
rapporteer

8. Geplaatst door: Peter ST op 8 juli 2014 20:35

16 hengels is nog effectiever. Wij zullen zeker niet op deze manier vissen!! En vissen is nog zo veel meer dan "effectief" zijn. Maar nogmaals, iedereen moet doen wat ie leuk vindt. Einde discussie.
rapporteer

9. Geplaatst door: freek op 9 juli 2014 09:19

Peter, veel succes in september alvast! Ga je voornamelijk werpend vissen od trollend "Dutch style"?
rapporteer

10. Geplaatst door: Peter ST op 9 juli 2014 14:01

Hoi freek, alvast bedankt!! Meest trollend, en zoals jij het noemt "Dutch style". Jullie ook succes verder, lees het wel in het volgende verslag.
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl