Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Yvo’s super snoekbaars!
Geschreven door Lucien de Kroon
7 december 2015 08:31

In het donker reed in behoedzaam naar de plek waar ik dacht Yvo gezien te hebben. Het route er naartoe was uitermate slecht te noemen en voorzichtigheid was dan ook geboden. Yvo, die een paar minuten voor mij gearriveerd was, stond zich al in zijn pak te hijsen. Ik was enorm blij hem te zien want het was gewoonweg veel te lang geleden dat we met mekaar achter de vissen aan waren gegaan. Na een super hartelijke begroeting gingen we over tot de orde van de dag en maakten we de boot gereed om te traileren. Het plan was simpel, niet teveel varen en daar waar we beet kregen blijven hangen tot je er geen beet meer kreeg.


Het ontwaken van de dag blijft een magisch moment!

Het was schitterend weer alleen de stroming was erg flauw te noemen. Het water had een mooie lichtbruine kleur met een goede doorzicht. Ik had de laatste tijd goede ervaringen met langwerpige shads met een klein staartje dus hing ik de HS Playboy, in de nieuwe kleur Chart Back, in de speld. We hadden mekaar lange tijd niet gezien dus we hadden gesprekstof te over. De eerste aanbeet kwam enigszins als een verrassing maar op routine zette ik de haak.


De eerste aanbeet van de dag meteen verzilverd!

Door het kenmerkende stompen op je hengel weet je direct dat je met een snoekbaars te maken hebt! De nul was eraf en we gelijk extra gefocust. De stek bleef echter stil dus visten we, kletsend over vroeger en het heden, door ondertussen genietend van het heerlijke weer. Vlak achter de kop van een krib kreeg Yvo, op het diepe talud, een fraaie aanbeet. De Komodo was verzwolgen en de vis gaf goed strijd.


Uit het gat achter de kribkop!

Na de fraaie snorkel teruggezet te hebben visten we hetzelfde talud nog een paar keer af waarbij we nog wat aanbeten wisten uit te lokken en 2 glasogen wisten te vangen. Op deze manier hopten we van de ene krib naar de andere waarbij we op de ene plek af en toe wat aanbeten kregen terwijl bij de andere kribben het verdacht stil bleef. Toen de aanbeten helemaal weg leken te vallen was het tijd om de koppen bij elkaar te steken en eens na te gaan waar dit aan zou kunnen liggen en of we iets konden verzinnen waardoor we wel de vis over de streep zouden kunnen trekken. Het leek wel of de stroming nog verder afgezwakt was waardoor we ervoor kozen om met 14 gram te gaan vissen. En omdat we op schoepstaarten en 7 inch vorkstaarten of groter  geen enkele reactie kregen besloten we voor de kleinere vorkstaarten te gaan. 14 grams loodkopje in combinatie met de 13,5 cm Bony shaker bleek een gouden greep en in no time kregen we meerdere aanbeten achter mekaar.


Het overstappen op lichtere loodkoppen en kleinere vorkstaarten was de sleutel tot succes!

De vissen waren vrij klein van formaat maar dat interesseerde ons geen zier, de aanbeten waren soms spijkerhard zeker als je de shad bijna stil liet hangen en dat is kicken!! Inmiddels zaten we al in de dubbele cijfers toen ik een kribvak instuurde waar een mooi talud zich aftekende in de aanwezige stroming. In een zigzag lijn stuurde ik mijn boot het talud op en af om zodoende de vissen te triggeren die bovenop alsmede onderaan het talud zouden moeten staan, althans dat hoopte ik tenminste. Mijn gevoel liet mij gelukkig deze keer niet in de steek en al snel konden we de eerste aanbeet verzilveren. Met nog een aanbeet gemist gaf dit de burger moed en uiteraard voeren we de boot terug om wederom hetzelfde talud af te vissen.


Diverse mooie rovers zagen kortstondig de binnenkant van de Tomasco!


Prachtige stekelpartij!

Opnieuw mochten we een paar vissen verwelkomen en zo voeren we dus 6x op en neer. Toen bij de 5e en 6e keer we geen aanbeet meer kregen stond ik op het punt verder te varen echter wilde ik het nog 1 keer proberen maar dan met een grote spiering aan de fireball. Ik zette de boot opnieuw op de goede route en zigzagde het talud op en af. Toen we de locatie naderde waar we de meeste aanbeten wisten uit te lokken hoorde ik Yvo een beknepen, JA, roepen en zag hem met een fraaie gekromde hengel staan. Dit is een beste Luus zei hij terwijl ik op dat moment ook doorkreeg dat het een serieuze vis betrof. Ik draaide als een dolle mijn hengel binnen en nam plaats achter de benzine motor om de perfecte controle over de boot te hebben. Door de stroming werden we naar de kop van de krib gedirigeerd maar ik stuurde langzaam achteruit zodat Yvo daar geen last van ondervond.


Bony helemaal achterin haar greppel!

Ik had ondertussen mijn rubbernet klaar gelegd maar toen ik een schim van de machtige staart zag die 2 meter wateroppervlak in een klap helemaal valk sloeg zei ik tegen Yvo dat ik het met dit net niet zou gaan redden en terwijl Yvo met een super spannend gevecht bezig was en de angst steeg om haar te verspelen wist ik het grote net onder alle tassen vandaan te trekken. De vis begon langzaam moe te worden en ik plaatste het net al in het water. Ik zag het machtige vissenlijf naar boven komen en de shad was helemaal verdwenen. Voor hetzelfde geld zit ze helemaal niet gehaakt dus met dat in mijn achterhoofd wist ik dat ik de eerste de beste kans die ik kreeg moest benutten. Ze kwam binnen schepbereik en toen ik 100% zeker was van mijn zaak schoof ik het net onder haar en was het pleit beslecht in ons voordeel.


WAUWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWW woorden overbodig!


99 Cm pure schoonheid van de bovenste plank. Een droom die werkelijkheid werd!

Een oerkreet galmde over het water want die schoonheid die voor ons lag was de grootste snoekbaars die we beide ooit gezien, laat staan gevangen hadden. Het kleine dregje zat nauwelijks vast en tikten we probleemloos los. Snel op de plank waarna ik ze snel op de gevoelige plaat vastlegde. We werkten snel en doeltreffend zodat ze weer snel het water in kon om te herstellen. Dit moest ze zeker want zodra ze in eerste instantie met een klap wegzwom kwam ze 10 meter verder weer boven. Als een speer voeren we naar de vis waar ik haar zeker 10 minuten hebt ondersteund. Dit bleek afdoende. Ze kon zichzelf overeind houden en Ik voelde de kracht in haar machtige lijf terug komen. Ditmaal zwom ze met rustige maar krachtige slagen van ons af naar dieper water, ons in opperste blijdschap achterlatend. Zo nu eerst een kopje soep en een plakkie brood om ff bij te komen van hetgeen we zojuist meegemaakt hadden.


Verdiend in haar element terug!

Nagenietend zaten we ons broodje te eten ons verlekkerend aan de foto’s van een onuitwisbare herinnering! Na een kwartier besloten we dat het tijd was om verder te vissen. Een aparte tik op mijn shad deed mij weer tot de werkelijkheid terugkeren. Een leuke kleine roofblei had mijn shad gegrepen terwijl ik deze optikte! In ieder kribvak waar we visten wisten we wel een of meerdere aanbeten uit te lokken echter konden we niet iedere aanbeet verzilveren. De middag vloog voorbij en ik stelde voor om alvast een groot stuk terug te varen om nog wat kribben aan te doen waar we in de morgen redelijk wat actie hadden gekregen. Omdat we van het een op het andere moment geen aanbeten meer op de vorkstaartjes kregen besloot ik de felgroene Playboy er aan te knopen. De laatste Chart Back had ik helaas op lang parkeren gezet ppff! Een dikke baars zag in de kleine schoepstaart wel een appetijtelijk hapje en ging er vol voor.


Stoere straatvechter!


Dikke 90er snoek die de Bony ook wel zag zitten!

Dankbare vissen zijn het ook die baarzen. Zijn prachtig om te zien en blijven vechten tot de laatste snik. Nog geen 20 meter verder dan waar ik die baars wist te vangen kreeg ik weer zo’n vreemde aanbeet bij het optikken. Deze vis ging echter direct van kiet en scheurde direct 10 meter lijn van mijn spoel. In eerste instantie dacht ik aan een snoek, aangezien Yvo ook al een fraaie moskop had weten te vangen deze middag, maar de dril verliep minder voorspelbaar. Dit moet weer een roofblei zijn riep ik tegen Yvo die al gereed stond met het net. Toen de vis uitgeraasd was  werd ze vakkundig ge-net. Pappie was helemaal blij want daar lag een enorme dikke bak van een roofblei op de onthaakmat in de boot. Snel de haak lostikken waarna Yvo een paar prachtige platen schoot.

Powerbak van 77 cm op een stromende rivier daar gaat je vissershart wel sneller van kloppen!

Enigszins pissig schoot ze met grof geweld weg toen ik haar in het water liet zakken. Met de druppels aan mijn neus bedankte ik mijn maat voor zijn hulp en de mooie foto’s. We visten nog een klein kwartiertje door en toen ruimden we op. Yvo had tenslotte nog een flinke rit voor de boeg en het is fijn om met het laatste restje daglicht te traileren, zeker als het water zo laag staat. 20 minuten later was alles opgeruimd en was het zeil over de boot gespannen. Nog een maal keken we samen terug op deze topdag waarbij we 22 rovers wisten te vangen en 5 soorten (roofblei, grondel, snoekbaars, baars en snoek) en de vangsten perfect verdeeld waren. Ik wenste mijn maat wel thuis en kijk nu alweer uit naar ons volgend avontuur! 
Aan iedereen, veel kromme hengels, strakke lijnen en heel veel vis toegewenst!
Geniet van je hobby en ga respectvol met de vis om!

Met roofvisgroeten
Lucien de Kroon.

Reacties (6)
Aantal keer bekeken: 4656


1. Geplaatst door: Dick op 7 december 2015 21:18

Wat een ongelooflijk kasteel van een snoekbaars!!! Gefeliciteerd Yvo en Luus want zulke vissen vang je samen.


rapporteer

2. Geplaatst door: Arend op 7 december 2015 21:18

Supervis die snoekbaars man echt prachtig! En dan die roofblei ook erg nice!!


rapporteer

3. Geplaatst door: Gerjan op 7 december 2015 21:18

Topdag met knappe vissen heren. Kon je het nog droog houden Dick ????????????


rapporteer

4. Geplaatst door: Roy op 29 december 2019 16:29

Klasse gevist mannen. Top. Wat een kasteel ook.


rapporteer

5. Geplaatst door: Dirk op 29 december 2019 16:29

Gefeliciteerd Yvo en Lucien! Een mooi aantal rovers en een paar schitterende exemplaren met als uitschieter dat geweldige kasteel!! Leuk verslag ook!


rapporteer

6. Geplaatst door: John op 29 december 2019 16:29

Prachtig verhaal weer heren. Blijft altijd leuk om jullie verslagen weer te lezen! Goed gevist door beiden en een ook een prachtige bonusvis voor Yvo. Top!


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl