Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Het sterftecijfer bij ondermaatse snoekbaarzen na de vangst
Geschreven door Ann-Christin Weigel
28 september 2015 17:35

Aan alles komt een einde. Zo ook aan onze vaste bijdragen op deze site. We hebben het jarenlang met plezier gedaan maar richten ons nu op andere projecten die veel tijd vergen. We hopen dat onze artikelen met plezier zijn gelezen en wensen iedereen bij deze het allerbeste toe en uiteraard mooie vangsten. Wellicht dat we elkaar nog een keer tegenkomen op het water of via een gastartikel op deze site.

Als laatste bijdrage hebben we gekozen voor een onderwerp dat ons na aan het hart ligt, namelijk het voorkomen dat een gevangen vis na het terugzetten overlijdt. Hieronder een artikel dat we op een duitse site tegenkwamen en dat specifiek ingaat op de sterfte van ondermaatse snoekbaarzen na het vangen en terugzetten. De les uit dit artikel is duidelijk: onthaak, indien mogelijk, alle ondermaatse snoekbaars in het water. Wij doen dat al enige tijd (bij overigens alle ondermaatse vissen).

Artikel "Het sterftecijfer bij ondermaatse snoekbaarzen na de vangst"*

Dit artikel is een oproep aan alle snoekbaarsvissers. Wie ondermaatse snoekbaars vangt, dient uiterst voorzichtig te zijn bij het terugzetten. In een wetenschappelijke studie van de Humboldt Universiteit van Berlijn door prof.dr. Arlinghaus en visserijbioloog Jan Hallmann werd de overlevingskans van snoekbaarzen na het vangen en terugzetten onderzocht (Arlinghaus & Hallermann 2007). De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift "Fisheries Management and Ecology". Daarnaast werd geput uit het bacheloronderzoek van visserijbioloog Jan Hallermann. Het zwaartepunt van de onderzoeken had betrekking op de vraag hoe lang het blootstellen aan de buitenlucht van invloed is op de overlevingskans van de snoekbaars. Vaak worden snoekbaarzen uit het water gehaald om te onthaken en te meten en komen zodoende in aanraking met de buitenlucht. Je zult verbaasd zijn hoe groot de invloed is van deze blootstelling aan de buitenlucht op de overlevingskans.

In totaal werden bij het onderzoek 107 snoekbaarzen in vier onderzoeksgroepen ingedeeld. De snoekbaarzen waren tussen de 20 en 46 cm lang (afb. 1).

 

Afb. 1: Het aantal snoekbaarzen in relatie tot de lengte voor begin van het onderzoek (Hallermann 2006).

De simulatie van het drillen tot de uitputting van de snoekbaars werd in een apart waterbekken uitgevoerd. Daarbij werd elke vis net zo lang opgejaagd totdat hij zo moe was dat hij evenwichtsproblemen kreeg. Op die manier werd een echte dril nagebootst. Dit was noodzakelijk om de resultaten direct op de blootstelling aan de buitenlucht terug te kunnen voeren, zonder storende invloeden van de verwondingen die bij het echte vissen gebruikelijk zijn. Aansluitend werden de snoekbaarzen uit de vier onderzoeksgroepen verschillende tijdsduren aan de buitenlucht blootgesteld en voor de evaluatie van de sterfte in vijvers geplaatst: groep 1 werd niet aan de buitenlucht blootgesteld, groep 2 60 seconden, groep 3 120 seconden en groep 4 240 seconden.

Er werd op gelet dat de temperatuur, zuurstof, pH-waarde en aard van de verwonding geen invloed op het experiment hadden. Nadat de snoekbaarzen aan de buitenlucht waren blootgesteld, zijn ze 40 dagen bekeken. Naast de sterfte werd ook gekeken naar de groei. Andere studies met betrekking tot andere vissoorten wezen namelijk uit dat stress van invloed is op de groei na het vangen en terugzetten.

De resultaten:

- Het blootstellen aan de buitenlucht is niet van invloed op de groei van de snoekbaars.

- De sterfte neemt enorm toe, indien snoekbaarzen in aanraking komen met de buitenlucht. Bij de snoekbaarzen die niet aan de buitenlucht werden blootgesteld (groep 1), bedroeg de sterfte al 11,1%. Ook deze snoekbaarzen ondervonden op een bepaalde manier stress, bijvoorbeeld bij het transport van het bekken naar de onderzoeksvijver. Bij de snoekbaarzen uit de groepen 2, 3 en 4 bedroeg de sterfte gemiddeld 31,3% (afb. 2).

Afb. 2: Sterfte van de ondermaatse snoekbaarzen in relatie tot het contact met de buitenlucht (Arlinghaus & Hallermann 2007 en Hallermann 2006).

- Een maximum tijdsduur hoe lang snoekbaarzen het in de buitenlucht uithouden, kon niet worden vastgesteld. Het blootstellen aan de buitenlucht an sich was al voldoende om de sterfte toe te laten nemen van 11,1% naar gemiddeld 31,3%.

- Hoe groter de snoekbaarzen, hoe geringer de sterfte na het terugzetten (afb. 3).

Afb. 3: Gemiddelde lengte van de gestorven en niet gestorven snoekbaarzen (Arlinghaus & Hallermann 2007 en Hallermann 2006).

Conclusie:

Alle ondermaatse snoekbaarzen in het water onthaken en, indien mogelijk, het vangen van ondermaatse snoekbaars door stekkeuze minimaliseren.

Hartelijke roofvisgroet,

Ann-Christin en Jöran

 

Bron: www.adaptfish.igb-berlin.de.

*Dit artikel is met toestemming vertaald uit het duits van de website www.raubfisch-xxl.de (http://www.raubfisch-xxl.de/die-sterblichkeit-untermassiger-zander-nach-dem-fang-2.html).

Reacties (7)
Aantal keer bekeken: 3760


1. Geplaatst door: J van der Veen op 29 september 2015 12:59

Dit is best heftige info. Zou betekenen dat na een geslaage streetfishing wedstrijd de halve binnenstad met dode snoekbaarsjes ligt bezaaid? Ik ben benieuwd of mensen dit ooit hebben ervaren in hun thuiswater? Begrijp me niet verkeerd ik vind het waardevolle info, maar zou betekenen dat ik niet meer vanaf de (hoge) kant op snoekbaarsjes zou kunnen en willen vissen
rapporteer

2. Geplaatst door: Jöran op 29 september 2015 18:12

Hoi J van der Veen. Zeker niet de bedoeling van het artikel om mensen het vissen te verbieden. Maar beetje aandacht en bewustwording kan denk ik geen kwaad.
rapporteer

3. Geplaatst door: wouter op 30 september 2015 15:25

ik denk dat dit ook op gaat voor kleine snoek, dit zijn tere wezentjes die met zeer veel voorzichtigheid behandeld moeten worden. Ik onthaak kleine snoek altijd in het water overigens..
rapporteer

4. Geplaatst door: Joshua op 30 september 2015 17:29

Hoi Ann en Joran, het was steeds een plezier om jullie artikelen te lezen. Bedankt!!! Wat betreft het laatste artikel... Ik heb even gekeken naar het orginele onderzoek. Ik heb mijn bedenkingen bij de onderzoeksopzet en de conclusies die worden getrokken. Maar goed, gelukkig hoeft bijna niemand hoeft een snoekbaarsje van amper 30 centimeter 120 seconden te drillen. Boven of onder water onthaken? Kies sowiezo gewoon voor de korste route. En dat kan in veel gevallen zijn om lekker boven water te onthaken. Volgens de uitslagen van het onderzoek maakt het dan ook niet meer uit of je een foto maakt van "het monster" dat je boven water hebt, omdat het voor het sterfcijfer volgens het onderzoek niet scheelt of je de vis nu in totaal 1 of 4 minuten boven water hebt. Maar ja, ik weet niet of die resultaten ook kloppen met jullie ervaringen. Dus zet ze maar zo snel mogelijk terug ;) @ Van der Veen: Ik zou vanwege dit onderzoek zeker niet thuisblijven. groetjes Joshua
rapporteer

5. Geplaatst door: Ann-Christin en Jöran op 30 september 2015 22:44

Hey Joshua. Over de opzet van het onderzoek kunnen we weinig zeggen. Maar sowieso wel goed denken we om de vis, indien mogelijk, in het water te onthaken en als je hem er toch uithaalt zo kort mogelijk. Gr.
rapporteer

6. Geplaatst door: jelle v op 1 oktober 2015 01:09

sorry hoor maar er word een echte dril nagebootst? dit is onzin omdat: bij het sportvissen de snoekbaars gehaakt word aan een haak, lijn en hengel waarmee ze snel uitgedrild worden. we slaan niet de haak aan om ervolgens te wachten tot ze boven komen drijven. het is een interessant onderwerp en de gezondheid van de vis moet altijd voorop staan maar we moeten wel realistisch blijven.
rapporteer

7. Geplaatst door: op 3 oktober 2015 08:05

ondermaatse snoekbaars word 9 van de 10 keer toch meegenomen.
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl