Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Weerzien, zien & inzien!
Geschreven door Joshua Martina
16 september 2014 21:11

Ok, toegegeven... de titel voor dit verslag doet nu niet per sé denken aan de actie die ik en Dick deze visdag hebben veroorzaakt en hebben beleefd. Toch is het volgens mij echt de meerwaarde geweest van onze visdag. En dat er weer een prachtige visserij bij zat waren we samen al een beetje gewend of verwend geraakt. Aanbeten en vangsten op een visdag zijn fijn, maar mooier is het nog als een visdag verdieping en inzichten opleveren. Soms kan dat zelfs gaan over dingen die er een hele tijd al lagen, maar die je gewoon even voor je moet zien. Soms betekent dat ook dat je even een andere bril moet opzetten. 

De vorige visdag met Dick viel in het water vanwege de nucliare top die werd georganiseerd. Het verkeer zou behoorlijk worden ontregeld en bij het inplannen van de visdag was ons nog niet bekend dat de top die dag zou worden gehouden. Nu laten we ons niet snel tegenhouden om te gaan vissen, maar een groot gebied rondom mijn huis was ontoegankelijk geworden. Voor Dick een reden om niet mijn kant op te rijden. Mijn vrouw was acht maanden zwanger. Richting Dick rijden  was ook risicovol aangezien ik slechts met grote vertraging mijn woonplaats weer in kon komen en mogelijk een bevalling zou missen. Na een bevalling, Dick's vakantie en meer werden de agenda's opnieuw getrokken. Dit keer met succes. 

 

Nog voor dag en dauw staan Dick en ik aan de helling. We zien elkaar echter niet met de mist en ik kan met een nieuwe telefoon even geen mobiel nummer vinden om te verifieren of we bij dezelfde helling staan en check ook iets verderop. Na een paar minuten als Dick belt is het probleem snel opgelost en kunnen we elkaar met een lichtsignaal begroeten. Ik zie bijna geen hand voor ogen, maar 15 minuten later als de dag aanbreekt trekt de mist rap op. Een prachtige zonsopgang wacht ons niet veel later. Bij de helling schrik ik even als ik zie wat voor flatscreen Dick uit zijn tas tevoorschijn haalt. Ik zag ooit al een grote Horizon bij Bertus Rozemeijer op zijn boot, maar deze was zelfs nog groter. De term varend bankstel zou daarmee zelfs al kunnen veranderen in varende bioscoop! Voor mijn gevoel was het teveel van het goede, maar verbazend snel raakten mijn ogen eigenlijk aan dat scherm gewend. En voor de tweede man is het scherm net als voor de bestuurder van de boot goed te volgen. En als je ogen niet zo goed zijn is het scherm op zich ook al prettig, al weet ik nog steeds niet goed wat ik vind van de 'aanwezigheid' van een dergelijk groot scherm. Op mijn eigen boot zit een veel bescheidener apparaat, maar interessant aan de GPS/dieptemetercombi van Dick vind ik ook de sideimaging. In praktische zin zorgt dit er gewoon voor dat je ook veel meer scholen vis kan zien die zich (ver) naast de boot bevinden buiten de kegel die de normale transducer filmt. Het blijft daarmee nog steeds een kunst om structuurgegevens gedetailleerd af te lezen, maar zeker in het najaar geloof ik in een steeds grotere waarde van sidescan apparatuur. In het najaar ligt vis geconcentreerder en is het natuurlijk super als je dan eenvoudiger kan signaleren waar de aasvis zich ophoudt, zonder direkt boven de aasvis te hoeven varen. De visdag is dus niet eens begonnen en ik heb al weer wat zaken die mijn aan het nadenken zetten. Dat kan ik rustig zittend in de nieuwe bootstool doen. Dick heeft gisteren na een lange staat van dienst (7 jaar) twee bootstoelen vervangen die het (door)leunen tijdens het gidswerk een beetje zat waren. De nieuwe stoelen zitten in ieder geval heerlijk en gaan hopelijk ook langer mee. 

De dieptemeter/GPS combi met sidescan.

 

We gaan vandaag volgens vooraf opgesteld plan proberen om eerst een uurtje tot twee uurtjes een paar snoeken te verleiden, om daarna de rivier op te duiken om daar allerlei soorten rovers te vangen op klein kunstaas. Terwijl Dick wat toelichting geeft op de recente uitleesresultaten van zijn motor zwemt ons kunstaas zenuwachtig rond. Dick schakelt wat met het toerental en vertelt dat deze mogelijkheid ons straks handig uit gaat komen op de rivier. Eén van mijn eerste vragen is wat je er mee kunt. Nu heb ik zelf een haat-liefde verhouding met elektronica. Bij nieuwe aankopen ben ik helemaal vóór elektronica, maar het nadeel van elkektronica vind ik dat deze in combinatie met tweedehandsaankopen de mogelijkheden van de koper wat beperkt. Met name vervangingskosten en reparatiekosten zijn een stuk onoverzichtelijker als je tweedehands koopt en er specifieke technologie in een motor zit omdat je vaak aan orginele onderdelen of dealers bent gebonden die snel in prijs kunnen oplopen. Anderzijds kunnen nieuwe technologieën ook weer nuttige informatie aanleveren bij de koop van tweedehands materiaal. Motoren die alles bijhouden kunnen ook weer een goede voorspelling geven of iets een goede of slechte aankoop is en kunnen helpen bepalen wat er  redelijkerwijs voor een motor zou moeten worden betaald. 

 

Terwijl we nog vollop over elektronica aan het discussieren zijn duikte de eerste snoek op de plug die aan mijn handhengel wordt gevoerd. Aan mijn handhengel zit een Muti-rowdy van het inmiddels niet meer bestaande ITT bevestigd, aan mijn steunhengel een diepduikende Salmo Perch. De snoek is lekker agressief en zwaait het kunstaas graag alle kanten op. Voor de veiligheid tikt Dick de dreggen los. Snoek nummer 1 van de dag moet gewoon op de foto natuurlijk.

 
 

Nummer 1 op de Multi-Rowdy!

 

Na de eerste vangst zoeken we weer even waar we waren gebleven in ons gesprek. En net als we het onderwerp goed en wel teruggevonden hebben krijg ik een strike op mijn steunhengel, ditmaal dus op de Perch. De snoeken zijn lekker in conditie. Wat dat betreft kunnen we de warmte van de zomer wel missen.

 Nummer twee,  op de Perch!

Opnieuw pakken we ons gesprek op en doen een stukje van de route die we reeds hebben afgelegd over. Nu duurt het ietsje langer, maar opnieuw vind ik een enthousiasteling voor de perch die aan de steunhengel wordt gevoerd.

Nummer drie op de Perch!

Drie snoeken komen dus binnen niet al te lange tijd boven water en tot dan toe loopt de dag voorspoedig. We trollen nog even verder, maar zonder resultaat. Als Dick de boot stillegt om alle aasjes binnenboord te draaien en te verkassen klapt er toch nog een snoek op zijn steunhengel. De Power catcher die helaas niet meer te koop is wordt zoals vaker weer goed gepakt en de vraag is dus niet of de snoek blijft plakken. Ik mag voor het eerst experimenteren met de lens van Dick's smarthphone en daar komt nog een acceptabele foto vanaf ook. We proberen het hierna nog heel even verder, maar beslissen dan dat we het plan gaan volgen om met klein kunstaas ook de andere zoetwaterrovers op te zoeken. 

Dick met nummer vier op de Powercatcher!

We bezoeken eerst een mooie kop, waar ik vertikalend drie aanbeten van (vermoedelijk) snoekbaars krijg. Twee zijn direkt weg, een derde komt welliswaar naast de boot maar valt er naast de boot af. Dat is nog eens snelle actie. Niet veel later knopen we het kleine kunstaas aan, voornamelijk verschillende maten Hornets. De rivier stroomt aardig en -eerlijk is eerlijk- er is gewoon niet zoveel (kleine)kunstaasjes die in sterke stroming mooi recht blijven lopen. Het zoeken is nu naar Winde, Roofblei, Baars, Snoekbaars en (mochten we geluk hebben) Meerval. Dick demonstreert nu een van de voordelen van zijn nieuwe motor. Het is nergens commercieel bedoeld wat ik opschrijf, maar sommige dingen moet je gewoon in de praktijk zien om de praktische waarde daarvan in te zien. Als we de motor stationair laten varen gaan we tegen de stroming in achteruit. Dick geeft een paar tikjes op de knop om het toerental met (steeds 50 toeren) omhoog te stellen totdat de boot geleidelijk stationair de rivier opkruipt terwijl onze aasjes in de stroming dansen. Aan de hand van zijn gps bepaalt Dick met enkele klikken op de knop hoe snel we varen. Dick hoeft nu alleen maar te sturen, maar hoeft 1) de hele dag geen gas meer te geven om te trollen, en 2) het tempo is zeer gelijkmatig zodat de juiste snelheid van die dag uiterst consequent kan worden aangehouden en 3) nauwkeurig kan worden bijgesteld! Bij een aanbeet kan Dick direct terugschakelen zodat de vis ontspannen kan worden uitgedrild. Kortgezegd moet ik met bijvoorbeeld mijn eigen motor gewoon veel meer aan het werk. Overigens is het zo dat elke buitenboordmotor een stelschroef heeft waarmee het toerental meestal redelijk eenvoudig en toegankelijk kan worden verhoogd of verlaagd. Dit gaat door onder de kap met een paar draaien aan een schroefje te stellen. Dit is gewoon op het water zelf te doen, alleen niet met 1 druk op de knop. Daarvoor moet je dan de kap er af halen. 

We zijn met de kleine plugjes nog geen honderd meter onderweg als de eerste goede strike zich aandient. Helaas lost de vis ook weer voordat ik deze kan drillen. Het doorzicht is goed en dat belooft meer kansen te geven. Niet lang na de eerste gemiste kans mag ik herkansen. En nu blijft de vis wel hangen. De Hornet 6 bleek weer onuitstaanbaar en levert een kruising tussen een winde en een roofblei op. Niet veel later gaat opnieuw een rover in de vergissing, dit keer een zuivere winde die Dick exact op 46 centimeter weet te schatten. Hij zat er maar een paar milimeter naast. Ook Dick mag aan de slag. Op de foto is nu goed te zien hoe groot het 'televisiescherm' is.  

Wie herrinnert zich nog de schermpjes van de eerste Cuda's?

De pret gaat door en we hoeven het winnende recept niet aan te passen. Heel even hang ik nog een kleine Salmo Perch aan de speld, maar die doet niet meer voor de vangsten. Snoek, snoekbaars en winde zijn al aan boord gekomen. Na de vangst van de kruising tussen een roofblei en een winde was het dan ook nog even wachten op de roofblei. Ook die zie wel wat in een gestippelde Hornet. 


Zo komt de verzameling al aardig compleet!
 

Niets te klagen!


 

En winde tegen het decor van naderend onheil!

Als we na dit wapenfeit voor ons uit kijken zien we een behoorlijk grijs veld hangen. We besluiten om onder een lage boom -er zijn hogere bomen in de buurt- de boot vast te leggen. Uit de donkere bewolking komen nog geen twee minuten later harde hoosbuien, flitsen en onweersklappen. Lekker is het niet, maar we zijn al heel blij dat dit ons overdekt gebeurt. Zo snel als dat het noodweer overkomt, zo snel is het noodweer ook weer overgewaaid. Daarachter zit zelfs zonneschijn. Ik heb in mijn koffertje nog zippers zitten die dienst willen doen. Ik knoop een mooi glimmend exemplaar aan voor winde. Nog geen vijf minuten later wordt mijn vetrouwen met een forse beuk op een goudkleurige zipper beloond. Net zoals Dick had beloofd. Super natuurlijk en de winde is tijdelijk de klos. Jammer genoeg valt de winde er bij het omhoog tillen aan boord af en bezorgdt Dick daarbij nog net geen haak in de hand. We vissen verder en genieten wisselend van aanbeten van winde en roofblei. Met enige regelmaat wisselen we op de goede stukken van kant. De diepe kant is daarbij vooral kansrijk voor snoekbaars en meerval, terwijl de ondiepe kant (in de regel) de baarzen, winde en roofblei moet opleveren. Dit gaat redelijk consequent op. De Whacky en Pikefighter doen hun best op de hengels aan de buitenkant. Baars laat daarbij relatief lang op zich wachten. Maar de exemplaren die we vangen hebben dan ook gelijk een mooi formaat. Tussendoor deel ik met Dick een soepel en dun stalen onderlijntje. Ik heb de laatste tijd erg veel toegevoegde waarde ontdekt in het prepareren van onderlijnen en meer, wat op een visdag gewoon erg makkelijk inzetbaar blijkt en flexibiliteit verhoogt .

Nice!

Ook nice! 

Deze ook nice!

We vissen redelijk scherp in de kanten en redelijk scherp op het talud. Daarbij parkeert Dick vandaag helaas twee aasjes, maar dit zijn slachtoffers die bijdragen aan behoorlijk wat aanbeten en uiteindelijk een resultaat van twintig vissen in de boot. Op een stuk waar Dick al aardig wat snoekbaarzen heeft gevangen mag ik aftellen tot een aanbeet. Ik begin bij 10 en wil aftellen naar 1. Volgens Dick tel ik wat te snel, maar bij 1 kom ik nooit. Een snoeiharde aanbeet volgt op Dick's handhengel aan de diepe kant op een Wigle Wart. Een mooie snoekbaars komt niet veel later binnenboord. 

Prachtige vis, met een merkwaardig kieuwdeksel!

Jammer genoeg leverden niet alle kansrijke stekken vandaag aanbeten op, een beetje wisselvallig net zoals het weer vandaag. Gelukkig weten we de buien vandaag grotendeels te ontwijken en weten we regelmatig een vis te haken. Het zijn bijna allemaal mooie formaten en de vissen leveren gewoon mooie rivier-actie op. De lange hengel (de zgn. spaggethihengel) aan de ondiepe kant bracht de ondiep jagende vissen binnen handbereik. Op de stugge hengel aan de buitenkant die de hele dag hoopvol staat afgesteld op meerval - voor één of twee aanbeten- volgt helemaal aan het einde van de dag voor Dick dan één aanbeet. Daarbij gaat de hengel goed krom in de steun, maar de actie is helaas veel te snel weer over. Het hoort er allemaal bij! Tussendoor hebben we nog goede gesprekken over de site, waar we vandaan komen, wat er allemaal is veranderd, waar we beter in kunnen worden en meer. Al met al is het een dag waarbij we zowel aan onze hobby toekomen, aan gesprekken over zaken rond onze hobby en ook nog wat persoonlijke dingen met elkaar kunnen delen.  

Als we vroeger dan normaal traileren om op tijd nog langs Luciën te gaan voor nog meer gezelligheid, weten we dat we een mooie dag hebben meegemaakt. 's avonds kunnen we rozig onze belevenissen delen in huize De Kroon. We hadden deze dag weer niet willen missen! Hoe waardevol is elkaar geregeld weer te zien, te zien hoe je beiden een visserij beoefend en in het leven staat, en misschien om op meerdere vlakken dingen van elkaar te leren. Op de een of andere manier geeft het altijd iets bijzonders en goeds om bij elkaar in de boot te stappen.

 

Visgroeten, Joshua en Dick!

Reacties (8)
Aantal keer bekeken: 4089


1. Geplaatst door: Gerjan op 7 april 2015 18:19

Leuk verhaal met een mooi aantal aan verschillende vissen


rapporteer

2. Geplaatst door: Dick op 7 april 2015 18:19

Prachtig verwoord Josh deze heerlijke dag met flinke aantallen vis.


rapporteer

3. Geplaatst door: Stefan op 7 april 2015 18:19

Leuk verslag en ook zeker informatief!!


rapporteer

4. Geplaatst door: ArievH op 7 april 2015 18:19

Mooi verslag joshua,toch wel mooier dan met al die verspringende foto's vind ik!


rapporteer

5. Geplaatst door: Stefan op 7 april 2015 18:19

Inderdaad, een verslag met verspringende foto's leest niet lekker, zeer onrustig.


rapporteer

6. Geplaatst door: Stefan op 7 april 2015 18:19

Ik denk dat Dick zelfs een dooie hoek heeft met die HDS12....


rapporteer

7. Geplaatst door: Dick op 7 april 2015 18:19

@ Stefan: inderdaad lastig zo'n grote bak. Dooie hoek en met verticalen zit ie ook wel eens in de weg. Gelukkig met de RAM steunen wel te stellen zodat ik wat meer ruimte heb. Dus ik hou hem toch maar ;-)


rapporteer

8. Geplaatst door: Stefan op 7 april 2015 18:19

Hahah, jah, hoe "vervelend ook", zou ik hem dan toch ook maar houden ja.


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl