Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Aanloop naar het doodaasseizoen
Geschreven door Freek Cox
2 december 2015 20:01

Trollen

Het is eind september en Jeroen en ik hebben een dagje trollen op het programma staan. Niets ingewikkelds; uit de haven varen en dan Hornets, swimbaits en DT’s over boord en meters maken. We kennen het water als de binnenkant van onze broekzak. De dieptemeter gaat niet eens aan. De beoogde stekken leveren echter geen vis op. Toch genieten we van het nazomerweer. In een smal vaartje vangen we oa op de grootste hornet toch nog enkele snoekjes. Een dag vol spektakel wordt het niet, maar er wel lekker even tussenuit geweest.


Even snel onthaken
 

Slepen met doodaas

Een week later staan we weer aan de waterkant. Dezelfde stekken, ook rustig windstil weer, alleen 15 graden kouder dan de week ervoor. We veranderen van tactiek. Vandaag gaan we met behulp van de elektromotor langzaam slepend met 2 dobberhengels met een aasvis eronder over de stekken heen. We hebben nog een verticaal hengeltje bij ons om wat actief bezig te zijn. Uren gaan voorbij voordat ik op een shadje een baarsje vang. De aasvissen blijven ongeroerd. Als de middags nadert, besluiten we toch het roer maar weer om te gooien en gaan nog even 2 uurtjes trollen. Al snel vang ik 2 baarsjes op de 5cm hornet en de 9cm hornet. Jeroen weigert om zijn groot kunstaas te vervangen voor ook een hornet, maar als ik kort achter elkaar weer 2 baarjes en een snoekje pak op een beschut stuk van het vaartjes op de 5cm versie, is hij om. De tijd is ook bijna om en we trollen dezelfde weg terug als we gekomen zijn. Ondanks Jeroens tactische wissel, krijgen we geen aanbeet meer. Er toch weer lekker tussenuit geweest, maar met een paar baarsjes en een snoekje geen daverend succes.De Hornet, altijd goed voor een visje

Statisch doodazen

Hoewel het niet kouder, maar juist warmer geworden is (het weer is helemaal van slag) ga ik het toch al proberen om met doodaas statisch aangeboden op de bodem. Bepakt en bezakt, in mijn warmtepak ga ik op mijn fiets naar de stek waar ik vele uren doorgebracht heb en al een aantal hele mooie vissen gevangen heb. De aasvissen liggen al snel op de bodem te wachten totdat ze opgemerkt gaan worden door een monster. Twee uur lang gebeurt er niets. Het warmtepak is volkomen overbodig en ik zit voor lul als wandelaars me passeren met enkel een truitje aan. Dan rommelt het in de diepte en mijn beetmelder laat enkele piepjes horen. Even is het stil, maar dan het onmiskenbare geluid van een aanbeet. Ik sla hard aan en voel flinke weerstand. De hengel buigt goed door en vele meters lijn worden van de spoel getrokken. In de herfst zijn de vissen over het algemeen lekker sterk. Deze is niet sterk genoeg en komt noodgedwongen even lucht happen. Ze haalt de metergrens net niet, maar ik wil haar toch even vereeuwigen. De rest van de ochtend gebeurt er niet, tijd om naar huis te gaan.


Mijn favoriete bezigheid levert toch weer een leuke vis op

Een paar dagen later ben ik weer terug. Hetzelfde recept. De hele ochtend is het stil, heel stil. Als ik net zit te denken dat het eigenlijk wel mooi geweest is voor vandaag, gaat toch mijn buitenste hengel plotseling af. Ik vind dat zo mooi; eerst heerst er rust en kalmte, dan uit het niets piepjes gevold door adrenaline. Deze keer worden er geen meters lijn van de spoel getrokken. Ik zie dat het een relatief kleine vis is. Ik kom er niet aan toe haar te meten, want deze keer is de vis mij te slim af en ontdoet zich voor de kant van de haken. Tijd om op te stappen.

Enkele dagen later ben ik er weer. Ik wil graag een dikke vis vangen en dat zou zomaar kunnen gaan gebeuren op deze stek. Maar vandaag wordt ik maar weer eens met mijn neus op de feiten gedrukt:” Resultaten behaald in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst”. Onverrichterzaken keer ik enkele uren later weer naar huis.

Eenmaal thuis krijg ik via het vernuftig stukje techniek dat we tegenwoordig (bijna) allemaal in onze broekzak hebben zitten, positieve vangst berichten binnen van een water dat hier niet om de hoek ligt. Ik neem een besluit, verhuizen is wel heel drastisch, maar tijdelijk, zeg voor een dag of 3 is geen verkeerd idee. Het kost me geen moeite om Jeroen over te halen om ook me te gaan. Snel is alles geregeld voor onze 3 daagse trip. Of dat wel een daverend succes wordt horen jullie snel.


Alvast een voorproefje: De kleinste.

Reacties (0)
Aantal keer bekeken: 3362
Reageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl